Homepagina » Gezondheid » Veel meer mensen verslaafd aan slaappillen
Slaapmiddelen

Veel meer mensen verslaafd aan slaappillen

In de afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat verslaafd is geraakt aan slaap- en kalmeringsmiddelen bijna verdubbeld.

Dat is gebleken uit de Nationale Drugs Monitor over 2011 van het verslavingszorginstituut Trimbos. Het instituut spreekt van een zorgelijke ontwikkeling.

Vorig jaar vroegen 713 mensen om hulp, tegen 383 mensen in 2001. Het is de eerste keer dat het Trimbos-instuut het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) in kaart heeft gebracht.

Misbruik

In totaal gebruiken meer dan 1,1 miljoen Nederlanders in de leeftijdscategorie 15 tot 64 jaar slaap- en kalmeringsmiddelen. Ongeveer 22.000 mensen van 18 jaar en ouder zijn afhankelijk geworden van de middelen.

Nog eens 35.000 mensen behoren tot de categorie die de slaap- en kalmeringsmiddelen misbruikt. Ze gebruiken er vaak te veel van. Dat kan worden gezien als een voorstadium van afhankelijkheid, aldus een zegsvrouw.

Scholieren

In 2011 had ongeveer 9 procent van de scholieren in het voortgezet onderwijs van 15 en 16 jaar ooit slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikt op voorschrift een arts. Even veel scholieren hadden ervaring met de middelen zónder recept van een arts.

Een kwart van de benzodiazepinegebruikers blijkt ouder dan 65 jaar te zijn. Die leeftijdsgroep is daarmee oververtegenwoordigd. Een derde van de gebruikers van benzodiazepinen is chronisch gebruiker, waardoor de kans op verslaving toeneemt.

Bijwerkingen

Benzodiazepinen worden vaak minor tranquilizers genoemd. De middelen worden op grote schaal voorgeschreven, in Nederland per jaar ongeveer 10 miljoen recepten. De bijwerkingen zijn slaperigheid overdag, geheugenverlies, beïnvloeding van de kwaliteit van de slaap, gewichtstoename, agressief gedrag, verminderd libido, huidreacties, katergevoel en verhoogde kans op heupfracturen. Mensen kunnen zich met name loom en suf voelen.

De Nationale Drugs Monitor is in 1999 opgericht door de minister van VWS. De jaarberichten worden samengesteld door het Trimbos-instituut.

Bron: Trimbos.nl via Telegraaf.nl

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie belangrijk? Deel het dan met iedereen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. [quote name=”Diago”][quote name=”Marcel”]Dit hele land is vergeven van chemisch medicijnengebruik en de kunstmatigheid. Soms maakt dat me somber en denk ik “mensen zijn eigenlijk een plaag voor zichzelf, anderen, de natuur en de aarde”. Deze somberheid “bestrijd” ik niet met pillen. Veel mensen willen ook niet anders. Men kiest er voor om dom (onwetend) te doen, dom (onwetend) te zijn en te blijven. Dat is dan gewoon een keuze. Op een gegeven moment heeft de natuur het gehad met zo’n soort en dan is het basta. Zoals altijd gebeurd is in de natuur.[/quote]

  Ik ben er ondertussen achter dat deze mensen zigzelf in de loop van de tijd opruimen, en de individuen die het systeem beginnen te doorzien en afstoten de laatst echte mensen zijn die er om doen.

  Vanuit dit perspectief mag je juist heel blij zijn, altans zo zie ik het nu.[/quote]
  Dan wordt het wel wat rustiger op aarde en hoeven we niet meer op vakantie naar bijvoorbeeld de Estremadura

  1 likes
 2. Dit hele land is vergeven van chemisch medicijnengebruik en de kunstmatigheid. Soms maakt dat me somber en denk ik “mensen zijn eigenlijk een plaag voor zichzelf, anderen, de natuur en de aarde”. Deze somberheid “bestrijd” ik niet met pillen. Veel mensen willen ook niet anders. Men kiest er voor om dom (onwetend) te doen, dom (onwetend) te zijn en te blijven. Dat is dan gewoon een keuze. Op een gegeven moment heeft de natuur het gehad met zo’n soort en dan is het basta. Zoals altijd gebeurd is in de natuur.

  0 likes
 3. [quote name=”Marcel”]Dit hele land is vergeven van chemisch medicijnengebruik en de kunstmatigheid. Soms maakt dat me somber en denk ik “mensen zijn eigenlijk een plaag voor zichzelf, anderen, de natuur en de aarde”. Deze somberheid “bestrijd” ik niet met pillen. Veel mensen willen ook niet anders. Men kiest er voor om dom (onwetend) te doen, dom (onwetend) te zijn en te blijven. Dat is dan gewoon een keuze. Op een gegeven moment heeft de natuur het gehad met zo’n soort en dan is het basta. Zoals altijd gebeurd is in de natuur.[/quote]

  Ik ben er ondertussen achter dat deze mensen zigzelf in de loop van de tijd opruimen, en de individuen die het systeem beginnen te doorzien en afstoten de laatst echte mensen zijn die er om doen.

  Vanuit dit perspectief mag je juist heel blij zijn, altans zo zie ik het nu.

  0 likes
 4. [quote name=”Marcel”]Dit hele land is vergeven van chemisch medicijnengebruik en de kunstmatigheid. Soms maakt dat me somber en denk ik “mensen zijn eigenlijk een plaag voor zichzelf, anderen, de natuur en de aarde”. Deze somberheid “bestrijd” ik niet met pillen. Veel mensen willen ook niet anders. Men kiest er voor om dom (onwetend) te doen, dom (onwetend) te zijn en te blijven. Dat is dan gewoon een keuze. Op een gegeven moment heeft de natuur het gehad met zo’n
  soort en dan is het basta. Zoals altijd gebeurd is in de natuur.[/quote]

  He Marcel niet te somber worden hoor! Het leven moet gevierd worden. En ook de medicijnervaring is voor velen weer een ervaring.

  0 likes
 5. Ik vind het echt zo belachelijk dat mensen zo snel naar pillen gaan grijpen. Echt voor alles en het minste, hop een pilletje. Zo stop je je lichaam vol chemische rommel, bijwerkingen waar je al niet beter van word en daarbij word dit alles nog eens op weerloze dieren getest.

  Ik ben het hierbij ook volledig met mn voorganger eens, op een dag is de aarde de mens beu en die dag kan er snel aan komen (en nee niet december 21 2012…)

  0 likes
 6. [quote name=”Eibhlin”]Ik vind het echt zo belachelijk dat mensen zo snel naar pillen gaan grijpen. Echt voor alles en het minste, hop een pilletje. Zo stop je je lichaam vol chemische rommel, bijwerkingen waar je al niet beter van word en daarbij word dit alles nog eens op weerloze dieren getest.

  Ik ben het hierbij ook volledig met mn voorganger eens, op een dag is de aarde de mens beu en die dag kan er snel aan komen (en nee niet december 21 2012…)[/quote]

  Ja de plaag ruimt zichzelf op. Dan hoef ik ook niet iedere keer lege blikjes van energydrinks uit de tuin te halen en op te ruimen hahhahaha.

  0 likes
 7. [quote name=”Eibhlin”]Ik vind het echt zo belachelijk dat mensen zo snel naar pillen gaan grijpen. Echt voor alles en het minste, hop een pilletje. Zo stop je je lichaam vol chemische rommel, bijwerkingen waar je al niet beter van word en daarbij word dit alles nog eens op weerloze dieren getest.

  Ik ben het hierbij ook volledig met mn voorganger eens, op een dag is de aarde de mens beu en die dag kan er snel aan komen (en nee niet december 21 2012…)[/quote]

  Wat wel lullig is dat veel mensen ook hun kinderen volstoppen met chemische troep. Die hebben nog geen stem bij veel mensen.
  Errug lullig als je ouders een enorme PLAAT voor de kop hebben.

  0 likes
 8. De oorlog op drugs blijft bestaan, drugs zijn gevaarlijke dingen ga je dood aan.

  Intussen gaan de sterren dood aan medicijn gebruik.

  Michael Jackson, whitney houston en dan nog de normale mensen zoals jij en ik waar je niks van hoort.
  En gezinsdrama’s zitten ook vaak antidepressiemiddelen in het verhaal.

  Raar dat zij daar geen jacht op maken.
  Of zou de farmaceutische industrie een grote vinger in de pap hebben.

  0 likes
 9. Ik krijg de indruk dat een gezonde leefstijl voor veel mensen te moeilijk is. Het is nl makkelijker om het probleem buiten jezelf te plaatsen en het te laten oplossen met een pil. Pil 1 voor kwaal A, pil 2 om de bijwerking van pil 1 voor kwaal A op te lossen en pil 3 om de kwaal veroorzaakt door pil 1 en 2 met bijwerkingen weg te nemen, enz. enz……….en ondertussen ligt de farmaceutische industrie in een deuk van het lachen, bah!

  0 likes
 10. [quote name=”San”]Ik krijg de indruk dat een gezonde leefstijl voor veel mensen te moeilijk is. Het is nl makkelijker om het probleem buiten jezelf te plaatsen en het te laten oplossen met een pil. Pil 1 voor kwaal A, pil 2 om de bijwerking van pil 1 voor kwaal A op te lossen en pil 3 om de kwaal veroorzaakt door pil 1 en 2 met bijwerkingen weg te nemen, enz. enz……….en ondertussen ligt de farmaceutische industrie in een deuk van het lachen, bah![/quote]

  Ja typisch Nederlands. Als je dreigt buiten de pas te gaan lopen glad strijken met een pilletje (soort zelfcensuur). De mentaliteit is hier net zo plat en gladgestreken als het land. Wat doe ik hier ??? Ik hou van bergen.

  0 likes
 11. Oké, wie is er niet opgegroeid met de opmerking: “Als je wat mankeert, ga je naar de dokter”. Door je ouders, leerkrachten, docenten, werkgever, je hele omgeving? Stop mensen ‘dom’, een plaag, met een plaat voor de kop, en dat het zo gemakkelijk is, te bestempelen. Laat staan dat ze door de natuur ‘opgeruimd’ worden en dat ze een keuze hebben. Onwetend? Ja, dat wel! Dus hebben “de individuen die het systeem beginnen te doorzien en afstoten de laatst echte mensen zijn die er om doen” een grote verantwoordelijkheid! Informeer de mensen waar je ook kan zonder op te dringen. Dan pas kun je voorzichtig spreken over “ze hebben een keus”. ‘Voorzichtig’, want er zijn mensen die hun leven te danken hebben aan technologie en medicatie van de farmaceutische industrie. Mijn ouders bijvoorbeeld. De vraag bij dit artikel is in eerste instantie volgens mij: “waarom heeft een mens slaap- of ander psychische problemen?” En help ze daarmee; met therapie en natuurlijke medicatie. Nu de zorgverlener nog!

  0 likes
 12. @ Incy

  Wakker trappen die slapers (zoveel mogelijk). Up or out !!
  Soms met fluwelen handschoenen en soms met ietwat stevigere taal (weer die taalmatrix). Niet wakker worden is ook goed en is een eigen keuze.

  0 likes
 13. Ik begrijp de afkeuring voor het gebruik van dergelijke medicijnen. Zelf pas ik minfulness toe, om de dagelijkse stress te beperken en om lekker te slapen. Maar ik begrijp ook wel dat heel veel mensen daar te wienig tijd voor hebben. De combinatie van gezin met kinderen, een eigen huis en werk is voor veel mensen erg zwaar en de werkdruk is bij veel bedrijven behoorlijk hoog. Zeker met een gezin en de daarbij behorende (financiele) verantwoordelijkheden is het niet gemakkelijk een switch in je levenssituatie te maken. Mensen zitten klem ook door de huidige onzekere arbeidsmarkt. Als je grenzen aangeef ben je een “watje”. Ik heb wel begrip dat mensen aan dit soort middelen toegeven. Het is niet goed maar wel menselijk. Ik vind het een fout van de maatschappij. Voor de individuen die even geen andere oplossing zien heb ik wel begrip en compassie. Jammer dat er soms zo snel geoordeeld wordt.

  0 likes
 14. Niet meteen in paniek raken als je niet kan slapen, soms is deprivatie zelfs gunstig bij depressie,
  als je zou willen slapen maar van te voren al denkt dat het niet lukt, dwing jezelf dan om wakker te blijven, prompt val je in slaap, verder, snurkt je partner, ga lekker apart slapen, slapen is zo iets persoonlijk,heb je zorgen en pieker je, zeg dan dat je stopt en dat je morgen weer verder gaat met piekeren, de warme melk, stukje kaas eten, caseïne, maakt slaperig,er zijn zoveel manieren, anders dan pillen eten, niet doen!is zo slecht!

  0 likes
 15. Wel een interessante stelling..
  Mensen, zoals ik, die, om redenen die jij niet kent, slecht slapen wakker gaan “trappen”. Echte slapers zijn niet de mensen die slaap medicatie gebruiken.
  Slaap medicatie wordt gebruikt door mensen, die om welke reden dan ook, niet in slaap kunnen komen.
  Je mag mij trappen, je mag mij lui noemen, je mag wensen dat ik niet meer wakker wordt.
  Dat is vrijheid van meningsuiting, maar alle mensen die medicatie gebruiken over 1 kam scheren…. Jammer..
  Als jullie geen medicatie gebruiken, wees blij!
  Als jullie elke nacht lekker kunnen slapen, wees blij!
  Als ik mensen met de energie die ik door mag geven, kan helpen, wees blij!
  Stop nu eens een keer met het afzeiken van mensen

  0 likes
 16. Vervolg :
  Waarvan jullie denken dat ze minder zijn.
  Mensen opdelen in groepen, nee lekker bezig!!
  Helaas zegt dat meer over jezelf dan over de rest van de mensen!
  Logisch, want je kent jezelf het beste!
  Respect, ik kom het de laatste tijd maar weinig tegen..

  Slaap lekker!!

  0 likes
 17. [quote name=”Marcel”][quote name=”Eibhlin”]Ik vind het echt zo belachelijk dat mensen zo snel naar pillen gaan grijpen. Echt voor alles en het minste, hop een pilletje. Zo stop je je lichaam vol chemische rommel, bijwerkingen waar je al niet beter van word en daarbij word dit alles nog eens op weerloze dieren getest.

  Ik ben het hierbij ook volledig met mn voorganger eens, op een dag is de aarde de mens beu en die dag kan er snel aan komen (en nee niet december 21 2012…)[/quote]

  Ja de plaag ruimt zichzelf op. Dan hoef ik ook niet iedere keer lege blikjes van energydrinks uit de tuin te halen en op te ruimen hahhahaha.[/quote]

  Die blikjes hebben 50 jaar nodig, ik erger me mateloos aan al die blikjes, soms nog met gif erin wat dan in de struiken/tuinen wordt gegooit.

  Pure rotzooi ! en het feit dat je die blikjes overal vindt zegt genoeg over het bewustzijn van de gebruiker(s)

  0 likes
 18. @Diago: Deze onderstaande reactie riekt naar Nationaalsocialisme.
  “Ik ben er ondertussen achter dat deze mensen zigzelf in de loop van de tijd opruimen, en de individuen die het systeem beginnen te doorzien en afstoten de laatst echte mensen zijn die er om doen.

  Vanuit dit perspectief mag je juist heel blij zijn, altans zo zie ik het nu.”

  Die unter- und übermensch? Welk trauma heb jij moeten doorstaan dat je zulke gedachten hebt?

  0 likes
 19. Twee keer per jaar krijg ik slaapproblemen,
  nl aan het begin en aan het einde van de zomertijd ,na een paar weken van draaien en tollen begin ik dan steeds maar weer met slaappillen, na een paar maanden raak ik dan gewend aan de andere tijd en kan ik langzaam stoppen met de slaappillen.
  Maarja dan duurt het niet meer lang tot de tijd weer verandert.
  De periodes zonder slaappillen worden steeds korter dus zal ik er eerstdaags wel voorgoed aan vastzitten.

  0 likes
 20. dem das ff wat iedereen aan de slaappillen
  ik ga mediteren als ik gestrest ben en soms donder ik dan zelf in slaap dus als ik niet kan slapen pas ik dat toe of ga ik ff eruit en ff wat anders doen en dan nog eens proberen of ik kan slapen meestal werkt dat ook

  0 likes
 21. [quote name=”Mariette”]Twee keer per jaar krijg ik slaapproblemen,
  nl aan het begin en aan het einde van de zomertijd ,na een paar weken van draaien en tollen begin ik dan steeds maar weer met slaappillen, na een paar maanden raak ik dan gewend aan de andere tijd en kan ik langzaam stoppen met de slaappillen.
  Maarja dan duurt het niet meer lang tot de tijd weer verandert.
  De periodes zonder slaappillen worden steeds korter dus zal ik er eerstdaags wel voorgoed aan vastzitten.[/quote]

  Stop ermee lieve schat. Stop met dat gif !!

  0 likes
 22. [quote name=”Incy”]@Diago: Deze onderstaande reactie riekt naar Nationaalsocialisme.
  “Ik ben er ondertussen achter dat deze mensen zigzelf in de loop van de tijd opruimen, en de individuen die het systeem beginnen te doorzien en afstoten de laatst echte mensen zijn die er om doen.

  Vanuit dit perspectief mag je juist heel blij zijn, altans zo zie ik het nu.”

  Die unter- und übermensch? Welk trauma heb jij moeten doorstaan dat je zulke gedachten hebt?[/quote]

  Je hoeft niet alle mensen lief te hebben. Dat is zweverige onzin. Vele mensen zijn een plaag voor zichzelf, de aarde en andere mensen en de natuur.

  0 likes
 23. [quote name=”Marcel”]
  Je hoeft niet alle mensen lief te hebben. Dat is zweverige onzin. Vele mensen zijn een plaag voor zichzelf, de aarde en andere mensen en de natuur.[/quote]
  Ik erken dat er vele mensen zijn die problemen hebben. En idd, ik hoef niet alle mensen lief te hebben. Echter, mijn intentie is de mens te helpen daar waar ik kan. Ook hen die niet resoneren met mijn gevoel, gedrag en gedachten. Daarom herken ik ook in de uitspraak van Diago dat het een onderliggend probleem moet hebben. Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen. Daarom oordeel ik hem niet maar stel ik een vraag: “Welk trauma heb jij moeten doorstaan dat je zulke gedachten hebt?”. Dit geeft hem de keuzevrijheid er iets mee te doen of niet. Ik kan de vraag ook aan jou stellen Marcel, gezien je het met de uitspraak van Diago eens bent?

  0 likes
 24. Ik rook s,avond wel een puur natuurlijke jointje en slaap als een roosje.Behalve vannacht, toen er weer een stel alcoholgebruikers met dit mooie weer, er een zooi van maken wilden. Wat ik voorkomen heb, door op te treden.En Hoe!!Eenmaal op het bureau en na een bloedcontrole, verzopen ze zowat in de valium,coke,en alcohol.Tja een slecht geweten doet je slecht slapen, dus maar gauw naar de dokter om een heerlijk slopend pilletje.EN er schijnt zelfs een levendige handel te zijn op het internet, in slaapopwekkers!!!Troep troep, en nog eens troep!!

  0 likes
 25. [quote name=”Marcel”][quote name=”Incy”]@Diago: Deze onderstaande reactie riekt naar Nationaalsocialisme.
  “Ik ben er ondertussen achter dat deze mensen zigzelf in de loop van de tijd opruimen, en de individuen die het systeem beginnen te doorzien en afstoten de laatst echte mensen zijn die er om doen.

  Vanuit dit perspectief mag je juist heel blij zijn, altans zo zie ik het nu.”

  Die unter- und übermensch? Welk trauma heb jij moeten doorstaan dat je zulke gedachten hebt?[/quote]

  Je hoeft niet alle mensen lief te hebben. Dat is zweverige onzin. Vele mensen zijn een plaag voor zichzelf, de aarde en andere mensen en de natuur.[/quote]

  Als je verder zou denken dan je neus lang is, kom je nog uit op opvoeding etc. Eerst samen delen samen spelen, daarna lijkenlopen. What happened to one for all, all for one? En dus zou momenteel Communisme(Waarvan de betekenis overigens grappig genoeg op scholen fout van word aangeleerd) of Socialisme(Die dus, nooit goed zijn uitgevoerd tot op heden, en in feite eerder dictatuur waren) nog beter opties zijn dan ons huidige systeem. Nu is het mogelijk hier kritiek op te geven, mij jouw mening op te dwingen etc, of haat te praten. Maar wellicht zou je er verstandiger aan kunnen doen om dus met elkaar mee te denken en naar oplossingen te zoeken.

  Verder wil ik je nog een fijne dag wensen, ik hoop dat ik je wat heb kunnen bijbrengen.

  0 likes
 26. [quote name=”Richard1971″]Wel een interessante stelling..
  Mensen, zoals ik, die, om redenen die jij niet kent, slecht slapen wakker gaan “trappen”. Echte slapers zijn niet de mensen die slaap medicatie gebruiken.
  Slaap medicatie wordt gebruikt door mensen, die om welke reden dan ook, niet in slaap kunnen komen.
  Je mag mij trappen, je mag mij lui noemen, je mag wensen dat ik niet meer wakker wordt.
  Dat is vrijheid van meningsuiting, maar alle mensen die medicatie gebruiken over 1 kam scheren…. Jammer..
  Als jullie geen medicatie gebruiken, wees blij!
  Als jullie elke nacht lekker kunnen slapen, wees blij!
  Als ik mensen met de energie die ik door mag geven, kan helpen, wees blij!
  Stop nu eens een keer met het afzeiken van mensen[/quote]

  Amen, het zijn een andermans zaken niet. Doe dingen met mate. En misschien is het verstandig als men eerst leert naar zichzelf te kijken, het is immers so simpel altijd vingertjes te wijzen naar een ander, en hier je eigen ongelukkigheid/frustraties op bot te vieren.

  Ik had persoonlijk verwacht dat een website als deze wel wat respectvollere, of misschien zou je het dus zelfs intelligentere bezoekers zou hebben.

  Ik wens jullie nog een fijne dag, al oogt het er naar dat frustraties jullie dagen botvieren.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

coronavirus

Goed nieuws: Coronavirus bestaat niet langer, zegt Italiaanse dokter

De vooraanstaande arts Alberto Zangrillo heeft gezegd ...

betogers

Betogers op de Dam krijgen flinke zak geld van gemeente Amsterdam

Op de Dam in Amsterdam waren gisteren ...