Financieel

Vergaande wet in de maak: ‘Het kabinet Rutte speelt met (grondrechtelijk) vuur’

Help ons door deze info met kennissen op je socials te delen!

Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend dat banken verplicht om alle transacties boven de 100 euro te monitoren. Minister van Financiën Kaag vindt dat dit nodig is ‘in het kader van witwasbestrijding’, schrijft De Andere Krant.

Nederland loopt voorop in het creëren van mogelijkheden om grondrechten te schenden, citeert de krant advocaat Ellen Timmer.

Gaat echt veel te ver

In het wetsvoorstel, dat op 21 oktober is ingediend, valt te lezen dat banken mogelijk worden verplicht om alle banktransacties van Nederlandse rekeninghouders – met uitzondering van transacties onder de 100 euro – te monitoren.

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaan de alarmbellen af. “De voorgestelde monitoring gaat echt veel te ver,” zegt AP-bestuurslid Katja Mur in een verklaring. “Al jouw betaalgedrag wordt straks centraal verzameld en met algoritmes in de gaten gehouden, samen met alle transacties van alle andere bankklanten in Nederland.”

Ongekende massasurveillance

Ook de Raad van State is kritisch: “Twee van de voorgestelde maatregelen leiden tot vergaande inbreuk op de grondrechten van burgers en bedrijven die vertrouwelijke gegevens en de persoonlijke levenssfeer beschermen. […] Bij deze maatregelen is de vraag of het doel de middelen wel heiligt. Deze middelen gaan in de opzet van het wetsvoorstel te ver.”

Het kabinet lijkt de adviezen van de Autoriteit Persoonsgegevens en Raad van State in de wind te slaan. “Het risico is dat de wet de deur opent naar ongekende massasurveillance door banken. Het kabinet Rutte speelt met (grondrechtelijk) vuur,” zegt Timmer nog.


4.8 127 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
300 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
1 maand geleden

BitCoin gaat op deze wijze nog eens heel groot worden.

Victor Hugo
Victor Hugo
1 maand geleden

Het kabinet moet zo spoedig mogelijk ophoepelen en plaats maken voor mensen die er écht verstand van hebben en die niet van bovenaf gemanipuleerd worden!

dirk
dirk
1 maand geleden

Ik ben geen crimineel dus al mij worst zijn of ze zien wat voor rommel ik koop

Mattie
Mattie
1 maand geleden

Straks hebben ze al die draconische wetten erdoorheen met hun criminele gedrag en dan wordt ineens rechts straks ineens de meerderheid. Kunnen die mooi profiteren van de inspanningen van het huidige kabinet 😁

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

300
0
We lezen graag je reactie!x