Natuur en Milieu

Enschede stopt met onkruidverdelger van Monsanto

Help ons door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De gemeente Enschede stopt per direct met het gebruik van het chemische bestrijdingsmiddel Roundup. Het besluit werd genomen na een motie van de gemeenteraad. In de jaren zeventig werd de herbicide op de markt gebracht door het Amerikaanse bedrijf Monsanto.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De onkruidbestrijding in de openbare ruimte wordt in Enschede voortaan uitgevoerd met alternatieve methoden en middelen. Naar verwachting wordt het gebruikt van Roundup per november 2015 in het hele land verboden. Het college heeft besloten proactief te handelen en nu al te stoppen met het gebruik van het bestrijdingsmiddel. Onkruid wordt verwijderd volgens de afspraken over de beeldkwaliteit van de openbare ruimte. Tot op heden werd daarvoor Roundup gebruikt, wat via het riool deels in het grond- en oppervlaktewater terechtkomt. Dit kan schadelijk zijn voor flora en fauna.

Enschede wil flink gaan investeren in duurzaamheid, en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen past daar gevoelsmatig niet bij. Ter voorbereiding op het landelijke verbod heeft de gemeente alvast kleinschalige proeven uitgevoerd met alternatieve methoden. Heet water, branden en een azijnoplossing blijken tot nu toe het meest efficiënt te zijn. Dit jaar wordt de toepassing van de nieuwe methoden verder geoptimaliseerd.

GLUTENINTOLERANTIE

Uit een nieuwe studie is gebleken dat er mogelijk een verband bestaat tussen het bestrijdingsmiddel Roundup en coeliakie of glutenintolerantie, een chronische darmaandoening die bij een onaangepast dieet leidt tot een beschadiging van het darmslijmvlies. Gluten zijn eiwitten die worden aangetroffen in granen en de producten die ervan worden gemaakt. De auteurs van de studie stellen dat glutenintolerantie het gevolg is van blootstelling aan glyfosaat, de werkzame stof in Roundup. Monsanto heeft kritiek geuit op de studie.

Bekijk ook onderstaande reportage van Russia Today over de link tussen glyfosaat en glutenintolerantie:

27-2-2014 bron: Gemeente Enschede

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jordy
Jordy
9 jaren geleden

En nu nog de rest van nederland

garriet60
garriet60
9 jaren geleden

met onmidelijke ingang ook over heel nederland uit roepen dan zullen we zeer erkentelijk zijn voor de gemeentes en ook voor het gemupileerde voedzel.ER UIT

huisheks
huisheks
9 jaren geleden

Zouden de werknemers van de filialen van Monsanto ( bv. hier in nederland) ook deze artikelen lezen? Ik geloof het niet, anders zouden ze allang niet meer voor dit fijne bedrijf werken.
Al deze wantoestanden worden door de werkers in stand gehouden.
Wie neemt zijn verantwoordelijkheid???

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x