Homepagina » Mens en Dier » Olifant spreekt Koreaans (video)
Olifant spreekt Koreaans

Olifant spreekt Koreaans (video)

Een Aziatische olifant kan tot verbazing van zijn verzorgers de menselijke stem imiteren door zijn slurf in zijn mond te stoppen.

Nog niet eerder was bij olifanten vastgesteld dat ze menselijke spraak kunnen nabootsen. Wel zijn er meldingen geweest van olifanten in Afrika die het motorgeluid van vrachtwagens nadoen.

Olifant Koshik kan tenminste vijf woorden zeggen in het Koreaans, waaronder ‘hallo’ en ‘goed’. Angela Stoeger van de Universiteit van Wenen lichtte toe dat menselijke spraak bestaat uit twee belangrijke onderdelen, te weten toonhoogte en klankkleur. Koshik weet beide patronen goed na te doen.

Communiceren

In plaats van lippen beschikt een olifant over een slurf. Door middel van het grote strottenhoofd kunnen de dieren zeer lage geluiden produceren, maar Koshik kan de spraak van zijn verzorgers goed imiteren door zijn slurf in zijn mond te doen.

In 2004 werd voor het eerst ontdekt dat Koshik zijn verzorgers imiteerde, hij was toen 14 jaar oud. Vijf jaar lang was Koshik de enige olifant in Everland Zoo in Zuid-Korea. Zijn verzorgers vermoeden dat hij menselijke spraak is gaan nabootsen omdat mensen in die periode zijn enige sociale contact waren. Ze denken dat hij op die manier probeerde te communiceren.

Koshik kan vijf woorden zeggen: ‘annyong’ (‘hallo’), ‘anja’ (‘zitten’), ‘aniya’ (‘nee’), ‘nuo’ (‘liggen’), en ‘choah’ (‘goed’).

Muzikaal aangelegd

Andere dieren die de menselijke stem kunnen nadoen waren Hoover de zeehond, hij werd opgevoed door een visser uit Maine, en een baloega die zijn naam ‘Logosi’ kon zeggen. Daarnaast is er anekdotisch bewijs van een ‘tweetalige’ Aziatische olifant in een dierentuin in Kazachstan.

Verzorgers van een dierentuin in Washington bevestigden eerder dit jaar een harmonica aan de slurf van olifant Shanthi toen ze ontdekten dat het 36-jarige dier ‘muzikaal was aangelegd’.

Bron: Telegraph.co.uk Foto: PA

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Investigator
Investigator
9 jaren geleden

whoa whoaa

Eden
Eden
9 jaren geleden

Op-op-op-op… Oppa Koshik-style!

Lil
Lil
9 jaren geleden

Ach..een vrolijke noot in deze tijden is nooit weg he?

Dusss..nu met z’n allen;’Hieperdepiep..Hoewhoa,Hoewhoa, Hoewhoaa..

Jeff
Jeff
9 jaren geleden

het is of een oligaai of een papafant

x

Check Also

zuid-afrika

Kathleen Aerts (ex-K3) woont in Zuid-Afrika en is geshockeerd door de berichten over nieuwe coronavariant

De Belgische zangeres Kathleen Aerts, die vooral ...

variant

Nieuwe coronavariant Omicron voor het eerst vastgesteld bij 4 volledig gevaccineerde mensen

De nieuwe coronavariant Omicron is voor het ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

5
0
We lezen graag je reactie!x