Financieel

‘Voor drugsbezit ga je de cel in, maar voor witwassen van drugsgeld niet?’

Help mee door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Elizabeth Warren van de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat vroeg ambtenaren van het ministerie van Financiën waarom er geen aanklachten zijn ingediend tegen HSBC, toen bleek dat de bank drugsgeld had witgewassen.

HSBC, de grootste bank van Europa, hielp drugskartels bij het witwassen van vele honderden miljoenen dollars.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De Amerikaanse ministeries van Justitite en Financiën legden HSBC een recordboete van 1,92 miljard dollar (1,48 miljard euro) op nadat was gebleken dat de internationale bank de meest gewelddadige drugsbendes ter wereld hielp om 881 miljoen dollar (678 miljoen euro) naar landen door te sluizen waartegen de Verenigde Staten economische sancties hebben opgelegd.

Macht

“HSBC betaalde de boete, maar niemand werd berecht en er werd niet overwogen om de activiteiten van HSBC in de VS te beëindigen,” zei Warren. “Aangezien jullie de experts zijn op het gebied van witwassen wil ik graag jullie mening horen. Wat is ervoor nodig – hoeveel miljarden moet je witwassen voor drugsbazen en hoeveel economische sancties moet je overtreden – voordat iemand besluit om een financiële instelling als deze te sluiten?”

Onderminister van Financiën David Cohen noemde de acties van HSBC schandalig, maar gaf geen antwoord op de vraag die Warren stelde. “We legden HSBC de zwaarste straf op die we ooit hebben opgelegd aan een financiële instelling,” zei hij. “We keken naar de feiten en stelden vast dat we een zeer hoge boete zouden moeten opleggen aan de instelling.”

Warren herhaalde haar vraag, maar kwam niet veel verder. “We hebben bij het ministerie van Financiën niet de macht om een financiële instelling te sluiten,” zei Cohen.

Cocaïne

Een zichtbaar gefrustreerde Warren keerde zich tot bestuurslid van de Federal Reserve Jerome Powell, die zei dat zoiets pas kan plaatsvinden na een veroordeling. “Wij doen niet aan veroordelingen,” voegde hij toe. “We doen ook niet aan rechtszaken. In het geval van HSBC hebben we het maximum haalbare bereikt.”

“Als je wordt gepakt met cocaïne is de kans groot dat je in de gevangenis zult belanden,” zei Warren. “Bij herhaling ga je wellicht de rest van je leven de cel in. Maar als je bijna een miljard dollar witwast voor drugskartels en handelt in strijd met internationale sancties, betaalt je bedrijf een boete en mag je weer naar huis. Dat is in mijn ogen fundamenteel fout.”

Onderstaande video verscheen op 7 maart op het YouTube-kanaal van Elizabeth Warren.

Bron: Rawstory.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Frits
Frits
11 jaren geleden

Een groot probleem bij bestuurders is hun eerlijkheid.
Kinderen worden massaal volgegooid met ritalin, risperdal, concerta et cetra. Allemaal opiaaten, maar met verdient er heel veel geld mee.
Dus ieder kind dat normaal groei en gedrag vertoond (Lees Marine F Defose: ‘luister je wel naar mij’) wordt aan de drugs gezet, FOEI!
En dan een campagne maken over alchohol.
Weet je, die mensen in den Haag weten helemaal niks.

Wesley
Wesley
11 jaren geleden

Het is inderdaad vreemd. Geld witwassen is ook veel schadelijker voor een land dan het bezit van drugs.

Maar zo zijn er wel meer vreemde dingen in het recht geslopen. Wanneer je een snackbar beroofd, zonder geweld, dan zul je de cel in gaan. Terecht natuurlijk. Maar wanneer een hoge pief voor miljoenen fraudeert, bijvoorbeeld door op de beurs te handelen met voorkennis, worden er zeer zelden gevangenisstraffen opgelegd. En dat is vreemd. Want bij een snackbar overval beroof je in feite de eigenaar van laten we zeggen 1000 euro. Bij handel met voorkennis worden misschien wel 20 miljoen mensen beroofd van 1 euro. Je maakt dus 20 miljoen slachtoffers, de financiele schade is veel groter, maar de straffen zijn vaak veel lager.

Wil je echt consequent zijn dan wordt HSBC ontbonden omdat het een dekmantel van een criminele organisatie is, en wordt de top veroordeeld voor witwassen en deelnemen aan een criminele organisatie.

nella
nella
11 jaren geleden

Warren heeft gelijk en is een moedige vrouw saluut voor haar,weer iemand die voor het licht kiest en haar kracht inzet bravo wie volgt….

Marcel E
Marcel E
11 jaren geleden

Juist vrouwke, zeg het ze!!

Back to top button
28
0
We lezen graag je reactie!x