Financieel

Vergaande wet in de maak: ‘Het kabinet Rutte speelt met (grondrechtelijk) vuur’

Help mee door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!

Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend dat banken verplicht om alle transacties boven de 100 euro te monitoren. Minister van Financiën Kaag vindt dat dit nodig is ‘in het kader van witwasbestrijding’, schrijft De Andere Krant.

Nederland loopt voorop in het creëren van mogelijkheden om grondrechten te schenden, citeert de krant advocaat Ellen Timmer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Gaat echt veel te ver

In het wetsvoorstel, dat op 21 oktober is ingediend, valt te lezen dat banken mogelijk worden verplicht om alle banktransacties van Nederlandse rekeninghouders – met uitzondering van transacties onder de 100 euro – te monitoren.

Bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaan de alarmbellen af. “De voorgestelde monitoring gaat echt veel te ver,” zegt AP-bestuurslid Katja Mur in een verklaring. “Al jouw betaalgedrag wordt straks centraal verzameld en met algoritmes in de gaten gehouden, samen met alle transacties van alle andere bankklanten in Nederland.”

Ongekende massasurveillance

Ook de Raad van State is kritisch: “Twee van de voorgestelde maatregelen leiden tot vergaande inbreuk op de grondrechten van burgers en bedrijven die vertrouwelijke gegevens en de persoonlijke levenssfeer beschermen. […] Bij deze maatregelen is de vraag of het doel de middelen wel heiligt. Deze middelen gaan in de opzet van het wetsvoorstel te ver.”

Het kabinet lijkt de adviezen van de Autoriteit Persoonsgegevens en Raad van State in de wind te slaan. “Het risico is dat de wet de deur opent naar ongekende massasurveillance door banken. Het kabinet Rutte speelt met (grondrechtelijk) vuur,” zegt Timmer nog.


4.8 127 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

300 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
1 jaar geleden

BitCoin gaat op deze wijze nog eens heel groot worden.

Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

Het kabinet moet zo spoedig mogelijk ophoepelen en plaats maken voor mensen die er écht verstand van hebben en die niet van bovenaf gemanipuleerd worden!

dirk
dirk
1 jaar geleden

Ik ben geen crimineel dus al mij worst zijn of ze zien wat voor rommel ik koop

Mattie
Mattie
1 jaar geleden

Straks hebben ze al die draconische wetten erdoorheen met hun criminele gedrag en dan wordt ineens rechts straks ineens de meerderheid. Kunnen die mooi profiteren van de inspanningen van het huidige kabinet 😁

Back to top button
300
0
We lezen graag je reactie!x