Homepagina » Mens en Dier » VIDEO: Duikbootbemanning geschokt door beelden van reusachtig diepzeewezen
VIDEO: Duikbootbemanning geschokt door beelden van reusachtig diepzeewezen

VIDEO: Duikbootbemanning geschokt door beelden van reusachtig diepzeewezen

Er wordt wel gezegd dat we meer weten over de hemel boven ons hoofd dan de diepzee op aarde. Als je naar dit vreemde wezen kijkt is het in eerste instantie moeilijk te bepalen of het is gefilmd vanuit een duikboot of een ruimteschip.

De beelden zijn in 2007 door een onderwaterrobot gemaakt in de Golf van Mexico. De ROV (remotely operated vehicle) bevond zich op dat moment op een diepte van bijna 2500 meter.

Nog nooit een levend volwassen exemplaar gevangen

Het enorme wezen lijkt rechtstreeks uit een Alien-film te komen. Als de camera naar links, naar rechts, naar boven en naar beneden draait, blijkt dat het dier verschillende tentakels heeft.

Volgens onderzoekers behoort het wezen tot de Magnapinna, een inktvissensoort die ook wel grootvininktvis wordt genoemd. Omdat deze wezens op grote diepte leven, is er maar weinig over ze bekend. Nog nooit is een levend volwassen exemplaar gevangen.

Levende fossielen

Ze lijken heel anders te zijn dan andere inktvissoorten. Sommige onderzoekers hebben gespeculeerd dat de wezens verwant kunnen zijn aan de uitgestorven belemnieten, tienarmige inktvissen die in het Mesozoïcum leefden. Ze worden om die reden ook wel levende fossielen genoemd.

Er is nog helemaal niets bekend over het gedrag van grootvininktvissen. Wat eten ze? Hoe paren ze? Aangezien koppotigen worden gezien als de meest intelligente weekdieren op aarde, kun je je afvragen over welke cognitieve vaardigheden deze monsters beschikken.

[MNN]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Wim schreef:

  Kom de Leviathan niet tegen. Er waren er twee vrouwtje en mannetje. Alleen de mannetje is over. God stuurde Engelen om ze te vernietigen, want anders kunnen ze de Aarde vernietigen. De Engelen gebruikten hun wapens zonder enig resultaat. God zelf doodde het vrouwtje, zodat ze niet konden vermenigvuldigen. De Leviathan is de heerser van de zeeen. Er is ook ééntje in de Gobi woestijn, die eet bergen. Er waren ook een vrouwtje en een mannetje. God doodde het vrouwtje om het zelfde verhaal. In de eindtijd zullen ze tegen mekaar gaan vechten en ze zullen allebei sterven door toedoen van elkaar. Informatie, History of the Jews, by Louis Ginzberg.

  4 likes
 • Remco schreef:

  Wat ik niet begrijp is hoe deze dieren kunnen leven op zulke dieptes!? De druk moet daar immens zijn, kilometers diep!!

  3 likes
 • Crazyeddy schreef:

  diepzeewezen = gewoon een inktvis…

  2 likes
 • x

  Check Also

  planeetonderzoeker

  Planeetonderzoeker laat zien dat aarde niet om de zon draait

  Het is algemeen bekend dat de zon ...

  wetenschappers

  Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

  De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

  >