Homepagina » Buitenaards » Stem voor buitenaards leven
Kepler

Stem voor buitenaards leven

Door NASA worden we overspoeld met berichten over ‘bewoonbare’ exoplaneten en dat is geen wonder want exoplaneten moeten de organisatie redden, zo schrijft dagblad De Pers.

Vandaag nog meldden verschillende media dat de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler elf nieuwe planetaire stelsels, met in totaal 26 planeten, heeft ontdekt.

Alleen al ons melkwegstelsel bevat 160 miljard planeten waarvan tien miljard op de Aarde lijken. Begin januari werd dat duizelingwekkende getal gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Zo’n bericht is leuk voor de astronomen en journalisten, maar het is een oude tactiek.

Begin december vorig jaar was een conferentie gewijd aan exoplaneten en toen kon NASA melden dat Kepler zijn eerste bewoonbare planeet had ontdekt: Kepler 22b. En op 20 december maakte NASA bekend dat Kepler nog twee ‘bewoonbare’ exoplaneten had ontdekt. NASA houdt de druk op de ketel. En dat is niet verwonderlijk. De toekomst van de organisatie hangt ervan af.

Geen planeten

Kepler houdt 156.000 sterren in de gaten en zoekt naar ‘dips’ die veroorzaakt worden doordat een planeet voor de ster langs schuift. Wanneer die dip aan bepaalde eigenschappen voldoet is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een planeet die om de ster draait.

Kepler ziet dus helemaal geen planeten, maar fluctuaties in sterlicht. Al die fraaie plaatjes van blauwe bolletjes met groene spikkels die NASA verspreidt en die overal verschijnen zijn pure fantasie. Twintig jaar geleden was ‘exoplaneten’ nog een theoretisch onderwerp. In 1995 slaagden astronomen er voor het eerst in een dip te zien. Daarna zijn er zo’n duizend kandidaten gedetecteerd. Dankzij Kepler is dat getal in twee jaar tijd verdubbeld.

Kepler kan nog een miljoen jaar vooruit gezien het aantal aardachtige planeten in ons melkwegstelsel. Tenminste, als Washington betaalt.

Bewoonbare zone

Water en temperaturen tussen 0 en 100 graden Celsius zijn voor NASA belangrijke voorwaarden die een planeet ‘bewoonbaar’ maken. Maar NASA wil meer. Douglas Hudgins van de Kepler-missie noemde de ontdekking van Kepler 22b een grote doorbraak op weg naar de ontdekking van een tweeling-Aarde. Want daar is volgens NASA nog meer voor nodig zoals bijvoorbeeld een atmosfeer met redelijk wat zuurstof.

NASA gaat er van uit dat leven alleen mogelijk is op een planeet die veel op de onze lijkt. Dat is niet meer dan speculatie; hier op Aarde komen microben op uiterst ‘onbewoonbare’ plaatsen voor. Planeten zonder vloeibaar water, ver buiten de ‘bewoonbare zone’ zouden dus best leven kunnen voortbrengen. Wellicht is elke planeet ‘bewoonbaar’. In dat geval is verder zoeken naar een tweeling-Aarde zinloos. Maar NASA wil zoeken. NASA wil een doel hebben.

Lieveling

NASA is allang niet meer de lieveling van Washington die maar hoefde te zeggen hoeveel ze nodig had en het geld lag klaar. Ze moet tegenwoordig net als andere organisaties haar bestaansrecht verdedigen. Dit voorjaar besluit het Amerikaanse Congres over de toekomst van Kepler. Als het Congres nee zegt gaat Kepler in november 2012 op non-actief.

NASA weet heel goed dat het Congres geen geld heeft voor enkel wetenschappelijk onderzoek naar exoplaneten. Er is meer nodig. Een visie. Het vinden van buitenaards leven bijvoorbeeld. Voordat het daarop kon inzetten moest het grote politieke weerstand overwinnen.

Pr-instrument

Toen de ruimtevaartorganisatie in de zeventiger jaren bekendmaakte dat het geld wilde besteden aan SETI om met behulp van radiotelescopen te zoeken naar buitenaards leven stuitte dat op heftig verzet van de Democratische senator William Proxmire. Voor hem was SETI zoiets als zoeken naar marsmannetjes. Hij stelde een prijs in voor nutteloos onderzoek, de Golden Fleece Award, en het SETI-project was één van de winnaars. NASA liet zich echter niet afschrikken en zette haar steun voor SETI voort.

In 1993 merkte senator Richard Bryan op dat er inmiddels miljoenen waren uitgegeven aan het onderzoek, maar dat NASA nog steeds geen marsmannetje kon laten zien. Ondertussen wordt SETI met donaties in de lucht gehouden. En toen kwam Kepler. Officieel een telescoop bedoeld om exoplaneten te zoeken, maar tegelijkertijd een pr-instrument. Dankzij Kepler is de jacht op buitenaards leven geopend. Steeds wanneer de ruimtetelescoop een bewoonbare planeet heeft gevonden, richten SETI-onderzoekers hun radiotelescopen op de vondst.

En zo wordt de buitenaards leven-koorts verder aangewakkerd. In de hoop dat het Congres ook besmet raakt. De stroom ontdekkingen en fraaie plaatjes hebben voorlopig één doel: het Congres ervan overtuigen dat Kepler geen weggegooid geld is en dat het onderzoek moet doorgaan. Dat het uiteraard de VS moeten zijn die buitenaards leven ontdekken.

Bron: Depers.nl

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

1 reactie

  1. Dit moet de nasa redden??

    Is nasa geen onderdeel van boeing?

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

code rood griep

Loop jij gevaar? Code rood in Nederland!

Het is weer zover. Er heerst een ...

koning

Koning over Holocaust: mag nooit meer gebeuren. Waarom wil hij deze geheime dossiers over oorlogsmisdadigers dan niet vrijgeven?

Koning Willem-Alexander reisde afgelopen week naar Israël ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.