Homepagina » Buitenland » Journalist stapt op bij grootste Britse kwaliteitskrant wegens ‘lezersbedrog’
Journalist stapt op bij grootste Britse kwaliteitskrant wegens 'lezersbedrog'

Journalist stapt op bij grootste Britse kwaliteitskrant wegens ‘lezersbedrog’

De belangrijke politieke opiniemaker Peter Oborne is opgestapt bij de Britse krant Daily Telegraph uit onvrede met de berichtgeving over het fraudeschandaal rond HSBC. Volgens de journalist pleegde de krant ‘fraude tegenover zijn lezers’ door bijna geen aandacht te geven aan het schandaal. Hij stelt dat er een link is met het gewicht van HSBC als adverteerder in de krant.

HSBC is een belangrijke geldschieter van Shop Direct, dat eigendom is van de schatrijke eigenaren van de krant. Oborne’s aanval is daarom vooral gericht op de persbaronnen Sir David en Sir Frederick Barclay. Deze mediaschuwe broers, woonachtig in een namaakkasteel op hun belastingvrije kanaaleiland Brecqhou, lijken de Daily Telegraph te beschouwen als een middel om hun zakelijke belangen veilig te stellen.

De Sunday Telegraph kwam afgelopen najaar week in week uit met negatieve verhalen over Qatar. In dezelfde periode waren de Barclays in een juridische strijd verwikkeld met een familie uit de oliestaat die een vijandelijk bod op een aantal luxehotels steunde. De Barclays zijn belangrijke spelers op de Londense hotelmarkt en bezitten onder meer de Ritz.

In een open brief verwijst Oborne naar eerdere gevallen van censuur rond HSBC. Terwijl andere Britse kranten veel ruimte gaven aan Swissleaks, moest er ‘met een microscoop gezocht worden’ naar informatie in de Daily Telegraph.

“In de Britse kwaliteitsjournalistiek moeten de publiciteitsafdeling en de redactie van elkaar gescheiden zijn,” zegt Oborne. “Er zijn heel wat bewijzen dat deze scheiding bij de Daily Telegraph niet meer bestaat.”

De chef van de politieke redactie klaagt ook over de ‘klikcultuur’. “Verhalen worden niet langer beoordeeld op hun belang, accuraatheid of interesse bij wie de krant koopt. De online bezoekjes lijken belangrijker te zijn.” Zo werd een verhaal over een vrouw met drie borsten op de site gezet, ook al wisten de journalisten bij de krant dat het niet klopte.

Een dag na de open brief van Oborne verscheen een stuk over huiszoekingen bij HSBC in Genève plotseling prominent op de website van de Daily Telegraph. De directie van de krant ontkent de beschuldiging van Oborne.

[Nieuwsblad]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Zelf neem ik de mainstream media al lang niet meer serieus, die volgen gewoon braaf en slaafs hun orders op van hun broodheren (geldschieters) met betrekking tot de gestuurde berichtgeving. Het is berichtgeving op basis van censuur en manipulaties, zoals het hun broodheren uitkomt.

  16 likes
  • @Ton, En dat is beter bij de zgn alternatieve media?

   3 likes
   • Precies Ton..
    goede actie van deze journalist, man met een hart daar hou ik van, een corrupte bende is het die hele mainstream media, ook wel “houd het volk in een tunnelvisie media” genoemd..
    snap niet dat mensen nog een krant kopen of journaal kijken…
    mijn raad? gewoon mee stoppen met kranten kopen en nieuws kijken, en zeg je abonnement op, dan pak je ze het hardste…
    daar in tegen is de alternatieve media soms wel weer een beetje over de top,
    maar komt naar mijn mening wel met belangrijker nieuws..

    en Henk goede reactie, zodra je inziet wat Ton bedoeld, zal je het in alle waarschijnlijkheid nog ontkennen, dat noemen ze with eyes wide shut..

    6 likes
   • Henk en co

    Het citaat van Swinton is slechts een Understatement

    De Mainstream Media is 1 groot bedrog
    Echt.
    Volslagen dom ..te vergelijken met een blinde secretetesse die alles gedicteerd wordt…aanslag zus…aanslag zo …bla bla
    Ja. ‘We hebben een ID gevonden’…bla bla
    Ja hooor we geloven enkel officiele rapporten zoals de Warren Commissie…9-11 report etc etc
    DOMME BEROEPSLEUGENAARS..

    EEN papegaai is slimmer

    2 likes
 2. Henk, dat zeg ik niet. Neem maar van mij aan dat ik niet alles wat de alternatieve media heeft te vertellen klakkeloos aanneem. Maar de alternatieve media heeft nog een zekere mate van onafhankelijkheid, wat je van de mainstream media absoluut niet kan zeggen. Al blijft het een kwestie van je eigen filters gebruiken met betrekking tot de nieuwsvoorziening. Zelfstandig nadenken, onderzoeken en uiteindelijk tot je eigen conclusies komen. Dat tracht ik te doen !

  10 likes
  • Ik zie niet in waarom de zgn alternatieve media onafhankelijker zouden zijn. Sterker nog, bij de serieuze media is er sprake van een scheiding tussen de eigenaren en de journalistiek. Bij de alternatieve media gaat dit hand in hand. Verder bestaan er bij een aantal serieuze media nog opvattingen en regels over hoe journalistiek bedreven moet worden, zoals het checken van feiten, voordat je ze publiceert. Dat is ook iets wat in de alternatieve media nauwelijks wordt gedaan.
   In de serieuze media kun je als journalist niet zomaar allerlei onzin publiceren, in de alternatieve media is dat geen enkel probleem. Deze site is een van de betere, maar ook hier wordt zoveel onzin gepubliceerd, dat het als lezer een hele opgafe is het kaf van het koren te scheiden.

   2 likes
 3. beste henk kun je mij precies vertellen wat dan het daadwerkelijke issue was wat John Swinton aankaartte toentertijd? volgens mij was dat precies hetzelfde issue als wat nu momenteel gaande is in fascistisch Europa.
  1 gebrek aan onafhankelijke, op waarheid beruste publicaties in de media
  2 de journalistiek/media in het bezit van multinationals
  3 de media die wordt gebruikt om de opvattingen van een hele bevolking te sturen

  ondanks de missopvatting over desbetreffende quote, het zet wel vragen bij of er niet daadwerkelijk een kern van waarheid is in Swinton zijn opmerkingen. eerlijke journalistiek is iets wat vandaag de dag dezelfde weerstand krijgt als 135 jaar geleden. iedereen die zich nauw geassocieerd heeft met journalistiek kan onmogelijk ontkennen dat er daadwerkelijk waarheid verpakt zit in Swinton’s woorden. en het beste bewijs is terug te vinden in het daadwerkelijke product van de journalistiek, door het niet alleen eens te zijn wat er momenteel gaande is maar door het meehelpen verbergen van wat er eigenlijk gebeurt. met name als het gaat over zaken zoals corruptie en het misbruiken van macht

  keep spreading the truth

  5 likes
 4. dat je in de mainstream media niet zomaar onzin kunt publiceren is klinkare ‘onzin’. Het is algemeen bekend dat journalisten betaald krijgen om juist bepaalde dingen te publiceren zodat de aandacht niet op belangrijkere zaken word gericht.

  mij lijkt het verstandig dat mensen die nog enigzins vertrouwen hebben in de mainstream media dit onderstaande fragment te lezen van de ‘Former Chief of Staff of the New York Times’ John Swinton.
  hij was eregast bij een etentje met een zaal vol collega’s. Hij maakte veel indruk met zijn speech zij het positief of negatief. lees het onderstaand stukje en kijk of er overeenkomsten zijn met het huidige journalistieke systeem:

  John Swinton
  1880

  “There is no such thing, at this date of the world’s history, in America, as an independent press. You know it and I know it.

  There is not one of you who dares to write your honest opinions, and if you did, you know beforehand that it would never appear in print. I am paid weekly for keeping my honest opinion out of the paper I am connected with. Others of you are paid similar salaries for similar things, and any of you who would be so foolish as to write honest opinions would be out on the streets looking for another job. If I allowed my honest opinions to appear in one issue of my paper, before twenty-four hours my occupation would be gone.

  The business of the journalists is to destroy the truth, to lie outright, to pervert, to vilify, to fawn at the feet of mammon, and to sell his country and his race for his daily bread. You know it and I know it, and what folly is this toasting an independent press?

  We are the tools and vassals of rich men behind the scenes. We are the jumping jacks, they pull the strings and we dance. Our talents, our possibilities and our lives are all the property of other men. We are intellectual prostitutes.”

  keep spreading the truth

  4 likes
  • Een 135 jaar oud citaat aanhalen om iets te stellen over de huidige pers is absurd. De context is ook een geheel andere; het citaat gaat over een issue wat in die tijd speelde.

   Wikipedia: John Swinton richtte na zijn periode bij de New York Times een onafhankelijke krant op: De John Swinton Paper, waarin hij het opnam voor de rechten van arbeiders.

   0 likes
 5. Media en McCarthyisme:

  het begrip Mccarthyisme duidt een periode van anticommunistische verdachtmakingen (vanuit de media) in de Verenigde Staten, die duurde van 1940 tot midden jaren vijftig.

  McCarthyisme is de praktijk van het maken van beschuldigingen van subversie of verraad zonder juiste aandacht voor het bewijs. Het betekent ook “de praktijk van het maken van oneerlijke beschuldigingen of het gebruik van oneerlijke opsporingstechnieken, met name met het oog op afwijkende meningen of om politieke kritiek te beperken”

  1 likes
 6. het is gewoon heel simpel, de leugen regeert in de mainstream media, tv, kranten, radio, school ect ect, das wel duidelijk..
  waar niet eigenlijk, net als in het kabinet … want zeg nou zelf , alleen al het woord de commissie stiekem? , het zijn potverdrie(t) toch geen kleine kinderen meer, verstoppertje spelen met belangrijke informatie, die lui worden door ons betaald, zijn wij nou zo dom of hun zo achterlijk harteloos..
  en in de alternatieve media mag er dan soms wel op los gefantaseerd worden, anderzijds de feiten van vele artikelen lijken er vaak meer op, dan de mainstream
  maar als je goed kijkt kan je aardig filteren, maar de waarheid is moeilijk te vinden, dus wat dat betreft Henk had wel gelijk dat het geen makkie is..
  zeker niet als je hele dag druk bent, en maar hier en daar wat mee snabbelt van het nieuws..
  de ene helft houd je dom, de andere helft houd je arm, veel werken dan zie je niet wat er om je heen gebeurd, en veel belasting dan moet je meer werken maar blijf je arm..
  van mij mag de revolutie beginnen, dan kunnen we misschien nog iets redden voor de toekomst van onze kinderen, ook al heb ik ze zelf niet..
  want begrijp goed dat de pensioenen en alles ingepikt zal gaan worden, net zo lang tot je niks meer hebt, zelfs geen nagels om aan je kont te krabben..
  grt Mono

  0 likes
 7. Ik zie het niet zo somber in, we zitten in de eindtijd en dat wil zeggen einde van de duivel, om maar een naam te noemen. Dat snapt iedereen. We zitten in het Aquarius Tijdperk en daar hebben ze geen poot om op te staan met hun leugens, uitbuiting, bedrog, misleiding, sarcasme, nergens op gebaseerde arrogantie, minachting, zich beter voelen dan wij, hoe verzinnen ze het, oorlogvoering, oplichting afijn noem het allemaal maar op waar de duivel zich mee bezig houd. Zijn tijd zit er op en iedereen die voor de duivel werkt, merkt dit ook. Geen paniek, van het Licht gaan ze niet winnen, het gaat geleidelijk aan maar binnenkort kunnen we astrologisch gezien wel wat vuurwerkknallen verwachten. Mensen die nu nog niet wakker zijn daar zal de shock het grootst voor zijn.

  0 likes
  • Ik vergat dit

   tps://www.youtube.com/watch?v=2tmc8rJgxUI

   0 likes
  • Faith
   ik ken het verhaal over het licht en duister en de tijd van Aquarius..
   de tijd dat alles geopenbaard zal worden, en iedereen wakker enz..
   maar er zijn ook nog andere krachten bezig om het tegen te houden..
   en op alle manieren de boel vergiftigen, vermoorden, misbruiken enz
   ik ben van mening dat we beter kunnen voorkomen dan genezen..
   er zijn al teveel kinderen/mensen psychisch op allerlei manieren naar de klote zijn geholpen..
   grt Mono

   0 likes
 8. Welke andere krachten bedoel je? De huidige machthebbers hebben toch al eeuwen de boel gedomineerd met moorden, vergiftigen en misbruiken? Of bedoel je die stinkende archonten die zich wassen met mensenbloed die door iemand gesignaleerd zijn? en waar het Licht niet tegen opgewassen zou zijn? Of zijn er nog onvoorziene omstandigheden waar de Heer, om maar een naam te noemen, zelf ook van op Zijn neus staat te kijken en nooit verwacht had dat Hij (en daardoor volautomatisch ook wij) het alsnog gaat verliezen? Lijkt mij van niet. We hadden al zoveel kunnen voorkomen als de EU regeringsleiders eens eensgezind een lange neus naar de U.S. gouvernment had getrokken want ze gaan steeds gekker doen. Nu weer een Amerikaanse die ineens vind dat wij maar boetes moeten betalen over de slavenhandel die eeuwen geleden gedreven werd. Gewoon begonnen met Zwarte Piet aan de kaak stellen. Hadden ze niet gelijk even op kunnen dreunen wat die U.S. allemaal op hun geweten heeft door de eeuwen heen en hoeveel geld de wereld nog van hen krijgt? Nee, ze slaafs gehoorzaam gelijk geven. Tja zo houden psychopaten nooit op, die gaan dan vrolijk verder met macht misbruiken, kijken tot hoever ze kunnen gaan want dat is psychopaat eigen. Een macht die ze zichzelf ook nog eens zelf toegekend hebben, ja zo blijven ze aan de gang en wordt het van kwaad tot erger wat je nu al ziet gebeuren. Ik ben toch niet de enige die ziet dat ze daar knettergek zijn? En Den Haag en Brussel maar buigen als knipmessen voor die zieke geesten. Hoe is het mogelijk dat die psycho’s nog serieus genomen worden. Ze lachen zich een bochel om zoveel slaafse gehoorzaamheid. Echt ze horen daar allemaal in een inrichting voor zwakbegaafden.

  0 likes
 9. Goede zaak. Deze krant liegt net als de meeste grote kranten gewoon de lezers voor. Dat wordt steeds duidelijker.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Rothschild betrokken bij complot rond omstreden miljardair. Steenrijke bankiersfamilie laat ware aard zien

Rothschild betrokken bij complot rond omstreden miljardair. Steenrijke bankiersfamilie laat ware aard zien

Rothschild & Co. is aangeklaagd in de ...

Tijdens luchtaanvallen op Syrië verscheen er een UFO-vloot. Straaljagerpiloot doet schokkende bewering

Tijdens luchtaanvallen op Syrië verscheen er een UFO-vloot. Straaljagerpiloot doet schokkende bewering

Er komt steeds meer informatie naar buiten ...