Homepagina » Gezondheid » Britse schrijfster ontsluiert de duistere geheimen van de voedselindustrie
Britse schrijfster ontsluiert de duistere geheimen van de voedselindustrie

Britse schrijfster ontsluiert de duistere geheimen van de voedselindustrie

Voorverpakte sla blijkt in Groot-Brittannië te worden gewassen met kraanwater waar ongezond veel chloor aan toe is gevoegd. Schrijfster Joanna Blythman luidt in haar boek Swallow This de noodklok. In het boek ontsluiert ze de duistere geheimen van de voedingsindustrie.

Het water waar sla mee wordt gewassen bevat vaak fruitzuren om de groei van bacteriën tegen te gaan. Er wordt chloor aan toegevoegd om het water schoon te houden en eventuele bacteriën te doden. Hierdoor neemt ook de voedingswaarde van de sla af.

In het boek zet Blythman de geheime ingrediënten die door de voedselindustrie worden gebruikt op een rijtje. Deze ingrediënten staan vaak niet op de verpakking, zegt ze. Het gaat vaak om kunstmatige ingrediënten om het uiteindelijke product goedkoper te maken.

Britse schrijfster ontsluiert de duistere geheimen van de voedselindustrieZe noemt een enzym dat de smaak van boter nabootst en een citroenzuur dat op fruit en groenten kan worden gespoten zodat ze er vers uitzien. Ze waarschuwt voor toegevoegde vitamines in bewerkt voedsel, waaronder een kunstmatige vorm van vitamine C die wordt verkregen door de fermentatie van genetisch gemodificeerd maïs en een vorm van vitamine E die wordt bereid uit aardolie.

In 2007 waarschuwden gezondheidsexperts al dat voedselproducten met het label ‘klaar om te eten’ salmonella of E.coli konden bevatten. In 2012 trof het Britse Voedselagentschap FSA bij 1 op de 40 kroppen sla te hoge waarden van E.coli aan.

Meer duistere geheimen: Inside the food industry: the surprising truth about what you eat

Boek: Swallow This: Serving Up the Food Industry’s Darkest Secrets

[Guardian]


Vond je deze info goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Dat er iets fout is met ons leidingwater wist ik reeds enige tijd, ok dit is geen exacte wetenschap maar ik geef mijn hond regenwater en hij begint dadelijk tedrinken, geef ik hem leidingwater dan blijft de bak staan en drinkt hij blijkbaar veel later…misschien wanneer de cloor wat vervlogen is.

  9 likes
  • Juist Ronny dat was mij ook al opgevallen, ik heb binnen en buiten water staan voor onze katten, binnen ververs ik het elke dag met kraanwater en buiten staat het wel eens een aantal weken voor dat ik het teiltje schoonmaak omdat er te veel algen groei inzit en er weer schoon water in doe, maar ze drinken liever uit het groen uitgeslagen teiltje wat buiten staat met voornamelijk regenwater dan binnen van het verse drinkwater.

   7 likes
  • Die ervaring heb ik ook met mijn honden en de katten uit de buurt. Ik heb diverse malen een bak leidingwater naast die met regenwater gezet, maar het leidingwater laten ze staan.

   5 likes
  • De hond van mijn zoon (een zgn. Bordeaux) drinkt absoluut geen leidingwater. Altijd regenwater (emmer) of slootwater of kanaalwater!
   Mijn twee jonge katjes geef ik altijd bronwater uit flesjes. Zelf drink ik ook geen kraanwater (maar gebruik het wel om mee te koken). Hopelijk zitten er geen giftige stoffen (zoals ftalaten) in de verpakking: de plastic flesjes, denk ik vaak.

   2 likes
  • Het stuk gaat niet over ‘gewoon’ leidingwater maar over leidingwater waar ook nog eens extra troep aan wordt toegevoegd.

   0 likes
 2. ongeloofelijk weer

  wat een kl*te wereld zeg!! geen wonder dat mensen allerlei rare ziektes krijgen, je kan niets meer gerust eten geen ijs geen margarine geen aardappels en geel groente sla! BAH!!

  14 likes
 3. Gossie, als dat alles is.
  Sla en alle kwetsbare bladgroenten, wordt tig keren met anti schimmel, anti rot anti wat al niet bespoten. Dat spoel je niet even zomaar weg met wat water. Het gif wordt opgenomen in de cellen.
  Kraakvers uit je eigen tuintje en anders maar naar de bio winkel zou ik zeggen.

  En dat van die kunstmatige vitamine c, mag me iemand hier uitleggen.

  7 likes
  • Beste Koekje,

   Ik heb ooit eens gelezen dat Dr. Szent Györgyi (ontdekker chemische structuur vit. c) aangaf dat de syntetische vitamine c in het niet valt bij de natuurlijke. Mogelijk omdat vitamine C uit planten onderdeel zijn van een complex en de toegevoegde ascorbinezuur (nep-vitamine-c) niet met deze complexen worden genuttigd. Beetje zelfde vergelijking met vrouw en opblaaspop. Ze zien er het zelfde uit, je kan er het zelfde mee, maar er mist toch wel wat inhoud zeg maar…

   5 likes
 4. Dit is vooral in de VS een extreem groot probleem. Op bijv. Netflix staan een paar mooie documentaires hierover. De vleesindustrie is nog wel het ergste.

  Tip: “Food Inc”

  In Nederland zijn er tegenwoordig zat biologische alternatieven te vinden. Bijv. bij mij in de buurt een initiatief van biologische boeren in een winkel(tje) met verse groente, fruit en vlees. Vaak maar een beetje duurder dan de supermarkt, maar de kwaliteit is veel hoger.

  4 likes
 5. plastic flesjes zijn ook ongezond:-( de weekmakers in de fabricage zitten ook in je drankje, pas na een aantal keren gebruik is het eruit! Gebruik dus steeds hetzelfde flesje zou ik zeggen. Wat de vitamines betreft, jij als mens bent een biocomputer, je hoeft alleen maar het bevel aan je (lagere) lichaam te geven om alle vitamines en mineralen die nodig zijn voor volledige gezondheid aan te maken en het zal geschieden:-)

  1 likes
 6. Prachtig nieuw product op de Amerikaanse markt; de NIET rottende appel. Uit de koker van Monsanto. ( u allen welbekend)
  Ik bedoel maar ; als dit soort producten op de markt gezet en goedgekeurd worden, waar blijven wij dan met ons commentaar en onze goede bedoelingen.
  GMO is het NU en dat is iets wat wij wel willen maar niet kunnen veranderen. Het grote geld wint altijd !

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

archeologen

Archeologen doen ‘verbazingwekkende ontdekking’ bij Stonehenge: Grootste prehistorische monument ooit gevonden

Archeologen hebben rond een oude nederzetting in ...

professor

‘Professor Lockdown’ gefinancierd door vaccinmakers, onthult (verwijderde) docu

Neil Ferguson, de professor die de Britse ...