Binnenland

Minister Ollongren is de doodgraver van de democratie. Dit voorstel brengt ons angstvallig dicht in de buurt van een dictatuur

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Donderdag werd in de Tweede Kamer fel gedebatteerd over het afschaffen van het raadgevend referendum. Het debat werd aangevraagd door SP-Kamerlid Ronald van Raak.

“Een dikke vinger naar de bevolking,” zo noemde hij het afschaffen van het referendum door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

“Wat zag de minister vanmorgen toen ze in de spiegel keek?” vroeg Van Raak. “Zag ze een D66’er die haar ziel heeft verkocht, in ruil voor een ministerschap?”

Zwarte dag

Volgens Van Raak moet de stekker uit het referendum omdat burgers zich bij het Oekraïne-referendum één keer tegen het regeringsbeleid en de belangen van de multinationals en eurofielen in Brussel hebben uitgesproken.

“Vandaag is een zwarte dag voor onze democratie, waarop burgers een democratisch recht wordt ontnomen,” zei hij.

“Wat een achterlijke partij is D66 toch geworden,” zei Thierry Baudet (Forum voor Democratie). Hij vindt dat Ollongrens voorstellen, zoals die over de bestrijding van ‘nepnieuws’, angstvallig veel op het boek 1984 beginnen te lijken.

Doodgraver

Henk Krol (50PLUS) sprak van een aanval op de democratie. Hij zei dat in de geschiedenis alleen de voormalige DDR ooit een referendum heeft ingetrokken.

PVV-Kamerlid Bosma noemde Ollongren de doodgraver van de democratie. “Het liefst amputeert de jonkvrouw eigenhandig onze stembanden,” zei hij.

Premier Rutte zei eerder dat het ‘logisch’ was dat de regering het referendum wil afschaffen, zonder dat hier een referendum over kan worden gehouden, omdat de regering tegen het referendum is.

Dictatuur

“Deze redenering past in een dictatuur, niet in een democratie,” benadrukte Van Raak, toevoegende dat bijna alle landen in Europa een referendum hebben, behalve België en Bosnië-Herzegovina.

In dat lijstje komen wij straks ook weer te staan. “Omdat zoveel politici zo bang zijn voor de mening van de bevolking,” besloot Van Raak. “Rutte wil alles van je weten, maar niet naar je luisteren.”

Foto: 1Veertje Wikimedia Commons

[SP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

63 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Yannick
Yannick
5 jaren geleden

het blijkt maar weer dat ze zoch moeten houden aan het Bilderberg clubje en dat het volk geen enkele inspraak meer mag hebben.

Marcel
Marcel
5 jaren geleden

D666

Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
5 jaren geleden

LS…

Kop dicht , je organen inleveren en verder geen discussie. En anders !
Vult U zelf maar in… Fascisme ten top !

Jaya
Jaya
5 jaren geleden

Ze zouden daar in Den Haag allemaal eens een verlichte Boeddha moeten worden.

Back to top button
63
0
We lezen graag je reactie!x