Binnenland

Van Kooten wil avondklok-spoedwet controversieel laten verklaren: ‘Rechtsstaat wordt in het hart geraakt!’

Help mee door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het kabinet heeft een spoedwet naar de Tweede Kamer gestuurd om de juridische basis van de avondklok beter te regelen. Met deze wet wil het kabinet de maatregel in stand houden, ook als de rechter de avondklok vrijdag verbiedt.

Het plan is om de avondklok onder te brengen in de coronawet. Vandaag gaat de Kamer erover debatteren en stemmen. Dinsdag bepaalde een rechtbank dat de maatregel moest worden opgeheven, maar de opheffing werd nog diezelfde dag – tot verbazing van velen – via een zogeheten spoedappèl opgeschort.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Kamerlid Femke Merel van Kooten (Splinter) gaat vandaag tijdens het debat steun vragen om de nieuwe wet controversieel te verklaren. De wet wordt dan pas de vólgende kabinetsperiode behandeld.

Ongeschreven regel

“Splinter is tegen de avondklok, maar of je nou voor of tegen bent – hier is toch echt wel wat aan de hand,” zegt Van Kooten. “De regering doorkruist de trias politica. Dat wil zeggen: er is een rechtsgang gaande, de avondklok is gegarandeerd tot de uitspraak in bodemprocedure aanstaande vrijdag en je behoort daar als regering geen spoedwetten tussendoor te gooien.”

Daarnaast zou een demissionair kabinet geen controversiële onderwerpen meer mogen oppakken, stelt het Kamerlid. “De avondklok is toch behoorlijk controversieel te noemen.” Haar voorstel zal geen meerderheid krijgen, maar de ongeschreven regel in de Tweede Kamer is ‘dat ook een significante minderheid zou moeten gelden’.

Van Kooten roept alle partijen op haar voorstel te steunen. “Want hiermee worden niet alleen onze burgerrechten geschonden, maar dit raakt ook onze rechtsstaat in het hart!”

Handen af van onze vrijheid!

Ze kreeg vrijwel meteen steun van Forum voor Democratie. “Dit kabinet is demissionair. De avondklok is bijzonder omstreden. Als er daarom één onderwerp controversieel moet worden verklaard, dan is het de avondklok. Als Rutte zo graag een avondklok wil, dan moet hij daar op 17 maart een mandaat voor krijgen,” aldus de partij.

Ook Henk Krol steunt het voorstel. “De rechtsgang hoort niet doorkruist worden door een spoedwet, zeker niet door een demissionaire regering. En dat zo vlak voor de verkiezingen,” zegt hij. PVV-voorman Geert Wilders vindt dat deze ‘disproportionele wet van tafel moet’. “Handen af van onze vrijheid!” twittert hij.

4.8 61 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

115 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje168
wolfje168
3 jaren geleden

Trias Politica is een dode letter. Zie de toeslagenaffaire.

Rob Bentvelzen
Rob Bentvelzen
3 jaren geleden

Veel succes Femke.

Arnie
Arnie
3 jaren geleden

In 1933 werd in Duitsland ook een spoedwet ingevoerd, het enige verschil is, de oppositie werd gelijk monddood gemaakt, dat is dan ook het enige verschil!

Schrander
Schrander
3 jaren geleden

Waarom wordt Rutte niet in de boeien geslagen.

Vanwege de toeslagengedoe had meneer al lang achter tralies gemoeten.

Waarom wel een debiele rechtspraakshow voor Wilders. Maar iets opstarten tegen de groots mogelijke schurk die Nederland ooit heeft gekend wordt niets ondernomen. In wat voor een hypercorrupt land leven we zeg.

Back to top button
115
0
We lezen graag je reactie!x