
Voorverpakte sla blijkt in Groot-Brittanniƫ te worden gewassen met kraanwater waar ongezond veel chloor aan toe is gevoegd. Schrijfster Joanna Blythman luidt in haar boek Swallow This de noodklok. In het boek ontsluiert ze de duistere geheimen van de voedingsindustrie.
Het water waar sla mee wordt gewassen bevat vaak fruitzuren om de groei van bacteriƫn tegen te gaan. Er wordt chloor aan toegevoegd om het water schoon te houden en eventuele bacteriƫn te doden. Hierdoor neemt ook de voedingswaarde van de sla af.
In het boek zet Blythman de geheime ingrediƫnten die door de voedselindustrie worden gebruikt op een rijtje. Deze ingrediƫnten staan vaak niet op de verpakking, zegt ze. Het gaat vaak om kunstmatige ingrediƫnten om het uiteindelijke product goedkoper te maken.
Ze noemt een enzym dat de smaak van boter nabootst en een citroenzuur dat op fruit en groenten kan worden gespotenĀ zodat ze er vers uitzien. Ze waarschuwt voor toegevoegde vitamines in bewerkt voedsel, waaronder een kunstmatige vorm van vitamine C die wordt verkregen door de fermentatie van genetisch gemodificeerd maĆÆs en een vorm van vitamine E die wordt bereid uit aardolie.
In 2007 waarschuwden gezondheidsexperts al dat voedselproducten met het label āklaar om te etenā salmonella of E.coli konden bevatten. In 2012 trof het Britse Voedselagentschap FSA bij 1 op de 40 kroppen sla te hoge waarden van E.coli aan.
Meer duistere geheimen: Inside the food industry: the surprising truth about what you eat
Boek: Swallow This: Serving Up the Food Industryās Darkest Secrets
[Guardian]
wat een kl*te wereld zeg!! geen wonder dat mensen allerlei rare ziektes krijgen, je kan niets meer gerust eten geen ijs geen margarine geen aardappels en geel groente sla! BAH!!
Gossie, als dat alles is.
Sla en alle kwetsbare bladgroenten, wordt tig keren met anti schimmel, anti rot anti wat al niet bespoten. Dat spoel je niet even zomaar weg met wat water. Het gif wordt opgenomen in de cellen.
Kraakvers uit je eigen tuintje en anders maar naar de bio winkel zou ik zeggen.
En dat van die kunstmatige vitamine c, mag me iemand hier uitleggen.
Dit is vooral in de VS een extreem groot probleem. Op bijv. Netflix staan een paar mooie documentaires hierover. De vleesindustrie is nog wel het ergste.
Tip: “Food Inc”
In Nederland zijn er tegenwoordig zat biologische alternatieven te vinden. Bijv. bij mij in de buurt een initiatief van biologische boeren in een winkel(tje) met verse groente, fruit en vlees. Vaak maar een beetje duurder dan de supermarkt, maar de kwaliteit is veel hoger.
Dat er iets fout is met ons leidingwater wist ik reeds enige tijd, ok dit is geen exacte wetenschap maar ik geef mijn hond regenwater en hij begint dadelijk tedrinken, geef ik hem leidingwater dan blijft de bak staan en drinkt hij blijkbaar veel later…misschien wanneer de cloor wat vervlogen is.