Homepagina » Buitenaards » Stem voor buitenaards leven
Kepler

Stem voor buitenaards leven

Door NASA worden we overspoeld met berichten over ‘bewoonbare’ exoplaneten en dat is geen wonder want exoplaneten moeten de organisatie redden, zo schrijft dagblad De Pers.

Vandaag nog meldden verschillende media dat de Amerikaanse ruimtetelescoop Kepler elf nieuwe planetaire stelsels, met in totaal 26 planeten, heeft ontdekt.

Alleen al ons melkwegstelsel bevat 160 miljard planeten waarvan tien miljard op de Aarde lijken. Begin januari werd dat duizelingwekkende getal gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Zo’n bericht is leuk voor de astronomen en journalisten, maar het is een oude tactiek.

Begin december vorig jaar was een conferentie gewijd aan exoplaneten en toen kon NASA melden dat Kepler zijn eerste bewoonbare planeet had ontdekt: Kepler 22b. En op 20 december maakte NASA bekend dat Kepler nog twee ‘bewoonbare’ exoplaneten had ontdekt. NASA houdt de druk op de ketel. En dat is niet verwonderlijk. De toekomst van de organisatie hangt ervan af.

Geen planeten

Kepler houdt 156.000 sterren in de gaten en zoekt naar ‘dips’ die veroorzaakt worden doordat een planeet voor de ster langs schuift. Wanneer die dip aan bepaalde eigenschappen voldoet is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een planeet die om de ster draait.

Kepler ziet dus helemaal geen planeten, maar fluctuaties in sterlicht. Al die fraaie plaatjes van blauwe bolletjes met groene spikkels die NASA verspreidt en die overal verschijnen zijn pure fantasie. Twintig jaar geleden was ‘exoplaneten’ nog een theoretisch onderwerp. In 1995 slaagden astronomen er voor het eerst in een dip te zien. Daarna zijn er zo’n duizend kandidaten gedetecteerd. Dankzij Kepler is dat getal in twee jaar tijd verdubbeld.

Kepler kan nog een miljoen jaar vooruit gezien het aantal aardachtige planeten in ons melkwegstelsel. Tenminste, als Washington betaalt.

Bewoonbare zone

Water en temperaturen tussen 0 en 100 graden Celsius zijn voor NASA belangrijke voorwaarden die een planeet ‘bewoonbaar’ maken. Maar NASA wil meer. Douglas Hudgins van de Kepler-missie noemde de ontdekking van Kepler 22b een grote doorbraak op weg naar de ontdekking van een tweeling-Aarde. Want daar is volgens NASA nog meer voor nodig zoals bijvoorbeeld een atmosfeer met redelijk wat zuurstof.

NASA gaat er van uit dat leven alleen mogelijk is op een planeet die veel op de onze lijkt. Dat is niet meer dan speculatie; hier op Aarde komen microben op uiterst ‘onbewoonbare’ plaatsen voor. Planeten zonder vloeibaar water, ver buiten de ‘bewoonbare zone’ zouden dus best leven kunnen voortbrengen. Wellicht is elke planeet ‘bewoonbaar’. In dat geval is verder zoeken naar een tweeling-Aarde zinloos. Maar NASA wil zoeken. NASA wil een doel hebben.

Lieveling

NASA is allang niet meer de lieveling van Washington die maar hoefde te zeggen hoeveel ze nodig had en het geld lag klaar. Ze moet tegenwoordig net als andere organisaties haar bestaansrecht verdedigen. Dit voorjaar besluit het Amerikaanse Congres over de toekomst van Kepler. Als het Congres nee zegt gaat Kepler in november 2012 op non-actief.

NASA weet heel goed dat het Congres geen geld heeft voor enkel wetenschappelijk onderzoek naar exoplaneten. Er is meer nodig. Een visie. Het vinden van buitenaards leven bijvoorbeeld. Voordat het daarop kon inzetten moest het grote politieke weerstand overwinnen.

Pr-instrument

Toen de ruimtevaartorganisatie in de zeventiger jaren bekendmaakte dat het geld wilde besteden aan SETI om met behulp van radiotelescopen te zoeken naar buitenaards leven stuitte dat op heftig verzet van de Democratische senator William Proxmire. Voor hem was SETI zoiets als zoeken naar marsmannetjes. Hij stelde een prijs in voor nutteloos onderzoek, de Golden Fleece Award, en het SETI-project was één van de winnaars. NASA liet zich echter niet afschrikken en zette haar steun voor SETI voort.

In 1993 merkte senator Richard Bryan op dat er inmiddels miljoenen waren uitgegeven aan het onderzoek, maar dat NASA nog steeds geen marsmannetje kon laten zien. Ondertussen wordt SETI met donaties in de lucht gehouden. En toen kwam Kepler. Officieel een telescoop bedoeld om exoplaneten te zoeken, maar tegelijkertijd een pr-instrument. Dankzij Kepler is de jacht op buitenaards leven geopend. Steeds wanneer de ruimtetelescoop een bewoonbare planeet heeft gevonden, richten SETI-onderzoekers hun radiotelescopen op de vondst.

En zo wordt de buitenaards leven-koorts verder aangewakkerd. In de hoop dat het Congres ook besmet raakt. De stroom ontdekkingen en fraaie plaatjes hebben voorlopig één doel: het Congres ervan overtuigen dat Kepler geen weggegooid geld is en dat het onderzoek moet doorgaan. Dat het uiteraard de VS moeten zijn die buitenaards leven ontdekken.

Bron: Depers.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • anouk schreef:

  Dit moet de nasa redden??

  Is nasa geen onderdeel van boeing?

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  coronacrisis

  Eerste bewijs dat vaccinmakers coronacrisis misbruiken voor winst: ‘Ze willen ons niet redden’

  Lobbywaakhond Corporate Europe Observatory (CEO) kon e-mails ...

  pensioen

  Eerste Kamerlid haalt uit: D66 vindt verlaging pensioen met 400 euro NORMAAL

  Miljoenen Nederlanders dreigen gekort te worden op ...

  >