Gezondheid

VIDEO: Supermarkten misleiden met speltbrood

Help ons door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sinds kort ligt er ook speltbrood in de supermarkt. Eerder kon je dat alleen bij de specialist halen. Het is echter niet goed te controleren of speltbrood in de supermarkt hetzelfde is als het brood in bijvoorbeeld de natuurwinkel. Op de etiketten staat niet duidelijk wat er in het brood zit.

Er zijn in Nederland nog geen regels opgesteld voor speltbrood, dat wordt gemaakt van speltgraan. Dit graan heeft een dikkere kaf waardoor er minder pesticiden en kunstmest nodig zijn dan bij broodtarwe. Daardoor is de speltteelt duurzamer en het speltbrood duurder.

Speltbroden van de C1000, PLUS, Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet werden bestudeerd door een deskundig panel. In de ogen van de panelleden kon er moeilijk gesproken worden van echt speltbrood. De etiketten waren onduidelijk, er ontbraken percentages op de ingrediëntenlijst en de geur van het brood was niet te vergelijken met die van echt speltbrood. Omdat de definitie van speltbrood niet is opgenomen in de Nederlandse Warenwet mogen producenten bijmengen. Toch kost een speltbrood al gauw twee keer zoveel dan een volkorenbrood. In Duitsland moet speltbrood voor tenminste 90 procent uit spelt bestaan.

De Consumentenbond noemt de etiketten van speltbrood misleidend en pleit voor een strenge aanpak. Ook vindt de vereniging dat er vaak suggesties worden gedaan op etiketten die niet worden waargemaakt.

27-2-2014 bron: VARA

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Vonzie
Vonzie
8 jaren geleden

Reden te meer om het zelf te bakken. Stukken goedkoper ook.

Joop
Joop
8 jaren geleden

Inderdaad is zelf bakken het beste. Weet wat er in zit. En dan in de oven op een Broodsteen/Pizzasteen

sowhat
sowhat
8 jaren geleden

ach ja maak die zelf of koop die in een kleine lokale bio winkel waar er mensen zijn die hun produkten kennen.

Pascal
Pascal
8 jaren geleden

Ik heb destijds een broodbakmachine gekocht en ik bak zo mijn eigen brood al meer dan 2 jaar en het bevalt me prima. Ik merk wel dat mijn brood wel 2x zo zwaar is als die van de bakker terwijl mijn brood de helft groot is dan die van de bakker. Zo kan je zien dat je bij de bakker gebakken lucht koopt en met 2 sneetjes van mezelf zit ik vol en dat van de bakker moet ik er 6 eten voor een vol gevoel.

Ik adviseer wel om je bakmix bij de ALDI te kopen omdat het precies op gewicht is en lekker brood. Koopman van AH is ook gebakken lucht en Lidl is naar mijn mening een beetje te zwaar.

Succes met zelf bakken.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

17
0
We lezen graag je reactie!x