Buitenland

Oekraïne vuurt Amerikaanse raketten met clustermunitie af op de Krim: ‘Dit is onmenselijk’

Help mee door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!

Het Oekraïense leger heeft meerdere Amerikaanse ATACMS-raketten met zeer omstreden clustermunitie afgevuurd richting de Krim, met een aantal burgerslachtoffers tot gevolg. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd.

Journalist Alina Lipp doet verslag vanaf de Krim en zegt dat er 5 doden zijn te betreuren, waaronder 3 kinderen. Er zijn ook 152 gewonden, onder wie 28 kinderen. Vijf van hen zijn in kritieke toestand.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

De journalist merkt op dat algemeen bekend is dat ATACMS-raketten niet door Oekraïense soldaten worden afgevuurd, maar door westerse specialisten. Voor de aanval zijn in het gebied Amerikaanse drones gesignaleerd. Het Westen heeft deze aanval dus gecoördineerd, aldus Lipp. “Dit is een rotstreek, dit is onmenselijk.”

Extreem gevaarlijk

Functionarissen zeiden dat er vijf ATACMS-raketten zijn afgevuurd, waarvan er vier zijn neergehaald. De laatste raket werd weliswaar beschadigd door de luchtverdediging, maar kon alsnog ontploffen boven het populairste strand van Sevastopol.

Clustermunitie is in meer dan 100 landen verboden, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Dit type wapen is extreem gevaarlijk voor burgers, aangezien de munitie zich verspreidt over grote gebieden en niet altijd meteen tot ontploffing komt.

Onderschept

In de zomer van 2023 zei toenmalig minister van Defensie Sergej Sjojgoe dat Moskou dit type wapen niet zou inzetten tegen Kiev om humanitaire redenen. In juli dat jaar kondigden de Verenigde Staten aan clustermunitie te zullen leveren aan Oekraïne.

Eind mei probeerde Oekraïne het schiereiland ook te raken met ATACMS-raketten. De Russische defensieminister Andrei Belousov zei dat 10 raketten waren afgevuurd op de Krimbrug en dat ze allemaal konden worden onderschept.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 134 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

114 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
C N
C N
1 maand geleden

De gehaktmolen moet ten koste van alles gaan draaien.

mister nexit
mister nexit
1 maand geleden

Onmenselijk zijn de russische aanvallen op de burgerdoelen. Dit zijn oorlogsmisdaden. In gaza schreeuwt men moord en brand en wordt Israel van alles beticht en Poetin wordt als god behandeld en mag alles. Rare wereld

Onkel Heinz
Onkel Heinz
1 maand geleden

Wel, Oekraïne erkent hiermee in ieder geval de Krim als Russisch grondgebied. Immers, waarom zou je je eigen burgers bombarderen?

Hugo
Hugo
1 maand geleden

Wie stoptdie waanzinnige Amerikanen en de westerse meelopers (EU) Moet de beer dan echt uit zijn vel springen en de wereld in brand zetten. Het moet er van komen tribunalen voor het westerse tuig. En wel zo snel mogelijk voordat het te laat is……Waar blijft het gezonde verstand verdomme. Idioten.

Back to top button
114
0
We lezen graag je reactie!x