Natuur en Milieu

Waarom het wondergewas hennep Amerika verovert

Help anderen door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Hennep lijkt Amerika te veroveren. Er zijn nu 23 staten waar industriële hennep mag worden geteeld. Sinds het begin van dit jaar zijn er in de helft van alle Amerikaanse staten meer dan 70 wetsvoorstellen ingediend over hennep.

Hennep, Cannabis sativa, bevat weinig tot geen THC en werd tot de jaren vijftig op grote schaal geteeld. Het gewas lijkt nu een comeback te maken. Waarom is Amerika geobsedeerd geraakt door deze plant? Hieronder negen redenen waarom dit wondergewas het land verovert.

1. Goed voor de boer

Hennep doet het goed in verschillende klimaten en bodemsoorten en groeit razendsnel. Canadese boeren verdienen zo’n 533 euro per hectare hennep. Het gewas verbetert bovendien de bodemkwaliteit. Na de oogst kunnen boeren gelijk weer opnieuw telen.

2. Milieuvriendelijk

De plant hoeft niet te worden besproeid met pesticiden omdat hij van nature bestand is tegen de meeste soorten ongedierte. Daarnaast verdringt de plant alle onkruid, waardoor herbiciden ook overbodig zijn. Er is relatief weinig water nodig voor de teelt.

Hennep is in Tsjernobyl succesvol ingezet om door middel van fytoremediatie gifstoffen uit de bodem en het grondwater te filteren. De plant absorbeert tijdens de groei CO2 door middel van natuurlijke fotosynthese.

3. Kan concurreren met katoen

De plant kan worden gebruikt voor het maken van duurzame kleding met verschillende natuurlijke kleuren. Voor de katoenteelt is twee keer zoveel water en land nodig dan voor de teelt van hennep.

4. Supervoedsel

Hennepzaad wordt verwerkt in verschillende gezonde producten, waaronder boter, energierepen, olie en zelfs melk. De zaden hebben een nootachtige smaak en zijn rijk aan omega 3-vetzuren.

5. Kan de bomen redden

Henneppulp wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt voor het maken van papier. Momenteel is het goedkoper om houtpulp te gebruiken. Als de productiekosten omlaag gaan, zou het houtpulp kunnen vervangen als duurzaam alternatief. Door de lage concentratie lignine in hennep zijn minder chemicaliën en bleekmiddel nodig om er papier van te maken.

6. Kan worden gebruikt als biobrandstof

Uit een studie van de Universiteit van Connecticut uit 2009 blijkt dat hennepzaadolie op grote schaal kan worden gebruikt voor de productie van biodiesel. Deze biodiesel bleek niet alleen erg efficiënt (97 procent van de hennepolie werd omgezet in biodiesel), maar kon ook bij lagere temperaturen worden gebruikt dan andere soorten biodiesel.

7. Je kunt er huizen mee bouwen

Hennepvezels kunnen worden gemixt met kalk om CO2-neutrale woningen te maken. Hennepbeton is niet giftig en resistent tegen schimmels, insecten en vuur. Het is net zo sterk als gewoon beton.

8. Kan plastic vervangen

Henry Ford bouwde in de jaren veertig al een auto van hennep en sojaplastic. In 2008 kwam Lotus met een Eco Elise die deels uit hennep bestaat. Sindsdien gebruiken verschillende autofabrikanten de plant voor de productie van een toenemend aantal onderdelen.

9. Kan veel geld opleveren

Amerika importeert momenteel het meeste hennepzaad en de meeste hennepolie uit China en Canada. Nu de wetten aan het veranderen zijn, kan het land inspelen op de groeiende markt. In de Amerikaanse en Canada hennepmarkt zou inmiddels meer dan 1,5 miljard dollar omgaan.

[Huffington Post]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Silber eye
Silber eye
8 jaren geleden

Kan er nog wel iets aan toevoegen “hennep touw” zowel voor paktouw maar ook weer om producten te maken als fauteuils, prachtig en natuurlijk.

Plien
Plien
8 jaren geleden

Silber eye
9 mei 2014 17:07 at 17:07

Zelfs als isolatie voor huizen en nog vele andere mogelijkheden.

http://www.touwmuseum.nl/hennep-voor-touw/

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Ik mis het belangrijkste punt; je wordt er ‘high’ van. Als iedereen ‘high’ zou zijn, dan heeft niemand zin om oorlogen te voeren en zouden we ‘Vrede op Aarde’ kennen.

Natsu
Natsu
8 jaren geleden

Ik heb soms zo het idee dat Hennep en Marihuana niet voor niks bestaan op deze planeet, alsof de mens zelf gebouwd is om deze plant te verwerken, consumeren en implementeren in allerlei, zo niet alle zaken waar wij tegenwoordig eigenlijk een synthetische vervanger voor hebben. Wiet en Hennep is de plant waar eigenlijk onze gehele economische en sociale cultuur als bouwsteen omheen zou kunnen worden gebouwd. Niet dat we nu allemaal moeten blowen en overal in elke tuin wietplanten i.p.v. hortensias moeten staan (zou natuurlijk erg mooi zijn) maar dat we er wel het allerbeste uit kunnen halen voor ons en het milleu.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

16
0
We lezen graag je reactie!x