Universum

Pas ontdekte Feniks-cluster produceert 740 sterren per jaar

Help door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben een sterrenstelsel ontdekt waar op een dag meer sterren worden geboren dan bij ons in een heel jaar.

Astronomen ontdekten met de Chandra-röntgentelescoop dat het enorme sterrenstelsel 740 nieuwe sterren per jaar produceert. Ter vergelijking brengt de Melkweg per jaar één nieuwe ster voort.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het sterrenstelsel bevindt zich op ongeveer 5,7 miljard lichtjaar in het centrum van een pas ontdekte cluster van sterrenstelsels die de helderste röntgengloed uitzendt die astronomen ooit hebben gezien. Ze zagen ook nog nooit eerder een sterrenstelsel dat zo snel groeit.

Extreem

Gezien de omvang, het type en de leeftijd zou dit sterrenstelsel niet in staat moeten zijn om zo veel sterren te kunnen produceren, aldus de auteurs van een studie die in het tijdschrift Nature is verschenen.

“Dit is extreem,” zei Harvard-astronoom Ryan Foley. “Het gaat bijna onze pet te boven.” Het sterrenstelsel is 3 biljoen keer zo groot als onze zon.

Feniks

Er is nog iets vreemds aan dit sterrenstelsel. Het is een slordige zes miljard jaar oud. Normaal gezien vertonen dergelijke stelsels nog maar weinig activiteit. Op de één of andere manier is dit stelsel opnieuw tot leven gekomen.

Om deze reden heeft het team van 85 astronomen de cluster Feniks genoemd, de vogel die oprijst uit de as. Per dag brengt het stelsel twee nieuwe sterren voort.

Tussen de sterrenstelsels bevindt zich heet waterstofgas. Wanneer dat gas afkoelt tot onder nul kan het nieuwe sterren vormen. Slechts 10 procent van het gas wordt in het heelal omgezet in sterren. Dat komt door de energie uit zwarte gaten in het centrum van sterrenstelsels die afkoeling van waterstofgas tegenhoudt.

Bron: AP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
c r
c r
11 jaren geleden

jee en wie had het ook al weer over de feniks cluster ? en die was toch niet zo positief hier .had met de stand van de planeten te maken rond de tijd van 21-12-2012 volgens hem zag dit er niet zo goed uit voor ons komt er van dat ik zo veel video’s heb gezien dat ik ook weer niet meer weet wie,wat en waarom .ik zal eens terug op zoeken het zag er inderdaad zo uit dat Isis in de staart van die cluster zat een goeie uit leg was het .

Hunting wolf
Hunting wolf
11 jaren geleden

Heelal is “kraamkamer” zegt hunting wolf.Maar heelal is ook “Aula” zegt hunting wolf.In het geval van deze “kraamkamer” zegt hunting wolf deze, zeer vruchtbaar.Natuur mooi zijn…

Hunting wolf
Hunting wolf
11 jaren geleden

[quote name=”c r”]jee en wie had het ook al weer over de feniks cluster ? en die was toch niet zo positief hier .had met de stand van de planeten te maken rond de tijd van 21-12-2012 volgens hem zag dit er niet zo goed uit voor ons komt er van dat ik zo veel video’s heb gezien dat ik ook weer niet meer weet wie,wat en waarom .ik zal eens terug op zoeken het zag er inderdaad zo uit dat Isis in de staart van die cluster zat een goeie uit leg was het .[/quote]
Wat wij heden zien, is van iets wat 5.6 biljoen lichtjaren geleden, toen is gebeurd.Zegt Hunting wolf, en 21-12-2012 heeft hier totaal niets mee van doen zegt hunting wolf.

c r
c r
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting wolf”][quote name=”c r”]jee en wie had het ook al weer over de feniks cluster ? en die was toch niet zo positief hier .had met de stand van de planeten te maken rond de tijd van 21-12-2012 volgens hem zag dit er niet zo goed uit voor ons komt er van dat ik zo veel video’s heb gezien dat ik ook weer niet meer weet wie,wat en waarom .ik zal eens terug op zoeken het zag er inderdaad zo uit dat Isis in de staart van die cluster zat een goeie uit leg was het .[/quote]
Wat wij heden zien, is van iets wat 5.6 biljoen lichtjaren geleden, toen is gebeurd.Zegt Hunting wolf, en 21-12-2012 heeft hier totaal niets mee van doen zegt hunting wolf.[/quote]
eum ik schrijf wat ik gezien heb op video ga daar maar verbeteren oky

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x