Komt het beeld dat de media creëren wel overeen met de werkelijkheid? Wordt het nieuws wel in de goede context geplaatst?
Ralf Bodelier van Worlds Best News zou de aanslag in Manchester na het concert van Ariana Grande graag in context willen plaatsen.
“Ik zou aan dit nieuws iets belangrijks toevoegen,” zei hij op Radio 1. “En wel dat er vandaag in Europa minder terrorisme is dan in de tijd dat ik als tiener naar concerten ging.”
Afgenomen
De huidige golf terrorisme begon op 11 september 2001, aldus Bodelier. In de 16 jaar die sindsdien zijn verstreken, stierven in Europa ongeveer 700 mensen door aanslagen.
Maar in de 16 jaar vóór 11 september 2001 stierven er 2200 mensen door aanslagen. Dat waren er dus drie keer zoveel. Het was de tijd van de IRA, de Rode Brigades en de ETA.
Uit de cijfers moet je constateren dat de kans om in Europa te sterven door terrorisme niet is toegenomen, maar is afgenomen.
Veel te eng
“Je ziet dat de nieuwsselectie over het algemeen veel te eng is,” reageerde oud-hoofdredacteur van VRT Luc Rademakers.
“De benadering van het nieuws gebeurt veel te weinig in context,” vervolgde hij. “Je ziet ook dat er heel veel copycat-gedrag is binnen de officiële media.”
Totaal verkeerd beeld
“De mediagebruiker merkt dat ook wel en wordt hoe langer hoe minder aangetrokken door wat de officiële media brengen,” zei Rademakers.
De media geven volgens hem op deze manier een totaal verkeerd beeld van de wereld.
Bayer en Monsanto: een huwelijk voltrokken in de hel
Sri Lankaanse man leeft op lucht (video)
Gratis stroom met de Magic Motor
Organisatie achter Week van de Lentekriebels ‘wilde in 1979 pedofilie legaliseren’
Britse reactie op bestorming ambassade ‘hypocriet’
Amazonestam maakt 500 pagina’s dikke encyclopedie over traditionele geneeskunde
Zes verrassende feiten over de avocado
Gideon van Meijeren komt zondag naar het Museumplein: ‘Zwichten is geen optie’
Jongetje (4) vertelt zijn moeder dat hij ‘stierf’ in haar buik na een miskraam en ’terugkeerde’. Zo denkt ze nu over reïncarnatie