Archeologie

‘Schateiland’ eerder bewoond dan gedacht

Help door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben een ontdekking gedaan die de geschiedenis de Amazone kan herschrijven.

Er is bewijs gevonden voor menselijke nederzettingen in Bolivia die meer dan 10.000 jaar oud zijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De onderzoekers ontdekten de overblijfselen van de nederzettingen in drie heuvels die in de Llanos de Moxos kunnen worden gevonden. De bevindingen zijn verschenen in het tijdschrift PLOS ONE.

Ongeschikt

De eerste vindplaats die de archeologen onderzochten draagt de naam Isla del Tesoro, wat Spaans is voor ‘Schateiland’. In sommige heuvels werden zeeschelpen, botten van dieren en stukken houtskool aangetroffen. Het zou gaan om de oudst bekende archeologische vindplaats in het gebied.

Wetenschappers dachten voorheen dat het gebied ongeschikt was voor vroege menselijke bewoning. Dit nieuwe onderzoek komt echter met een alternatieve versie van de vroege menselijke geschiedenis.

De studie kan bijdragen aan de discussie over de periode waarin mensen voor het eerst de Amerika’s bereikten. Wetenschappers denken dat mensen zich er rond 13.000 jaar geleden vestigden.

Grote afstanden

De eerste mensen bereikten de Llanos de Moxos tenminste 10.500 jaar geleden. Om het gebied te bereiken moesten mensen 6000 kilometer afleggen vanaf de Atlantische kust. Als ze vanaf de Pacifische kust kwamen moesten ze de Andes doorkruisen.

Er zijn twee mogelijkheden: deze mensen waren in staat om in korte tijd grote afstanden af te leggen en zich snel aan te passen, of ze begonnen hun reis een hele lange tijd geleden.

Bron: Dailymail.co.uk, Livescience.com Foto: Umberto Lombardo

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ReneH
ReneH
11 jaren geleden

auw

Kloppen weer die geschiedenisboeken niet.

Nou … gauw vergeten, niet meer over praten, nieuws of tv, dan is er niks aan de hand.

Makkelijk werkt dat eigenlijk!

kim
kim
11 jaren geleden

Kijk 10.000 jaar oude vondsten , dus kunnen er zoals ik al eerder opperde véél langer geleden ook mensen die zeer intelligent waren hier op aarde gewoond hebben, hoorde laatst weer van een skelet gevonden in een brok GRANIET dus geheel omsloten, daar moeten óntzettend veel jaren overheen gegaan zijn aleer het graniet werdt.

nancy.
nancy.
11 jaren geleden

[quote name=”kim”]Kijk 10.000 jaar oude vondsten , dus kunnen er zoals ik al eerder opperde véél langer geleden ook mensen die zeer intelligent waren hier op aarde gewoond hebben, hoorde laatst weer van een skelet gevonden in een brok GRANIET dus geheel omsloten, daar moeten óntzettend veel jaren overheen gegaan zijn aleer het graniet werdt.[/quote]
Kim alles was al eens en in t nu tyd bestaat niet . 🙂

sander
sander
11 jaren geleden

[quote name=”ReneH”]auw

Kloppen weer die geschiedenisboeken niet.

Nou … gauw vergeten, niet meer over praten, nieuws of tv, dan is er niks aan de hand.

Makkelijk werkt dat eigenlijk![/quote]

Hoezo zou het niet kloppen, het is bekend dat er 20.000 jaar geleden al volkeren in noord amerika leefde, even later (iig rond die tijd) ook in andere delen van amerika. In de geschiedenisboeken staat zelfs dat het ”mogelijk zelfs nog eerder was”. In de geschiedenis is men niet zo bezig met wanneer iets gebeurd, meer waarom, er worden vaak wel schattingen gedaan wanneer iets gebeurde, maar een schatting is uiteraard geen feit, en dat claimen historici vaak ook niet. Dat wordt overgelaten aan wetenschappers;)

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x