Mens en Dier

Smakelijk eten: Amerikaanse zalm bevat cocaïne en cocktail van 81 medicijnen

Help door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zalm die is gevangen in de omgeving van Seattle blijkt bomvol medicijnen en drugs te zitten. Onderzoekers troffen onder meer Prozac, cafeïne, cholesterolremmers, ibuprofen en insectenspray aan in de vissen.

De zalm die wordt gevonden in de Puget Sound, een zeearm van de Stille Oceaan, zit zwaar aan de medicijnen en de drugs – Prozac, ibuprofen, de cholesterolremmer atorvastatine en zelfs cocaïne.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De medicijnen, drugs en tientallen andere stoffen komen via rioolwater in het weefsel van de vissen terecht. In het water bij waterzuiveringsinstallaties zijn cocktails van 81 medicijnen en gezondheidsproducten aangetroffen.

Boosdoener

De concentraties zijn een stuk hoger dan verwacht, erkent toxicoloog Jim Meader van de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA. De monsters zijn verzameld in september 2014.

Zelfs vissen die in schoon water zouden moeten zwemmen, bleken vol chemicaliën te zitten. De bevindingen zijn reden tot zorg omdat de meeste chemicaliën die de onderzoekers zijn tegengekomen, niet worden gemonitord of gereguleerd.

Jonge chinookzalmen die door de Puget Sound trekken, sterven twee keer zo snel dan normaal. De medicijnen kunnen de boosdoener zijn, aangezien ze de groei, het gedrag, voortplanting en het immuunsysteem van de vissen kunnen beïnvloeden. De chinookzalm is voor de visserij van groot commercieel belang.

Meeste blijven achter

Er staan in het gebied rond de zeearm 106 waterzuiveringsinstallaties, die naar schatting ruim 40.000 kilogram chemicaliën en medicijnen verwerken. Het is niet bekend of de roofdieren die de vissen eten ook vol medicijnresten zitten.

De zuiveringsinstallaties kunnen sommige medicijnen uit het rioolwater zuiveren, maar de meeste blijven achter in het water. Onder meer middelen tegen beroertes zijn erg lastig te verwijderen. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Environmental Pollution.

[Seattle Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Richard
Richard
8 jaren geleden

Koppijn? Broodje zalm!
Avondje stappen gaat ook heel lekker op een paar broodjes zalm.
Volgende dag geen kater, maar stinken als een haringtent.
Ik zoek nog een manier om het te snuiven.

Deneb
Deneb
8 jaren geleden

De vraagj is: als een wielrenner dit water (elixer) tijdens de Tour drinkt, komt die dan door de dopingcontrole? Dan kan ik de concentratie iets beter begrijpen.

Demon Noord
Demon Noord
8 jaren geleden

Vis is het gevaarlijkste voedsel dat er bestaat. Geen enkel ander voedsel is in staat zoveel giffen in zo’n korte tijd te concentreren.

Hoop maakt z'n eigen magie
Hoop maakt z'n eigen magie
8 jaren geleden

Goed om dit te weten. Nog een reden om voedsel uit de Usa te vermijden.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x