Archeologie

Spannende vondst doet beeld van Neanderthalers kantelen. Hoeveel slimmer waren ze?

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben ontdekt dat schilderingen in Spaanse grotten zijn gemaakt door Neanderthalers. Ze zijn simpelweg te oud om door moderne mensen te zijn gemaakt.

De moderne mens ging pas zo’n 40.000 jaar geleden in het gebied wonen. De grotschilderingen zijn minimaal 20.000 jaar ouder.

“De Neanderthaler was destijds de enige mensensoort in Europa,” zei Dirk Hoffman van het Max Planck-instuut in Leipzig.

Oudste ter wereld

“Dat betekent dat de rode lijnen op de wanden van de grotten door hen gemaakt moeten zijn,” voegde hij toe.

“Ons onderzoek heeft aangetoond dat deze tekeningen de oudste ter wereld zijn,” zei Chris Standish van de Universiteit van Southampton. “Ze moeten dus wel door Neanderthalers zijn gemaakt.”

“De tekeningen bewijzen dat ze wel degelijk creatief waren en in staat waren om symbolische representaties te begrijpen én te maken,” vervolgde hij. “Net als de moderne mens.”

Standish sprak van een ‘ongelooflijk spannende vondst’.

Nog veel meer

De schilderingen wijzen erop dat de Neanderthalers een stuk slimmer waren dan lange tijd is gedacht. En dat maakt de kans groter dat ze nog veel meer gepresteerd hebben.

Er werd altijd gedacht dat ze zulke tekeningen niet konden maken. De archeologische verschillen tussen Neanderthalers en de Homo sapiens lijken nu vrijwel geheel te zijn verdwenen.

Kantelen

De ontdekking doet ons beeld van de soort nu definitief kantelen. Archeologisch onderzoek heeft de afgelopen jaren laten zien dat Neanderthalers niet veel verschilden van de moderne mens.

Sommige wetenschappers zeggen dat de ontdekking suggereert dat Neanderthalers ook op andere vlakken ver ontwikkeld waren.

Het onderzoek is gepubliceerd in tijdschrift Science.

Bekijk ook onderstaand filmpje:

Foto: Dzlinker Wikimedia Commons

[Southampton]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
salvar
salvar
4 jaren geleden

gooi een mens van deze tijd in de jungle of dessert en eens kijken hoe slim hij is om te overleven.

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
4 jaren geleden

LS…

De vraag blijft of de Neanderthaler door de buitenaardsen is verkracht en beroofd van het originele 12 strengen DNA of dat de buitenaardsen het ook met apen deden of met nog ander mensachtigen waardoor de Homo Sapiens ontstond en de vele mensenrassen. De Homo Sapiens Sapiens / de moderne mens ontstond toen hij vluchtte uit het Paradijs / Proeftuin / Fokkerij nadat hij van de vrucht van kennis had gegeten. Lees Wes Penre voor het hele verhaal.

PREDATOR
PREDATOR
4 jaren geleden

Makes sence..Geloofwaardiger dan die poster met die aap wat rechtop gaat lopen..
Als je een alien vervangt door god,vallen alle stukjes op zijn plaats..

helder
helder
4 jaren geleden

Ik weet het niet zo hoor, met de beweerde geschiedenis van de mens. En hoe zit het dan met Adam en Eva? Als je nou gelooft dat je van een aap {hallo} afstamt nou ja zeg. ik heb ooit een documentaire gezien die beweerde dat wij, mensen, toevallig, geheel willekeurig ontstaan zijn. Uhum, hoog tijd om na te denken….

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

10
0
We lezen graag je reactie!x