Buitenland

De ware bedoelingen van Frankrijk in Mali

Help ons door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Franse leger strijdt momenteel tegen de oprukkende rebellen in Mali. Er zijn verschillende redenen waarom Frankrijk actie onderneemt in het Afrikaanse land.

Mali is een oude kolonie van Frankrijk. Er wonen ongeveer 6000 Fransen in Mali en in Parijs verblijft een grote Malinese gemeenschap.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Volgens de Franse president François Hollande moet Mali een ‘verkiezingsproces en legitieme autoriteiten hebben in plaats van terroristen die de integriteit van het land bedreigen’. Maar niet iedereen is overtuigd van de nobele Franse motieven.

Natuurlijke rijkdommen

“Het doel van deze nieuwe oorlog is niets anders dan het bemachtigen van natuurlijke Malinese rijkdommen zoals goud, uranium en petroleum,” stelt Global Research.

Vanuit Frankrijk is er ook kritiek. De militaire interventie in Mali is ‘slecht doordacht’, aldus de Franse oud-premier Dominique de Villepin. Hij vergelijkt de actie zelfs met de Amerikaanse ‘oorlog tegen het terrorisme’.

Olivia U. Rutazibwa van de Universiteit Gent voegt daaraan toe dat vooral de inname van Bamako door antiwesterse krachten Frankrijk om economische en ideologische redenen nerveus maakt.

Gijzeling

De gijzeling op een aardgascomplex in het oosten van Algerije gooit olie op het vuur in het conflict in Noord-Afrika. Maar over de identiteit en motieven van de gijzelaars is veel onduidelijk. Volgens Reuters blijkt bovendien uit nieuw onderzoek dat de gijzeling niet in de nasleep van de Franse activiteiten in Mali georganiseerd kan zijn.

Uit een recente analyse van Celebritynetworth.com werd duidelijk dat de Malinese koning Mansa Moussa de rijkste persoon is die ooit heeft geleefd.

Toen hij tussen 1312 en 1337 koning was van het Koninkrijk Mali waren de goudmijnen van Bambuk verantwoordelijk voor 50 procent van de wereldvoorraad. Moussa was mogelijk nog rijker dan de familie Rothschild en John D. Rockefeller.

François Hollande maakte begin deze maand nog bekend dat Frankrijk blijft vasthouden aan het dure kernwapenarsenaal ondanks bezuinigingen op Defensie. Volgens de Franse president zijn ‘de kernwapens essentieel voor de landsverdediging’.

Bron: Knack.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
verbijsterd
verbijsterd
11 jaren geleden

En waar draait het om……GELD…..en geld is….MACHT.
Ik weet niet hoe het met jullie is mensen, maar ik word er niet goed van !

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

[quote name=”verbijsterd”]En waar draait het om……GELD…..en geld is….MACHT.
Ik weet niet hoe het met jullie is mensen, maar ik word er niet goed van ![/quote]
Wie wel??Maar toen de eerste beelden op het nieuws verschenen,was voor mij al duidelijk dat Frankrijk haar rijkdommen niet afstelen laat,en dat dit met het nodige geweld gepaard gaat, was voor mij gelijk al duidelijk.Want ja wat je gestolen hebt, geef je toch niet zomaar weer terug, daar vecht je toch voor??Dat noemt men nu staatshoofden IQ ofwel stro in het hoofd.Bloedvergieters!!

k
k
11 jaren geleden

Dit is openlijk toegegeven door een Malinese uit Belgie(Ook de Belgskes sturen militairen,waarschijnlijk Franstaligen),dat het goed is,dat het westen zich moeit.Als voordeel,omdat ze dan ook van de grondstoffen kunnen profiteren.Tevens zei ze ook:De gedachte dat het in handen komt van islamieten,maakt de westerlingen collectief nerveus(ongeveer in die woorden). Wel grappig,dat dit uit de mond van van een Moslima.
Zoals vroeger de communisten het groter gevaar was,Zijn nu de moslims de grote zondebok. Ook gaf ze in een notendop weer,hoe het komt dat extremisten daar nu de boel overnemen.De ruzie is al lang aan de gang en nu zagen ze kans om actie te nemen. Dit is de uitleg op tv en het gaat al 3 dagen lang over die interventie + die onzin over “Lance armsterk”,maar dat is een ander verhaal natuurlijk(onbelangrijk gelul).

Wayshower
Wayshower
11 jaren geleden

Mali heeft niet alleen veel goud in de grond maar ook veel Uranium. Bedenk dan dat Frankrijk, voor ik dacht 90%, afhankelijk is van kernenergie, dan begrijp je ook de “echte” belangen die er spelen.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x