Archeologie

Onder Roemenië ligt een 5,5 miljoen jaar oude ‘buitenaardse’ wereld verborgen

Help door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 1986 werd in Roemenië gezocht naar een geschikte locatie voor een nieuwe elektriciteitscentrale bij de Zwarte Zee. Tijdens werkzaamheden stuitten bouwvakkers op 20 meter diepte op een bizar onaangetast ecosysteem.

Het ecosysteem bevindt zich in een aantal smalle ondergrondse tunnels, die door middel van een dikke laag ondoordringbare klei zijn afgesloten van de bovenwereld.

Deze indrukwekkende plek, die de Movile-grot is gedoopt, is naar schatting 5,5 miljoen jaar afgesloten geweest. De lucht is er warm en dodelijk en bevat giftige gassen en weinig zuurstof. De tunnels zijn smal en donker. Wat de wetenschappers die dit ondergrondse stukje Midden-aarde zijn binnengegaan nog het meest verbaasd, is dat het er wemelt van leven.

Geen ogen

In Movile zijn schorpioenen, wormen, spinnen, bloedzuigers en nog onbekende microben gevonden. Er zijn liefst 33 nieuwe soorten aangetroffen.

“Alle wezens die we zagen zijn helemaal wit,” zei microbioloog Rich Boden in een interview. “Ze hebben geen pigment omdat er geen zonlicht is, je kunt dwars door ze heen kijken.”

De meeste soorten hebben geen ogen. Die hebben plaatsgemaakt voor langere voelsprieten en armen. “Ik vond het vreemd dat spinnen er nog steeds hun web maken omdat er geen vliegen zijn, maar toen zagen we kleine insecten die in de lucht springen en vervolgens in het web verstrikt raken,” voegde Boden toe.

Matten

Wetenschappers konden in eerste instantie moeilijk begrijpen hoe deze wereld kon floreren onder zulke omstandigheden. Toen zagen ze enorme ‘matten’ op de muren van de grot. Die bevatten vele miljoenen piepkleine bacteriën die zwavel en ammonia omzetten in energie.

“De bacteriën leven daar waarschijnlijk al veel langer dan vijf miljoen jaar,” zei microbioloog J. Colin Murrell. De voorwaarden voor leven in de grot zijn zo uniek dat de Roemeense pers een wetenschapper citeerde die zei dat het ecosysteem gemakkelijk een kernoorlog zou kunnen overleven.

In 2011 filmde Boden hoe hij afdaalde in deze unieke onderwereld. Je kunt een deel van zijn reis in onderstaande video bekijken:

[MNN]

1 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
6 jaren geleden

dat het leven gemakkelijk een kernoorlog kan overleven is mooi meegenomen. oom vlad is not amused met het raketsysteem dat de navo aan het plaatsen is in roemenië

Tink
Tink
6 jaren geleden

Ik zou dat leven niet buitenaards, maar juist binnenaards noemen. Het heeft al 5,5 miljoen jaar binnen gezeten! En dat je van te veel binnenzitten erg bleekjes wordt, is hiermee ook wel aangetoond…

Jippieeeeee
Jippieeeeee
6 jaren geleden

Echt heel jammer dat de alles vernietigende mens dit heeft gevonden!!!!!

StefanZ
StefanZ
6 jaren geleden

En maar blijven volhouden, dat leven op andere planeten niet mogelijk zou zijn, omdat de omgeving niet aan bepaalde eisen zou voldoen. Hieruit blijkt maar weer, dat het leven altijd een oplossing weet te vinden, om het leven te behouden. Wat nou “goldilocks zone”. Leven kan OVERAL ontstaan en zich handhaven, hoe de situatie ook is. Met deze wetenschap… hoeveel planeten kunnen NU leven herbergen, als de goldilocks eis wordt opgeheven?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

7
0
We lezen graag je reactie!x