Homepagina » Archeologie » 150 mummies van onbekende beschaving gevonden in Atacama-woestijn
150 mummies van onbekende beschaving gevonden in Atacama-woestijn

150 mummies van onbekende beschaving gevonden in Atacama-woestijn

Een internationaal team archeologen heeft in de Atacama-woestijn in Peru 150 mummies van een nog onbekende beschaving ontdekt. Ze zijn bijna 500 jaar ouder dan de Tiwanaku- en Incacultuur.

De lichamen zijn op natuurlijke wijze gemummificeerd en gewikkeld in doeken, rietmatten of visnetten. Op basis van koolstofdatering hebben wetenschappers van universiteiten in Polen, Peru en Colombia vastgesteld dat de oudste mummies uit de vierde eeuw na Christus dateren.

De Tiwanakacultuur leefde tussen 500 en 1000 na Christus in een gebied waar nu Peru en Chili liggen. Het team verricht al sinds 2008 opgravingen in de Tambodelta in de noordelijke regio van de Atacama-woestijn. De eerste mummies werden in 2012 gevonden, maar pas in maart 2014 deden de archeologen de eerste grote ontdekkingen.

In de graven vonden de wetenschappers naast de lichamelijke resten verschillende voorwerpen zoals bogen, pijlen met punten van obsidiaan en strijdknotsen met stenen of koperen uiteinden. De graven waren ook rijk versierd met weefgetouwen, sieraden gemaakt van tumbaga – een legering van goud en koper – en zeer goed bewaard gebleven aardewerk.

150 mummies van onbekende beschaving gevonden in Atacama-woestijn

Mummie met vervormde schedel

Volgens hoofdonderzoeker Józef Szykulski van de Universiteit van Wrocław in Polen behoren de mummies toe aan een onbekend volk. Hij voegde toe dat de bogen mogelijk symbool staan voor macht, wat zou kunnen betekenen dat mensen die in de rivierdelta werden begraven tot de elite behoorden.

“Heel zelden vinden we bogen in Peru,” zei Szykulski. “We hebben ze ook gezien in gebieden verder naar het zuiden, in Chili en meer naast het oosten in Amazonia. We moeten hier meer onderzoek naar doen.”

In één van de graven werden zelfs resten van een lama gevonden, wat erop wijst dat de dieren al veel eerder in het gebied aanwezig waren dan gedacht. De Poolse archeologen keren in oktober terug naar Peru om opnieuw opgravingen te doen, zowel op het kerkhof waar de onbekende mummies zijn gevonden als op een nabijgelegen begraafplaats waar resten van de Tiwanakucultuur zijn gevonden.

Lees hier meer over het project.

[IBTimes UK]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

india

‘Ongelofelijk effect’ in India door behandeling van corona met ivermectine

Onlangs kondigden verschillende Indiase deelstaten, waaronder Goa ...

soros

Peruaanse rechtbank: Soros en Bill Gates zitten achter het coronavirus

Een Peruaanse rechtbank heeft beweerd dat ‘de ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x