Binnenland

“Waarom breekt er geen opstand uit in de zorg?”

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wat voegen de grote verzekeraars toe aan de zorg? Bitter weinig, constateert hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit Jan Rotmans. Ze kosten veel geld, hebben enorme reserves en kampen met schandalen. Hij vindt dat het tijd is voor een nieuw systeem, waarin zorg en patiënt samen de dienst uitmaken.

“Waarom breekt er geen opstand uit in de zorg?” vraagt Rotmans zich geregeld af. Zorgmedewerkers zijn over het algemeen pessimistisch over de toekomst van de zorg. Ze vinden dat de kwaliteit van de zorg tekortschiet, dat de werkdruk te hoog is en zien onvoldoende perspectief in de zorg. De helft van alle zorgmedewerkers overweegt om helemaal uit de zorg te stappen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Waarom hebben de zorgverzekeraars zoveel macht? Waarom hebben zij zoveel geld? Na de invoering van de nieuwe zorgverzekering in 2006 hebben zorgverzekeraars veel macht gekregen. Dit jaar is die macht door een wetswijziging nog verder toegenomen. Er wordt geklaagd over onfatsoenlijk gedrag en gebrek aan transparantie.

De zorgverzekeraars vormen een stevig machtsblok met wortels en vertakkingen in de hele zorgwereld en een nauwe verwevenheid met het politieke machtscentrum, aldus Rotmans. Vooral de vertegenwoordiging van politici in de besturen van de vier grote zorgverzekeraars springt volgens hem in het oog.

Vier machtige verzekeraars hebben samen meer dan 90 procent van de markt in handen en dat aandeel wordt steeds groter. Sinds kort mogen zij zorgverleners die geen contract hebben ook weigeren.

De Groene Amsterdammer concludeerde na een uitgebreide analyse dat de zorgverzekeraars aan alle kanten gefaald hebben. Acht jaar verder hebben zij grote financiële reserves opgebouwd van meer dan 10 miljard euro, betalen mensen een derde meer voor hun zorg en is de sector ten prooi gevallen aan bureaucratische chaos, wanbeleid en schandalen.

Rotmans stelt dat we eigenlijk wel zonder zorgverzekeraars kunnen. De mens moet weer centraal komen te staan, want zo is het 150 jaar geleden ooit begonnen. Als zorgverzekeraars uit de zorgketen worden gehaald, scheelt dat enorm veel bureaucratische rompslomp en geld.

Bedrijfskundige Mathieu Weggeman pleit voor een heel ander systeem, waarin de patiënt zelf zijn zorgverlener kan kiezen en wordt ondersteund door websites die zijn eigen zorg inkopen. De patiënt krijgt direct inzicht in de kosten en krijgt maar één rekening per maand. De betaling vindt plaats via een nieuw op te richten administratiekantoor. Zorgverzekeraars zijn dan overbodig.

Boek: Verandering van tijdperk: Nederland kantelt

[FTM]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tsha
Tsha
9 jaren geleden

De oplossIng is simpel. Geen premie meer betalen, geen huur meer betalen, massaalzwart rijden, salaris contant laten uitbetalen… Etcetcetc Kortom… Het systeem laten instorten. Maar dan wel met ze allen. Niet? Lekker klagen en sppv stemmen? Dan verdien je dit systeem!

Arnold
Arnold
9 jaren geleden

Hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit Jan Rotmans en bedrijfskundige Mathieu Weggeman hebben hier een heel goed punt. Van onze politici hoeven we niet veel te verwachten. We moeten zelf aan de bak.

Bataaf
Bataaf
9 jaren geleden

27 januari 2015 hebben wij als volk de kans die lui in Den Haag eens te laten zien hoe wij denken en wat we voelen.

Niet meer klagen op FB en sites als deze.

Demonstreren!
De regering moet het volk dienen.Wij hebben ze ‘aangesteld’.
En niet andersom.Wij zijn door niemand ‘aangesteld’, we zijn geboren.

koekje
koekje
9 jaren geleden

Zorgverleners hebben het te druk met overleven. Eruit stappen is alleen mogelijk als ze een alternatief hebben, en dat is er vaak niet / kunnen ze niet vinden.

In dit systeem leveren zieken veel meer op dan gezonden.
Er wordt schandalig misbruik gemaakt van de angst maar ook van loyaliteit, medeleven en barmhartigheid.

Uiteraard gaat de wal eens het schip keren, maar ten koste van wat?

Back to top button
53
0
We lezen graag je reactie!x