Financieel

Zwarte Zwanen over gesjoemel met je pensioengeld: “Nederland zou wakker moeten worden”

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Omroep MAX zendt twee nieuwe documentaires uit over de Nederlandse pensioenwereld. Cees Grimbergen nam een exclusief en soms schokkend kijkje in de wereld van pensioenfondsen.

Pensioenfondsen werden tot in de jaren zeventig bestuurd door werkgevers en vakbonden. Er werd belegd in staatsschulden, huurwoningen en aandelen. Met de opkomst van het vrije marktdenken werden de fondsen onderdeel van de financiële wereld.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Mega-salarissen en bonussen in de pensioenwereld zijn anno 2015 aan de orde van de dag. Beleggers halen grote winsten binnen en verliezen worden afgewenteld op de premiebetalers. Moreel besef ontbreekt. En dit alles onder strikte geheimhouding. Kritische vragen zijn taboe.

V&D

Via reputatiemanagement houdt de pensioenwereld de schone schijn op. De schimmigheid en geheimhouding vormen de voedingsbodem voor diefstal en fraude, aldus pensioenexpert Ted Siedle.

Tientallen miljarden Nederlands pensioengeld blijkt via het geheimzinnige beleggingsbedrijf AlpInvest een tocht over de wereld te maken. AlpInvest is eigendom van de Carlyle Group, waarachter grote namen schuilgaan zoals George H.W. Bush en de Britse ex-premier John Major. Ook de familie Bin Laden heeft aandelen gehad in dit investeringsfonds.

V&D blijkt voor het grootste deel eigendom van Nederlandse pensioenfondsen. Hoe lager de lonen van het V&D-personeel, hoe hoger het rendement van de pensioenfondsen. De vakbonden zwijgen over deze belangenverstrengeling.

Goldman Sachs

Er is ook aandacht voor de doofpot rond de fraudes die zakenbank Goldman Sachs volgens ABP met Nederlands pensioengeld pleegde. Uit rechtbankstukken blijkt dat Goldman ook Pensioenfonds Vervoer voor tientallen miljoenen heeft opgelicht. De schade kwam ten laste van de vrachtwagenchauffeurs terwijl bestuur en directie van de pensioenfondsen akkoord gingen met de zwijgplicht die Goldman Sachs hen oplegde.

“De fraude houdt in dat bewust verzwegen is dat de producten waarin ABP belegde enorme rotzooi waren,” zegt Grimbergen. “Daarnaast heeft Goldman Sachs ernstig misbruik gemaakt van vijf miljard euro die Pensioenfonds Vervoer ter beschikking had gesteld.”

“Dat betekent niet dat Goldman Sachs de kwade genius achter alles is,” zegt Grimbergen. “Je kunt ook JPMorgan noemen, of Deutsche Bank, ABN Amro, instellingen als BlackRock en Carlyle of private equity-bedrijven als Sun Capital of AlpInvest. AlpInvest is het machtigste en geheimste beleggingsinstituut in Nederland. Daar zou de openbaarheid zich op moeten richten.”

Kritiekloze acceptatie

“Ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid echt niet doorheeft wat voor wereld dit is,” zegt hij. “Zonder echt democratische controle wordt andermans pensioengeld over de wereld geschoven. Nederland zou wakker moeten worden.”

Zakenbankier Michael van Bemmelen waarschuwt voor de gevolgen van de kritiekloze acceptatie van de Wall Street-mentaliteit door de Nederlandse pensioenfondsen. Van Bemmelen kon het bankierswerk na 25 jaar niet langer met zijn geweten verenigen. Voor het eerst vertelt hij zijn verhaal.

Waarom is er na de financiële crisis zo weinig veranderd? En waarom blijft er nog steeds zo veel geheim, terwijl iedereen het heeft over transparantie?

Reputatie

Deel 1 ‘Schatrijk van uw pensioenpremie’ van Zwarte Zwanen is maandagavond uitgezonden, het tweede deel ‘De perverse prikkels blijven’ wordt dinsdagavond uitgezonden. De reeks is een vervolg op een eerdere docu ‘Zwarte Zwanen: gokken met uw pensioenpremie’ die Grimbergen in 2013 over de pensioenwereld maakte.

De pensioensector is bezorgd over de documentaires. Volgens koepelorganisatie Pensioenfederatie is ‘de reputatie van de hele sector in het geding’. De belangenclub verzoekt pensioenfondsen alle contacten met Grimbergen te melden.

De journalist en maker zelf is niet onder de indruk. “Helaas is openheid nog steeds ver te zoeken in de pensioenwereld. Interview-verzoeken worden vrijwel allemaal categorisch geweigerd. Het besef dat gewerkt wordt met geld van Nederlandse werknemers is ver te zoeken, verantwoordelijkheid wordt niet genomen.”

[Omroepmax]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Daan
Daan
8 jaren geleden

Haha, dit gaan de suffies ook allemaal accepteren. Strategie van de meesten is namelijk ‘ontkennen’. Kop in het zand. Van feitenkennis word je namelijk depressief. Dus gewoon elke maand een deel van je inkomen aan de bankiers geven, en blijven geloven in dat pensioen waar je ‘recht’ op hebt. Het is net als geloven in een leven na de dood. Is ook en ontkenning van het onvermijdelijke. Vandaar dat de kerk al zoveel eeuwen aanhangers heft. Allemaal ontkenners van het onvermijdelijke einde. Mensen leven liefst in ee schijnwereld vol mooie beloftes dan dat ze naar de werkelijkheid kijken. Dus om de schijn op te houden leggen ze maandelijks geld opzij.

Maar ergens in het achterhoofd weten ze dat dat pensioen er niet meer is…

trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart
8 jaren geleden
Faith
Faith
8 jaren geleden

Net als jij ergens in je achterhoofd wel weet dat er meer is dan alleen dit louzy leventje. Al die misdadigers gaan er van uit dat ze zich nooit hoeven te verantwoorden omdat ze denken dat er hierna toch niets meer is. Als ze uberhaupt al eens verder denken dan hun neus lang is, wat ik niet denk. Maar mensen die totaal geen feeling hebben met het grote mysterie om dit leven heen zijn zowiezo niet geroepen om zich verder te evolueren dus niets aan de hand.

SystemChange
SystemChange
8 jaren geleden

Dat pensioenmaatschappijen dit tot gevolg hebben, weten we al lang. Net zoals het boekje van Luyendijk over de banken: wisten we al lang. Nu komt het weer even in het bewustzijn van de NL’ers en daarna slapen we verder met z’n allen.

Er was een paar jaar geleden een discussie om iedereen een eigen “pensioen bankrekening” te geven en de pensioenmaatschappijen over een periode van 10 jaar (beleggingen vrijmaken en op individuele bankrekeningen storten) op te heffen. Dit pensioen mag dan gebruikt worden voor versnelde aflossing van schulden (zoals hypotheek). Ook het idee dat collectief sparen zou leiden tot betere rendementen is onzin, collectief sparen leidt tot de nu besproken uitwassen.

Pensioenmaatschappijen zijn overbodig, teveel macht door geld “samen op te potten” is gewoon nooit goed, dat snapt een kind, dat het leidt tot deze uitwassen. Plaats het per pensioengerechtigde op een eigen specifieke bankrekening. Liefst bij een Overheidsbank (ABN niet naar de beurs) die dan ook hypotheken gaat verstrekken in NL.

Als je dan ook een onvoorwaardelijk basisinkomen invoert dan zal de vermogensongelijkheid met de tijd ook als vanzelf afnemen (hoef je niemand “iets af te pakken”). Door de hypotheeklast fors te verminderen via de pensioenen zullen ook de huren en koopprijzen van huizen behoorlijk verder dalen.

Als iedere individu vanaf 25 jaar die minimaal 18 jaar in NL woont een basisinkomen krijgt van Euro 1.200,– dan is de grove financiering voor deze 10 miljoen mensen als volgt:

– 85 miljard uit de huidige uitkeringen en subsidies
– 25 miljard door opheffen van 90% van het controle apparaat
– 15 miljard door invoering van progressieve vermogensheffing en bedrijfswinsten

Daarnaast zullen de kosten voor zorg, veiligheid (criminaliteit) en onderwijs gaan dalen omdat de maatschappij MET onvoorwaardelijk basisinkomen er na een paar jaar ECHT anders uitziet.
Zeker als de producten en diensten die nodig zijn om de basisbehoeften te dekken weer als NUTS voorziening worden gezien.

Een politieke partij die bovenstaande wil doorvoeren en de EU weer tot EEG wil maken met een beperkter muntunie, die heeft mijn stem 🙂

Back to top button
36
0
We lezen graag je reactie!x