Bewustzijn

Ontdek waarom jezelf vergelijken fout is

Help mee door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Jezelf vergelijken met anderen. We doen het allemaal. Soms is dat goed, maar meestal niet. Het kan vooral een issue worden als je jezelf neerhaalt, doordat diegene met wie je jezelf vergelijkt iets heeft dat jij niet hebt.

Het zijn vergelijkingen die bevestigen dat jij op de een of andere manier iets niet hebt. Het is een gebrek aan iets. En dat ‘iets’ kan dus van alles zijn. “Zij is slanker dan ik”, “Hij is succesvoller dan ik”… En door op het gebrek te focussen, krijg je er alleen maar meer van. En dat is juist wat je niet wilt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Toch is jezelf vergelijken met anderen een groot probleem voor veel mensen. Het brengt niets goeds en uiteindelijk ga je je er alleen maar ongelukkiger door voelen.

Valse vergelijking

Als jij jezelf vergelijkt met een ander, is dat bijna altijd een valse vergelijking. Je vergelijkt namelijk appels met peren. Meestal vergelijk je een slechte eigenschap van jezelf met een goede eigenschap van een ander.

Als iemand in een welgestelde familie is opgegroeid dan heeft diegene naar alle waarschijnlijkheid minder financiële zorgen dan iemand die in een arme situatie is opgegroeid.

Maar dat betekent niet dat die ‘rijkere’ persoon ook een beter mens is, of beter is in iets. De vergelijking gaat dus meestal snel mank.

Social media maakt het erger

Met de opkomst van Facebook, Twitter, Facetime, Instagram en andere social media is het probleem erger geworden dan ooit. Nooit eerder werden we zo om onze oren geslagen met de perfecte plaatjes, van datgene waarin we geïnteresseerd zijn.

Als je je interesseert in make-up en schoonheid, en je geeft dat aan op social media, door mensen te volgen, likes uit te delen, enzovoort, dan word je getarget met plaatjes en videootjes van perfecte mooie mensen die met make-up een buitenwereldse schoonheid hebben.

Als je geïnteresseerd bent in succes, dan word je als snel op social media overladen met mensen en advertenties van mensen die mega-succesvol zijn en het helemaal gemaakt hebben.

En dat vergroot dus het probleem.

Die anderen hebben het allemaal: het geld, de schoonheid, de snelle auto’s, de fantastische carrières, het glamoureuze leven… En de boodschap is duidelijk: jij wilt dat ook! Jij wilt ook zo zijn!

En omdat je dat dus niet hebt, is het logisch dat je je al snel minder voelt dan die ander die het allemaal wel (voor elkaar) heeft.

Waar jezelf vergelijken wel goed voor is

Er is een uitzondering, waarbij jezelf vergelijken wel nuttig en zinvol kan zijn. Het verklapt namelijk wat je eigenlijke verlangen is. En daar zou het dan bij moeten blijven, omdat je minder voelen dan die perfecte ander, je niet helpt. Feitelijk werkt het tegen je.

Negatieve gewoonte

Omdat jezelf vergelijken met een ander heel snel een vervelende gewoonte wordt, is het niet eenvoudig om deze gewoonte te doorbreken. Gewoontes zijn programmeringen in je onderbewustzijn, en om die te verbreken, zul je op datzelfde onbewuste niveau moeten werken.

Daarom is de sessie ‘Vergelijk je niet met een ander’ een uitstekende en snelle manier om uit deze negatieve spiraal te ontsnappen. Het geeft je de mentale rust en vrijheid om de constante druk in je hoofd van jezelf vergelijken en minder te voelen op te lossen.

Je leert door de hype en gefotoshopte beelden heen te kijken en je gaat inzien dat jezelf vergelijken een valse droom is.

Je kunt beter een beeld in gedachten nemen van wat je zelf wilt bereiken, en daarop de benodigde actie ondernemen om dit daadwerkelijk te bereiken. Dat is beter dan anderen achterna te lopen of te aanbidden.

Download nu de sessie ‘Vergelijk je niet met een ander’ en merk op dat je je snel een stuk sterker en vooral zelfverzekerder voelt.

Deze sessie kost normaal gesproken € 59,99, maar nu eenmalig slechts 37 euro.

Klik hier voor meer info en downloaden

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Back to top button