Homepagina » Natuur en Milieu » NOS slaat enorme flater: de waarheid over de aardverschuiving in Noorwegen
nos
Foto: HenrikJ CC BY 3.0

NOS slaat enorme flater: de waarheid over de aardverschuiving in Noorwegen

De NOS berichtte gisteren over een aardverschuiving in de Noorse plaats Alta, waarbij acht huizen in zee zijn verdwenen. En natuurlijk probeert de NOS dit natuurverschijnsel gelijk te linken aan klimaatverandering.

Een geoloog van de Universiteit Utrecht zegt tegen de staatsomroep:

Klimaatverandering speelt daarbij een belangrijke rol. “In noordelijke gebieden zoals Scandinavië zien we dat met het stijgen van de temperatuur als gevolg van klimaatverandering de bodem tot op grotere diepte ontdooit, waardoor voorheen bevroren zwakke lagen ontdooien.”

Klimaatverandering zorgt er volgens de onderzoeker dus voor dat dit soort aardverschuivingen in de toekomst vaker zullen voorkomen, maar waar en wanneer is volgens hem moeilijk te voorspellen.

Al heel lang

Rob de Vos van website klimaatgek merkt op dat dergelijke aardverschuivingen al heel lang regelmatig voorkomen in Scandinavië. Ze hebben te maken met het ontzilten van kleiafzettingen door zoet grondwater.

Een lokale geoloog heeft dit bevestigd tegenover de Noorse krant Altaposten.

De Vos legt uit: “Aan het einde van de laatste ijstijd werden grote hoeveelheden klei afgezet in de lagere delen. De klei is normaal erg stabiel, maar door de constante stroom van zoet grondwater richting zee in de fjorden spoelt het zout langzaam uit de klei, waardoor hij zijn stabiliteit verliest.”

De geoloog van de Universiteit Utrecht moet strafwerk schrijven en de NOS verdient geen deugpunten bij de klimaatbrigade.

Bekijk hieronder beelden van de aardverschuiving:

[klimaatgek]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • m.koningen schreef:

  O,ironie de bodem in Scandinavie is nog steeds aan het stijgen na het verdwijnen van de kilometers dikke ijstijd laag geologie ,dat gaat niet zo snel he en dat gaat voorlopig door.
  Dus wat de zee ook stijgt dat loopt niet onder daar op de lange termijn.Waar is Gerrit grijp dan toch in man! ze blunderen weer eens en halen van alles door elkaar bodem erosie land stijging zee spiegel daling en stijging wel bevroren of niet meer en ga zo maar door.
  klotsend en morsend bakkie waterige koffie bij de lunch.
  Mvrg,Marcel

 • Rayoflight schreef:

  Typisch geval van exlichter (expert+oplichter) in de media.

 • Willem schreef:

  Maakt de nos niks uit hoor, die lullen als recht wat krom is net als politici burgemeesters zogenaamde experts noem ze maar op, allemaal laaielichters.

  • Rob schreef:

   Ja Willem, allemaal dom volk met een negatief IQ. Kan dat eigenlijk wel? Blijkbaar wel als je dat soort types ziet. Alles is continue in beweging en daarom verandert alles ook steeds, inclusief het klimaat. Dat gaat alleen over heel lange periodes waar ons leven slechts een fractie van is endat is altijd zo geweest. Die klimaat onzin van dit soort types gaat alleen maar om geld. Om aan dat geld te komen gebruiken schuiven ze dat soort veranderingen af op de mens, als schuld en zo moet er heel veel geld los komen. Ze misbruiken het natuurlijke verloop van veranderingen dus op de mensen van hun geld te beroven.

 • Petrus schreef:

  Als je alles wat de officiële media naar buiten brengt 180 graden omdraait kom je een stuk dichter bij de waarheid.

 • freddy schreef:

  gek verhaal. waar komt dat zout in die grondlagen dan vandaan? in de ijstijden was scandinavië bedenkt met landijs, geen zeeijs. hoe verklaar je dat?

 • Logisch schreef:

  De nos wil koste wat het kost ons opwarming van de aarde opdringen. Maar nu he t allemaal anders wordt. Ipv. Opwarming noemen ze het klimaatverandering. Leugenaars zijn het die de feiten zomaar verdraaien.

  • Athanasia schreef:

   Ik wou dat iemand de hele nos redactie en leiding eens flink opwarmden en minstens 5 minuten aan de kook houden en serveren als “gewokte leugen”.

 • Kepa schreef:

  Dat we best wat minder troep de atmosfeer in moeten pompen, daarxsluit ik me bij aan. Maar heel bizar in de hele klimaatsiscussie, blijft net dat er haast nooit verteld wordt dat klimaatverandering er altijd geweest is. Verschuiving van de polen: idem.

  Het verdwijnen van de Ijstijd werd al genoemd. Een ander voorbeeld zijn de piramides in Egypte. Men heeft die niet in woestijn gebouwd.

 • x

  Check Also

  bill gates

  Bill Gates jaagt iedereen de stuipen op het lijf

  De coronapandemie laat ons zien dat het ...

  nos

  NOS kampt met bedreigingen: ‘Dat krijg je als je onbetrouwbaar nieuws brengt’

  De satellietwagens waarmee de NOS door het ...

  >