Natuur en Milieu

‘Parallel universum’ van leven diep onder de zeebodem gevonden

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onder de oceaanbodem ligt een ‘parallel universum’ van leven verscholen, zo heeft een internationaal team van wetenschappers gezegd.

De onderzoekers ontdekten dat in het basalt onder de bodem van de Grote Oceaan piepkleine diertjes leven.

In vakblad Science omschrijven de wetenschappers een gigantisch ecosysteem dat in werkelijkheid heel anders is dan eerder onderzoek deed vermoeden. Bodemmonsters die voor de westkust van de Verenigde Staten zijn genomen toonden sporen aan van micro-organismen die onafhankelijk van zonlicht leven en bijna niet in contact staan met de wereld zoals wij die kennen.

Oceanische korst

“We hebben het eerste bewijs voor het bestaan van leven in de oceanische korst,” zei microbioloog Mark Lever van de Universiteit van Aarhus in Denemarken. “We denken dat dit enorme ecosysteem grotendeels wordt ondersteund door chemosynthese.”

Normaal gesproken gebruiken organismen zonlicht om koolstofdioxide om te zetten in organisch materiaal. Het leven in de poreuze rotsen is fundamenteel anders. “Er bevinden zich smalle aderen in de oceanische korst waar water doorheen sijpelt,” zei Lever. “Het water reageert vermoedelijk met het mineraal olivijn in het basalt waarbij waterstof vrijkomt. Micro-organismen gebruiken waterstof als energiebron om koolstofdioxide om te zetten in organisch materiaal.”

De oceanische korst bedekt ongeveer 60 procent van het aardoppervlak. We hebben hier dan ook te maken met veruit het grootste ecosysteem op aarde. De oceanische korst ligt grotendeels verscholen onder vele lagen modder en is ver verwijderd van geologisch actieve gebieden.

Andere planeten

Tot nu toe was er geen bewijs dat diep onder de zeebodem ook leven is. Het team van Lever boorde door 305 meter sediment tot een diepte van 2,4 kilometer onder het wateroppervlak. Het basalt dat werd aangetroffen is 3,5 miljoen jaar oud, maar de organismen in het gesteente waren niet gefossiliseerd.

“Het leven diep in de oceanische korst wordt gedreven door energiebronnen die fundamenteel anders zijn dan de bronnen die het leven in het sediment en het zeewater ondersteunen,” zei Lever. “Het is mogelijk dat leven gebaseerd op chemosynthese ook op andere planeten voorkomt.”

Bron: Dailymail.co.uk via Sciencemag.org Foto: Jesper Rais/AU Communication

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
10 jaren geleden

De term “parallel universum” is meer algemeen, zonder enige connotaties die duiden op een relatie (of het ontbreken daarvan) met ons eigen universum. Een universum waar de wetten van de natuur heel anders zijn.En ik verwacht er verscheidene in diversiteit, aan te treffen in het heelal.

pietje bell
pietje bell
10 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]De term “parallel universum” is meer algemeen, zonder enige connotaties die duiden op een relatie (of het ontbreken daarvan) met ons eigen universum. Een universum waar de wetten van de natuur heel anders zijn.En ik verwacht er verscheidene in diversiteit, aan te treffen in het heelal.[/quote]
dat wat beschreven staat is geen paralel universum maar een lagere dimensie,als het paralel zou zijn moet het gelijkwaardig aan het universum zijn waar wij in leven.maar onzichtbaar voor onze aardse ogen,wat een andere mogenlijkheid is dat er misschien dimensie mee bedoelt wordt ,als ik mij niet vergis zijn er op en rond onze planeet er 7 dim waaronder de binnenaarde en dezer zit op 5D

Hunting Wolf
Hunting Wolf
10 jaren geleden

[quote name=”pietje bell”][quote name=”Hunting Wolf”]De term “parallel universum” is meer algemeen, zonder enige connotaties die duiden op een relatie (of het ontbreken daarvan) met ons eigen universum. Een universum waar de wetten van de natuur heel anders zijn.En ik verwacht er verscheidene in diversiteit, aan te treffen in het heelal.[/quote]
dat wat beschreven staat is geen paralel universum maar een lagere dimensie,als het paralel zou zijn moet het gelijkwaardig aan het universum zijn waar wij in leven.maar onzichtbaar voor onze aardse ogen,wat een andere mogenlijkheid is dat er misschien dimensie mee bedoelt wordt ,als ik mij niet vergis zijn er op en rond onze planeet er 7 dim waaronder de binnenaarde en dezer zit op 5D[/quote]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Parallel_universum groetjes, en fantaseer verder.

bending unit 22
bending unit 22
10 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”pietje bell”][quote name=”Hunting Wolf”]De term “parallel universum” is meer algemeen, zonder enige connotaties die duiden op een relatie (of het ontbreken daarvan) met ons eigen universum. Een universum waar de wetten van de natuur heel anders zijn.En ik verwacht er verscheidene in diversiteit, aan te treffen in het heelal.[/quote]
dat wat beschreven staat is geen paralel universum maar een lagere dimensie,als het paralel zou zijn moet het gelijkwaardig aan het universum zijn waar wij in leven.maar onzichtbaar voor onze aardse ogen,wat een andere mogenlijkheid is dat er misschien dimensie mee bedoelt wordt ,als ik mij niet vergis zijn er op en rond onze planeet er 7 dim waaronder de binnenaarde en dezer zit op 5D[/quote]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Parallel_universum groetjes, en fantaseer verder.[/quote]

Na also hunting wolf !!

Wat een toontje toch altijd als een reactie jouw niet aanstaat
En dan kom je ook nog met wikipedia schermen
Hahaha groetjes en..

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

7
0
We lezen graag je reactie!x