Universum

Astronomen: Parallelle universa zijn mogelijk geschikter voor leven dan het onze

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bestaat er leven in andere universa? Over deze vraag heeft een groep astronomen zich gebogen. Ze hebben een paper gepubliceerd waarin ze schrijven dat andere universa veel geschikter kunnen zijn voor leven dan het onze. Het hangt allemaal af van de omstandigheden op het moment dat die universa werden gevormd, aldus de sterrenkundigen.

Er is inmiddels veel bewijs dat we in een multiversum leven, waarin net zoveel universa als sterrenstelsels bestaan. Elk universum wordt waarschijnlijk gekenmerkt door verschillende natuurwetten en eigenschappen. Het gaat dan volgens natuurkundige Fred C. Adams en zijn collega’s van de Universiteit van Michigan met name om verschillen in ‘primordiale dichtheidsfluctuaties’ (Q) in elk universum.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Overal zonlicht

Q beschrijft het verschil tussen dichte en lege gebieden in de ruimte, in dit geval in een universum. Een hoge Q betekent dat er veel fluctuaties zijn, met extreem dichte gebieden en extreem lege gebieden. In ons universum is Q niet zo hoog, wat verklaart waarom de materie redelijk verspreid is en er grote ruimtes tussen sterren en sterrenstelsels zitten.

Wat als we in een universum met een hoge Q zouden wonen? Sterren zouden veel dichter bij elkaar staan zodat je overal zonlicht vandaan zou krijgen, niet alleen van één lokale ster. Het zou er gevaarlijker zijn omdat er veel meer gigantische rondvliegende rotsblokken zouden zijn. En er zouden meer sterren op elkaar botsen.

Overal leven

Maar een sterrenstelsel met een hoge Q zou ook veel warmer en bewoonbaarder dan de huidige sterrenstelsels zijn. Je zou dan op een planeet zonder moederster door het sterrenstelsel kunnen reizen en baden in het licht van honderden nabijgelegen sterren.

Dergelijke planeten zouden niet eens een moederster nodig hoeven te hebben om in de bewoonbare zone te liggen. Er zouden miljoenen verdwaalde, bewoonbare planeten kunnen zijn die worden verwarmd door andere sterren. Leven zou overal kunnen ontstaan, zelfs tussen de sterren.

[Gizmodo via Astrobites]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
brainstormforum
brainstormforum
8 jaren geleden

Speculeren over een speculatie!

Armonicus
Armonicus
8 jaren geleden

Astronomie, het vakgebied wat aan elkaar hangt van de aannames!

Richard
Richard
8 jaren geleden

Wow! Die hadden zeker paddo’s gegeten!
Giechel, giechel…..

rob
rob
8 jaren geleden

De ruimte is eindeloos kent geen begin en geen eind, ruimte is er altijd al geweest . de maat van de ruimte is niet te meten,, het heeft geen grenzen als er een grens zou dan zal men op een muur moeten botsen bij het einde van de ruimte en die muur zal dan de gehele omvang van de ruimte moeten omarmen,.. die muur moet dan zijn van een vaste materie ,, die de ruimte omarmt .dan zal die muur ook de omvang moeten hebben van de ruimte Zelf oneindig materie, in vaste vorm van materie. de mogelijkheid dat er oneindig veel universums zijn in die oneindige ruimte behoort zeker tot de mogelijkheden , oneindig wil zeggen geen eind is er te vinden er zijn geen grenzen,, dus geen eind aan universum of sterrenstelsels zelfs deze zijn eindeloos ..omdat er geen grenzen zijn.. zijn er oneindige universum waarin alles anders kan zijn wat bekent is in onze universum..

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x