Gezondheid

Veel meer mensen verslaafd aan slaappillen

Help mee door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In de afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat verslaafd is geraakt aan slaap- en kalmeringsmiddelen bijna verdubbeld.

Dat is gebleken uit de Nationale Drugs Monitor over 2011 van het verslavingszorginstituut Trimbos. Het instituut spreekt van een zorgelijke ontwikkeling.

Vorig jaar vroegen 713 mensen om hulp, tegen 383 mensen in 2001. Het is de eerste keer dat het Trimbos-instuut het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) in kaart heeft gebracht.

Misbruik

In totaal gebruiken meer dan 1,1 miljoen Nederlanders in de leeftijdscategorie 15 tot 64 jaar slaap- en kalmeringsmiddelen. Ongeveer 22.000 mensen van 18 jaar en ouder zijn afhankelijk geworden van de middelen.

Nog eens 35.000 mensen behoren tot de categorie die de slaap- en kalmeringsmiddelen misbruikt. Ze gebruiken er vaak te veel van. Dat kan worden gezien als een voorstadium van afhankelijkheid, aldus een zegsvrouw.

Scholieren

In 2011 had ongeveer 9 procent van de scholieren in het voortgezet onderwijs van 15 en 16 jaar ooit slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt op voorschrift een arts. Even veel scholieren hadden ervaring met de middelen zónder recept van een arts.

Een kwart van de benzodiazepinegebruikers blijkt ouder dan 65 jaar te zijn. Die leeftijdsgroep is daarmee oververtegenwoordigd. Een derde van de gebruikers van benzodiazepinen is chronisch gebruiker, waardoor de kans op verslaving toeneemt.

Bijwerkingen

Benzodiazepinen worden vaak minor tranquilizers genoemd. De middelen worden op grote schaal voorgeschreven, in Nederland per jaar ongeveer 10 miljoen recepten. De bijwerkingen zijn slaperigheid overdag, geheugenverlies, beïnvloeding van de kwaliteit van de slaap, gewichtstoename, agressief gedrag, verminderd libido, huidreacties, katergevoel en verhoogde kans op heupfracturen. Mensen kunnen zich met name loom en suf voelen.

De Nationale Drugs Monitor is in 1999 opgericht door de minister van VWS. De jaarberichten worden samengesteld door het Trimbos-instituut.

Bron: Trimbos.nl via Telegraaf.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marcel
Marcel
10 jaren geleden

Dit hele land is vergeven van chemisch medicijnengebruik en de kunstmatigheid. Soms maakt dat me somber en denk ik “mensen zijn eigenlijk een plaag voor zichzelf, anderen, de natuur en de aarde”. Deze somberheid “bestrijd” ik niet met pillen. Veel mensen willen ook niet anders. Men kiest er voor om dom (onwetend) te doen, dom (onwetend) te zijn en te blijven. Dat is dan gewoon een keuze. Op een gegeven moment heeft de natuur het gehad met zo’n soort en dan is het basta. Zoals altijd gebeurd is in de natuur.

Diago
Diago
10 jaren geleden

[quote name=”Marcel”]Dit hele land is vergeven van chemisch medicijnengebruik en de kunstmatigheid. Soms maakt dat me somber en denk ik “mensen zijn eigenlijk een plaag voor zichzelf, anderen, de natuur en de aarde”. Deze somberheid “bestrijd” ik niet met pillen. Veel mensen willen ook niet anders. Men kiest er voor om dom (onwetend) te doen, dom (onwetend) te zijn en te blijven. Dat is dan gewoon een keuze. Op een gegeven moment heeft de natuur het gehad met zo’n soort en dan is het basta. Zoals altijd gebeurd is in de natuur.[/quote]

Ik ben er ondertussen achter dat deze mensen zigzelf in de loop van de tijd opruimen, en de individuen die het systeem beginnen te doorzien en afstoten de laatst echte mensen zijn die er om doen.

Vanuit dit perspectief mag je juist heel blij zijn, altans zo zie ik het nu.

padja
padja
10 jaren geleden

[quote name=”Marcel”]Dit hele land is vergeven van chemisch medicijnengebruik en de kunstmatigheid. Soms maakt dat me somber en denk ik “mensen zijn eigenlijk een plaag voor zichzelf, anderen, de natuur en de aarde”. Deze somberheid “bestrijd” ik niet met pillen. Veel mensen willen ook niet anders. Men kiest er voor om dom (onwetend) te doen, dom (onwetend) te zijn en te blijven. Dat is dan gewoon een keuze. Op een gegeven moment heeft de natuur het gehad met zo’n
soort en dan is het basta. Zoals altijd gebeurd is in de natuur.[/quote]

He Marcel niet te somber worden hoor! Het leven moet gevierd worden. En ook de medicijnervaring is voor velen weer een ervaring.

Eibhlin
Eibhlin
10 jaren geleden

Ik vind het echt zo belachelijk dat mensen zo snel naar pillen gaan grijpen. Echt voor alles en het minste, hop een pilletje. Zo stop je je lichaam vol chemische rommel, bijwerkingen waar je al niet beter van word en daarbij word dit alles nog eens op weerloze dieren getest.

Ik ben het hierbij ook volledig met mn voorganger eens, op een dag is de aarde de mens beu en die dag kan er snel aan komen (en nee niet december 21 2012…)

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

26
0
We lezen graag je reactie!x