Mens en Dier

Olifant spreekt Koreaans (video)

Help door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een Aziatische olifant kan tot verbazing van zijn verzorgers de menselijke stem imiteren door zijn slurf in zijn mond te stoppen.

Nog niet eerder was bij olifanten vastgesteld dat ze menselijke spraak kunnen nabootsen. Wel zijn er meldingen geweest van olifanten in Afrika die het motorgeluid van vrachtwagens nadoen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Olifant Koshik kan tenminste vijf woorden zeggen in het Koreaans, waaronder ‘hallo’ en ‘goed’. Angela Stoeger van de Universiteit van Wenen lichtte toe dat menselijke spraak bestaat uit twee belangrijke onderdelen, te weten toonhoogte en klankkleur. Koshik weet beide patronen goed na te doen.

Communiceren

In plaats van lippen beschikt een olifant over een slurf. Door middel van het grote strottenhoofd kunnen de dieren zeer lage geluiden produceren, maar Koshik kan de spraak van zijn verzorgers goed imiteren door zijn slurf in zijn mond te doen.

In 2004 werd voor het eerst ontdekt dat Koshik zijn verzorgers imiteerde, hij was toen 14 jaar oud. Vijf jaar lang was Koshik de enige olifant in Everland Zoo in Zuid-Korea. Zijn verzorgers vermoeden dat hij menselijke spraak is gaan nabootsen omdat mensen in die periode zijn enige sociale contact waren. Ze denken dat hij op die manier probeerde te communiceren.

Koshik kan vijf woorden zeggen: ‘annyong’ (‘hallo’), ‘anja’ (‘zitten’), ‘aniya’ (‘nee’), ‘nuo’ (‘liggen’), en ‘choah’ (‘goed’).

Muzikaal aangelegd

Andere dieren die de menselijke stem kunnen nadoen waren Hoover de zeehond, hij werd opgevoed door een visser uit Maine, en een baloega die zijn naam ‘Logosi’ kon zeggen. Daarnaast is er anekdotisch bewijs van een ‘tweetalige’ Aziatische olifant in een dierentuin in Kazachstan.

Verzorgers van een dierentuin in Washington bevestigden eerder dit jaar een harmonica aan de slurf van olifant Shanthi toen ze ontdekten dat het 36-jarige dier ‘muzikaal was aangelegd’.

Bron: Telegraph.co.uk Foto: PA

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Investigator
Investigator
11 jaren geleden

whoa whoaa

Eden
Eden
11 jaren geleden

Op-op-op-op… Oppa Koshik-style!

Lil
Lil
11 jaren geleden

Ach..een vrolijke noot in deze tijden is nooit weg he?

Dusss..nu met z’n allen;’Hieperdepiep..Hoewhoa,Hoewhoa, Hoewhoaa..

Jeff
Jeff
11 jaren geleden

het is of een oligaai of een papafant

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x