Gezondheid

Zoetstof van Coca-Cola blijkt dodelijk voor fruitvliegjes

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Erytritol (E968), het belangrijkste bestanddeel van de populaire zoetstof Truvia, blijkt te werken als een pesticide. Onderzoekers hebben ontdekt dat fruitvliegjes na het eten van erytritol of Truvia veel sneller sterven dan vliegjes die andere zoetstoffen krijgen. De ontdekking is te danken aan een basisscholier.

Fruitvliegjes die Truvia consumeerden leefden gemiddeld 5,8 dagen, terwijl vliegjes die de zoetstof niet aten tussen de 38,6 en 50,6 dagen oud werden. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/11/cdb-x-1.png

“Hoe meer erytritol fruitvliegjes consumeren, hoe sneller ze sterven,” zei hoofdonderzoeker Sean O’Donnell van de Drexel-universiteit in Philadelphia. Wetenschappers willen onderzoeken of de zoetstof op grote schaal kan worden toegepast als bestrijdingsmiddel.

Het onderzoek is te danken aan het zoontje van één van de onderzoekers. Toen zijn ouders besloten minder suiker te eten en over te stappen op kunstmatige zoetstoffen, wilde Simon D. Kaschock-Marenda uit groep 8 er onderzoek naar doen voor een schoolproject.

“Hij wilde testen hoe gezond zoetstoffen zijn,” aldus vader Daniel R. Marenda. Simon en zijn vader gingen naar de supermarkt en kochten iedere zoetstof die ze maar konden vinden. Daarna voerden ze fruitvliegjes in een laboratorium verschillende zoetstoffen. Na zes dagen kwam Simon tot de ontdekking dat alle vliegjes die Truvia hadden gegeten waren gestorven.

Uit experimenten bleek later dat erytritol, een door de EU goedgekeurde hulpstof, verantwoordelijk was voor het dodelijke effect van Truvia op de vliegjes. De onderzoekers willen de zoetstof nu gebruiken voor het ontwikkelen van een natuurlijk bestrijdingsmiddel.

In Nederland en België wordt Truvia in bepaalde voedingsmiddelen verwerkt. Het patent ligt grotendeels bij Coca-Cola. De stevia-zoetstof is op de Europese markt gebracht door chemiereus Cargill.

[CBS News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
patrik
patrik
10 jaren geleden

De onderzoekers willen de zoetstof nu gebruiken voor het ontwikkelen van een natuurlijk bestrijdingsmiddel.

Eemh er is niks natuurlijks aan het is een chemisch gewijzigde vorm van stevia. Valt onder de noemer gmo.. daar is toch niks natuurlijks aan?!!

Ronny
Ronny
10 jaren geleden

Just push the button to reduce people on this globe and the earth Will be a better place, give me the button and i Will push iT so earth will survive this stupid livekind

Jantje
Jantje
10 jaren geleden

Ten eerste mag het geen stevia zoetstof heten. Stevia is een plantje met hele zoete bladeren en is dus 100% puur natuur.

Dat giftige Truvia spul is gewoon weer een soort kunstmatig aspartaam zoetstof om mensen in mindering te brengen op deze wereld. Het is weer misleiding om het zogenaamd Stevia te noemen wat de naam ook nog moet besmetten. trap er niet in!!!

Rene DH
Rene DH
10 jaren geleden

Voor de duidelijkheid: Truvia is een door Coca-Cola en Cargill gezamenlijk ontwikkelde zoetstof; deze bestaat uit erythritol, rebiana (stevia-extract) en natuurlijke smaakstoffen.
Erythritol werd in 1848 ontdekt door de Britse scheikundige John Stenhouse, en komt van nature voor in sommige fruitsoorten en gegist voedsel. Het wordt op industriele schaal gefabriceerd door glucose te laten vergisten door de gistsoort Moniliella pollinis.
Bron: Wikipedia.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x