Financieel

Vijf grootste Amerikaanse banken beheren helft van het bankwezen

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In haar jaarverslag onthult de Federal Reserve Bank of Dallas dat 52 procent van alle bezittingen in handen van het bankwezen eigendom is van slechts vijf corporaties.

De 10 grootste financiële instellingen zijn bovendien zo groot geworden dat hun vermogen gelijk staat aan de helft van het Amerikaanse bbp.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Om deze redenen roept de president van de Federal Reserve Bank of Dallas, Richard Fisher, op om ’s lands grootste banken op te delen. In een begeleidend schrijven waarschuwt hij het Congres dat de financiële hervormingen het economische herstel mogelijk alleen maar in de weg staan.

Top 10

Fisher gaat in zijn brief verder dat de waarde van de bezittingen van de top 10 Amerikaanse banken gelijkstaat aan 10,9 biljoen euro, ruwweg de helft van het Amerikaanse bbp.

schijf2973948273982742

Naar zijn mening ging het Congres met de Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Financial Protection Act (pdf) niet ver genoeg omdat deze wet geen oplossingen bood voor instellingen die zo groot werden dat hun val de economie als geheel zou kunnen bedreigen.

Occupy Wall Street

Fisher stelt dat het bankwezen moet diversificeren omdat megabanken volgens hem te machtig kunnen worden. Steeds minder mensen geloven in het Amerikaanse kapitalisme, aldus Fisher. Diverse groepen, zoals bijvoorbeeld de Occupy Wall Street-beweging, zijn van mening dat de door de regering geleide uitkoop van roekeloze financiële instellingen sociaal en politiek gezien niet door de beugel kan.

“Vanuit economisch perspectief bekeken zijn dergelijke uitkopen zeker schadelijk voor de werking van de markt,” merkt Fisher verder op. Het jaarverslag kijkt tot besluit naar de rotte cultuur binnen de ‘too big to fail’ bedrijven en concludeert dat ‘slechte beslissingen zouden moeten leiden tot faillissement’.

U leest het gehele jaarverslag hier (pdf) terug.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd: Directeur Goldman Sachs verlaat ‘moreel bankroete’ zakenbank

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x