
Een internationaal team archeologen heeft in de Atacama-woestijn in Peru 150 mummies van een nog onbekende beschaving ontdekt. Ze zijn bijna 500 jaar ouder dan de Tiwanaku- en Incacultuur.
De lichamen zijn op natuurlijke wijze gemummificeerd en gewikkeld in doeken, rietmatten of visnetten. Op basis van koolstofdatering hebben wetenschappers van universiteiten in Polen, Peru en Colombia vastgesteld dat de oudste mummies uit de vierde eeuw na Christus dateren.
De Tiwanakacultuur leefde tussen 500 en 1000 na Christus in een gebied waar nu Peru en Chili liggen. Het team verricht al sinds 2008 opgravingen in de Tambodelta in de noordelijke regio van de Atacama-woestijn. De eerste mummies werden in 2012 gevonden, maar pas in maart 2014 deden de archeologen de eerste grote ontdekkingen.
In de graven vonden de wetenschappers naast de lichamelijke resten verschillende voorwerpen zoals bogen, pijlen met punten van obsidiaan en strijdknotsen met stenen of koperen uiteinden. De graven waren ook rijk versierd met weefgetouwen, sieraden gemaakt van tumbaga – een legering van goud en koper – en zeer goed bewaard gebleven aardewerk.

Volgens hoofdonderzoeker Józef Szykulski van de Universiteit van Wrocław in Polen behoren de mummies toe aan een onbekend volk. Hij voegde toe dat de bogen mogelijk symbool staan voor macht, wat zou kunnen betekenen dat mensen die in de rivierdelta werden begraven tot de elite behoorden.
“Heel zelden vinden we bogen in Peru,” zei Szykulski. “We hebben ze ook gezien in gebieden verder naar het zuiden, in Chili en meer naast het oosten in Amazonia. We moeten hier meer onderzoek naar doen.”
In één van de graven werden zelfs resten van een lama gevonden, wat erop wijst dat de dieren al veel eerder in het gebied aanwezig waren dan gedacht. De Poolse archeologen keren in oktober terug naar Peru om opnieuw opgravingen te doen, zowel op het kerkhof waar de onbekende mummies zijn gevonden als op een nabijgelegen begraafplaats waar resten van de Tiwanakucultuur zijn gevonden.
Lees hier meer over het project.