Homepagina » Financieel » Zwarte Zwanen over gesjoemel met je pensioengeld: “Nederland zou wakker moeten worden”
Zwarte Zwanen over gesjoemel met je pensioengeld: "Het is nog erger dan je denkt"

Zwarte Zwanen over gesjoemel met je pensioengeld: “Nederland zou wakker moeten worden”

Omroep MAX zendt twee nieuwe documentaires uit over de Nederlandse pensioenwereld. Cees Grimbergen nam een exclusief en soms schokkend kijkje in de wereld van pensioenfondsen.

Pensioenfondsen werden tot in de jaren zeventig bestuurd door werkgevers en vakbonden. Er werd belegd in staatsschulden, huurwoningen en aandelen. Met de opkomst van het vrije marktdenken werden de fondsen onderdeel van de financiële wereld.

Mega-salarissen en bonussen in de pensioenwereld zijn anno 2015 aan de orde van de dag. Beleggers halen grote winsten binnen en verliezen worden afgewenteld op de premiebetalers. Moreel besef ontbreekt. En dit alles onder strikte geheimhouding. Kritische vragen zijn taboe.

V&D

Via reputatiemanagement houdt de pensioenwereld de schone schijn op. De schimmigheid en geheimhouding vormen de voedingsbodem voor diefstal en fraude, aldus pensioenexpert Ted Siedle.

Tientallen miljarden Nederlands pensioengeld blijkt via het geheimzinnige beleggingsbedrijf AlpInvest een tocht over de wereld te maken. AlpInvest is eigendom van de Carlyle Group, waarachter grote namen schuilgaan zoals George H.W. Bush en de Britse ex-premier John Major. Ook de familie Bin Laden heeft aandelen gehad in dit investeringsfonds.

V&D blijkt voor het grootste deel eigendom van Nederlandse pensioenfondsen. Hoe lager de lonen van het V&D-personeel, hoe hoger het rendement van de pensioenfondsen. De vakbonden zwijgen over deze belangenverstrengeling.

Goldman Sachs

Er is ook aandacht voor de doofpot rond de fraudes die zakenbank Goldman Sachs volgens ABP met Nederlands pensioengeld pleegde. Uit rechtbankstukken blijkt dat Goldman ook Pensioenfonds Vervoer voor tientallen miljoenen heeft opgelicht. De schade kwam ten laste van de vrachtwagenchauffeurs terwijl bestuur en directie van de pensioenfondsen akkoord gingen met de zwijgplicht die Goldman Sachs hen oplegde.

“De fraude houdt in dat bewust verzwegen is dat de producten waarin ABP belegde enorme rotzooi waren,” zegt Grimbergen. “Daarnaast heeft Goldman Sachs ernstig misbruik gemaakt van vijf miljard euro die Pensioenfonds Vervoer ter beschikking had gesteld.”

“Dat betekent niet dat Goldman Sachs de kwade genius achter alles is,” zegt Grimbergen. “Je kunt ook JPMorgan noemen, of Deutsche Bank, ABN Amro, instellingen als BlackRock en Carlyle of private equity-bedrijven als Sun Capital of AlpInvest. AlpInvest is het machtigste en geheimste beleggingsinstituut in Nederland. Daar zou de openbaarheid zich op moeten richten.”

Kritiekloze acceptatie

“Ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid echt niet doorheeft wat voor wereld dit is,” zegt hij. “Zonder echt democratische controle wordt andermans pensioengeld over de wereld geschoven. Nederland zou wakker moeten worden.”

Zakenbankier Michael van Bemmelen waarschuwt voor de gevolgen van de kritiekloze acceptatie van de Wall Street-mentaliteit door de Nederlandse pensioenfondsen. Van Bemmelen kon het bankierswerk na 25 jaar niet langer met zijn geweten verenigen. Voor het eerst vertelt hij zijn verhaal.

Waarom is er na de financiële crisis zo weinig veranderd? En waarom blijft er nog steeds zo veel geheim, terwijl iedereen het heeft over transparantie?

Reputatie

Deel 1 ‘Schatrijk van uw pensioenpremie’ van Zwarte Zwanen is maandagavond uitgezonden, het tweede deel ‘De perverse prikkels blijven’ wordt dinsdagavond uitgezonden. De reeks is een vervolg op een eerdere docu ‘Zwarte Zwanen: gokken met uw pensioenpremie’ die Grimbergen in 2013 over de pensioenwereld maakte.

De pensioensector is bezorgd over de documentaires. Volgens koepelorganisatie Pensioenfederatie is ‘de reputatie van de hele sector in het geding’. De belangenclub verzoekt pensioenfondsen alle contacten met Grimbergen te melden.

De journalist en maker zelf is niet onder de indruk. “Helaas is openheid nog steeds ver te zoeken in de pensioenwereld. Interview-verzoeken worden vrijwel allemaal categorisch geweigerd. Het besef dat gewerkt wordt met geld van Nederlandse werknemers is ver te zoeken, verantwoordelijkheid wordt niet genomen.”

[Omroepmax]


Vind je dit waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

36 reacties

 1. Net als jij ergens in je achterhoofd wel weet dat er meer is dan alleen dit louzy leventje. Al die misdadigers gaan er van uit dat ze zich nooit hoeven te verantwoorden omdat ze denken dat er hierna toch niets meer is. Als ze uberhaupt al eens verder denken dan hun neus lang is, wat ik niet denk. Maar mensen die totaal geen feeling hebben met het grote mysterie om dit leven heen zijn zowiezo niet geroepen om zich verder te evolueren dus niets aan de hand.

  11 likes
  • Ik zal je een ‘geheimpje’ verklappen: Als je heel diep in meditatie bent, en het bestaan van alles, en van jezelf overweegt, dan ontdek je dat er helemaal niks is. En al helemaal je zelf niet.

   Er is helemaal niks! Geen ego, geen ziel, geen ‘ik’, geen leven na de dood, helemaal niks!

   Dat is toch fantastisch, want het schept oneindige mogelijkheden. En om die te benutten moet je een ding direct doen: Je normen en waarden vergeten. Iedere vorm van schuldgevoel van je afwerpen.

   Dat is wat de rijken der aarde en de succesvollen hebben begrepen, al dan niet bewust. En dat is wat bijvoorbeeld hier wordt vermeld: http://sacred-texts.com/eso/kyb/
   … de kunst van het handelen zonder in ‘karma’ verstrikt te raken. Geen schuld(gevoel) in je systeem toelaten, en je door niets dan jezelf laten leiden.

   Want 99% van wat je denkt, doet en meent, komt van anderen. Niet van jezelf. Dat hebben die lui ook door. Je treft hen niet door schuld aan te wrijven, of te dreigen. Want ze hebben angst en schuldgevoel overwonnen.

   De anderen, dat zijn ‘kinderen’. Die wijzen nog naar ‘elites’. De waarheid is echter dat er geen elite is. Dat is een kinderachtige illusie, gebaseerd op het beeld dat mensen van hun ouders hebben. Die kinderachtigheid verklaart ook waarom Nederlanders nog een koning hebben, en waarom mensen de schuld geven aan politici en bestuurders. De waarheid is echter dat dat allemaal flapdrollen zijn, zoals jij en ik.

   Er is geen God, er is geen koning, er zijn geen elites, er zijn enkel flapdrollen! En je hoeft aan helemaal niemand verantwoording af te leggen. Werp het schuldgevoel van je af, en je bent zelf ‘elite’.

   6 likes
   • Je gaat ons een geheimpje verklappen, maar dit zijn jouw ervaringen en niet die van anderen Daan En hoe je het hier steevast neerzet lijkt haast wel alsof je ons wil dwingen hetzelfde te vinden als wat jij vindt. De dominantie spuit van je reacties af. Waar kennen we dit van.

    16 likes
    • Faith dus jij bent ook zo,n slaapkop die denkt dat het allemaal wel los zal lopen !! nou ?? dan hebben ze jouw nog niet erg diep in de portomonee getroffen zeker

     0 likes
     • We hebben imo het ergste wel gehad. Nogmaals; er komt nu wel zoveel naar buiten dat ze het niet lang meer volhouden, want dit konden ze alleen volhouden met totale onwetenhheid van de bevolking, stiekem dus. Daar lag hun ‘kracht’.

      8 likes
     • Hoop maakt z'n eigen magie

      Garriet, Faith is juist iemand die erg wakker is. En 1 van de weinigen die leerzame reacties post hier. Van Faith kunnen we leren in tegenstelling tot Daan. Die een wolf is schaapskleren is.

      7 likes
    • Ik geloof ook niet dat je ooit gemediteerd hebt, waarom zou je als je er van overtuigd bent dat er niets is.

     13 likes
     • over “het niets” kan je ook mediteren, natuurlijk 🙂

      0 likes
     • Omdat het heerlijk is om een half uurtje in dat totale niets te zweven. Om de ‘mind’ te laten zwijgen en alles van je schouders te laten afglijden wat je er ooit op hebt geladen. En om tijdens het begin van dat half uurtje, als die mind nog druk bezig is, te zien dat die niet je ‘zelf’ is, maar een soort van TV die ongevraagd allerlei BS op je afvuurt. BS zoals beperkende overtuigingen, schuldgevoelens, etc.. De BS waar media, bestuuredsr en bovenbazen een appel op doen om je in het gareel te houden…

      0 likes
 2. Haha, dit gaan de suffies ook allemaal accepteren. Strategie van de meesten is namelijk ‘ontkennen’. Kop in het zand. Van feitenkennis word je namelijk depressief. Dus gewoon elke maand een deel van je inkomen aan de bankiers geven, en blijven geloven in dat pensioen waar je ‘recht’ op hebt. Het is net als geloven in een leven na de dood. Is ook en ontkenning van het onvermijdelijke. Vandaar dat de kerk al zoveel eeuwen aanhangers heft. Allemaal ontkenners van het onvermijdelijke einde. Mensen leven liefst in ee schijnwereld vol mooie beloftes dan dat ze naar de werkelijkheid kijken. Dus om de schijn op te houden leggen ze maandelijks geld opzij.

  Maar ergens in het achterhoofd weten ze dat dat pensioen er niet meer is…

  14 likes
  • Laat iedereen, die deelneemt in een pensioenfonds hun instantie overladen met verzoeken om inzage in ALLE boeken en uitgaven (incl. salarissen). Wij – de premiebetalers – zijn de aandeelhouders!
   En als het beter werkte met de werkwijze van voor 1970…..dan terug daarheen.
   OF we wenden ons tot Jan Rotman (NL kantelt) voor ideeen.
   Maar we moeten iets DOEN!

   3 likes
   • Als je iets wilt doen dan zeg je nu via je werkgever de bijdrage aan het pensioen op en stuur je een brief naar de pensioen uitvoerder dat je het pensioengeld NU uitgekeerd wilt hebben.

    Dan betaal je loonbelasting over dat pensioengeld maar het restant is dan wel van jouw. Heb je dat er voor over?

    Ik heb al lang mijn (pensioen)geld privé want ik vertrouw het niet toe aan (grote) maatschappijen. Dat belastingvoordeel als je pensioen spaart die hoef ik niet en maak met je werkgever een andere afspraak over de bijdrage die de werkgever maandelijks doet in het pensioen.

    5 likes
  • Er is een verschik tussen ‘ontkennen’ en ‘negeren’.

   Door de negeren onttrek je jezelf bewust aan de draaikolk.
   Dan doe je niet mee in hun gedachtegang achter de uitbuiting en het misbruik.
   Dat schept ruimte voor het creëren van je eigen wereld.

   6 likes
  • Het gaat wel over mensen die elke dag weer naar hun werk(moeten) gaan, zorgend voor hun gezin.

   3 likes
  • ben ik met jouw eens DAAN en dat is dus niet alleen in de pensioen leven zo maar in elk ding kijk maar om je heen hoe die RUTTE ons uitkleed .maar ook daar wordt niet tegenin gegaan ZIJ LATEN HET ALLEMAAL BLAU BLAU

   0 likes
   • @garriet60
    Dat laffejongetje Rutte loopt helemaal aan de leiband van “de Elite” en Amerika en hij vindt het allang prachtig,dat hij Obama bij de voornaam kan noemen.

    2 likes
  • Er is een spreekwoord dat heden ten dagen nog nooit zo actueel geweest is:

   VEEL BELOVEN EN WEINIG GEVEN,
   DOET EEN GEK IN VREUGDE LEVEN.

   Dus beste mensen die gekken, dat zijn wij die niet verder denken en op de regering / pensioenfondsen / banken vertrouwen.

   0 likes
 3. Dat pensioenmaatschappijen dit tot gevolg hebben, weten we al lang. Net zoals het boekje van Luyendijk over de banken: wisten we al lang. Nu komt het weer even in het bewustzijn van de NL’ers en daarna slapen we verder met z’n allen.

  Er was een paar jaar geleden een discussie om iedereen een eigen “pensioen bankrekening” te geven en de pensioenmaatschappijen over een periode van 10 jaar (beleggingen vrijmaken en op individuele bankrekeningen storten) op te heffen. Dit pensioen mag dan gebruikt worden voor versnelde aflossing van schulden (zoals hypotheek). Ook het idee dat collectief sparen zou leiden tot betere rendementen is onzin, collectief sparen leidt tot de nu besproken uitwassen.

  Pensioenmaatschappijen zijn overbodig, teveel macht door geld “samen op te potten” is gewoon nooit goed, dat snapt een kind, dat het leidt tot deze uitwassen. Plaats het per pensioengerechtigde op een eigen specifieke bankrekening. Liefst bij een Overheidsbank (ABN niet naar de beurs) die dan ook hypotheken gaat verstrekken in NL.

  Als je dan ook een onvoorwaardelijk basisinkomen invoert dan zal de vermogensongelijkheid met de tijd ook als vanzelf afnemen (hoef je niemand “iets af te pakken”). Door de hypotheeklast fors te verminderen via de pensioenen zullen ook de huren en koopprijzen van huizen behoorlijk verder dalen.

  Als iedere individu vanaf 25 jaar die minimaal 18 jaar in NL woont een basisinkomen krijgt van Euro 1.200,– dan is de grove financiering voor deze 10 miljoen mensen als volgt:

  – 85 miljard uit de huidige uitkeringen en subsidies
  – 25 miljard door opheffen van 90% van het controle apparaat
  – 15 miljard door invoering van progressieve vermogensheffing en bedrijfswinsten

  Daarnaast zullen de kosten voor zorg, veiligheid (criminaliteit) en onderwijs gaan dalen omdat de maatschappij MET onvoorwaardelijk basisinkomen er na een paar jaar ECHT anders uitziet.
  Zeker als de producten en diensten die nodig zijn om de basisbehoeften te dekken weer als NUTS voorziening worden gezien.

  Een politieke partij die bovenstaande wil doorvoeren en de EU weer tot EEG wil maken met een beperkter muntunie, die heeft mijn stem 🙂

  26 likes
  • nou systeem chance we weten allemaal dat hiervoor maar 2 partijen zijn dit zouden willen en daar stem ik op OF ?? DE S O P N OF DE P V V ook de s o p n wil ons een uitkering geven het ziekenhuis /artsen/ tandartsen gratis vervoer trein /tram /taxi/ bus daar hebben wij genoeg aan en heb je even zo goed werk dan mag je dit tot op zekere hoogte behouden alleen moet je wel over het verdiende geld belasting betalen! DAAR KIES IK VOOR en de eikels die ons jaar in jaar uit hebben lopen te bezeiken IN DE GEVANGENISSEN PLAATSEN .OF NOG BETER EEN OPEN FEMA CAMP

   2 likes
 4. De mens wordt hevig bestreden tegenwoordig.
  Met chemtrails, fluoride, vaccinaties, monsanto voer, pesticides, e stoffen, weermanipulatie etc. etc.
  Dan het nieuws, het brood en de spelen.
  Het is niet verwonderlijk dat in het westen (waar deze vorm van oorlog het langst woedt) mensen niet wakker worden en opstaan.
  Los van externe factoren zijn de meesten nog niet bereid ‘op te geven’ wat zij nu denken te ‘hebben’.
  Alle boven genoemde zaken zijn slow killers.(geen openlijke oorlog in de conventionele zin)
  De huidige generatie geeft niet om de volgende en de daarop volgende.
  Het zijn de kinderen en klein kinderen die de grootste prijs straks gaan betalen.
  Egoisme, narcisme en zelfs nihilisme zijn tevens grote oorzaken van de huidige situatie.

  Wat heeft u nog te verliezen?

  Voor een ieder die daar antwoord op wil geven.
  Wees vrij.

  Mijn antwoord is: helemaal niets!

  3 likes
  • Ben het roerend met je eens Bataaf, dit complete genarcotiseerde volk wordt pas wakker als de bom valt en dan is het te laat. Heb nog nooit zo’n laf en mak volk gezien als ons volk, schaam me diep dat ik nog durf te wonen in dit land.
   Wake up sheeple, your time is up!!!

   1 likes
   • Straks kunnen we er iets veel beters van maken.
    Als we zorgen dat we inzetbaar blijven.
    Ik denk dat september de trigger zal zijn met vele harde jaren in het vooruitzicht.

    0 likes
 5. Woekerpolissen,
  Liborrente,
  Valuta handel,
  Derivaten,
  Allerlei verplichte verzekeringen.
  Privatisering = volksvermogen/bezit, betaald door het volk, verkopen aan hun vriendjes,
  Woningen,
  Energiemaatschappijen,
  Media en communicatie,
  Zorg,
  Waarom zouden ze dan je pensioen sparen, uit medelijden zeker.
  Nee gooi maar flink slagroom op het toetje. jammie jammie voor de troika.

  en vooral blijven stemmen zodat ze over je regeren. Hoe dom….! Wat een illusie zeg, gewoon triest, dat mensen in zo’n illusie geloven.
  En vooral netjes blijven betalen, want ja ze moeten wel geld hebben voor nieuwe parkeerautomaten, flitspalen en genoeg officieren van de blinde justicia om de wet mulder in stand te houden. Niet service maar meer toezicht is nodig, veel blauw en flink handhaven.

  Maak ze nog rijker, je kan het allemaal zelf bijhouden in Mijn bank, mijn energie, mijn digid, mijn bellen, mijn verzekering, mijn troika

  Ik dacht dat sprookjes voor kinderen waren bedoeld.

  3 likes
 6. Het was een onthullende documentaire, maar niet onverwacht.
  Dit valt maar op een manier op te lossen, namelijk stoppen met premie’s afdragen.

  Dit wordt voor de meeste mensen onmogelijk gemaakt óf door de wergever die er niet in meegaat,en door de politiek met z’n wetten en regels.
  Wij worden gedwongen om leeg te bloeden.

  De politiek heeft er ook baat bij als deze maffiapraktijken doorgaan, denk maar aan Wouter Bos. Deze kakkerlak heeft eerst het ziekenfonds om zeep geholpen en de zorgverzekerings wet ingevoerd. Daarna het kabinet laten vallen, en vervolgens bij de grootste verzekeri gsmaatschappij een hoge functie gekregen.
  Dit gebeurt ook mbt pensioensfondsen, oliemaatschappijen, farmaceutische industrie, voedingsindustrie, gasreuzen, banken.
  Het is één grote voorstelling wat ons wordt voorgeschoteld.
  Dus de kraan zou eigenlijk dicht MOETEN.

  Dit geld ook voor andere politici die op hun beurt ‘het terrein’ voor

  2 likes
 7. …hun volgende baantje ideaal maken.

  2 likes
 8. Weet je Daan,dat in het niets van niets ook alles is.

  1 likes
 9. vergeet het maar. ontwaken is een werkwoord

  1 likes
 10. Kortom, eerst hoorde je van woekerpolissen… Dat was al wat, nu de pensioen beleggingen.
  What’s next to hear about?

  Ik heb mijn pensioen breuk nooit aangevuld, gelukkig maar, achteraf gezegd.
  Gewoon zelf reserveren, voor later lijkt me in ieder geval beter, dan de ‘stropdassen figuren’ te gaan spekken!

  0 likes
 11. Ach ja, de mensen werkzaam in deze fraude industrie weten maar al te goed dat ze fout bezig zijn.
  http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/09/pensioen-een-toevallige-ontmoeting/

  0 likes
 12. I-pads en laptops aan de kant want het word hoog tijd voor actie tegen dit stropdassen tuig.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

aarde

Aarde gaat over 3 dagen ten onder, als we tenminste deze vooraanstaande klimaatdeskundigen mogen geloven

De Duitse website Alles Schall und Rauch ...

Goldman Sachs ziet de Europese Unie als voorloper van dictatoriale wereldregering. Farage trekt van leer

Banken en multinationals proberen een dictatoriale wereldregering ...