Het gewapende conflict in Oost-Congo wordt grotendeels gefinancierd met de illegale opbrengst van grondstoffen voor mobiele telefoons.
Mobieltjes zijn een verlengstuk van onszelf geworden. Veel mensen krijgen een gevoel van onbehagen als de mobiele telefoon per ongeluk thuis is blijven liggen of kwijt is.
Nu zit er een groot verhaal achter de internationale handel in mobiele telefoons, laptops, iPods, mp3-spelers, spelcomputers, digitale camera’s en meer moderne apparatuur. In die apparaten zitten namelijk metalen met aparte namen als coltan, cassiteriet en wolframiet, maar ook bekendere ertsen als kobalt en goud.
Direct verband
De grondstoffen komen uit verschillende delen van de wereld, maar actiegroepen als bijvoorbeeld het Amerikaanse Enough Project trekken al lange tijd aan de bel over de winning van coltan en andere grondstoffen uit de Democratische Republiek Congo. Het gaat met name om het oosten dat verdeeld is in de provincies Noord- en Zuid-Kivu. Daar bevinden zich veel mijnen met coltan, cassiteriet, wolframiet en goud. Telefoons waar conflictmineralen in zijn verwerkt worden ‘bloedmobieltjes’ genoemd.
De strijdende partijen in Oost-Congo beheren verschillende van deze mijnen. Enough Project uit Washington stelt dat er een direct verband is tussen het aanhoudende geweld in Oost-Congo en de grondstoffenhandel. Zowel het regeringsleger als de verschillende rebellengroepen zouden jaarlijks een slordige 180 miljoen dollar verdienen aan de handel in de grondstoffen die in onze apparatuur zijn verwerkt.
Sommige experts noemen Congo een grote speler op de wereldmarkt van grondstoffen die in elektronica worden gebruikt, anderen beweren dat Brazilië of Australië de grootste leveranciers zijn van coltan.
Belgische bedrijven
In rapporten over foute handel met Congo worden veel Belgische bedrijven, zoals Traxys in Brussel en Trademet, genoemd als grote spelers op de markt van conflictgrondstoffen. Deze bedrijven vormen waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg.
Grote elektronicaconcerns als Intel, Motorola, HP en Apple hebben inmiddels stappen ondernomen om conflictmineralen te vermijden bij de productie van hun hardware. Bedrijven als Nintendo, HTC, Sharp, Nikon en Canon blijven omstreden mineralen als coltan, tantaliet, tin en wolframiet toepassen. Dat blijkt uit het rapport Taking conflict out of consumer gadgets (pdf) van het Enough Project dat vandaag is gepubliceerd.
Sharp, HTC, Nikon en Canon zijn schoorvoetend begonnen om de rest van de industrie te volgen, maar boeken weinig voortgang. SanDisk, Philips, Sony, Panasonic, RIM en AMD hebben enige verbeteringen laten zien, aldus het Enough Project. IBM, Sony, LG, Samsung, Toshiba en Lenovo hebben wel iets gedaan aan het verantwoord gebruik van grondstoffen, maar boeken op dat gebied nog maar weinig vooruitgang.
Bronnen: Automatiseringsgids.nl, Trouw.nl
Gerelateerd:
- Democratisch Afgevaardigde wil waarschuwingslabels mobieltjes
- Ziek van je mobiele telefoon (video)
- ‘Mobiele telefoons deels verantwoordelijk voor gedragsstoornissen als ADHD’
- Risico’s straling mobiele telefoons erkend door Europese leiders
- ‘Veel jongeren worden te snel behandeld voor ADHD’
Waarom stoppen we wel met AstraZeneca, maar niet met andere vaccins? Die veroorzaken ook bloedstolsels
Na bolvormig object bij de zon nu enorm ‘zwart gat’ in de zon
‘In de gemeente Haarlem heeft het World Economic Forum de macht overgenomen’
Baby verlost van zware epileptische aanvallen na behandeling met cannabisolie
Nigel Farage: Globalistische trojka drijft Grieken richting revolutie (video)
Meeste mensen weten niet dat ze spiritueel zijn
In Japan breekt de dam en spreken professoren zich uit
Arts: 92% van alle coronadoden was gevaccineerd, dus dit is een pandemie van de gevaccineerden
De klimaatagenda wordt gedomineerd door mensen die ideologisch gemotiveerd zijn. Hoogleraar keert zich hiertegen