Homepagina » Financieel » Zwarte Zwanen over gesjoemel met je pensioengeld: “Nederland zou wakker moeten worden”
Zwarte Zwanen over gesjoemel met je pensioengeld: "Het is nog erger dan je denkt"

Zwarte Zwanen over gesjoemel met je pensioengeld: “Nederland zou wakker moeten worden”

Omroep MAX zendt twee nieuwe documentaires uit over de Nederlandse pensioenwereld. Cees Grimbergen nam een exclusief en soms schokkend kijkje in de wereld van pensioenfondsen.

Pensioenfondsen werden tot in de jaren zeventig bestuurd door werkgevers en vakbonden. Er werd belegd in staatsschulden, huurwoningen en aandelen. Met de opkomst van het vrije marktdenken werden de fondsen onderdeel van de financiële wereld.

Mega-salarissen en bonussen in de pensioenwereld zijn anno 2015 aan de orde van de dag. Beleggers halen grote winsten binnen en verliezen worden afgewenteld op de premiebetalers. Moreel besef ontbreekt. En dit alles onder strikte geheimhouding. Kritische vragen zijn taboe.

V&D

Via reputatiemanagement houdt de pensioenwereld de schone schijn op. De schimmigheid en geheimhouding vormen de voedingsbodem voor diefstal en fraude, aldus pensioenexpert Ted Siedle.

Tientallen miljarden Nederlands pensioengeld blijkt via het geheimzinnige beleggingsbedrijf AlpInvest een tocht over de wereld te maken. AlpInvest is eigendom van de Carlyle Group, waarachter grote namen schuilgaan zoals George H.W. Bush en de Britse ex-premier John Major. Ook de familie Bin Laden heeft aandelen gehad in dit investeringsfonds.

V&D blijkt voor het grootste deel eigendom van Nederlandse pensioenfondsen. Hoe lager de lonen van het V&D-personeel, hoe hoger het rendement van de pensioenfondsen. De vakbonden zwijgen over deze belangenverstrengeling.

Goldman Sachs

Er is ook aandacht voor de doofpot rond de fraudes die zakenbank Goldman Sachs volgens ABP met Nederlands pensioengeld pleegde. Uit rechtbankstukken blijkt dat Goldman ook Pensioenfonds Vervoer voor tientallen miljoenen heeft opgelicht. De schade kwam ten laste van de vrachtwagenchauffeurs terwijl bestuur en directie van de pensioenfondsen akkoord gingen met de zwijgplicht die Goldman Sachs hen oplegde.

“De fraude houdt in dat bewust verzwegen is dat de producten waarin ABP belegde enorme rotzooi waren,” zegt Grimbergen. “Daarnaast heeft Goldman Sachs ernstig misbruik gemaakt van vijf miljard euro die Pensioenfonds Vervoer ter beschikking had gesteld.”

“Dat betekent niet dat Goldman Sachs de kwade genius achter alles is,” zegt Grimbergen. “Je kunt ook JPMorgan noemen, of Deutsche Bank, ABN Amro, instellingen als BlackRock en Carlyle of private equity-bedrijven als Sun Capital of AlpInvest. AlpInvest is het machtigste en geheimste beleggingsinstituut in Nederland. Daar zou de openbaarheid zich op moeten richten.”

Kritiekloze acceptatie

“Ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid echt niet doorheeft wat voor wereld dit is,” zegt hij. “Zonder echt democratische controle wordt andermans pensioengeld over de wereld geschoven. Nederland zou wakker moeten worden.”

Zakenbankier Michael van Bemmelen waarschuwt voor de gevolgen van de kritiekloze acceptatie van de Wall Street-mentaliteit door de Nederlandse pensioenfondsen. Van Bemmelen kon het bankierswerk na 25 jaar niet langer met zijn geweten verenigen. Voor het eerst vertelt hij zijn verhaal.

Waarom is er na de financiële crisis zo weinig veranderd? En waarom blijft er nog steeds zo veel geheim, terwijl iedereen het heeft over transparantie?

Reputatie

Deel 1 ‘Schatrijk van uw pensioenpremie’ van Zwarte Zwanen is maandagavond uitgezonden, het tweede deel ‘De perverse prikkels blijven’ wordt dinsdagavond uitgezonden. De reeks is een vervolg op een eerdere docu ‘Zwarte Zwanen: gokken met uw pensioenpremie’ die Grimbergen in 2013 over de pensioenwereld maakte.

De pensioensector is bezorgd over de documentaires. Volgens koepelorganisatie Pensioenfederatie is ‘de reputatie van de hele sector in het geding’. De belangenclub verzoekt pensioenfondsen alle contacten met Grimbergen te melden.

De journalist en maker zelf is niet onder de indruk. “Helaas is openheid nog steeds ver te zoeken in de pensioenwereld. Interview-verzoeken worden vrijwel allemaal categorisch geweigerd. Het besef dat gewerkt wordt met geld van Nederlandse werknemers is ver te zoeken, verantwoordelijkheid wordt niet genomen.”

[Omroepmax]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
36 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Daan
Daan
5 jaren geleden

Haha, dit gaan de suffies ook allemaal accepteren. Strategie van de meesten is namelijk ‘ontkennen’. Kop in het zand. Van feitenkennis word je namelijk depressief. Dus gewoon elke maand een deel van je inkomen aan de bankiers geven, en blijven geloven in dat pensioen waar je ‘recht’ op hebt. Het is net als geloven in een leven na de dood. Is ook en ontkenning van het onvermijdelijke. Vandaar dat de kerk al zoveel eeuwen aanhangers heft. Allemaal ontkenners van het onvermijdelijke einde. Mensen leven liefst in ee schijnwereld vol mooie beloftes dan dat ze naar de werkelijkheid kijken. Dus om de schijn op te houden leggen ze maandelijks geld opzij.

Maar ergens in het achterhoofd weten ze dat dat pensioen er niet meer is…

helder
helder
Reactie op  Daan
5 jaren geleden

Het gaat wel over mensen die elke dag weer naar hun werk(moeten) gaan, zorgend voor hun gezin.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
Reactie op  Daan
5 jaren geleden

Er is een verschik tussen ‘ontkennen’ en ‘negeren’.

Door de negeren onttrek je jezelf bewust aan de draaikolk.
Dan doe je niet mee in hun gedachtegang achter de uitbuiting en het misbruik.
Dat schept ruimte voor het creëren van je eigen wereld.

helder
helder
Reactie op  Herman de Graaf
5 jaren geleden

Ik vind dat heel mooi gezegd

garriet60
garriet60
Reactie op  Daan
5 jaren geleden

ben ik met jouw eens DAAN en dat is dus niet alleen in de pensioen leven zo maar in elk ding kijk maar om je heen hoe die RUTTE ons uitkleed .maar ook daar wordt niet tegenin gegaan ZIJ LATEN HET ALLEMAAL BLAU BLAU

reality check
reality check
Reactie op  garriet60
5 jaren geleden

@garriet60
Dat laffejongetje Rutte loopt helemaal aan de leiband van “de Elite” en Amerika en hij vindt het allang prachtig,dat hij Obama bij de voornaam kan noemen.

Inge
Inge
Reactie op  Daan
5 jaren geleden

Laat iedereen, die deelneemt in een pensioenfonds hun instantie overladen met verzoeken om inzage in ALLE boeken en uitgaven (incl. salarissen). Wij – de premiebetalers – zijn de aandeelhouders!
En als het beter werkte met de werkwijze van voor 1970…..dan terug daarheen.
OF we wenden ons tot Jan Rotman (NL kantelt) voor ideeen.
Maar we moeten iets DOEN!

SystemChange
SystemChange
Reactie op  Inge
5 jaren geleden

Als je iets wilt doen dan zeg je nu via je werkgever de bijdrage aan het pensioen op en stuur je een brief naar de pensioen uitvoerder dat je het pensioengeld NU uitgekeerd wilt hebben.

Dan betaal je loonbelasting over dat pensioengeld maar het restant is dan wel van jouw. Heb je dat er voor over?

Ik heb al lang mijn (pensioen)geld privé want ik vertrouw het niet toe aan (grote) maatschappijen. Dat belastingvoordeel als je pensioen spaart die hoef ik niet en maak met je werkgever een andere afspraak over de bijdrage die de werkgever maandelijks doet in het pensioen.

Kal-Purush
Kal-Purush
Reactie op  Daan
5 jaren geleden

Er is een spreekwoord dat heden ten dagen nog nooit zo actueel geweest is:

VEEL BELOVEN EN WEINIG GEVEN,
DOET EEN GEK IN VREUGDE LEVEN.

Dus beste mensen die gekken, dat zijn wij die niet verder denken en op de regering / pensioenfondsen / banken vertrouwen.

trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart
5 jaren geleden
Faith
Faith
5 jaren geleden

Net als jij ergens in je achterhoofd wel weet dat er meer is dan alleen dit louzy leventje. Al die misdadigers gaan er van uit dat ze zich nooit hoeven te verantwoorden omdat ze denken dat er hierna toch niets meer is. Als ze uberhaupt al eens verder denken dan hun neus lang is, wat ik niet denk. Maar mensen die totaal geen feeling hebben met het grote mysterie om dit leven heen zijn zowiezo niet geroepen om zich verder te evolueren dus niets aan de hand.

Daan
Daan
Reactie op  Faith
5 jaren geleden

Ik zal je een ‘geheimpje’ verklappen: Als je heel diep in meditatie bent, en het bestaan van alles, en van jezelf overweegt, dan ontdek je dat er helemaal niks is. En al helemaal je zelf niet.

Er is helemaal niks! Geen ego, geen ziel, geen ‘ik’, geen leven na de dood, helemaal niks!

Dat is toch fantastisch, want het schept oneindige mogelijkheden. En om die te benutten moet je een ding direct doen: Je normen en waarden vergeten. Iedere vorm van schuldgevoel van je afwerpen.

Dat is wat de rijken der aarde en de succesvollen hebben begrepen, al dan niet bewust. En dat is wat bijvoorbeeld hier wordt vermeld: http://sacred-texts.com/eso/kyb/
… de kunst van het handelen zonder in ‘karma’ verstrikt te raken. Geen schuld(gevoel) in je systeem toelaten, en je door niets dan jezelf laten leiden.

Want 99% van wat je denkt, doet en meent, komt van anderen. Niet van jezelf. Dat hebben die lui ook door. Je treft hen niet door schuld aan te wrijven, of te dreigen. Want ze hebben angst en schuldgevoel overwonnen.

De anderen, dat zijn ‘kinderen’. Die wijzen nog naar ‘elites’. De waarheid is echter dat er geen elite is. Dat is een kinderachtige illusie, gebaseerd op het beeld dat mensen van hun ouders hebben. Die kinderachtigheid verklaart ook waarom Nederlanders nog een koning hebben, en waarom mensen de schuld geven aan politici en bestuurders. De waarheid is echter dat dat allemaal flapdrollen zijn, zoals jij en ik.

Er is geen God, er is geen koning, er zijn geen elites, er zijn enkel flapdrollen! En je hoeft aan helemaal niemand verantwoording af te leggen. Werp het schuldgevoel van je af, en je bent zelf ‘elite’.

Faith
Faith
Reactie op  Daan
5 jaren geleden

Je gaat ons een geheimpje verklappen, maar dit zijn jouw ervaringen en niet die van anderen Daan En hoe je het hier steevast neerzet lijkt haast wel alsof je ons wil dwingen hetzelfde te vinden als wat jij vindt. De dominantie spuit van je reacties af. Waar kennen we dit van.

Faith
Faith
Reactie op  Faith
5 jaren geleden

Ik geloof ook niet dat je ooit gemediteerd hebt, waarom zou je als je er van overtuigd bent dat er niets is.

speedmaster
speedmaster
Reactie op  Faith
5 jaren geleden

over “het niets” kan je ook mediteren, natuurlijk 🙂

Daan
Daan
Reactie op  Faith
5 jaren geleden

Omdat het heerlijk is om een half uurtje in dat totale niets te zweven. Om de ‘mind’ te laten zwijgen en alles van je schouders te laten afglijden wat je er ooit op hebt geladen. En om tijdens het begin van dat half uurtje, als die mind nog druk bezig is, te zien dat die niet je ‘zelf’ is, maar een soort van TV die ongevraagd allerlei BS op je afvuurt. BS zoals beperkende overtuigingen, schuldgevoelens, etc.. De BS waar media, bestuuredsr en bovenbazen een appel op doen om je in het gareel te houden…

garriet60
garriet60
Reactie op  Faith
5 jaren geleden

Faith dus jij bent ook zo,n slaapkop die denkt dat het allemaal wel los zal lopen !! nou ?? dan hebben ze jouw nog niet erg diep in de portomonee getroffen zeker

Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
Reactie op  garriet60
5 jaren geleden

Garriet, Faith is juist iemand die erg wakker is. En 1 van de weinigen die leerzame reacties post hier. Van Faith kunnen we leren in tegenstelling tot Daan. Die een wolf is schaapskleren is.

Faith
Faith
Reactie op  garriet60
5 jaren geleden

We hebben imo het ergste wel gehad. Nogmaals; er komt nu wel zoveel naar buiten dat ze het niet lang meer volhouden, want dit konden ze alleen volhouden met totale onwetenhheid van de bevolking, stiekem dus. Daar lag hun ‘kracht’.

SystemChange
SystemChange
5 jaren geleden

Dat pensioenmaatschappijen dit tot gevolg hebben, weten we al lang. Net zoals het boekje van Luyendijk over de banken: wisten we al lang. Nu komt het weer even in het bewustzijn van de NL’ers en daarna slapen we verder met z’n allen.

Er was een paar jaar geleden een discussie om iedereen een eigen “pensioen bankrekening” te geven en de pensioenmaatschappijen over een periode van 10 jaar (beleggingen vrijmaken en op individuele bankrekeningen storten) op te heffen. Dit pensioen mag dan gebruikt worden voor versnelde aflossing van schulden (zoals hypotheek). Ook het idee dat collectief sparen zou leiden tot betere rendementen is onzin, collectief sparen leidt tot de nu besproken uitwassen.

Pensioenmaatschappijen zijn overbodig, teveel macht door geld “samen op te potten” is gewoon nooit goed, dat snapt een kind, dat het leidt tot deze uitwassen. Plaats het per pensioengerechtigde op een eigen specifieke bankrekening. Liefst bij een Overheidsbank (ABN niet naar de beurs) die dan ook hypotheken gaat verstrekken in NL.

Als je dan ook een onvoorwaardelijk basisinkomen invoert dan zal de vermogensongelijkheid met de tijd ook als vanzelf afnemen (hoef je niemand “iets af te pakken”). Door de hypotheeklast fors te verminderen via de pensioenen zullen ook de huren en koopprijzen van huizen behoorlijk verder dalen.

Als iedere individu vanaf 25 jaar die minimaal 18 jaar in NL woont een basisinkomen krijgt van Euro 1.200,– dan is de grove financiering voor deze 10 miljoen mensen als volgt:

– 85 miljard uit de huidige uitkeringen en subsidies
– 25 miljard door opheffen van 90% van het controle apparaat
– 15 miljard door invoering van progressieve vermogensheffing en bedrijfswinsten

Daarnaast zullen de kosten voor zorg, veiligheid (criminaliteit) en onderwijs gaan dalen omdat de maatschappij MET onvoorwaardelijk basisinkomen er na een paar jaar ECHT anders uitziet.
Zeker als de producten en diensten die nodig zijn om de basisbehoeften te dekken weer als NUTS voorziening worden gezien.

Een politieke partij die bovenstaande wil doorvoeren en de EU weer tot EEG wil maken met een beperkter muntunie, die heeft mijn stem 🙂

garriet60
garriet60
Reactie op  SystemChange
5 jaren geleden

nou systeem chance we weten allemaal dat hiervoor maar 2 partijen zijn dit zouden willen en daar stem ik op OF ?? DE S O P N OF DE P V V ook de s o p n wil ons een uitkering geven het ziekenhuis /artsen/ tandartsen gratis vervoer trein /tram /taxi/ bus daar hebben wij genoeg aan en heb je even zo goed werk dan mag je dit tot op zekere hoogte behouden alleen moet je wel over het verdiende geld belasting betalen! DAAR KIES IK VOOR en de eikels die ons jaar in jaar uit hebben lopen te bezeiken IN DE GEVANGENISSEN PLAATSEN .OF NOG BETER EEN OPEN FEMA CAMP

Bataaf
Bataaf
5 jaren geleden

De mens wordt hevig bestreden tegenwoordig.
Met chemtrails, fluoride, vaccinaties, monsanto voer, pesticides, e stoffen, weermanipulatie etc. etc.
Dan het nieuws, het brood en de spelen.
Het is niet verwonderlijk dat in het westen (waar deze vorm van oorlog het langst woedt) mensen niet wakker worden en opstaan.
Los van externe factoren zijn de meesten nog niet bereid ‘op te geven’ wat zij nu denken te ‘hebben’.
Alle boven genoemde zaken zijn slow killers.(geen openlijke oorlog in de conventionele zin)
De huidige generatie geeft niet om de volgende en de daarop volgende.
Het zijn de kinderen en klein kinderen die de grootste prijs straks gaan betalen.
Egoisme, narcisme en zelfs nihilisme zijn tevens grote oorzaken van de huidige situatie.

Wat heeft u nog te verliezen?

Voor een ieder die daar antwoord op wil geven.
Wees vrij.

Mijn antwoord is: helemaal niets!

Freedom
Freedom
Reactie op  Bataaf
5 jaren geleden

Ben het roerend met je eens Bataaf, dit complete genarcotiseerde volk wordt pas wakker als de bom valt en dan is het te laat. Heb nog nooit zo’n laf en mak volk gezien als ons volk, schaam me diep dat ik nog durf te wonen in dit land.
Wake up sheeple, your time is up!!!

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Freedom
5 jaren geleden

Straks kunnen we er iets veel beters van maken.
Als we zorgen dat we inzetbaar blijven.
Ik denk dat september de trigger zal zijn met vele harde jaren in het vooruitzicht.

Ferry
Ferry
5 jaren geleden

Weet je Daan,dat in het niets van niets ook alles is.

wolfje
wolfje
5 jaren geleden

vergeet het maar. ontwaken is een werkwoord

Henk
Henk
5 jaren geleden

Kortom, eerst hoorde je van woekerpolissen… Dat was al wat, nu de pensioen beleggingen.
What’s next to hear about?

Ik heb mijn pensioen breuk nooit aangevuld, gelukkig maar, achteraf gezegd.
Gewoon zelf reserveren, voor later lijkt me in ieder geval beter, dan de ‘stropdassen figuren’ te gaan spekken!

Boerenkool
Boerenkool
5 jaren geleden

Het was een onthullende documentaire, maar niet onverwacht.
Dit valt maar op een manier op te lossen, namelijk stoppen met premie’s afdragen.

Dit wordt voor de meeste mensen onmogelijk gemaakt óf door de wergever die er niet in meegaat,en door de politiek met z’n wetten en regels.
Wij worden gedwongen om leeg te bloeden.

De politiek heeft er ook baat bij als deze maffiapraktijken doorgaan, denk maar aan Wouter Bos. Deze kakkerlak heeft eerst het ziekenfonds om zeep geholpen en de zorgverzekerings wet ingevoerd. Daarna het kabinet laten vallen, en vervolgens bij de grootste verzekeri gsmaatschappij een hoge functie gekregen.
Dit gebeurt ook mbt pensioensfondsen, oliemaatschappijen, farmaceutische industrie, voedingsindustrie, gasreuzen, banken.
Het is één grote voorstelling wat ons wordt voorgeschoteld.
Dus de kraan zou eigenlijk dicht MOETEN.

Dit geld ook voor andere politici die op hun beurt ‘het terrein’ voor

Boerenkool
Boerenkool
5 jaren geleden

…hun volgende baantje ideaal maken.

x

Check Also

rutte

Rutte geeft miljarden weg, maar je pensioen wordt gekort: ‘Twee keer door dezelfde hond gebeten’

Pensioenfondsen, waaronder ambtenarenfonds ABP, waarschuwen dat de ...

aarde

Aarde gaat over 3 dagen ten onder, als we tenminste deze vooraanstaande klimaatdeskundigen mogen geloven

De Duitse website Alles Schall und Rauch ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

36
0
We lezen graag je reactie!x