Binnenland

Police for Freedom start onderzoek naar politiegeweld Amsterdam: veteraan Raf doet openhartig zijn verhaal

Help ons door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Police for Freedom Nederland is een onderzoek gestart naar het geweld tegen vreedzame demonstranten en veteranen op 2 januari in Amsterdam. Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is het de taak van de politie en het bestuur vreedzame demonstranten te allen tijde te beschermen.

Er is echter júist geweld toegepast tegen deze mensen, stelt Dennis Spaanstra, voorman van Police for Freedom Nederland en zelf tientallen jaren werkzaam geweest bij de politie en marechaussee. “Daarmee zijn de grondrechten demonstratie en vrijheid van meningsuiting geschonden.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Spaanstra sprak met veteraan Raf Jansen, die zondag werd aangehouden nadat hij de demonstranten van het Museumplein langs de ME had geleid.

Dat zat me niet lekker. Dat raakte me diep

Jansen, die deelnam aan een humanitaire missie in Srebrenica, zag vorig jaar dat de vrije wil van de mensen ernstig belet werd onder het mom van een gezondheidscrisis. Hij zag hoe mensen die op vreedzame wijze gebruik wilden maken van hun grondrecht om te demonstreren werden geconfronteerd met buitenproportioneel politiegeweld. “Dat zat me niet lekker. Dat raakte me diep.”

Op 14 maart vorig jaar was Jansen aanwezig bij het coronaprotest op het Malieveld in Den Haag, waar ‘zeer buitenproportioneel’ geweld werd gebruikt tegen vreedzame betogers. Op dat moment besloot hij zich uit te spreken. Hij sloot zich aan bij ‘In het gelid voor vrijheid’, een groep (oud-)militairen en veteranen.

In gesprek met Spaanstra zei Jansen dat er zondag op het Museumplein ‘heel veel verschillende korpsen uit heel veel verschillende plekken’ waren. Hij zag onder andere de koninklijke marechaussee, de verbindingseenheid uit Utrecht, de vredespolitie uit Amsterdam en verschillende eenheden van de ME.

De situatie werd heftiger en heftiger

Er werd al snel opgeschaald door de politie en alle zijwegen naar het Museumplein werden afgesloten. Mensen konden alleen via de Van Baerlestraat weg. Toen de meute die kant opliep, verschenen er politiebussen die de weg versperden. Mensen die te dicht in de buurt kwamen, kregen meteen klappen. Ze konden niet terug, omdat het Museumplein werd afgesloten.

Op dat moment riep Jansen de veteranen bij elkaar. “Het was een situatie van flinke dreiging,” zei hij. “De situatie werd heftiger en heftiger.” Er stond ook een aanhoudingseenheid klaar die het specifiek op Jansen gemunt had. Ze probeerden hem uit het publiek te trekken, maar hij kon in eerste instantie worden bevrijd door zijn medeleden.

De veteranen vormden een linie waardoor demonstranten langs de ME konden lopen. De commandant zag in dat het een onhoudbare situatie was voor zijn mannen en blies de aftocht, aldus Jansen. Daardoor kreeg de enorme mensenmassa vrije doorgang. “Het waren tienduizenden mensen.”

Surrealistisch

Bij het Westerpark probeerde een aanhoudingseenheid hem opnieuw te pakken, maar er waren genoeg omstanders om hem te bevrijden. Op de terugweg naar het Museumplein werd Jansen ingesloten door ME-bussen en kwamen er acht gemaskerde mannen in zwarte kleding met wapenstokken op hem afgerend. Hij belandde in de cel, maar kwam diezelfde avond nog vrij.

Jansen, ook wel de knuffelveteraan genoemd, zei z’n hart vast te houden voor de agenten die zondag zijn ingezet. “Ik weet wat de psychologische gevolgen zijn als iemand over z’n gevoel heen stapt en buitenmenselijke daden gaat ondernemen. Dat heeft altijd schade. Het is een kweekbodem voor PTSS.”

“Het is surrealistisch.”

Tegen het Nederlandse volk zegt Jansen: “Jullie hebben geen leiders, geen baas nodig. Jullie hebben allemaal een leider in je hart. Volg dat en als jullie dat allemaal doen, dan hoeven we niet na te denken over de oplossing. Dan geven we dat zelf vorm door ernaar te luisteren.”

Bekijk hier het gesprek.

4.9 109 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

79 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Thoughtful
Thoughtful
2 jaren geleden

“vredespolitie” ?
Tegenwoordig een contradictio in terminis.

logisch_denken
logisch_denken
2 jaren geleden

Bij elk protest zal ik en mijn vrouw aanwezig zijn.

Vecht voor uw vrijheid
Vecht voor uw grondrechten

Kom in verzet tegen de corona dictatuur. Elke voorspelling van “de wappies ” is uitgekomen. Ontwaak schapen !

Eric
Eric
2 jaren geleden

wie maakt eigenlijk de beslissing om veteraan Raf Jansen persoonlijk op te willen pakken.
Waarom gericht op juist deze ene persoon.

Realist
Realist
2 jaren geleden

En Antifa kan rustig een aanslag plegen zonder dat ze ter plekke worden aangehouden. Geen waterkanonnen, geen ME, geen honden, geen batons, niks nada niets!

Radicalen plegen verfaanslag op partijkantoor FVD in naam van terreurgroep Antifa.

Vanaf 0:40 zie je de politie gewoon meelopen alsof er niks aan de hand is!

https://www.dagelijksestandaard.nl/2022/01/radicalen-plegen-verfaanslag-op-partijkantoor-fvd-in-naam-van-terreurgroep-antifa/

Back to top button
79
0
We lezen graag je reactie!x