Buitenland

Journalist stapt op bij grootste Britse kwaliteitskrant wegens ‘lezersbedrog’

Help ons door dit artikel met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De belangrijke politieke opiniemaker Peter Oborne is opgestapt bij de Britse krant Daily Telegraph uit onvrede met de berichtgeving over het fraudeschandaal rond HSBC. Volgens de journalist pleegde de krant ‘fraude tegenover zijn lezers’ door bijna geen aandacht te geven aan het schandaal. Hij stelt dat er een link is met het gewicht van HSBC als adverteerder in de krant.

HSBC is een belangrijke geldschieter van Shop Direct, dat eigendom is van de schatrijke eigenaren van de krant. Oborne’s aanval is daarom vooral gericht op de persbaronnen Sir David en Sir Frederick Barclay. Deze mediaschuwe broers, woonachtig in een namaakkasteel op hun belastingvrije kanaaleiland Brecqhou, lijken de Daily Telegraph te beschouwen als een middel om hun zakelijke belangen veilig te stellen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

De Sunday Telegraph kwam afgelopen najaar week in week uit met negatieve verhalen over Qatar. In dezelfde periode waren de Barclays in een juridische strijd verwikkeld met een familie uit de oliestaat die een vijandelijk bod op een aantal luxehotels steunde. De Barclays zijn belangrijke spelers op de Londense hotelmarkt en bezitten onder meer de Ritz.

In een open brief verwijst Oborne naar eerdere gevallen van censuur rond HSBC. Terwijl andere Britse kranten veel ruimte gaven aan Swissleaks, moest er ‘met een microscoop gezocht worden’ naar informatie in de Daily Telegraph.

“In de Britse kwaliteitsjournalistiek moeten de publiciteitsafdeling en de redactie van elkaar gescheiden zijn,” zegt Oborne. “Er zijn heel wat bewijzen dat deze scheiding bij de Daily Telegraph niet meer bestaat.”

De chef van de politieke redactie klaagt ook over de ‘klikcultuur’. “Verhalen worden niet langer beoordeeld op hun belang, accuraatheid of interesse bij wie de krant koopt. De online bezoekjes lijken belangrijker te zijn.” Zo werd een verhaal over een vrouw met drie borsten op de site gezet, ook al wisten de journalisten bij de krant dat het niet klopte.

Een dag na de open brief van Oborne verscheen een stuk over huiszoekingen bij HSBC in Genève plotseling prominent op de website van de Daily Telegraph. De directie van de krant ontkent de beschuldiging van Oborne.

[Nieuwsblad]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ton
Ton
9 jaren geleden

Zelf neem ik de mainstream media al lang niet meer serieus, die volgen gewoon braaf en slaafs hun orders op van hun broodheren (geldschieters) met betrekking tot de gestuurde berichtgeving. Het is berichtgeving op basis van censuur en manipulaties, zoals het hun broodheren uitkomt.

Ton
Ton
9 jaren geleden

Henk, dat zeg ik niet. Neem maar van mij aan dat ik niet alles wat de alternatieve media heeft te vertellen klakkeloos aanneem. Maar de alternatieve media heeft nog een zekere mate van onafhankelijkheid, wat je van de mainstream media absoluut niet kan zeggen. Al blijft het een kwestie van je eigen filters gebruiken met betrekking tot de nieuwsvoorziening. Zelfstandig nadenken, onderzoeken en uiteindelijk tot je eigen conclusies komen. Dat tracht ik te doen !

JevWeazle
JevWeazle
9 jaren geleden

dat je in de mainstream media niet zomaar onzin kunt publiceren is klinkare ‘onzin’. Het is algemeen bekend dat journalisten betaald krijgen om juist bepaalde dingen te publiceren zodat de aandacht niet op belangrijkere zaken word gericht.

mij lijkt het verstandig dat mensen die nog enigzins vertrouwen hebben in de mainstream media dit onderstaande fragment te lezen van de ‘Former Chief of Staff of the New York Times’ John Swinton.
hij was eregast bij een etentje met een zaal vol collega’s. Hij maakte veel indruk met zijn speech zij het positief of negatief. lees het onderstaand stukje en kijk of er overeenkomsten zijn met het huidige journalistieke systeem:

John Swinton
1880

“There is no such thing, at this date of the world’s history, in America, as an independent press. You know it and I know it.

There is not one of you who dares to write your honest opinions, and if you did, you know beforehand that it would never appear in print. I am paid weekly for keeping my honest opinion out of the paper I am connected with. Others of you are paid similar salaries for similar things, and any of you who would be so foolish as to write honest opinions would be out on the streets looking for another job. If I allowed my honest opinions to appear in one issue of my paper, before twenty-four hours my occupation would be gone.

The business of the journalists is to destroy the truth, to lie outright, to pervert, to vilify, to fawn at the feet of mammon, and to sell his country and his race for his daily bread. You know it and I know it, and what folly is this toasting an independent press?

We are the tools and vassals of rich men behind the scenes. We are the jumping jacks, they pull the strings and we dance. Our talents, our possibilities and our lives are all the property of other men. We are intellectual prostitutes.”

keep spreading the truth

JevWeazle
JevWeazle
9 jaren geleden

Media en McCarthyisme:

het begrip Mccarthyisme duidt een periode van anticommunistische verdachtmakingen (vanuit de media) in de Verenigde Staten, die duurde van 1940 tot midden jaren vijftig.

McCarthyisme is de praktijk van het maken van beschuldigingen van subversie of verraad zonder juiste aandacht voor het bewijs. Het betekent ook “de praktijk van het maken van oneerlijke beschuldigingen of het gebruik van oneerlijke opsporingstechnieken, met name met het oog op afwijkende meningen of om politieke kritiek te beperken”

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x