Financieel

Joris Luyendijk fileert financiële wereld in ‘Dit kan niet waar zijn’: “Banksector lijkt op Sovjet-Unie”

Help door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Politieke partijen hebben geen idee van de risico’s in de bankenwereld en het ontbreekt hen aan een duidelijk kompas om de problemen aan te pakken. Dat zegt Joris Luyendijk, auteur van het nieuwe boek Dit kan niet waar zijn.

In het boek concludeert hij dat een crisis als in 2008 zo maar weer kan ontstaan. “Structurele maatregelen om de burgers te beschermen tegen omvallende banken, zijn niet genomen,” zegt hij. “Er is geen politieke discussie. Er is geen enkele partij die een duidelijke visie op de toekomst van de sector heeft. Ik heb het idee dat we nog niet eens in de bewustwordingsfase zitten.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

“Politiek is tegenwoordig Idols voor lelijke mensen.”

Het boek, dat tot stand kwam na interviews met zo’n 200 bankiers in Londen, moet een bijdrage leveren aan die bewustwording. Luyendijk hoopt dat mensen in actie zullen komen. “Als we net zo boos over de banken zouden worden als over het Koningslied… Het idee dat we via politiek iets kunnen veranderen, is weg. Politiek is tegenwoordig Idols voor lelijke mensen. De grote vraag is wie het gezicht van het systeem mag zijn. Maar dat systeem, al die belangenverstrengeling, al die misstanden en al die risico’s, is er omdat in het verleden slechte wetten zijn aangenomen. Dat betekent dat we ook betere wetten kunnen aannemen.”

Van de banken hoeven we volgens Luyendijk niets te verwachten. “Die ijveren niet voor een veilige sector, maar tegen iedere regel die hun speelruimte beperkt. Als we in Nederland niet doen wat ING wil, dreigen ze met vertrek.”

Het probleem is dat er geen vrije markt bestaat in de financiële sector. In de meeste landen vormen de grootbanken oligopoliën die met de winst gaan lopen en de risico’s doorschuiven naar de belastingbetaler, aldus Luyendijk. Wat je in de jaren tachtig leerde over de Sovjet-Unie, doet sterk denken aan wat je vandaag in de financiële sector ziet: instellingen die door de overheid op de been worden gehouden, met een carrousel van bankiers, toezichthouders en politici die elkaars handelingen toedekken.

“Zolang we het huidige bancaire systeem als vrije markt blijven omschrijven, zal er nooit iets veranderen,” zegt hij. “Politici verdedigen een systeem dat werkelijk niets met hun idealen te maken heeft. Too big to fail banken staan haaks op de kern van het kapitalisme. Wat is Noord-Korea? Gesubsidieerde bedrijven die niet failliet kunnen gaan. Wat zijn westerse banken? Gesubsidieerde bedrijven die niet failliet kunnen gaan.”

Lees de inleiding en hoofdstuk 1 van het boek hier gratis.

Het boek ‘Dit kan niet waar zijn’ is hier verkrijgbaar.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
rop
rop
9 jaren geleden

En dat is waar,, er ontbreekt aan bewustwording, zie het systeem als een tekortkoming van bewustzijn en dat is WAAR..ER is nog een lange weg te gaan ,zolang de mens nog niet bewust is van zijn werken en gewoon doet wat het goed acht ,zal onwaarheden en waarheen verstrengeld zijn, belangen verstrengeling met eigen belang van overleven zo zit het systeem in elkaar, om dat het systeem door wetten en regels in elkaar is gezet eigenlijk gewoon door onbewustheid, niet altijd wetend hoe deze regels en wetten uitpakken maar door problemen ermee zijn ware gezicht laat zien, zijn ware gezicht is dat het niet altijd werkt zoals men denkt..zijn bewustzijn is nog niet tot volle bloei is gekomen, en dat is te zien in het systeem daardoor zullen we blijven schipperen en alles gebaseerd zijn gebeurtenissen en onzekerheden en angsten voor verlies ,alleen door crises op crises zal het langzaamaan veranderen,,
we komen steeds meer onzekerheden, langzaamaan word het oude opgelost en zal er nieuwe ideeën komen maar als deze niet met volle bewustzijn word gecreëerd zal crises op crises ontstaan net zolang tot de mens het begrijpt hoe het moet handelen,, dit boek is een zetje die richting op.

Dnnnoz
Dnnnoz
9 jaren geleden

Zijn er mensen die tijd over hebben en mee willen doen een civiele rechtszaak aan te spannen tegen het rijk voor het schenden van de declaratie van mensen rechten?
Om zo de declaratie op de 1e pagina van ons wetboek te krijgen en zo de fundering van ons sociaal vangnet te verstevigen en de goede kant van de politiek te steunen tegenover het machtige bedrijfsleven en de EU?

Zo ja, dan kan ik ninefornews toestemming vragen een link te plaatsen voor een plek waar we met elkaar in contact kunnen komen.
Ik denk dat we een goede kans maken zo een opening te creëren het Nederlandse beleid weer in handen van het volk te krijgen.
Voor mij alleen is dit bijna onmogelijk en er komen hier behoorlijk wat pientere mensen hier is mij opgevallen. Misschien leuk op de discussie verder te brengen dan hier.

Ik hoor graag input van jullie medebezoekers hier.

Frans
Frans
9 jaren geleden

MOOI! Wakker WORDEN DUS!

Filosoof
Filosoof
9 jaren geleden

De politiek mag dan geen visie op de bankenwereld hebben maar de bankenwereld heeft zeker een visie op de politiek

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x