Universum

Planeet X? Bewijs voor verborgen planeet in de buitenste ring van het zonnestelsel

Help anderen door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een planeet die vier keer zo groot is als de aarde houdt zich mogelijk schuil voorbij Pluto, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Dat meldt Space.com.

De aanwezigheid van de verborgen planeet die de baan van transneptunische objecten beïnvloedt kan vanwege de grote afstand niet gemakkelijk worden aangetoond met telescopen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

De gerenommeerde astronoom Rodney Gomes van de Nationale Sterrenwacht van Brazilië in Rio de Janeiro presenteerde zijn computermodellen eerder deze maand tijdens een bijeenkomst van de American Astronomical Society in Timberline Lodge in de staat Oregon. De modellen suggereren dat zich diep in ons zonnestelsel een grote planeet schuilhoudt.

Overtuigend

Astronomen die de bijeenkomst bijwoonden vonden de argumenten die Gomes aandroeg overtuigend, maar voegden toe dat meer bewijs nodig is om het bestaan van de hypothetische planeet te bevestigen.

Al enige jaren observeren astronomen hoe de omloopbaan van transneptunische objecten, waaronder de dwergplaneet Sedna, afwijkt van de verwachte baan om de zon op basis van de aantrekkingskracht van alle bekende objecten in het zonnestelsel.

“De omloopbaan van Sedna is zeer eigenaardig,” zei astronoom Mike Brown van Caltech. Zijn team ontdekte de planetoïde op 11 november 2003. Toen Gomes de zwaartekracht van een enorme planeet in de buitenste regionen van het zonnestelsel aan zijn model toevoegde kwamen de banen van Sedna en andere objecten exact overeen met de daadwerkelijke observaties.

Neptunus

De planeet zou even groot kunnen zijn als Neptunus en op 225 miljard kilometer rond de zon draaien. Mogelijk werd de planeet uit een ander zonnestelsel gestoten om later aangetrokken te worden door de zwaartekracht van de zon.

Collega’s van Gomes zijn er zeker van dat zijn berekeningen kloppen. “Gomes is erg goed. Ik heb hem nog nooit een fout zien maken,” zei Hal Levison van het Southwest Research Institute in Boulder in de staat Colorado.

“Rodney Gomes is actief op zoek naar meer bewijs en ik ben benieuwd naar zijn bevindingen,” zei astronoom Douglas Hamilton van de Universiteit van Maryland. “De ontdekking van een nieuwe planeet zou spectaculair zijn!”

Nibiru

Het zou niet voor het eerst zijn dat een planeet wordt ontdekt op basis van de aantrekkingskracht die wordt uitgeoefend op andere hemellichamen. Zo werd het bestaan van Neptunus aan het begin van de 19e eeuw al geopperd, lang voordat de gasreus uiteindelijk in 1846 met een telescoop werd gevonden. In 1821 publiceerde Alexis Bouvard tabellen van de baan van Uranus waarbij hij afwijkingen of perturbaties opmerkte die alleen door een andere planeet konden worden veroorzaakt.

Vele astronomen zochten in de 20e eeuw naar een extra planeet met de naam Planeet X. De planeet moest zich ergens voorbij Neptunus bevinden omdat anomalieën in de baan van Neptunus en andere gasreuzen waren geconstateerd. De zoektocht naar Planeet X werd uiteindelijk gestaakt, hoewel sommigen denken dat het een cover-up was om het bestaan van de planeet Nibiru te verhullen.

Intussen zijn een aantal astronomen druk bezig met het in kaart brengen van de omloopbaan van andere verre objecten als Sedna in de hoop dit mysterie te ontrafelen.

Bron: Space.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jack Carter
Jack Carter
11 jaren geleden

ik zeg nibiru.. en zowiezo is deze niet nieuw maar dit zou er natuurlijk wel een verband kunne maken met het 2012 verhaal en al het andere waar wij zo hard naar zoekken

ursula
ursula
11 jaren geleden

Veel helderziende hebben voorspeld dat planet x de aarde zal verwoesten.

jessica
jessica
11 jaren geleden

Ik denk niet dat dit planeet x is. Die zit dichterbij dan je denkt bij de zon namelijk, maar nasa zegt er niks over.

Ben Rijk
Ben Rijk
11 jaren geleden

Uit dat andere bericht kon hij “vier keer zo groot als onze planeet Jupiter” zijn. (Uit: Grootste planeet van ons zonnestelsel in Oortwolk?) Wordt steeds kleiner lol

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x