Homepagina » Bewustzijn » Slapen, hoe vanzelfsprekend is dat voor jou?
Slapen, hoe vanzelfsprekend is dat voor jou?

Slapen, hoe vanzelfsprekend is dat voor jou?

Goed kunnen slapen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de dag. Voor een almaar groeiend aantal mensen, is dit echter steeds minder haalbaar. Het Centrum voor Slaapstoornissen van de NIH (National Institutes of Health) in Amerika schat dat er zo’n 70 miljoen Amerikanen zijn die lijden aan een slaapstoornis. In Nederland lijden er naar schatting 3,3 miljoen mensen aan een slaapstoornis en wereldwijd groeit hun aantal. Er wordt gesproken van een epidemie.

Het is duidelijk dat onze moderne levensstijl ervoor gezorgd heeft dat onze slaapritmes veranderd zijn. Een eeuw geleden stonden mensen op zodra het buiten licht werd en ze gingen slapen zodra het donker werd, of dat de kaars opgebrand was. Toen kwam elektrisch licht, dat de dag kunstmatig verlengde en de nacht inkortte. De laatste 50 jaar zijn de natuurlijke slaapmechanismen steeds meer verstoord geraakt door radio, tv en internet. Dit leidt in vele gevallen tot minder slaap, waarna het een nieuw patroon wordt in het brein en de slaapstoornis een meer chronisch karakter krijgt. Uiteindelijk kunnen we niet meer slapen en lijden we aan chronische vermoeidheid overdag en ziektes die hierin hun oorsprong vinden.

Slapen, hoe vanzelfsprekend is dat voor jou?

Ana Krieger

Wanneer iemands natuurlijke slaapritme steeds weer doorbroken wordt, zijn de gevolgen meer dan alleen ‘je een beetje moe voelen’. Professor dr. Ana C. Krieger, medisch directeur van het Center for Sleep Medicine te New York, zegt dat een tekort aan slaap leidt tot slaperigheid overdag, geheugenproblemen, hyperactiviteit, slaapwandelen, gedragsstoornissen en slaapaanvallen.

Er zijn verschillende medische oorzaken die kunnen leiden tot een slaapstoornis. Alcohol, stress, medicijngebruik en emoties spelen een rol bij slaapstoornissen en ’s avonds naar een verlicht computerscherm kijken verstoort de aanmaak van het natuurlijke slaaphormoon melatonine.

Dit hormoon, dat door de pijnappelklier in de hersenen aangemaakt wordt, zorgt ervoor dat je slaap krijgt. Wanneer er licht op het netvlies valt, wordt de productie van dit hormoon tijdelijk gestopt.

Slapen, hoe vanzelfsprekend is dat voor jou?

Carl Bazil

Professor dr. Carl W. Bazil, directeur van het ‘Comprehensive Epilepsy Center and Sleep Disorders Center’ te New York, zegt: “Een onvermogen om te slapen, veroorzaakt door slechte nachtelijke routines, is vaak een aangeleerd gedrag. Je lichaam leert slechte slaapgewoonten tegen je wil in.”

Krieger zegt verder: “Het lichaam heeft een regelmatige waak-slaapcyclus nodig om op zijn best te kunnen functioneren.”

Naast dat een slaapstoornis op zich erg vermoeiend en vervelend is, kan het ernstige bijwerkingen veroorzaken zoals hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas. Uiteindelijk kan chronisch slaaptekort leiden tot arbeidsongeschiktheid.

Wereldwijd schieten slaapklinieken als paddenstoelen uit de grond in een poging slaapproblemen op te lossen, maar er zijn ook methoden om thuis slaapproblemen op te lossen.

Eén van de meest effectieve manieren om een slaapstoornis aan te pakken is het doorbreken van een slecht slaap-waakritme en een nieuw, gezond slaappatroon te creëren met behulp van hypnotherapie.

Michel Lejeune, oprichter van Trancewerk, zegt hierover: “Met onze hypnose-slaapsessies hebben we al veel mensen geholpen binnen enkele dagen een nieuw slaapritme te creëren. Ze hebben geen slaappillen of andere potentieel verslavende medicijnen meer nodig om elke avond snel en diep in slaap te vallen.”

Trancewerk is leider op het gebied van hypnose- en meditatiesessies in de Benelux en heeft meer dan twintig verschillende hypnosesessies die helpen een natuurlijk slaappatroon terug te krijgen.

Deze sessies werken door ’s avonds naar bed te gaan en te luisteren naar de sessie. Tijdens de sessie wordt de slaap ingeleid en wordt het nieuwe slaappatroon vastgelegd. Na enkele keren is de sessie niet meer nodig en valt men weer op een natuurlijke manier snel in slaap. Ook gaat de kwaliteit van de nachtrust er met deze behandelmethode op vooruit.

Trancewerk biedt tijdelijk alle slaap-hypnosesessies aan voor slechts €10,- per stuk.

Klik hier en maak je keuze uit het aanbod aan hypnosesessies en slaap vanavond al beter!

Bronnen:
NIH
CDC
Elsevier

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rolf schreef:

  Tja, slapen kost tijd, en tijd is oneindig.

  Behalve op deze aardkloot.

  6 likes
 • Logiter schreef:

  Ik had ook dit probleem,en daar heb ik dit op gevonden..
  Ga vroeg naar bed en ga een boek met ingewikkelde stof lezen,bij voorkeur engels.
  Na een 20minuten heeft mijn brein een complete vastloper en met een laatste beweging gaat het leeslampje uit….

  4 likes
 • er klopen dingen niet, maar verlies de waarheid niet in de ogen schreef:

  Hahahaha!!!! wel leuk artikel, maar mijn vrouw kan toch ook al heeft ze net op de computer gekeken of tv gekeken, liggen ogen dicht doen en vertrokken is ze!!! hahahaahha!!!!! binnen een seconden terwijl ik nog hele verhalen aan het vertellen ben;-);-)

  1 likes
 • ricardo schreef:

  elke dag rond 9 uur wat melatone in de mik en om 10uur gegandeert in diepe slaap tot 6uur. word altijd fris en fruitig wakker hierdoor

  2 likes
 • Mammon schreef:

  De reden dat mensen niet meer fatsoenlijk slapen ligt geheel bij die mensen zelf.

  Ik persoonlijk doe maar 1 ding op mijn slaapkamer en dat is -slapen-
  Geen Tv kijken, boekje lezen, bla bla bla.
  Mijn lichaam weet dat als het die ruimte betreed, dat het maar 1 ding
  daar doet, en dat is slapen. Geloof me dit werkt echt!

  Als je ook nog eerst Tv gaat liggen kijken, of een boekje lezen, ff
  nog wat laptoppen en smartphonen dan geef je je eigen llichaam -NIET-
  het signaal wat het nodig heeft.

  Slaap al mijn hele leven perfect, met 8 uur slaap per dag!

  2 likes
 • camillo schreef:

  Was vroeger soms een volledige week wakker omdat ik niet kon slapen.
  Medicijnen voor slapen wou ik niet en dan blijft er weinig over.
  Tegenwoordig neem ik één á twee trekken van een joint en slaap heerlijk.

  2 likes
 • Jack schreef:

  Dat je per nacht 8 uur slaap nodig hebt is achterhaald. Nieuwe onderzoeken tonen juist aan dat wij veel beter functioneren wanneer we meerdere korte slaap periodes per dag aanhouden. 8 uren aaneengesloten slaap per nacht is helemaal niet natuurlijk. In de natuur word je juist vaak wakker om je veiligheid.

  1 likes
 • sonja schreef:

  Als je slaapt ben je ‘wakker’ en als je wakker bent ‘slaap’ je. Mogelijk houden de wereld ons steeds meer in slaap zo. 🙂

  0 likes
 • x

  Check Also

  zweden

  Prominente hoogleraar: ‘Coronapandemie voorbij in Zweden’

  Een prominente Deense onderzoeker heeft gesuggereerd dat ...

  elektrische auto

  Hoogleraar: ‘Elektrische auto is vervuilend. We worden zwaar voor de gek gehouden’

  De overheid stimuleert het rijden in een ...

  >