Homepagina » Financieel » Zweden streeft naar contantloze samenleving (video)
Zweden streeft naar contantloze maatschappij

Zweden streeft naar contantloze samenleving (video)

In Zweden wordt drie procent van alle financiële transacties nog afgehandeld met contant geld. Het land wil nu alle fysieke betaalmiddelen uitbannen.

Het grootste deel van de vernuftige Zweedse bevolking maakt gebruik van mobiele telefoons of internetbankieren.

Zelfs kaartjes voor het openbaar vervoer kunnen van tevoren worden gekocht met de mobiele telefoon. De meeste mensen in Zweden maken gebruik van soortgelijke diensten om betalingen te doen.

Ook in Nederland laat de groei van het aantal elektronische transacties zien dat de overgang naar een samenleving zonder contant geld al is ingezet. Een kwart van de Nederlandse winkeliers verwacht dat consumenten vroeg of laat helemaal niet meer met contant geld zullen betalen.

Bron: Aljazeera.com

Gerelateerd:

 Vind je deze info belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

39 reacties

 1. juist dan kunnen precies zien waar jij je geld aan uitgeeft,alles gaat naar een centralecomputer.
  de enige vrijheid die je nog heeft wordt je ook al ontnomen.
  als ze dit voor elkaar hebben wordt je gechipt.

  1 likes
 2. Dit is de laatste stap naar algehele controle. De overheid weet dan precies waaraan je je geld uitgeeft. Ook fooien en heitje voor een karweitje zijn dan verleden tijd.

  1 likes
 3. Zoveel mogelijk contant blijven betalen in Nederland. Zoveel mogelijk mensen uitleggen dat altijd maar pinnen niet goed is voor de toekomst. Vroeg of laat zal het toch wel doorkomen maar hoe later hoe beter.

  1 likes
 4. [quote name=”B van Nes”]Geld is geld of het nou papier of digitaal is maakt toch geen verschil?[/quote]
  beste B, dat maakt weldegelijk verschil, stel je hebt een belastingschuld en de belasting plukt er alles vanaf, waar wil jij dan een tientje lenen om je aardappels te halen? En dan te bedenken, dat de bankrover zijn buit moet laten overmaken naar zijn rekening.

  1 likes
 5. Geld is geld of het nou papier of digitaal is maakt toch geen verschil?

  0 likes
 6. Ik woon in Zweden, heel veel dingen zijn hier inderdaad geautomatiseerd. Heel typisch ook is dat er bijzonder weinig kritiek op de overheid is, al helemaal in de media (nog een stukje minder dan in Nederland).
  Het zweedse model is een interessante uitvinding op het gebied van sociale controle, veel zachter in aanpak, wat comfortabeler, maar laat wanneer nodig zijn totalitaire tanden zien.

  0 likes
 7. Als je hier niet in mee wilt gaan, is 1 van de oplossinge zelfvoorzienend worden; bv zonnepanelen evt die voor campers in je tuin zetten en waterput maken. dat is al een start.
  Wat je nog meer kan doen is;
  raam-tuinieren en/of vierkant-tuinieren.
  http://www.makkelijkemoestuin.com/
  Maar een metertje meer is denk ik beter. Growshops verkopen lampen die goed zijn voor je planten en als je zonneenergie hebt kan extra lampen voor je groenten die je binnen kweekt echt geen kwaad een beetje extra licht speciale led-lampen in de winter doet wonderen voor je planten.
  90 watt led-lampen zijn wel duur maar dan heb je vele winters verse groenten.
  Voor ene paar duizend euro ben je (beetje) vrij mens. Schaf dan nog wat hennepstof aan en je kan jaren voort als je nog vele schoenen hebt ( wel rekening houden dat je een schoenmaat groter krijgt in loop van je leven.

  Maar voor echt vrij te zijn dan zal je nog soeverein moeten worden.

  0 likes
 8. inderdaad langzaam aan is contant geld [het getal] aan het verdwijnen het gaat over in een plastic getal voor deze getallen kan men werk verrichten tevens dan is alles controleerbaar voor het systeem bedacht door het menselijke denken zal het voor en nadelen opleveren omdat nu eenmaal het denk creeer goede en niet goede kanten heeft, alles bestaat uit licht en donker deze getallen word zo beheers door het systeem dat er meer een donkeren kant aan komt te zitten want uiteindelijk een ruilhandel naar voren zal brengen de timmerman doet een klussie bij schilder en vele beroepen zal er dan het effect naar voren om zonder getallen het werk verrichten in overleg met elkaar zo hun huis de auto of tuin bij te houden waar in geen bedragen of getallen aanwezig zullen zijn maar weder diensten naar elkaar in en met overleg of in een uren-vorm voor elkaar deze diensten verrichten zo zal uiteindelijk met minder geld of getallen gewerkt worden in de toekomst de mens zal het systeem overtreffen

  0 likes
 9. [quote name=”pacito”]Dit is de laatste stap naar algehele controle. De overheid weet dan precies waaraan je je geld uitgeeft. Ook fooien en heitje voor een karweitje zijn dan verleden tijd.[/quote]

  jij snapt het…rest alleen de chip nog om alles op te zetten AKA mark of the beast

  0 likes
 10. [quote name=”B van Nes”]Geld is geld of het nou papier of digitaal is maakt toch geen verschil?[/quote]

  zou je denke ?

  0 likes
 11. Chippen lijkt mij propaganda van de elite hoor. Dat is pure bangmakerij.

  Ze hadden programma’s om dieren te chippen en die zijn inderdaad gekaapt, maar ze hebben de mensen allang gechipt, namelijk via vaccins. Mijns inziens is chippen dan ook desinformatie. Maar dat is mijn mening.

  0 likes
 12. als ik een chip krijg weiger ik ..ik zal heus niet verloren lopen en anders pech moest er iets gebeuren ..maar met een chip kan er ook van alles met je gebeuren waar ben je dan beter mee af .verloren lopen natuurlijk dit gebeurt ook een 1 / 2 keer in uw leven en een ontvoering ook 1 keer .maar een chip kan u gek maken of ziek of weet ik allemaal wel niet .

  0 likes
 13. na het vonnis in Geenstijl van vandaag waarin linken naar een andere site werd verboden, is het afgelopen met de vrijheid. Het internet waseen laatste oprisping in die vrijheid, binnenkort is het helemaal afgelopen. Als cashless daar nog bovenop komt, is Big Brother gevaarlijk dichtbij gekomen. Als hier geen aktie op volgt van de burger, verdient hij de vrijheid niet. Als lamme biggen naar de slachter…

  0 likes
 14. Het zit al een tijdje te broeien..en het wordt ook zo ‘sneaky’ gebracht met ;’je hoeft niet meer bang te zijn voor diefstal of een overval ‘etc etc.,het trekken inderdaad DE STROP OM ONZE NEK helemaal aan ..zoals sommigen ook al aangeven, het fooitje op terras, de draaiorgelman,de krantenjongen, de vele straatartisten etc.. enne..je eigen groententuintje ..wedden dat ze daar ook aan gaan trekken…wedden dat ik dan ga meppen met rabarberstengels….

  0 likes
 15. Als de mensheid echt vooruitgang wil boeken en de wereldproblemen zoals honger,oorlog,armoede,ongelijkheid,racisme,…wil oplossen is er maar één goede oplossing die globaal werkt en dat is een resource based economy en daar is geen plaats voor geld in elke vorm dan ook.

  0 likes
 16. Gaan de Zweden dan met hun zwart geld naar het buitenland of wisselen ze het om in andere valuta? Of werken die mensen daar domweg alleen nog maar voor de overheid?

  0 likes
 17. [quote name=”B van Nes”]Geld is geld of het nou papier of digitaal is maakt toch geen verschil?[/quote]

  ja, slimmeke.

  0 likes
 18. Bij de Albert Heijn mag je alleen nog pinnen !! Dus probeer deze winkel te vermijden !Het word steeds duidelijker wat ze met ons van plan zijn .In ieder geval geen chip want ik snij het eruit !!
  Dat beetje vrijheid wat we nog hebben pakken ze mij niet af .

  0 likes
 19. Totale controle voor de overheid en met name voor de banken over ons geld en onze geldstromen is het grote gevaar van dit soort ontwikkelingen. Tevens hebben ze totaal inzichtelijk waar we ons geld uitgeven. Zodra ze de systemen stop zetten hebben ze t volk compleet bij de ballen. ( denk hiermee aan het DSB drama waarbij gewone mensen van de een op andere dag zonder geld en dus zonder eten en drinken zaten.Bovendien pakken de banken bij iedere transactie een percentage van het bedrag die ze bij een contante betaling mislopen. Zeer verontrustende ontwikkelingen dit.

  0 likes
 20. [quote name=”Against The NWO”]Zoveel mogelijk contant blijven betalen in Nederland. Zoveel mogelijk mensen uitleggen dat altijd maar pinnen niet goed is voor de toekomst. Vroeg of laat zal het toch wel doorkomen maar hoe later hoe beter.[/quote]

  Mee eens. Contant betalen !!

  0 likes
 21. Schiet me ineens wat te binnen..

  Iedereen hier weet inmiddels wel dat er van aales kan gebeuren , ook dat het stroom steeds vaken kan uitvallen, oa onder invloed van de Zonne-erupties ect.

  Dussss..als er geen stroom is..kun je niet pinnen, dan ligt Alles namenlijk stil..winkels kunnen niet open..en op de markt of bij een boer ,kun je niet betalen..want je hebt dan geen CASH..

  Nog een goeie, zijn jullie hiermee op de hoogte, hier vervagen je tatoo’s van.

  http://www.omroepbrabant.nl/?news?180035622/Politieke+partij+SOPN+Nederland+bestaat+niet.aspx

  Het moet toch niet gekker worden…t’ja,soms vergeet ik weleens dat we in een Illusie Matrix leven.;-)

  0 likes
 22. Hoi allemaal..

  Ik bedoelde eigenlijk deze informatie;

  http://www.anarchiel.com/display/nederland_aangeklaagd_voor_genocide_op_miljoenen_nederlanders

  Tussen wat voor mensen leven wij eigenlijk?

  0 likes
 23. [quote name=”Danny”]Totale controle voor de overheid en met name voor de banken over ons geld en onze geldstromen is het grote gevaar van dit soort ontwikkelingen. Tevens hebben ze totaal inzichtelijk waar we ons geld uitgeven. Zodra ze de systemen stop zetten hebben ze t volk compleet bij de ballen. ( denk hiermee aan het DSB drama waarbij gewone mensen van de een op andere dag zonder geld en dus zonder eten en drinken zaten.Bovendien pakken de banken bij iedere transactie een percentage van het bedrag die ze bij een contante betaling mislopen. Zeer verontrustende ontwikkelingen dit.[/quote]
  Mooie samenvatting van de situatie!

  0 likes
 24. [quote name=”meloen”]Bij de Albert Heijn mag je alleen nog pinnen !! Dus probeer deze winkel te vermijden !Het word steeds duidelijker wat ze met ons van plan zijn .In ieder geval geen chip want ik snij het eruit !!
  Dat beetje vrijheid wat we nog hebben pakken ze mij niet af .[/quote]
  Geen idee bij welke AH jij je boodschappen deed, maar er is geen een AH waar je alleen maar kan pinnen!

  0 likes
 25. [quote name=”m&m”]juist dan kunnen precies zien waar jij je geld aan uitgeeft,alles gaat naar een centralecomputer.
  de enige vrijheid die je nog heeft wordt je ook al ontnomen.
  als ze dit voor elkaar hebben wordt je gechipt.[/quote]

  Hoeveel zelfmoorden zouden er dan worden gepleegd denk je of mensen die de politieagent die ze komt chippen verrot slaan en daarna mogelijk worden doodgeschoten ??

  0 likes
 26. Er zijn wel AH’s met kassa’s waar je alleen maar kunt pinnen.

  0 likes
 27. Electronische geld is het ideale middel om eens heerlijk te sjoemelen met uw grondrechten, zet een Staatsbank op en bied voor de spaarder als onderpand een deel van “”ons”” Staats land aan. Zo heb je snel klanten verdient en dat zonder zelf nog maar een munt in huis te hebben. De Staat kan met die centjes “”jouw”” Staatsland omtoveren tot een mooi vakantie oord met verhuurbare vakantiehuisjes voor het inkomen. Wat zeggen jullie daarvan , bestaat zoiets ?

  0 likes
 28. Ik betaal al mijn boodschappen en aankopen in winkels cash. Het gaat de overheid of bedrijven niet aan wie ik ben of waar, wanneer en aan wat ik mijn geld uitgeef. Zolang ik kan voorkomen dat iedere stap die ik zet gemonitoord wordt, zal ik dat zeker doen, het voorkomt in ieder geval een hoop junkmail in de brievenbus en email.

  0 likes
 29. [quote name=”Abel”]Er zijn wel AH’s met kassa’s waar je alleen maar kunt pinnen.[/quote]

  Klopt, maar volgens meloen mag je alleen nog maar pinnen bij AH en dat klopt dus niet!

  0 likes
 30. [quote name=”San”]Ik betaal al mijn boodschappen en aankopen in winkels cash. Het gaat de overheid of bedrijven niet aan wie ik ben of waar, wanneer en aan wat ik mijn geld uitgeef. Zolang ik kan voorkomen dat iedere stap die ik zet gemonitoord wordt, zal ik dat zeker doen, het voorkomt in ieder geval een hoop junkmail in de brievenbus en email.[/quote]

  Papiergeld en munten zijn een wettig betaalmiddel en ik betaal ook contant en als dat niet kan laat ik uit protest een winkelwagen vol boodschappen bij de kassa staan. Die mogen ze dan opruimen.

  0 likes
 31. [quote name=”sparky”][quote name=”Abel”]Er zijn wel AH’s met kassa’s waar je alleen maar kunt pinnen.[/quote]

  Klopt, maar volgens meloen mag je alleen nog maar pinnen bij AH en dat klopt dus niet![/quote]

  Nee dat is ook niet waar. Ik betaal altijd gewoon contant bij AH. Laat je niks wijsmaken !!

  0 likes
 32. :)geweldig grappig om te lezen. Niemand wil dat de overheid weet waar ze mee bezig zijn, alsof die dat nog niet weet!!! dan wauwelen ze over soeverein te zijn, terwijl ze eigenlijk niet zien dat ze nog slaaf zijn van het geld, (electronisch of cash!). Ik ben dt jaar op vankantie geweest in Zweden, en heb NIKS cash betaald lekker makkelijk. En het intereseert me niet dat “ze ” weten waar ik was. Souverein is niet iets dat je moet afdwingen, maar dat je bent. Het feit dat je moet bewijzen dat je een soeverien wezen bent/wil zijn, geeft al aan dat je meelopt met de rest.

  0 likes
 33. Een gevaarlijke ontwikkeling voor de hele bevolking. Zeker ook voor degenen met de laagste inkomens, hoe kun je zo iemand eens een extraatje toestoppen zodat ze het hoofd boven water kunnen houden? Of is het soms de bedoeling dat juist zij als eerste ‘van het toneel’ verdwijnen? De meesten worden toch door sommigen gezien als ‘nutteloze eters’.

  God beware ons hiervoor – en ik geloof zeker in Goddelijke Interventie, die al gaande is, ook al lijken we nu nog niet veel te merken hiervan. Maar dat is een ander item.

  0 likes
 34. De grootste blaaskaken hier werken al sinds de jaren 90 of eerder zelf mee aan aan een chip-systeem-wereld en tegelijkertijd houden zij ook hun hand wanneer het wél in het straatje past. Ze zeggen alleen nee tegen de details die hun niet bevallen, maar de voordelen die er veelal ook bij inbegrepen zitten worden ineens wél geaccepteerd.

  Maakt overigens geen zak uit of je het vast of digitaal krijgt, beide is toch fictief.

  Feit dat jullie hier op het web zitten bewijst al een hoop.

  0 likes
 35. Doel hiervan? Zo hoeft de belastingdienst zich niet meer druk te maken om wat de mensen contant in huis hebben, zodat de kleine klusjesman niks meer bij verdienen kan en ga zo maar door alles lekker onder controle door ander. Zo zal voortaan alles in de gaten gehouden kunnen worden.

  0 likes
 36. [quote name=”Smitje”]Doel hiervan? Zo hoeft de belastingdienst zich niet meer druk te maken om wat de mensen contant in huis hebben, zodat de kleine klusjesman niks meer bij verdienen kan en ga zo maar door alles lekker onder controle door ander. Zo zal voortaan alles in de gaten gehouden kunnen worden.[/quote]

  precies! Goed gezien.

  0 likes
 37. Ik pin alles wat ervan af kan nadat ik mijn maandelijkse belediging gestort heb gekregen haha.

  Ik laat staan wat automatisch afgetrokken wordt en de rest gaat mee met mij, ik betaal 9 van de tien keer met cash/echt geld.

  Heerlijk, overzichtelijk en makkelijk, ik heb te vaak gehad dat ik niet kon betalen vanwege pin storing o.i.d.

  Sta je daar met een auto net vol getankt of boodschappen die je toch echt nodig hebt.

  Het draait allemaal op controle zoals de meeste hier wel door hebben.,

  0 likes
 38. we gaan naar de klote op deze manier
  ik wil niet verplicht worden ik wil betalen zo als ik wil

  0 likes
 39. Lekker zeg! Alleen nog maar met plastic geld betalen? Zo hebben de banken heeeelemaaaaal de macht over het volk, en geloof me maar, de overheid kijkt ook gezellig mee waar je je geld aan uitgeeft. En niet alleen onze overheid, ook de Amerikanen hoor!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

bos

Schotse windindustrie kapt 7000 hectare bos (14.000.000 bomen) om ‘planeet te redden’

De ‘onontkoombare’ overstap op windenergie betekent vooral: ...

co2

Medeoprichter Greenpeace benoemt verrassende feiten over CO2 die u nergens anders hoort

Klimaatactivisten zeggen dat CO2 slecht en gevaarlijk ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.