
In Makran in het Pakistaanse gedeelte van Beloetsjistan bevindt zich een opmerkelijke structuur die erg doet denken aan de Sfinx van Gizeh.
Volgens journalisten is de Sfinx van Beloetsjistan niets meer dan een natuurlijke formatie, hoewel er in het gebied nog geen archeologisch onderzoek is verricht.
“Als we de eigenschappen van deze structuur onderzoeken, is het moeilijk om aan te nemen dat dit object is ontstaan door natuurlijke krachten,” schrijft onderzoeker en schrijver Bibhu Dev Misra.
Hoofddeksel
“Het bouwwerk lijkt op een gigantisch uit de rotsen gehakt architectonisch complex,” voegt hij toe.
Hij wijst op de duidelijk te onderscheiden kaaklijn en gezichtskenmerken zoals ogen, neus en mond.
De sfinx lijkt ook te zijn voorzien van een hoofddeksel dat doet denken aan de nemes die door farao’s in het oude Egypte werd gedragen.
Hindoetempel
Ook zijn de voorpoten goed te onderscheiden, aldus de onderzoeker. “Het is moeilijk te begrijpen hoe de natuur verantwoordelijk kan zijn voor zo’n standbeeld.”
In de buurt van de Sfinx van Beloetsjistan bevindt zich nog een ander bouwwerk, dat vanaf een afstand lijkt op een hindoetempel, stelt hij.
In India werden volgens hem vaak sfinxen in de buurt van dergelijke tempels geplaatst, als bewakers van de heiligdommen.
Schatkist
“De Sfinx van Beloetsjistan lijkt de tempelachtige structuur te bewaken,” schrijft hij.
“De kustlijn van Makran in Beloetsjistan is ongetwijfeld een schatkist vol archeologische wonderen,” besluit hij.
Foto: Jacopo Werther Wikimedia Commons
Wat een gel*l; dit noemen ze nou erosie!
Zulke rotsen komen op meerdere plekken op Aarde voor. Denk bijvoorbeeld aan Marcawasi, Peru. Daar is een structuur te vinden die exact op het gezicht van Mars lijkt. Over het hoe en waarom blijft natuurlijk speculeren zolang de Groten op Aarde de geheimen voor zich zelf houden. Wij mogen onze ware geschiedenis niet kennen.
“Lady of Mali” is ook een mooi voorbeeld van het betere hak- en breekwerk uit de oudheid.
Het kan ook gewoon een ordinaire rotsformatie zijn die een beetje op een sfinx lijkt.
Zoals we in wolken vaak ook schaapjes of andere dingen zien. En af en toe iemand op geroosterd brood een gezicht van Jezus ziet. Of zoals sommigen een silhouet van de maagd Maria zien op een aangeslagen raam. Of het gezicht van Mars of het op een Marsmannetje lijkende steen op Mars…
Ons neuronennetwerk is een fantastisch en geniaal biologisch instrument, maar niet altijd accuraat. Zowel bewust als onbewust maken we verbanden en vergelijkingen die in sommige gevallen niet waarheidsgetrouw is maar louter te wijten is aan gezichtsbedrog en de gemoedstoestand van het moment en dat ene vleugje verbeelding.
~ STEL dat het echt een sfinx is? ~
Bwa. Ik denk het niet.
Oei. Wat is mijn inlevingsvermogen saai… maar oké. Het heeft veel weg van een sfinx. Was er ook geen sfinx te zien op een van de foto’s op Mars te zien? 😉 😀 Ach…