Homepagina » Binnenland » “Waarom breekt er geen opstand uit in de zorg?”
“Waarom breekt er geen opstand uit in de zorg?”

“Waarom breekt er geen opstand uit in de zorg?”

Wat voegen de grote verzekeraars toe aan de zorg? Bitter weinig, constateert hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit Jan Rotmans. Ze kosten veel geld, hebben enorme reserves en kampen met schandalen. Hij vindt dat het tijd is voor een nieuw systeem, waarin zorg en patiënt samen de dienst uitmaken.

“Waarom breekt er geen opstand uit in de zorg?” vraagt Rotmans zich geregeld af. Zorgmedewerkers zijn over het algemeen pessimistisch over de toekomst van de zorg. Ze vinden dat de kwaliteit van de zorg tekortschiet, dat de werkdruk te hoog is en zien onvoldoende perspectief in de zorg. De helft van alle zorgmedewerkers overweegt om helemaal uit de zorg te stappen.

Waarom hebben de zorgverzekeraars zoveel macht? Waarom hebben zij zoveel geld? Na de invoering van de nieuwe zorgverzekering in 2006 hebben zorgverzekeraars veel macht gekregen. Dit jaar is die macht door een wetswijziging nog verder toegenomen. Er wordt geklaagd over onfatsoenlijk gedrag en gebrek aan transparantie.

De zorgverzekeraars vormen een stevig machtsblok met wortels en vertakkingen in de hele zorgwereld en een nauwe verwevenheid met het politieke machtscentrum, aldus Rotmans. Vooral de vertegenwoordiging van politici in de besturen van de vier grote zorgverzekeraars springt volgens hem in het oog.

Vier machtige verzekeraars hebben samen meer dan 90 procent van de markt in handen en dat aandeel wordt steeds groter. Sinds kort mogen zij zorgverleners die geen contract hebben ook weigeren.

De Groene Amsterdammer concludeerde na een uitgebreide analyse dat de zorgverzekeraars aan alle kanten gefaald hebben. Acht jaar verder hebben zij grote financiële reserves opgebouwd van meer dan 10 miljard euro, betalen mensen een derde meer voor hun zorg en is de sector ten prooi gevallen aan bureaucratische chaos, wanbeleid en schandalen.

Rotmans stelt dat we eigenlijk wel zonder zorgverzekeraars kunnen. De mens moet weer centraal komen te staan, want zo is het 150 jaar geleden ooit begonnen. Als zorgverzekeraars uit de zorgketen worden gehaald, scheelt dat enorm veel bureaucratische rompslomp en geld.

Bedrijfskundige Mathieu Weggeman pleit voor een heel ander systeem, waarin de patiënt zelf zijn zorgverlener kan kiezen en wordt ondersteund door websites die zijn eigen zorg inkopen. De patiënt krijgt direct inzicht in de kosten en krijgt maar één rekening per maand. De betaling vindt plaats via een nieuw op te richten administratiekantoor. Zorgverzekeraars zijn dan overbodig.

Boek: Verandering van tijdperk: Nederland kantelt

[FTM]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tsha
Tsha
6 jaren geleden

De oplossIng is simpel. Geen premie meer betalen, geen huur meer betalen, massaalzwart rijden, salaris contant laten uitbetalen… Etcetcetc Kortom… Het systeem laten instorten. Maar dan wel met ze allen. Niet? Lekker klagen en sppv stemmen? Dan verdien je dit systeem!

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Tsha
6 jaren geleden

Dat gaat ‘m niet worden.Net als vroeger op school.”Als ik de klas wordt uitgezet gaan jullie wel mee he?”
Uiteindelijk zat ik alleen op de gang.
Catch my drift

Demonstreren dus.

koekje
koekje
Reactie op  Tsha
6 jaren geleden

Vervolgens ook niet gaan klagen als je ‘opeens zomaar’ geen onderdak, eten, medische zorg meer hebt. Haha, de beuk erin Tshaatje 🙂

Paul
Paul
Reactie op  Tsha
6 jaren geleden

@ Tsha
29 december 2014 17:10 at 17:10

De oplossIng is simpel. Geen premie meer betalen, geen huur meer betalen, massaalzwart rijden, salaris contant laten uitbetalen… Etcetcetc Kortom… Het systeem laten instorten. Maar dan wel met ze allen. Niet? Lekker klagen en sppv stemmen? Dan verdien je dit systeem!

_____________

‘Rentevrij geld maakt samenleving weer sterk en gezond’

http://www.deflorijn.eu/home

https://www.youtube.com/watch?v=_mZszr6baME

Waarom een alternatief voor de euro?
In de Nederlandse grondwet staat: ‘De bestaanszekerheid der bevolking en spreiding van welvaart zijn voorwerp van zorg der overheid’ (Grondrecht 20). De Nederlandse overheid heeft dus een verantwoordelijkheid voor het materiele welzijn van de bevolking, die verder gaat dan het verstrekken van uitkeringen en AOW. Het belangrijkste instrument om het materiele welzijn van de bevolking te kunnen garanderen heeft de overheid uit handen gegeven. Waarom? Omdat het scheppen van geld is overgelaten aan bedrijven met een winstdoelstelling en met aandeelhouders, want 95% van al het geld wordt door commerciële banken gecreëerd, uit het niets. De overheid heeft hiermee een essentieel belangrijke maatschappelijke taak uit handen gegeven aan bedrijven die geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor het behartigen van die maatschappelijke taak.
Lees hier verder:
http://www.deflorijn.eu/waarom-de-florijn

Arnold
Arnold
6 jaren geleden

Hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit Jan Rotmans en bedrijfskundige Mathieu Weggeman hebben hier een heel goed punt. Van onze politici hoeven we niet veel te verwachten. We moeten zelf aan de bak.

Bataaf
Bataaf
6 jaren geleden

27 januari 2015 hebben wij als volk de kans die lui in Den Haag eens te laten zien hoe wij denken en wat we voelen.

Niet meer klagen op FB en sites als deze.

Demonstreren!
De regering moet het volk dienen.Wij hebben ze ‘aangesteld’.
En niet andersom.Wij zijn door niemand ‘aangesteld’, we zijn geboren.

J. Selten
J. Selten
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

27-01 in Den Haag, kom erbij zou ik zeggen.

Netty
Netty
Reactie op  J. Selten
6 jaren geleden

Waarom de mensen in de zorg niet in opstand komen?Logisch toch dan worden de patiënten de dupe,en dat willen ze niet laten gebeuren!
Mensen die zorg verlenen hebben hart voor hun zieke mede mens,dat heeft niets te maken met niet willen of durven.

Matt
Matt
Reactie op  Netty
6 jaren geleden

Een nobel streven, Netty, en ik ben het gedeeltelijk met je eens. Maar wat als jij straks op straat komt te staan door al die bezuinigingen, wie zorgt er dan voor de oudjes en de zieken? Ingehuurde Polen? (sarcastisch bedoeld).Je kunt beter nu je stem van protest laten horen zodat ze erachter komen dat jij je niet laat chanteren door het (hun) beleid, want dat is wat er gebeurd, omdat jij gevoel voor je medemens hebt word daar juist misbruik van gemaakt en blijven ze hun gang gaan tot alles kapot is.

exegese
exegese
Reactie op  sander
6 jaren geleden

In principe is dat precies wat er zich dagelijks voor open ogen afspeelt, de meesten zien echter niets, horen niets en voelen niets om zich druk over te maken.

koekje
koekje
6 jaren geleden

Zorgverleners hebben het te druk met overleven. Eruit stappen is alleen mogelijk als ze een alternatief hebben, en dat is er vaak niet / kunnen ze niet vinden.

In dit systeem leveren zieken veel meer op dan gezonden.
Er wordt schandalig misbruik gemaakt van de angst maar ook van loyaliteit, medeleven en barmhartigheid.

Uiteraard gaat de wal eens het schip keren, maar ten koste van wat?

days of our lives
days of our lives
Reactie op  koekje
6 jaren geleden

Zo simpel is het allemaal niet.

De toestroom van mensen die zorg nodig hebben is fors toegenomen in de laatste jaren. Babyboomers worden oud. Daarnaast heeft het onvermogen van veel ouders om hun kinderen goed te verzorgen er toe geleid dat de jeugdggz een enorme groei heeft doorgemaakt. Tegenwoordig is jeuk aan een teen voor mensen al een reden om een röntgenfoto en uitgebreid onderzoek te eisen in het ziekenhuis. Bij de spoedeisende hulp in het weekend zit de wachtkamer vol met mensen en spelende kinderen, vanwege een lichte koorts bij het kind oid. Die wachten niet even tot maandag. Heb zelf kunnen zien dat daar gezellig werd gekeuveld en gelachen toen ik daar binnenkwam, kermend van de pijn door een bloedende wond van een hondenbeet. Moest wel anderhalf uur wachten voordat ik aan de beurt was.

Op een jaarlijks budget van tegen de 100 miljard voor zorg zou versobering van salarissen in de zorg voor de premiebetalende burger (en werkgevers, die veruit het meeste betalen!) slechts een paar euro per maand opleveren. Relatief natuurlijk, want de forse toestroom van nieuwe zorgbehoevenden doen dat “voordeel” ruimschoots teniet. De premie gaat toch weer omhoog.

Het systeem is aan het klappen, een demonstratie gaat daar niets aan veranderen.

gijs
gijs
6 jaren geleden

het is een kwestie van tijd en dan heb je de opstand,daar is geen ontkomen meer aan
want de ellende die de mensen over zich heen krijgen met alle regels en onbetaalbaar hoge rekeningen los je niet meer op van te voren.
de regering heeft zijn ogen gesloten en is doof geworden

garriet60
garriet60
Reactie op  gijs
6 jaren geleden

een joggie van 10 jaar die op dieven pad was werd op gepakt !! waarom dat dieven zooitje van de verzekerings banken en het parlement dan niet?? als jij door het rood rijd of zonder licht krijg je een boete maar als zij dronken achter het stuur zitten worden ze door de politie thuis netjes afgeleverd !

Mike
Mike
6 jaren geleden

Gelijk heb je Bataaf. Ik ga ook 27 januari. Oproep aan iedereen. Zet je PC uit en kom de 27e naar Den Haag REVOLUTIE! !!! http://www.breakingthesystem.nl

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Mike
6 jaren geleden

Yes!Ik ga al met een clubje.We maken er gewoon iets goeds van.Een dag van het volk.
Eten en drinken mee.Een paar vlaggen en wat borden en onze meningen eens overbrengen aan het tuig in Den Haag!

Matt
Matt
6 jaren geleden

Als Belg zijnde kan ik maar 1 antwoord geven op dit artikel: Nederlanders zijn een laf volkje (geworden). Vroeger stond het Malieveld vol met actie voerders, maar nu… ouderen die men laat doodgaan in hun bed zonder verzorging, AOW’ers die van hun schamele pensioentje ook nog eens €100 moeten betalen aan die rovers van het ziekenfonds, pardon, bedrijven die winst willen maken, het hele sociale stelsel is met de grond gelijk gemaakt en het ergste is ook nog eens dat het gebeurt met een partij als pvda, die juist voor die groepen hoort op te komen. Nee, de banken steunen gaat voor.
Kijk eens naar Belgie, ze hebben het daar over een index sprong (inflatie correctie) en het hele land ligt plat. Of het echt helpt weten we nog niet maar het signaal is duidelijk. We doen tenminste iets. We zullen ze herdenken bij de volgende verkiezingen en die kunnen wel eens eerder komen dan men verwacht.

Mammon
Mammon
Reactie op  Matt
6 jaren geleden

Als dit de wens van het klootjesvolk is, gaan ze het krijgen!

Wacht 2015 maar eens af, de werkelijke ellende gaat getoond worden….

En dan zal de massa langzaamaan staan te piepen.

(vroeger was ik trots om Nederlander te zijn, inmiddels haat ik mijn eigen volk wat maar weg blijft kijken van elke problematiek, oh zo bang om…)

Paul Harmans
Paul Harmans
Reactie op  Mammon
6 jaren geleden

Het verhaal in de volgende korte video past naadloos op de politiek van welk land dan ook, dus ook op de politici en de bureaucratische graai instellingen zoals verzekeraars in Nederland! Beslist even 4 min kijken!

http://www.youtube.com/watch?v=BK3nmXZp9Ig

eNdEmiOn
eNdEmiOn
Reactie op  Paul Harmans
6 jaren geleden

Precies waar ik aan dacht alles op gebied van educatie is sterk achteruit gehold met name de laatste 20-30j.

Wat ook sterk meespeelt is dat de gemiddelde Nederlander nogal vermoeid is. Je wordt aan alle kanten overspoeld met informatie (veelal zonder inhoud), blootgesteld aan kwalijke stoffen (oa E-nummers ed), zuurstofgebrek (die 20% wordt al vaak niet meer gehaald en iedereen doet het groen aan de kant om plaats te maken voor plavuizen), werkt jezelf een vroeg graf in etc. Geen wonder dat men liever niet meedoet aan energie intensieve activiteiten zoals demonstreren en de daarbij horende voorbereidingen.

Marco
Marco
Reactie op  Matt
6 jaren geleden

Beste Matt,

Als Nederlander kan ik met schaamrood op mijn kaken niets anders doen dan jou gelijk geven.
Wij zijn laf geworden of beter gezegd apathisch en onverschillig ten opzichte van onze medemens.
De verdeel en heers politiek werkt bijzonder goed hier in ons kikkerlandje.
De ieder voor zich en God voor ons allen mentaliteit is als een kankergezwel in de samenleving die helaas blijft voort woekeren.
Pas als wij de handen weer ineen slaan en beseffen dat dat politici marionetten zijn in handen van het bankenkartel en de multinationals.
In ruil voor (toekomstige) baantjes verkopen politici onze ziel en zaligheid middels wetgeving om later na hun 30 zilverstukken in ontvangst te mogen nemen voor hun Judas verraad.
Ik ben er vol van overtuigd dat ons land bewust om zeep wordt geholpen, wij zijn van een welvarend vrij land in een failliete politiestaat beland, triest maar waar.

Carmen
Carmen
6 jaren geleden

Openbaar vervoer en treinen naar den-Haag zou dan gratis moeten zijn op die dag, om een groot aantal mensen te mobiliseren. Mensen die het al moeilijk hebben gaan geen dure trein kaart kopen om te gaan demonsteren in den-Haag. Met dat geld kunnen ze liever voeding kopen. Ik denk, dat de organisatie sluw en misleiden is. Ze willen eigenlijk niet dat het volk massaal in opstand komt. Anders hou je ook rekening met dat. En pak je het anders en doeltreffent aan, om vele mensen te bereiken en het makkelijk toegangelijk zonder kosten mee te demonstreren. Ja toch! Veel liefst.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  Carmen
6 jaren geleden

nou dat zou een mooie taak zijn voor de bonden.
Maar wat doen die nog tegenwoordig.Niets.Hebben niets met de arbeider of het volk meer van doen.Graaiers evengoed.
Wim Kok liet zich ook omkopen toch.Dat was het definitieve einde van de grote bonden.Juist in deze tijd zouden zij zich hard moeten maken.
Dit keer doen wij het zelf zeg ik.
We zullen een en ander moeten opofferen om die dag te kunnen wellicht.Den Haag ligt voor velen niet naast de deur.
Wat is die ene opoffering afgeschilderd tegen een zekere toekomst zonder vrijheid?( want die kant gaan we op/we zitten er deels al )Dat is het gewoon dubbel en dwars waard!
De nood is aan de man!
Laten we 27 januari een dag maken die over 100 jaar nog wordt herdacht.De dag dat het Nederlandse volk wakker werd en verantwoording nam voor haar eigen toekomst!

garriet60
garriet60
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

een ziekenfonds heb je genoeg aan ;waarom dan niet overgaan op zo iets en laat die verzekeringen die ons het geld uit de zak kloppen in de steek ! er is vast wel iemand die daarin op wil staan . wel iemand die de wets welzijn goed kent zeg ik dan .

koekje
koekje
Reactie op  Carmen
6 jaren geleden

Een overheid die demonstraties tegen de overheid aanmoedigt. Get real.

Bataaf
Bataaf
Reactie op  koekje
6 jaren geleden

Koekje, de bonden waren/zijn er ook niet voor de overheid.Voor de arbeider en het volk natuurlijk.Zo is het ontstaan en is de primaire taak van een bond.Dat begrijp je toch wel.
Ergens geeft het aan hoe weinig mensen bekend zijn met ‘de bond’ waarom, omdat de bonden nergens meer te zien zijn.Omgekocht.Dus hedendaags werken zij dus wel voor de overheid/corporaties.Daarom gaf ik Wim Kok als voorbeeld.Een mooi weetje is ook dat de r overheid ooit ‘s enkele miljarden hebben geleend uit fondsen van de Nld’se bonden en claimde ‘vergeten’ te zijn hoeveel ze eigenlijk hadden geleend om het vervolgens nooit meer terug te betalen.Dat is Nederland.Al sinds 1945.

iep
iep
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

Ach Bataaf de bonden. Ik was op een vergadering ( werk in de zorg) Daar stond een mevrouw van de bond tegen tegen medewerkers die eruit gaan te zeggen “misschien is het nu wel tijd om jullie droom te verwezenlijken en dat ICT-bedrijfje te beginnen…..Ik werk verdorie al 27 jaar in de zorg met mijn handjes aan het bed.

Op mijn vraag wanneer we de barricaden op zouden gaan net als in ’91 zei de mevrouw van de bond ” dat doen we niet meer”
Je begrijpt dat ik geen lid meer ben.

exegese
exegese
Reactie op  Bataaf
6 jaren geleden

Kijk ook naar een figuur als Agnes Jongerius, ze breekt eerst zowel het FNV als het CNV voor wat het waard was, tot de grond toe af en vertrekt daarna om de zakken te vullen in het Europees parlement. Het is altijd hetzelfde liedje keer op keer.

Ik kan me een kort interview herinneren waarin haar werd gevraagd wat ze nou eigenlijk ging doen daar in dat Eu-parlement, nou…. ik ga me heel hard maken voor nieuwe banen, zegt ze.

Maar hoe wil je dat gaan doen dan ? De economische vooruitzichten in Europa zijn toch zeer triest te noemen, zegt de reporter.

Ja, weet u……. concreet kan ik daar idd nog weinig over zeggen, behalve dat ik me er erg hard voor ga maken.

Ik weet dan al wel weer genoeg, weer een ongekozen doch benoemde waardeloze zakkenvuller erbij in de Nazi-EU die in 5 jaar een in financieel opzicht onbezorgde oude dag regelt in Brussel als dank voor de puinhoop die ze creëerde bij de vakbonden.

Hoeveel voorbeelden willen mensen hebben voordat ze stoppen met stemmen (lees betalen) op bedriegers en oplichters ?

Bataaf
Bataaf
Reactie op  koekje
6 jaren geleden

Oh sorry koekje.Ik ben te fanatiek.Je had het tegen carmen.
Excuus

joop
joop
Reactie op  Carmen
6 jaren geleden

Om te beginnen kunnen wij gewoon met honderden tegelijk zonder te betalen in de trein stappen op weg naar Den Haag eens kijken hoe ze dat willen oplossen .

Dennis de Bijl
Dennis de Bijl
6 jaren geleden

Ik ga ook al met 2 vrienden erheen, eerste 3 demonstraties met zijn 2en, toen in mijn eentje naar de dam in amsterdam, nu met zijn 3en 🙂
Malieveld of het binnenhof, maar ik stem op het binnenhof, natuurlijk hebben ze dat liever niet, maar WIJ hebben ook LIEVER een heleboel dingen niet!!!

pietje
pietje
6 jaren geleden

De reden waarom is…… omdat niemand durft ik durf wel maar…..dan ben ik alleen en wat doe ik dan ????? de anderen die wel een grote mond hebben doen niets !!!! want zijn bang voor hun baantje !!! dus….. we hebben hier te maken met lafaards !!!! Die niets doen en slaafjes blijven want,….. ze houden zich stil !!!! Ik kan in mn eentje wel iets beginnen maar denken jullie echt dat , dat iets doet ???? Tuurlijk niet want dan ben ik ontoerekelingsvatbaar ! zo werkt he t !!! Dus ga me nu maar vertellen wat ik kan doen…..doe het graag want bent heel boos !!!! En wil al die lafaards een hallo zeggen blijf lekker op je stoel zitten en mopper maar doe in vredesnaam niets want je weet maar nooit !!!! Je kan je baan verliezen nou…… ik verzeker je als je in de gezondheidszorg zit dan verlies je zowiezo je baan want alles wordt uitgedund ! Dus je bent hem al kwijt !!!!! Maar blijf lekker in je stoel zitten lekker gemakkelijk ! Tot je hoort dat je baan weg is en dat gebeurt heel snel ……dus wacht maar af !

x

Check Also

crisis

Rutte en De Jonge ‘hielden crisis liever in stand voor politiek gewin’

Gisteren werd bekend dat niet-urgente zorg in ...

rutte

Huisarts doet wat Rutte nalaat, start campagne die volksgezondheid wél bevordert

Vanaf woensdagavond worden de coronaregels aangescherpt. De ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

53
0
We lezen graag je reactie!x