
De gemeente Rotterdam stopt met het gebruik van het gevaarlijke onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van het omstreden landbouwbedrijf Monsanto.
Volgens wethouder Alexandra van Huffelen loopt de stad daarmee vooruit op het landelijke verbod dat in 2018 ingaat.
De gemeente gebruikte het gif tot nu toe op moeilijk bereikbare verharde plekken. In het najaar gaat Rotterdam naar alle waarschijnlijkheid over op het milieuvriendelijke middel Ecostyle Ultima. Er loopt dit jaar een proef waarvan de eerste uitkomsten hoopgevend zijn.
Van Huffelen: “Rotterdam geeft hiermee het signaal af dat er veel en snel vraag is naar een duurzaam alternatief. Betere (biologische) middelen om onkruid te bestrijden moeten worden doorontwikkeld, wij bieden daar een markt voor.”
Roundup bevat het werkzame bestanddeel glyfosaat en mag vanaf 2018 landelijk niet meer worden gebruikt om onkruid te bestrijden. Het middel wordt veel gebruikt in de land- en tuinbouw.
De gemeenten Alphen aan den Rijn en Dordrecht gebruikten Roundup vanwege de gevaren al niet meer. Zij hebben een andere oplossing: met groenafval wordt water heet gestookt. Het spuiten van dit water is een goed alternatief.
Onlangs maakte We Are Change Rotterdam deze mini-documentaire over Monsanto:
Bron: Rotterdam.nl
Gerelateerd:
- Monsanto: Seeds of Death (film)
- Amerikaanse senator wil ‘Monsanto Protection Act’ terugdraaien
- Agressieve lobby voor genetisch gemanipuleerd voedsel
- Beroemdheden steunen protest tegen voedselgigant Monsanto
- Wereldwijde protestmars tegen Monsanto
Bij ons is dit al jaren het geval.Nu doen ze het met heet water onkruid bestrijden dan he?Om de 14 dagen ff spuiten, en roudup is overbodig.Maar er komt een tijd dat het onkruid de steden weer overwoekerd>Zie de wereld!
Een wijs besluit wie volgt ??
Dat is een heel mooi besluit. Dat Rotterdam als stad met de grootste (petro)chemische industrie misschien wel van Europa dit wijze besluit neemt is wel opmerkelijk en ook moedig.
Wat een flut-beleid, om over 5 jaar een verbod in te laten gaan. Terwijl overal bekend is, dat het grote rotzooi is. Vult iemand met dit beleid zijn zakken misschien?