Universum

Wetenschappers zoeken naar tekenen dat we in een multiversum vol parallelle universa leven

Help ons door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Al jaren wordt het idee dat we in een multiversum – bestaande uit een oneindig aantal parallelle universa – leven gezien als een reële mogelijkheid.

Misschien ken je Schrödingers kat, een experiment uit de kwantummechanica. Een kat wordt in een doos opgesloten met een buisje waarin een radioactieve stof zit. Vervolgens wacht je een uur. Als er gedurende dat uur een deeltje van de stof vervalt, zal een sensor de straling opmerken en met een hamertje een flesje gif stukslaan. Dat kat zou dan sterven. Het is echter ook mogelijk dat er geen deeltje vervalt, waardoor het flesje gif intact blijft en de kat in leven blijft. Je weet niet welke van de twee scenario’s waar is, totdat je de deksel van de doos optilt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Volgens de bizarre wetten van de kwantummechanica is de kat, zolang je de deksel niet optilt, zowel dood als levend. Wat als alle mogelijke scenario’s los van elkaar bestaan in verschillende universa van een multiversum?

Versnelde expansie

Het heelal maakte in het begin een korte periode van versnelde expansie door, kosmologische inflatie genoemd. Deze hypothese voorspelt dat er andere delen van het universum moeten zijn die nog steeds versneld uitdijen. Door de kwantumfluctuaties van de ruimtetijd bereiken sommige delen van het heelal nooit het eindstadium van inflatie.

Sommige delen kunnen zich afsplitsen en andere universa vormen, die ook weer andere universa kunnen vormen, enzovoorts. Het gevolg is een oneindig aantal universa. Door dit scenario te combineren met de snaartheorie ontstaat de mogelijkheid dat in al deze universa verschillende natuurkundige wetten gelden.

Snaartheorie

In de snaartheorie worden deeltjes voorgesteld als minuscule, trillende snaartjes. De manier waarop zo’n snaartje trilt, bepaalt wat voor deeltje het is. Daarmee is het een theorie die alle deeltjes en krachten herleidt tot één principe. Deze theorie vereist tenminste zes of zeven extra ruimtelijke dimensies. Die zouden op heel kleine schaal zijn opgerold, waardoor we er gewoonlijk niets van merken.

Universa die worden voorgesteld door de snaartheorie en inflatie bestaan in dezelfde fysieke ruimte en kunnen elkaar overlappen en met elkaar in botsing komen. Die botsingen laten mogelijk sporen achter waar we naar kunnen zoeken.

Dat is precies wat wetenschappers momenteel doen. Ze zoeken ernaar in de kosmische achtergrondstraling en in de vorm van zwaartekrachtsgolven, fluctuaties in de kromming van de ruimtetijd. Dergelijke golven kunnen het bestaan van inflatie bewijzen en ondersteunen daarmee het idee van een multiversum.

[The Conversation]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x