Homepagina » Gezondheid » De ongewenste werkelijkheid wordt onder een dik bureaucratisch tapijt geveegd. Hoe politici en media fungeren als stroman voor de leugen
De ongewenste werkelijkheid wordt onder een dik bureaucratisch tapijt geveegd. Hoe politici en media fungeren als stroman voor de leugen

De ongewenste werkelijkheid wordt onder een dik bureaucratisch tapijt geveegd. Hoe politici en media fungeren als stroman voor de leugen

De internationale politieke gemeenschap en de media ontwijken de therapeutische effecten van medicinale cannabis al tientallen jaren als een leproos.

De door hen ongewenste werkelijkheid vegen ze nog steeds onder een dik bureaucratisch tapijt, schrijft Patrick Dewals voor DeWereldMorgen.be.

In 1961 keurden de Verenigde Naties de Single Convention on Narcotic Drugs goed. Cannabis kwam in Schedule 1 en Schedule IV van de opdeling terecht.

Op niets baseert

Schedule I omvat ‘zeer verslavende substanties met veel misbruikpotentie’.

Middelen van Schedule IV hebben volgens de VN bijzonder gevaarlijke eigenschappen en weinig of geen medische waarde.

Dewals merkt op dat de VN haar categorisering aangaande cannabis op niets baseert.

“De VN heeft sinds 1935 geen enkele keer een evaluatie over de medische eigenschappen van cannabis doorgevoerd,” zegt hij.

Stroman voor de leugen

Hij voegt toe dat medicinale cannabis in België vandaag de dag zo goed als verboden is.

“Beschamend is bij deze kwestie de onwetendheid, desinteresse en fenomenale onverschilligheid van iedere Belgische politieke partij,” klinkt het.

Cannabis is dermate, weliswaar onterecht, decennialang gedemoniseerd geweest dat geen enkele Belgische partij zijn vingers hier aan durft te branden, aldus Dewals.

Dan de media, die volgens hem vanaf dag één fungeren als een stroman voor de leugen.

Zeer simplistische boodschap

“Hier in België is het huilen met de pet op wanneer men de mythes over medicinale cannabis, wetenschappelijk onderbouwd, naar het rijk der fabelen wil verwijzen,” zegt de auteur van het boek Medicinale cannabis. Meer dan een medische kwestie.

De media brengen een zeer simplistische boodschap over: drugs = gevaar = dood.

Zij creëren door middel van leugens een nieuwe realiteit die een eigen bestaan gaat leiden, stelt Dewals.

Hij eindigt met een positieve noot: wereldwijd worden de vergeetputten die het belichten van de medicinale effecten van cannabis counterden, ontsloten.

Boekentip: Medicinale cannabis

[DeWereldMorgen]


Vond je dit artikel goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. Ik hoor juist altijd dat cannabis zo goed is!
  Wordt nu hoog tijd dat hier aandacht aan wordt besteed. De pharmaceuten willen het natuurlijk niet omdat ze er geen reet aan kunnen verdienen maar ze moeten onderhand maar eens ophouden met zeuren.
  Het gaat ze altijd maar om geld, geld en nog eens geld.

  Bah, wat een rot mentaliteit hebben die lui toch!

  9 likes
 2. Ja dat klopt helemaal …..België is wat alternatief geneeskunde ver achterlopend, geen idee waarom..
  Ik kom er al heel lang ken veel mensen dus weet hoe het er zo’n beetje aan toegaat….
  Maar ook met internet bestellen en pakjes bezorgen, en zzp’er voor jezelf werken, allemaal achter gebleven nog..
  Dus mensen werkeloos en voor jezelf beginnen , verhuis naar België , dan komt vanzelf supplementen en CBD olie bestellen vanzelf op gang……..Overigens in Frankrijk en Duitsland lopen ze op ons voor…. Fijn hè één Europa…..

  8 likes
 3. Hier in Nederland is het wat je zou kunnen noemen het ‘Minerva netwerk’
  (Universiteit Leiden, rechten) dat alle vooruitgang tegenhoud. Bepaalde
  personen (niet allemaal dus) hebben er belang bij dat een groot deel van
  de handel en kweek illegaal blijft. Daar valt namelijk veel geld mee te
  verdienen en er kunnen interessante machinaties mee uitgevoerd worden (macht).

  7 likes
 4. [ Wordt nu hoog tijd dat hier aandacht aan wordt besteed. ]

  Er is al erg veel onderzocht. En als big-pharma en niet aan zou willen dan willen de apothekers wél.
  Het probleem is dat legalisatie voor medicinaal gebruik er voor heeft gezorgd dat er allerlei spookverhalen zijn ontstaan, met bijbehorend slecht onderzoek, waar cannabis goed zou helpen.
  Tijdens de drooglegging probeerden mensen een briefje van de dokter te krijgen voor alcoholgebruik voor geneeskrachtige werking.

  “Conclusions and Relevance: There was moderate-quality evidence to support the use of cannabinoids for the treatment of chronic pain and spasticity. There was low-quality evidence suggesting that cannabinoids were associated with improvements in nausea and vomiting due to chemotherapy, weight gain in HIV infection, sleep disorders, and Tourette syndrome. Cannabinoids were associated with an increased risk of short-term AEs.”

  https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2338251

  https://sciencebasedmedicine.org/medical-marijuana-where-is-the-evidence/

  6 likes
 5. De reden waarom het in België zo moeilijk is is vanwege de gevestigde farma industrie en de chantage met werkgelegenheid. Op het kabinet Onckelinxs destijds zetelde een farmapion die een wetgeving geschreven heeft die anti natuurlijke geneeskunde is. Zo is er bv een wetgeving geschreven tegen het gebruik van homeopathie door de therapeuten te verbieden hun beroep uit te oefenen en het onderricht te demoniseren.
  Mensen worden onnozel gehouden en de therapeutische waarde wordt in vraag gesteld en dit met de hulp van de media en regering waar onbekwame dokters in natuurlijke geneeswijzen hun gelijk mogen spuien zonder gedegen kennis.

  5 likes
 6. Natuurlijke weldaad is niet te patenteren, de verdomhoek is dan de enige oplossing. Het gaat immers om de nieuwe god, het geld. Daar doen mensen letterlijk alles voor. De rest is heden ten dage altijd en overal van ondergeschikt belang.

  4 likes
 7. Uiteindelijk kom je altijd uit bij DE Intriganten. Die gaan n.l. over de Geneesmiddelenindustrie, De Banken, De Pers. etc.etc.etc.etc.etc. Daarom is het in NL nog niet geregeld. Daar gaan Buitenveldert, Amstelveen en de Grachtengordel “over”.
  Anders was dit allang gelegaliseerd.

  3 likes
 8. Belgie heeft een minister van volksgezondheid, Maggie De Block> Zij is al jaren op de hoogte vh feit dat cannabisolie kanker kan genezen omdat ik iemand ken dat haar alle resultaten van terminale kanker die hierdoor genezen is naar haar gestuurd heeft via mail.
  Die persoon heeft haar tientallen keren gemaild hieromtrent maar ving steeds bot.

  Dokters werken dan ook voor de farmaindustrie, waar ze eenmaal hun medische studies beëindigt zijn, ze een contract moeten tekenen in het voordeel van deze industrie en een hoog bedrag moeten betalen, als investering in de reeds bestaande geneesmiddelen, waar ze dan telkens bij het voorschrijven van 1 van deze middelen een % ontvangen> Als zijnde een aandeel in deze industrie.

  Doen ze dit niet, dan worden ze door de orde van geneesheren buitenspel gezet, en hun carriere kunnen ze dan vergeten> dit weet ik van een dokter die geweigerd heeft dit contract te tekenen en zodoende zijn hele carriere gepest geweest is door de orde door telkens op feestdagen dokter van wacht moeten te zijn geweest..en dus nooit rijk is geworden omdat hij de procenten vd winst nooit ontvangen heeft zodoende.

  Komt erop neer dat de medische sector door en door verrot is en enkel op winsten uit is

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

hoogleraar

Hoogleraar en universitair docent schrijven vlijmscherp artikel over coronabeleid: ‘Draconisch’

Hoogleraar Michaéla Schippers en universitair docent Erwin ...

VN

VN-chef pleit voor ‘wereldregering’ met ‘tanden’. We hebben nog tot 2030

De wereld heeft een overkoepelend, multilateraal bestuur ...