Financieel

Belgische econoom wil iedereen een basisinkomen geven

Help door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Belgische econoom Philippe Defeyt, voormalig voorzitter van de groene partij Ecolo, heeft een nieuw plan voor een basisinkomen gelanceerd. Hij wil iedere Belg maandelijks 600 euro schenken, zonder daarvoor de bestaande uitkeringen te schrappen.

Wie werkloos of ziek wordt of met pensioen gaat, doet dat niet vrijwillig, redeneert hij. En dus moeten zij volgens Defeyt ook enige bescherming krijgen. In de meeste andere voorstellen wordt gekozen voor een hoger bedrag, maar worden alle uitkeringen geschrapt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“In mijn voorstel krijgen de mensen een lager bedrag, maar zijn ze beter beschermd,” legt de econoom uit. Jongeren onder de 18 wil hij ook een basisinkomen geven van 300 euro. En wie klaar is met school krijgt een aanmoedigingspremie van 250 euro om een baan te zoeken.

Waardevol
Econoom wil elke Belg een basisinkomen geven
Philippe Defeyt (EdA)

Door het basisinkomen kunnen mensen ook bezig zijn met dingen die niet onmiddellijk geld opleveren, maar die wel waardevol zijn voor de maatschappij, aldus Defeyt.

Overal in de wereld wordt over het basisinkomen gediscussieerd. In Finland wordt volgend jaar een proefproject gestart, in Canada liggen plannen klaar en in Kenia wordt binnenkort ook begonnen met een experiment.

Om het basisinkomen te financieren gebruikt de econoom het bestaande budget voor de sociale zekerheid en daar komt ook nog een deel aan fiscale winsten bij.

Bureaucratie afschaffen

Werklozen hebben nu niet de kans iets bij te verdienen naast hun uitkering. Bij een basisinkomen kan bijklussen wel. Daarnaast zal de vraag naar werk de komende jaren als gevolg van de robotisering alleen maar dalen.

Alexander de Roo, voorzitter van de Vereniging Basisinkomen Nederland, vindt het een mooi instapmodel. “Het voordeel van een lager basisinkomen is dat het makkelijker valt te financieren,” zegt hij. “Het nadeel is dat je met een bedrag van 600 euro nog steeds uitkeringen nodig hebt. In Nederland pleiten we voor een basisinkomen van 1100 euro, zodat je de hele bureaucratie kunt afschaffen.”

[DeMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

59 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bert s
bert s
7 jaren geleden

Pas op mensen, dit is de eerste grote stap naar een socialistische wereldstaat genaamd de New World Order. Het klinkt allemaal geweldig maar zoals altijd zit ook hier een grote vieze vette adder onder het gras.

J@n
J@n
7 jaren geleden

Wat al die wereld verbeteraars vergeten te vermelden is dat je compleet afhankelijk gaat worden van de overheid, meer dan nu. Elke vorm van subsidie en of kwijtschelden gaat dan niet meer op. Maar basisuitkering hebben we al lang en iedereen vergeet dat.

Freba
Freba
7 jaren geleden

Als we nu in NL eerst eens die 400.000.000.000 Euro’s aan particuliere spaartegoeden gaan uitgeven in NL zijn we al een stap verder. Alleen al de BTW opbrengsten van 80 miljard zijn voldoende om NL volledig uit het slob te halen. Als je het zelf niet gaat uitgeven pakt de overheid het van je af of je krijgt geen rente. In het slechtste geval gaat de bankdirectie er met de buit vandoor. Eigen schuld dikke bult.

Pietje Bell
Pietje Bell
7 jaren geleden

Ik vind dit een geweldige actie van de Vrijmetselarij om nog eens te zien hoe dom en stom het volk nu nog is en of men al toe is aan een geldloze wereld.

Aan de reacties hier te lezen zijn we er nog niet aan toe en speelt ego nog DE rol, dus zijn we nog steeds te stom en te dom voor die nieuwe civilisatie.

Back to top button
59
0
We lezen graag je reactie!x