Buitenland

VIDEO: Waarom stemmen weinig zin heeft

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Amerikaanse Congres is vandaag de dag nog minder populair dan de Britse Kroon in de 13 koloniën ten tijde van de Amerikaanse Revolutie. Waarom blijven kiezers dan nog opdagen?

De verkiezingen worden sterk gemanipuleerd, aldus professor Larry Lessig van de Harvard Law School. Volgens Lessig wordt de uitslag van veel Congressionele verkiezingen van tevoren al vastgelegd door een fractie van de bevolking: de sponsoren van de zogeheten Super Politicial Action Committees (Super PACs). Dit zijn lobbygroepen die zich bezighouden met het beïnvloeden van verkiezingen, wetgeving en andere politieke zaken. Zestig procent van het geld van de Super PACs was in 2012 afkomstig van slechts 132 sponsoren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/banner4.png

Lessig heeft nu een eigen Super PAC opgericht, in een poging het systeem te veranderen. Hij hoopt de uitslag van een aantal verkiezingen te beïnvloeden. Dat verkiezingssucces moet zich vervolgens gaan vertalen in een beweging die verandering moet gaan brengen.

Onlangs nam Lessig deel aan The Nantucket Project om zijn boodschap te verspreiden. Volgens Lessig is de democratie van Amerika net zo open en eerlijk als die van Hong Kong, waar vorig jaar protesten begonnen nadat de regering in Peking had besloten dat bij de volgende verkiezingen alleen kandidaten mogen meedoen die zijn goedgekeurd door de communistische partij. De demonstranten, vooral studenten, eisten volledig vrije verkiezingen.

Lessig zei dat na de Amerikaanse Burgeroorlog eenzelfde beeld zichtbaar werd. Zwarte burgers konden in theorie stemmen, maar pas nadat de blanken de kandidaten hadden uitgekozen. De Amerikaanse democratie wordt beheerst door een piepklein clubje financiers, aldus Lessig.

Afgelopen jaar bleek uit onderzoek van politicologen van de Princeton-universiteit dat de gewone burger nauwelijks invloed heeft op politieke beslissingen. De onderzoekers bestudeerden 1779 beleidskwesties uit de periode 1981-2002. Vrijwel alle kwesties werden in het voordeel van rijke Amerikanen en lobbygroepen van het bedrijfsleven beslist. Daarmee is de VS veranderd in een oligarchie, concludeerden ze.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dnnnoz
Dnnnoz
9 jaren geleden

Daarom heet het ook Demo-cratie.

Wij krijgen enkel een Demo-versie, als we mee willen spelen in de echte wereld moeten we eerst de full edition kopen.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
9 jaren geleden

Maak een begin met blanco stemmen.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-blanco-stemmen-bij-een-verkiezing.html

Dat maakt politici bang en onzeker wanneer het massaal wordt toegepast.
Een duidelijke uiting van onvrede onder het volk.

Elise49
Elise49
9 jaren geleden

Was daar zelf al achter gekomen een paar jaar terug. Ik stem al jaren op de SP. Thuis krijg je een verkiezingslijst. De plaats van de SP stond op een andere plek dan in het stemhokje. Niet voor niks stemmen we weer met potlood.
Dan erbij hebben partijen niet veel in te brengen. Het grotere plan is al uitgestippeld. Partijen kunnen dan iets toevoegen of iets kleins veranderen. Links of rechtsom. Het grote plan gaat gewoon door. Kijk naar de Grieken. Die zitten gewoon vast in een groot web en wij dus ook. Wil je iets oplossen dan moet je de bron(het systeem met zijn werled constructies) aanpakken en die heeft zijn tentakels al op vele manieren omarmd.
Vertaal je het naar de mythes. Europa is verkracht/overgenomen/verleid door Zeus.(zie standbeeld voor EU gebouw)

rop
rop
9 jaren geleden

Stemmen? Ook dat is een rariteiten gedrag.
Stemmen is niet meer dan een stem geven met getallen van een stem van het volk aan een leider of groep.
Het aantal stemmen is daarom belangrijk voor de verandering die een leider of groep krijgt, die ideeën heeft om het bestaande te veranderen of om ver te werpen,
Het is net of je aan het kegelen bent wie de meest getallen [stemmen] krijgt is winnaar, en de winnaar is dan de beste door het aantal punten [getallen] van de stemmen van het volk,
De bal is de rollende stem [van het volk]en de omverwerping van de kegels zijn de huidige machthebbers
Het aantal kegels die worden omvergeworpen [de huidige macht hebbers ]om weer macht te verkrijgen aan een nieuwe groep of een leider, hij/zij mogen dan tijdelijk de macht hebben om te regeren en te vernieuwen, tot dat het weer nieuwe stemmen nodig heeft, die macht krijgt en door het getal [stemmen]die hem in het zadel plaatst, met inzet van het volk ,dat zijn de kegels die gebruikt worden voor omverwerping van een niet meer goed functionerend gedrag van een groep of de leider die de macht heeft van het huidige bestaan.
Het is verkregen door de kegels [het volk]te beïnvloeden het volk is de kegel zelf, zij zijn de pionnen, Stemmen is niet meer dan macht geven aan een persoon of groep, een rariteit met gevolgen van die rariteiten in het stempel gedrag van het volk, het Ego groep gedrag,, het is macht geven aan een leider of groep die door hun Ego vermengt met groep gedrag van het volk samen met Ego gedrag word geregeerd , als de groep of leider niet meer goed functioneert bij anderen Ego,s gedrag, moet de kegels worden geschud.
Groepsgedrag kun je dat noemen, die gepaard gaat met een macht waarop de stemmer stemt, het volk stemt de gekozene en die krijgt macht, en het volk geeft hem de stem van goed keuring, door het aantal stemmen,
Maar er zijn ook verliezers net als met kegelen kan de volgende keer een winnaar komen uit de verliezers .
Opnieuw maar weer stemmen met gebruik van de kegels de inzet het volk, om weer aan een nieuw rariteiten gedrag van regeren van een leider of een groep te beginnen,
Zo zal het nog lang doorgaan totdat het volk gaat inzien dat stemmen eigenlijk een rariteit gedrag die juist de leider of groep in het zadel houd,,
De leider of groep zijn net ongetemde paarden zij hobbelen al richtingen op als ze maar in het zadel kunnen blijven zitten, maar er zijn nog meer paarden, het paard die verloren heeft de verliezer, zij proberen in het zadel te komen, met op nieuw het volk te verleiden met mooie woorden, samen met hun Ego vermengt met het Ego gedrag van het volk met mooie belofte die worden gesproken, het rariteiten gedrag, de rariteiten van het verstand, en toch blijft kegelen een mooi spel?
Omverwerpen en worden Geschud,en opnieuw worden geplaats voor omver werping.. zo word het spel gespeelt van verliezers en winnaars. De Ego is maar een rariteit met inzet de producten waarin het de mens zijn leven in Ego gedrag plaatst.. De Ego met zijn rariteiten.
Het is onvolwassen het is net als een puber die nog niet weet, wat niet goed weet wat de gevolgen zijn van zijn gedrag ,zo zijn volk en leider en groep tot elkaar verbonden in onvolwassen groepsgedrag ..
de huidige mensheid is nog lang niet volwassen, een kinderlijke stierlijke puber lijken gedrag.
dus geef geen stem als je nog pubert, pas als echt volwassen bent zullen merken dat stemmen nooit het gewenste resultaat laat zien , het blijft dan een Gok en echte volwassenen die gokken niet , zij stemmen gewoon niet..want een stem geeft macht aan puberende groepen of leiders,,

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x