Homepagina » Gezondheid » Zoetstof van Coca-Cola blijkt dodelijk voor fruitvliegjes
Zoetstof van Coca-Cola blijkt dodelijk voor fruitvliegjes

Zoetstof van Coca-Cola blijkt dodelijk voor fruitvliegjes

Erytritol (E968), het belangrijkste bestanddeel van de populaire zoetstof Truvia, blijkt te werken als een pesticide. Onderzoekers hebben ontdekt dat fruitvliegjes na het eten van erytritol of Truvia veel sneller sterven dan vliegjes die andere zoetstoffen krijgen. De ontdekking is te danken aan een basisscholier.

Fruitvliegjes die Truvia consumeerden leefden gemiddeld 5,8 dagen, terwijl vliegjes die de zoetstof niet aten tussen de 38,6 en 50,6 dagen oud werden. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.

“Hoe meer erytritol fruitvliegjes consumeren, hoe sneller ze sterven,” zei hoofdonderzoeker Sean O’Donnell van de Drexel-universiteit in Philadelphia. Wetenschappers willen onderzoeken of de zoetstof op grote schaal kan worden toegepast als bestrijdingsmiddel.

Het onderzoek is te danken aan het zoontje van één van de onderzoekers. Toen zijn ouders besloten minder suiker te eten en over te stappen op kunstmatige zoetstoffen, wilde Simon D. Kaschock-Marenda uit groep 8 er onderzoek naar doen voor een schoolproject.

“Hij wilde testen hoe gezond zoetstoffen zijn,” aldus vader Daniel R. Marenda. Simon en zijn vader gingen naar de supermarkt en kochten iedere zoetstof die ze maar konden vinden. Daarna voerden ze fruitvliegjes in een laboratorium verschillende zoetstoffen. Na zes dagen kwam Simon tot de ontdekking dat alle vliegjes die Truvia hadden gegeten waren gestorven.

Uit experimenten bleek later dat erytritol, een door de EU goedgekeurde hulpstof, verantwoordelijk was voor het dodelijke effect van Truvia op de vliegjes. De onderzoekers willen de zoetstof nu gebruiken voor het ontwikkelen van een natuurlijk bestrijdingsmiddel.

In Nederland en België wordt Truvia in bepaalde voedingsmiddelen verwerkt. Het patent ligt grotendeels bij Coca-Cola. De stevia-zoetstof is op de Europese markt gebracht door chemiereus Cargill.

[CBS News]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
patrik
patrik
6 jaren geleden

De onderzoekers willen de zoetstof nu gebruiken voor het ontwikkelen van een natuurlijk bestrijdingsmiddel.

Eemh er is niks natuurlijks aan het is een chemisch gewijzigde vorm van stevia. Valt onder de noemer gmo.. daar is toch niks natuurlijks aan?!!

Ronny
Ronny
6 jaren geleden

Just push the button to reduce people on this globe and the earth Will be a better place, give me the button and i Will push iT so earth will survive this stupid livekind

Jantje
Jantje
6 jaren geleden

Ten eerste mag het geen stevia zoetstof heten. Stevia is een plantje met hele zoete bladeren en is dus 100% puur natuur.

Dat giftige Truvia spul is gewoon weer een soort kunstmatig aspartaam zoetstof om mensen in mindering te brengen op deze wereld. Het is weer misleiding om het zogenaamd Stevia te noemen wat de naam ook nog moet besmetten. trap er niet in!!!

Rene DH
Rene DH
6 jaren geleden

Voor de duidelijkheid: Truvia is een door Coca-Cola en Cargill gezamenlijk ontwikkelde zoetstof; deze bestaat uit erythritol, rebiana (stevia-extract) en natuurlijke smaakstoffen.
Erythritol werd in 1848 ontdekt door de Britse scheikundige John Stenhouse, en komt van nature voor in sommige fruitsoorten en gegist voedsel. Het wordt op industriele schaal gefabriceerd door glucose te laten vergisten door de gistsoort Moniliella pollinis.
Bron: Wikipedia.

patrik
patrik
Reactie op  Rene DH
6 jaren geleden

http://www.google.com/patents/US20070292582?hl=nl&dq=reb+A+coca+cola bekijk het patent eens en maak dan zelf een oordeel! Kijk goed naar de producten en stappen die ze gebruiken. Lijkt me sterk dat je dan niet tot een andere conclusie komt. Ps. Kijk even na de advertentie tekst 2009-2012 en dan 2013-2014 je zult zijn dat het woord natuurlijk weg Is. (Dit komt door een aantal rechtzaken)
Met andere woorden ik heb gelijk en Wikipedia niet.

patrik
patrik
Reactie op  patrik
6 jaren geleden

Foutje mijn kant rechtzaak omtrent het gedeelte natuurlijk loopt nog. Ze gebruiken Iig gmo maïs voor de Erytritol. Er lopen daar naast rechtzaken omdat sommigen klagen over diaree, maag problemen en zelfs insomnia, hier kan ik niet over oordelen gezien ik de mensen niet ken.

Rene DH
Rene DH
Reactie op  patrik
6 jaren geleden

Bedankt voor de link naar het patent voor de bereidingswijze (samenstelling en zuivering) van stevia-extract (rebiana). Maar ik snap niet waarin je nu denkt gelijk te hebben.

Het punt is dat in de reacties allerlei zaken op één hoop worden gegooid, mede omdat het artikel niet zo duidelijk is. Het belangrijkste is dat erythritol volstrekt iets anders is als rebiana (Stevia-extract), alleen dat beide een ingrediënt van de zoetstof Truvia zijn. Erythritol blijkt nu giftig te zijn voor fruitvliegjes, maar is geen geen chemisch gewijzigde vorm van Stevia, en Truvia is geen (soort) aspartaam. anders dan de reacties beweren.

Verder denk ik dat het goed is ervoor te waken overhaaste conclusies te trekken. Stoffen die giftig zijn voor fruitvliegjes hoeven dat niet te zijn voor mensen – al kan dat uiteraard wel – net zo als chocola wel erg giftig is voor honden, maar (in normale hoeveelheden) niet voor mensen. Uit voorzorg is verdere studie natuurlijk raadzaam en misschien kan je voedingsmiddelen met Truvia beter niet gebruiken.
De suggestie hierna dat de EU samen met Coca-Cola mensen moedwillig om zeep helpt, lijkt me op zijn minst ook een overhaaste conclusie.

patrik
patrik
Reactie op  Rene DH
6 jaren geleden

Gebeurt mij niet heel vaak maar ik trek al mijn woorden terug. Hetgeen ik gelezen hebt blijkt ook naar eigen onderzoek uit de artificiële zoetjes hoek te komen om het in een slecht daglicht te brengen. Ik zou persoonlijk na een uurtje of twee aan onderzoek geen moeite hebben dit te verwerken in mijn eigen eten. Wel plaatst ik hierbij de kanttekening dat de stof in overmaat maag darm klachten kan veroorzaken.

Rene DH
Rene DH
Reactie op  patrik
6 jaren geleden

Mijn respect voor zo’n faire reactie.
Heel goed dat je de kanttekening over maag/darmklachten plaatst. Dat is zeker iets wat uitgezocht moet worden. Een goede reden om voorzichtig aan te doen met voedingsadditieven. Het is altijd mogelijk dat Truvia of rebiana helemaal niet gezond blijken te zijn, maar mij leken sommige reacties hier wat doorgeslagen.
Bedankt voor de discussie.

Rolling Stone
Rolling Stone
6 jaren geleden

“Hoe meer erytritol fruitvliegjes consumeren, hoe sneller ze sterven,” zei hoofdonderzoeker Sean O’Donnell van de Drexel-universiteit in Philadelphia.

Nu zouden ze ook moeten onderzoeken, of er misschien ook een stofje in dit geweldige drankje zit verwerkt, waardoor mensen dit spul JUIST nog meer willen drinken. Dat zou dan aantonen dat de mens moedwillig om zeep wordt geholpen, dus met een bewust plan. Goedgekeurd door het geweldige en “betrouwbare” PLEUROPA!

henryk
henryk
6 jaren geleden

Heb enkele weken ergens gelezen, weet niet meer waar, dat boeren in India hebben ontdekt dat je dure pesticiden kunt vermijden. Ze gebruiken in plaats daarvan CocaCola. Of het waar is weet ik niet maar wel een goeie grap. Als iemand meer weet : graag posten.

9forNews
9forNews
Reactie op  henryk
6 jaren geleden
Vonzie
Vonzie
6 jaren geleden

Ikgebruik al jaren Stevia in pure vorm (dus niks niet bewerkt) en heb zelfs geen maag en darmklachten. Maar is het niet met alles zo…overdaad schaadt

x

Check Also

Dit giftige spul zit overal in en kan leiden tot kanker en diabetes. Journalist stuit op alarmerende wetenschappelijke feiten

Dit giftige spul zit overal in en kan leiden tot kanker en diabetes. Journalist stuit op alarmerende wetenschappelijke feiten

Europa heeft na twee jaar onderhandelen alweer ...

Nigeriaanse rechtbank: Frisdranken van Coca-Cola zijn 'giftig'

Nigeriaanse rechtbank: Frisdranken van Coca-Cola zijn ‘giftig’

Sprite en Fanta leiden niet alleen tot ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

13
0
We lezen graag je reactie!x