Gezondheid

Oervoeding zonder suikers en E-nummers vermindert risico op welvaartsziekten

Help anderen door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het eetpatroon dat onze verre voorouders aanhielden, is in vele gevallen een stuk gezonder dan de veelal bewerkte etenswaren van tegenwoordig. De inname van veel suikers, E-nummers, gluten en lactose gaat gepaard met moderne welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes, allergieën en bepaalde vormen van kanker.

De basis voor een gezonde levensstijl past in het voedingspatroon uit de oertijd: mager vlees, vis, groenten, fruit, eieren, noten en zaden. Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat oervoeding het risico op hart- en vaatziekten en diabetes vermindert. De resultaten staan in het wetenschappelijke tijdschrift Lipids in Health and Disease.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Voor het onderzoek waren 34 deelnemers geselecteerd met twee of meer kenmerken van het metabool syndroom. Zij hebben twee weken lang ofwel paleolithische voeding gegeten ofwel voeding gebaseerd op de voorschriften van het Voedingscentrum.

De deelnemers werden willekeurig ingedeeld. Uit de studie bleek dat paleolithische voeding een positief effect heeft op de bloeddruk, cholesterolwaarden en insulineresistentie bij mensen met kenmerken van het metabool syndroom.

Deelnemers die oervoeding aten bleken ook wat gewicht te verliezen. “Wellicht is het verzadigingsgevoel van oervoeding groter dan van gewone voeding,” zei hoofdonderzoeker Inge Boers.

Het metabool syndroom leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, suikerziekte en complicaties daarvan. Aanpassen van voeding en leefstijl kan invloed hebben op alle aspecten van deze aandoening, aldus de onderzoekers.

Sinds de oertijd zijn genetische aanpassingen in het menselijk lichaam miniem geweest, terwijl onze leefstijl en voedingspatronen in relatief korte tijd ingrijpend zijn veranderd. Het Louis Bolk Instituut wil een vervolgstudie doen om de effecten van oervoeding op patiënten met diabetes type 2 te onderzoeken.

Boek: Hallo Paleo

[Louis Bolk Instituut]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
joey
joey
9 jaren geleden

pitjes eten

Marten Dek
Marten Dek
9 jaren geleden

Vanwege al die verkeerde voedingen van nu worden wij zo oud.
En van die goede voeding van toen net 60 jaar.
Tsja hoe bekijk je het.
Met vr. gr.
Marten Dek.

Edwin
Edwin
9 jaren geleden

Onszelf continu bezighouden met wat WEl of NIET gezond is, lijkt me zeer ongezond en geeft juist extra stress

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Het was een gegeven dat voeding uit de Volkstuin gezonder was dan uit de winkel.
Hmmm, ik heb jarenlang een volkstuin gehad en biologisch getuinierd. Ik eet nog steeds “gezond” , gebruik vitaminen en mineralen, maar ben nog nooit zo vaak ziek geweest als nu.
Nu weet ik dat men in de tijd dat wij tuinierden ook al aan het sprayen ( chem trails) was, weliswaar niet op hele grote schaal maar toch. Nu zijn ondanks de vitaminen en gezonde voeding de steeds repeterende klachten; keelpijn, hoesten, hoofdpijn en moeilijk ademen. De huisarts zegt niks te kunnen vinden en bloedtesten vertellen ook niets nieuws. Misschien zoeken wij het op de verkeerde plaats en moeten we niet naar beneden kijken , maar naar BOVEN.

Back to top button
31
0
We lezen graag je reactie!x