Binnenland

Onrust over vaccinatiekader Gezondheidsraad: ‘Enge ontwikkeling!’

Help door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een vaccinatiekader dat is ontwikkeld door de Gezondheidsraad zorgt voor nogal wat onrust. Het demissionaire kabinet is op dit moment niet van plan drang toe te passen bij vaccinatie, maar het is wel mogelijk dat instellingen en bedrijven vaccinbewijzen gaan inzetten om ‘de gezondheid van bezoekers te beschermen’.

Op grond van de wet kunnen private partijen vragen om een vaccinbewijs, maar volgens de Gezondheidsraad moeten zij daarbij wel altijd een belangenafweging maken. Zo moeten ze kunnen aantonen dat het vaccinbewijs ‘een gerechtvaardigd doel dient, noodzakelijk is om dat doel te bereiken, dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken’.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Voor deze afweging heeft de raad een heus vaccinatiekader ontwikkeld, dat hier te vinden is. De mogelijkheden op de zogeheten interventieladder lopen uiteen van informatie bieden (adviseren) tot geen keuzevrijheid, oftewel dwang. Daartussenin vallen allerlei methodes die kunnen worden ingezet om mensen ertoe aan te zetten om zich te laten vaccineren.

Verhoging van zorgpremie of inkomensbelasting

Het begint laagdrempelig met het verstrekken van ‘betrouwbare wetenschappelijk onderbouwde informatie’ of het ‘aanzetten tot reflectie met als doel mensen te overreden’. Hierna volgen de zogeheten nudges, dus vaccinatieaanbod op plekken zoals treinstations of winkelcentra, mensen herinneren aan afspraken door middel van sms’jes of e-mail, of vaccins aanbieden op plekken waar je er niet omheen kunt, bijvoorbeeld een ‘gezamenlijk vaccinatiemoment op het werk’.

Nog iets hoger op de interventieladder vinden we de financiële prikkels, dus bijvoorbeeld een cadeautje in de vorm van een geldbedrag of korting op de zorgpremie, of psychologische prikkels zoals ‘vleierij’. En omgekeerd: verhoging van zorgpremie of inkomensbelasting als je je niet laat vaccineren.

Misselijk

Als dat niet het gewenste effect sorteert, kun je overgaan tot sterke drang: geen toegang tot bepaalde ruimten of voorzieningen zonder vaccinatiebewijs of zelfs een directe vaccinatieplicht.

Veel mensen krijgen een vieze smaak in de mond van het vaccinatiekader. “Zum Kotzen!” reageert Ronald. Simone schrijft: “Persoonlijk word ik hier een beetje misselijk van. In wat voor bizarre wereld leven we?”

4.8 43 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

127 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Nathalie
Nathalie
3 jaren geleden

Walgelijk!!! Hoe heeft het zover kunnen komen zeg! Mensen gewoon uitsluiten daar gaat het straks naar toe?? Dat is niet mijn Nederland!

nou en!
nou en!
3 jaren geleden

to hell met de vaccinazi,s en build backstabbers

Herman
Herman
3 jaren geleden

Onvoorstelbaar, wat n land!?

William
William
3 jaren geleden

Ik ben volledig de draad kwijt… dus als je naar je werk wil moet je eerst een dodelijk vaccin krijgen? (wat eigenlijk geen vaccin is) dan blijven er wel weinig werknemers over…

Back to top button
127
0
We lezen graag je reactie!x