Homepagina » Binnenland » Rutte wil vooral geen nieuwe tik op de vingers riskeren. Lees deze vlijmscherpe analyse over afschaffing referendum
Rutte wil vooral geen nieuwe tik op de vingers riskeren. Lees deze vlijmscherpe analyse over afschaffing referendum

Rutte wil vooral geen nieuwe tik op de vingers riskeren. Lees deze vlijmscherpe analyse over afschaffing referendum

De Tweede Kamer heeft de afschaffing van het referendum goedgekeurd. We kunnen in Nederland meer leren van andere fatsoenlijke landen die hoger op democratieranglijsten staan, betoogt hoogleraar Frank Hendriks van de Tilburg University.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Ollongren heeft het raadgevend referendum ‘niet geholpen het vertrouwen in de politiek te herstellen’ en ‘verwachtingen gewekt die niet konden worden waargemaakt’.

Het raadgevende referendum leidt onvermijdelijk tot ‘verwarring’, aldus de minister.

Aangevochten

Maar, zo vraagt Hendriks zich af, algemene verkiezingen zorgen in Nederland toch ook vaak voor verwarring?

Verliezende partijen krijgen, heel verwarrend, soms toch een plek aan de regeringstafel. Lijsttrekkers die voor de verkiezingen ‘zij óf wij’ riepen moeten soms na de verkiezingen ‘zij én wij’ verkopen.

Daarnaast kun je van een referendum ook nooit verwachten dat het ervoor zorgt dat het vertrouwen in de politiek wordt hersteld.

Een referendum houdt immers per definitie in dat een politiek project wordt aangevochten, merkt Hendriks op.

Bijzonder pijnlijk

“Zonder beter verhaal over het referendum blijft het beeld hangen van een regering die vooral zelf geen nieuwe tik op de vingers wil riskeren, zoals in 2016 bij het Oekraïne-referendum,” stelt hij.

“Het ‘nee’ bij dit referendum was in het bijzonder pijnlijk geweest voor premier Rutte, die terug moest naar de Europese verdragspartners waar hij eerder ‘ja’ tegen had gezegd,” voegt hij toe.

Dieper gelegen ziet hij de werking van een achterhaalde democratieopvatting die de Haagse politiek al veel langer in de greep houdt.

Weinig sympathie

Voor een gezonde dosis tegendemocratie bestaat in Nederland weinig sympathie. Een betrokken burgersamenleving is mooi, maar ze moet wel meewerken met het bestuur.

Dat terwijl in een vitale democratie in de ogen van Hendriks juist maatschappelijke tegendruk nodig is.

Klaar

“In plaats van nu eindelijk in te zien dat een niet te negeren waarschuwingssysteem voor maatschappelijk ongenoegen lange tijd ontbrak, concludeert het kabinet-Rutte III dat het maar weer klaar moet zijn met het tegenspel,” aldus Hendriks.

Landen als Denemarken, Zwitserland en Duitsland gaan minder krampachtig om met referenda. Het zou de Nederlandse politiek sieren als ze het aandurfde om hier met open vizier naar te kijken, besluit hij.

Foto: DWiki2 Wikimedia Commons

[Montesquieu Instituut]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rik
Rik
2 jaren geleden

De Vrije Mens bestaat al lang niet meer en is nu zelfs schier onmogelijk geworden. Maar ja, uiteindelijk druppelt het emmertje wel een keer over.

Rene
Rene
2 jaren geleden

Het referendum is meer democratisch dan verkiezingen.
Toch lapt de regering de resultaten van de referenda aan zijn laars. (Dit zegt zeker iets over het democratisch gehalte en eerlijkheid van de regering!)
Dat schept zeker verwarring bij de mensen.

Gladiator
Gladiator
Reactie op  Rene
2 jaren geleden

@Rene & idem @Piet hier beneden

Besten, bekijk aub eventjes mijn commentaar inzake “democratie” hierboven.

We do NOT live in a democratie!!!
No way in Hell.

Gladiator.

Gladiator
Gladiator
Reactie op  Gladiator
2 jaren geleden

Ps.

Was nog eventjes vergeten te vermelden dat dit (democratie, en geloven dat wij hier in NL zoiets hebben omdat dit alsmaar door iedereen geroeptoetert wordt!!) nu een typisch voorbeeld is van Cognitieve dissonantie, niet meer en niet minder, maar daar kunnen de meeste mensen niet eens iets aan doen, men moet zelf WILLEN om van het cd pad af te geraken en eens een andere visie erop nakijken die misschien wel…….echt waar zou kunnen zijn…..toch!!

Gladiator

ster
ster
2 jaren geleden

Ach Den Haag lacht zich rot om die lamme niks tegengas gevende volk die ze kunnen naaien zoveel als ze willen.

Arwijn
Arwijn
2 jaren geleden

AFSCHAFFEN?! Dat meen je niet… Hebben ze dat echt gedaan?
Als dat echt zo is wordt het tijd om ons te verzamelen in Den Haag en de mensen die nu dus ons land hebben omgezet in een dictatuur hun hol uit te slepen en in de bak te gooien!

Frans2
Frans2
Reactie op  Arwijn
2 jaren geleden

[ ons land hebben omgezet in een dictatuur ]
Oh, dus vóór 1 juli 2015 was ons land een dictatuur?

Gladiator
Gladiator
Reactie op  Frans2
2 jaren geleden

@Frans2,

Beste, wat denkt u in welk systeem wij leven, ik hoop toch niet dat u DENKT dat we in een (ik durf het bijna niet te schrijven) “democratie” leven.

Voor de goede orde, we leven in het gunstigste geval in een Oligarchie.

Succes met het speurwerk maar tik gewoon ven “democratie” in bij Google en voila!! Uw antwoord op een presenteerblaadje, en indien u wilt ook kort eventjes oligarchie en wederom voila….

Toch…???!!!
Zo, en nu stop eens allemaal met het verkeerde woordgebruik, want wat dat betreft heeft Rutte dan eindelijk eens een keertje gelijk…

Vragen….shoot

Gladiator

henk
henk
Reactie op  Gladiator
2 jaren geleden

Het is een mooi woord Oligarchie maar dat is in Nederland niet het geval Saoedi-Arabië is een Oligarchie (geen grapje)
Wat je verder voor mening hebt of wereldbeeld, dat zijn mijn zaken niet. Nederland is een democratie.

Gladiator
Gladiator
Reactie op  henk
2 jaren geleden

@henk en @Frans2

Ik weet dat er mensen zijn die eigenwijs zijn en die het niet nodig vinden om eens wat ZELF na te kijken na er ook nog letterlijk op gewezen te zijn maar zoals ik al zei, we leven in NL in een OLIGARCHIE waar de macht in handen van een kleine groep van mensen die behoren tot een bevoorrechte klasse of stand.

Om van een democratisch proces te kunnen spreken, dienen de volgende VIER fundamentele elementen aanwezig te zijn:

recht van initiatief; elke deelnemer moet vrij zijn om een initiatief te kunnen nemen en een wetsvoorstel of wetswijziging in te dienen;

recht op spreken; elke deelnemer moet in gelijke mate de kans hebben de andere deelnemers te informeren en met hen van gedachten te wisselen over het voorstel dat ter tafel ligt;

stemrecht; elke deelnemer moet de gelegenheid hebben een stem over het voorstel te kunnen uitbrengen. Een overeengekomen meerderheid van de stemmen bepaalt of het voorstel al dan niet aangenomen wordt;

gelijkheid; elke deelnemer dient gelijk te zijn aan een ander in het democratisch proces, zowel in deelneming tijdens het stemmen alsook door gelijkwaardig vertegenwoordigd te zijn

Is 1 van deze vier niet aanwezig, en in NL is er niet 1 aanwezig dan leven we volgens WIKIPEDIA NIET in een democratie….maarrrrr omdat ene henk & Frans2 zeggen dat dit wel zo is zal het wel zo zijn natuurlijk…..NOT.
Oei sorry, had natuurlijk vergeten dat ene….ehhhh, hoe heette dat ettertje ook alweer….ehhhh oh ja, ene Rutte dit ook zei, toch!!!

Keep dreaming and go to sleep!!
Gladiator

Frans2
Frans2
Reactie op  henk
2 jaren geleden

We leven in een Representatieve democratie, ook wel parlementaire democratie genoemd.

En wees daar maar blij om, want als elke burger dagelijks moest stemmen over de meest lullige zaken die een regering nu eenmaal moet regelen, dan zag je de interesse snel afzakken naar een paar procent van de bevolking. Zelfs de Zwitsers komen niet opdagen als er weer eens een referendum door een lokale gek is aangevraagd over de aanschaf van één nieuwe brandweerwagen.

Ik heb al eerder betoogd dat in NL een paar frcatieleiders met hun onderwerp-specialisten het beleid in NL bepalen samen met een ijzeren fractiediscipline.

Maar wees maar blij dat je niet in de UK woont waar je slechts uit twee partijen kunt kiezen als je enige invloed wilt uitoefenen.
Of de US waar hetzelfde geldt, maar er notabene nog een lul van een president gekozen kan worden die per decreet zaken kan bepalen en veto’s over het parlement kan uitspreken.

Maar jij bent eigenwijs en leeft misschien liever met Poetin? Nou, dan ben je niet wakker hoor.

Rene
Rene
Reactie op  henk
2 jaren geleden

Een democratie schaft geen referendum af dus uw opvatting gaat ook niet helemaal op referendum is één van de sfeunpilaren van de democratie en dat is nu weg en zal overhellen naar een democratie met diktoriaal kleurtje

keeskontvleez
keeskontvleez
Reactie op  henk
2 jaren geleden

Nee vriend dat is het niet meer en nooit geweest dat is de mooiste en best verzonnen leugen nog net iets beter dan hitler het heeft aangepakt

Frans2
Frans2
Reactie op  Gladiator
2 jaren geleden

We leven in een democratie. Een nogal gebrekkige met een hoop rottigheid waar nu zelfs een zwak referendum vanaf gepikt wordt.
Maar ik leef liever in deze gebrekkige (rijke) democratie dan in de (armoede) dictatuur van Poetin die officieel ook een democratie is, maar wat een one-man-show van Poetin is waar hij en zijn familie en de puppet-minister-president schatrijk van geworden zijn. En als ik dat in Rusland zeg wordt ik eenvoudig kaltgestellt.

StefanZ
StefanZ
Reactie op  Frans2
2 jaren geleden

@Frans2

“Rijke” democratie ?
In een land waar voedselbanken als paddenstoelen uit de grond schieten, heb je geen rijke democratie.
Hier in Nederland is een klein gedeelte rijk, maar er is een hele hoop “verborgen” armoede.
Open je ogen eens en kijk om je heen, dan zul je zien dat hier geen democratie heerst, maar dat Nederland is afgegleden tot een soort Rusland met Rutte als slap aftreksel van Poetin.
Nederland en de Nederlandse politici zijn geel klap beter…

Henk Azie
Henk Azie
Reactie op  Frans2
2 jaren geleden

Maar in Rusland is het er beter op geworden, terwijl in Nederland alles achteruit loopt, voor de autochtone Nederlander dus.
Een referendum is een blijk van demoncratie. Men hoeft niet voor elk klein ding een referendum te houden, maar wel over zaken die het welzijn en de veiligheid van de bevolking aangaan.

Carlo
Carlo
Reactie op  Arwijn
2 jaren geleden

wat verwacht je van de algemene Nederlander, het is een koetjesvolk dat iedereen volg een eigen mening hebben ze niet en we blijven stemmen wat pa, ma, en opa en oma ook altijd stemden, we hebben zelf dit kabinet gestemd en de tweede partij is buitenspel gezet, hoezo democratie, dat is ver te zoeken in dit land, mijn vrouw komt uit Tsjechië en heeft het communisme zelf meegemaakt, als je haar hoort praten over Nederland wordt je pas echt wakker geschud !!!!!

Gezinusk
Gezinusk
Reactie op  Arwijn
2 jaren geleden

Jazeker hebben ze deze afgeschaft met als excuus dat ze het raadgevende referendum inderdaad te verwarrend vonden. Invloedrijke politici waaronder eurocommissaris en vicevoorzitter van de commissie Juncker, Frans Timmermans, meende dat een bindend referendum een betere oplossing was. Dat deze er dan in plaats van moest komen werd verder geen woord over gerept.

paul goessens
paul goessens
Reactie op  Gezinusk
2 jaren geleden

was mij ook al opgevallen ,dat er geen initiatief werd ondernomen voor een bindend referendum .

Minute Repeater
Minute Repeater
Reactie op  Gezinusk
2 jaren geleden

@ Gezinusk

Mijn excuses, jij had nog een reactie tegoed van mij bij een eerder topic, maar ik kan helaas niet meer op dat topic reageren.

On topic:

Wanneer zei Timmermans dit en waar als ik vragen mag ? Nu is Timmermans al een groot stuk vuil, maar als hij dit recentelijk heeft gezegd is het weer een nieuwe dieptepunt van deze links lullende maar globalistisch zakken vullende padjakker.

Hetzelfde geld voor D66, GroenLinks en de PVDA; dat ze nu opeens weer voor een correctief/bindend referendum zijn, of verontwaardigd zijn zoals laatst twee genoemde omtrent de behandeling van het adviserend referendum. Deze drie partijen hebben op¨27 september 2017 het “correctief/bindend” referendum de nek om gedraaid.

Een wet die een aantal jaar geleden al was aangenomen door beide kamers, en slechts nog 1x verdedigd moest worden. PVDA, en GroenLinks twee van de drie initiatiefnemers van deze wet (de derde was D66) trokken hun steun terug waarvoor beide partijen jaren voor gestreden hadden. Zoals gebruikelijk trok D66 zich daarna terug.

Van alle drie de partijen waren oud politici aanwezig als gastspreker die voor deze wet hard gevochten hadden, en het oneens waren met hun oude partijen. Toch vermoorde men het correctief referendum.

Zie hier het initiatief van Harry van Raak van de SP die het op zich nam om deze wet te verdedigen. Zie hier het schandelijk spel van D66, PVDA en GroenLinks; geloof deze partijen dus niet dat ze nu zogenaamd voor een bindend referendum zin, of dat ze het schandalig vinden wat er met het adviserend referendum is gebeurt.

https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/initiatief-van-raak-inzake-het-correctief-referendum

Tenslotte wil ik iedereen vragen als je daartoe in staat bent, om http://www.meerdemocratie.nl te steunen met een financiële donatie te steunen. Steun de rechtszaak tegen de staat over het afschaffen van het raadgevend referendum. Steun dit verzet aub, want alleen me het online bespreken van zaken gaat er niets veranderen.

Gladiator
Gladiator
Reactie op  Minute Repeater
2 jaren geleden

@Minute Repeater,

U heeft gelijk, met het online enz….echter, met de rechtszaak te steunen tegen dit corrupte zooitje gaat het ook niet brengen…..

Echter, ik kan dit niet op elke blog doen echter indien interesse in contact en….nou ja, kijk maar op fenix onder het topic “ik ben boos” voor mijn mailadres.

Reageer er onder Rotsus1958

Gladiator

King of Light
King of Light
Reactie op  Arwijn
2 jaren geleden

Al is de leugen nog zo snel, Rutte compromitteert hem wel.
Links of rechts politiek kontgedraai, we vechten als burgers tegen de bierkaai.

faya
faya
Reactie op  King of Light
2 jaren geleden

Al contact gezocht met je swampy DC deep state representatives?

King of Light
King of Light
Reactie op  faya
2 jaren geleden

@ faya

???????? Verklaar je nader en tegen wie heb je het?

Minute Repeater
Minute Repeater
Reactie op  Arwijn
2 jaren geleden

@ Arwijn

Ja en nee, juridisch kan het eigenlijk niet wat ze gedaan hebben, daarom is een groep mensen (meerdemocratie.nl) in verzet gekomen en is naar de rechter gestapt. Men vraagt nu van zoveel mogelijk Nederlanders een gift om de juridische strijd aan te kunnen gaan om het adviserend referendum alsnog te redden.

Ik zou graag iedereen op deze site willen oproepen om een donatie te doen als je daartoe in staat bent. Voor meer info ga naar:

https://www.meerdemocratie.nl

Erwin
Erwin
Reactie op  Arwijn
2 jaren geleden

En welke partijen hebben dat geregeld !? Is dat ergens na te gaan welk stemgedrag ze hebben ?
Want dan gaan we daar mee stoppen. Want anders gaat het hier richting politieke maffia.

:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
2 jaren geleden

refereren is in referendum ge-weten.. de rutte dient ook niet te spreken als of de burgers van nederland er niet bij zijn, hij dient te spreken namens die burgers.. in uiterste noodzaak zullen de burgers hem en hen daar in der politiek aan refereren..
lastig als je niet echt voor zien ben van (zuiver) geweten, het is daarom dat geprefereerd de stem van het volk en die burger dient te refereren in het nationale geweten..
een grootte mogelijkheid dat mensen onder elkaar en naar burgers in andere landen totaal andere menselijke inzichten (of lees belangen) hebben dan politiek..

met complimenten van,
:adrianus-johannes.

Henk
Henk
2 jaren geleden

Staken en de Shell boycotten is het enigste dat werkt

H.J.
H.J.
Reactie op  Henk
2 jaren geleden

@ Henk.

Henk, wat heeft de Shell met het miskleunen van Rutte te maken.??

faya
faya
Reactie op  H.J.
2 jaren geleden

Hier zie je een treffend voorbeeld wat Shell met de miskleunen van Rutte te maken heeft.
In een tijd van werkeloosheid omdat a: de meeste banen naar 3e wereldlanden verhuist zijn, en b: ook nog eens werk wegvalt door geavanceerde technieken zodat de mensen niet meer persee hoeven te werken als ze dar gen zin in hebben, vind Jeroen van der Veer dat mensen moeten werken, anders ben je een zielig geval.
Desnoods naar de andere kant van het land verhuizen, uit je eigen omgeving weggetrokken worden voor een baan.
Toch is van Limburg naar Groningen verhuizen voor een jaarcontract het nieuwe normaal volgens hem.
Kinderen naar een andere school, ook als het een contract van een jaar betreft, gewoon je huis verkopen en wegwezen want anders….
moet toch echt de schoef aangedraaid worden, hij zegt het echt.
Henk Kamp mag het allemaal haarfijn voor hem uitleggen.
Vergeet niet de laatste minuten te kijken, dan voegt de Master Himself ook nog wat toe.
Ik weet niet wie ik de grootste psychopaat op tv vind, Jeroen van der Veer bij Pauw of Peter R. de Vries tegen Roemer in DWDD 2012

Veel kijkplezier.

https://www.youtube.com/watch?v=vfuA8vzydc0

H.J.
H.J.
Reactie op  faya
2 jaren geleden

Even voor de goede orde J.v.d.V is al een vanaf 2013 niet meer bij Shell betrokken.
En Shell Pernis zoekt nog steeds vakmensen.
Het enige wat ik persoonlijk, Shell en andere regio bedrijven kwalijk neem, is dat men te snel de bedrijfsscholen heeft gesloten.
Kijk en het is simpel, zonder verhuizing van uit diverse delen van Nederland naar Rijnmond, had er een heel ander Nederland bestaan.

salvar
salvar
2 jaren geleden

Het zou de Nederlandse politiek sieren als ze het aandurfde om hier met open vizier naar te kijken, besluit hij.
zou prachtig zijn Hendriks maar ze zijn ziende blind en horend doof.
ze staan zover van de burger dat alleen een val van dit cabinet ons kan redden en dan maar hopen dat er een andere wind gaat blazen in denHaag.

Piet
Piet
2 jaren geleden

Echt waanzin dit.

Democratie is een actief proces tussen bestuur en volk. Zou juist goed zijn als het volk, juist een sterke stem, heeft over vele projecten in Nederland.

Nu is het een lagenstructuur. Geen enkele wisselwerking meer tussen stem van het volk en bestuur.

Politiek (coalitie althans) vertoeft zich in web van leugens en illusies.

Gewoon met wat ‘gezond verstand’ kun je al allerlei grote problemen oplossen tegenwoordig.

rob
rob
2 jaren geleden

We hebben leugens die bedekt worden met leugens en die leugens worden weer bedekt met leugens en de bedekkende leugen heeft altijd weer een leugen nodig om het te bedekken ..echt waar de politiek is wat dat betreft het dekkende paard met vele nakomelingen de leugen zelf is het zaad van deze politieke partijen ..

H.J.
H.J.
2 jaren geleden

Prachtig toch, ik begon te twijfelen aan mijn insteek aangaande Rutte.
Maar deze Rutte is met volmacht, echt de grootste mislukkeling als MP van Nederland.

x

Check Also

rutte

Rutte staat torenhoog in de peilingen, maar Nederland is klaar met hem

Of het nu gaat om het faciliteren ...

vaccinatiebewijs

Oud-RIVM-baas zegt het gewoon: ‘Denk dat vaccinatiebewijs onvermijdelijk is’

In Israël is bijna de helft van ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

37
0
We lezen graag je reactie!x