Homepagina » Gezondheid » Waarom Franse kinderen bijna geen ADHD hebben
Waarom Franse kinderen bijna geen ADHD hebben

Waarom Franse kinderen bijna geen ADHD hebben

In 2011 werd in Nederland 1,1 miljoen keer een ADHD-medicijn voorgeschreven, ruim een verdubbeling ten opzichte van vier jaar eerder.

In de Verenigde Staten wordt tenminste 9 procent van de schoolgaande kinderen gediagnosticeerd met ADHD. In Frankrijk is bij minder dan 0,5 procent van de kinderen ADHD vastgesteld.

Waarom vallen Franse kinderen nauwelijks ten prooi aan deze epidemie? Is ADHD een hersenaandoening? In de Verenigde Staten zien kinderartsen ADHD als een biologische aandoening. Er wordt bij voorkeur behandeld met medicijnen als Ritalin en Adderall.

Alternatief

Franse kinderartsen zien ADHD daarentegen als een medische aandoening die wordt veroorzaakt door psychosociale factoren. De Franse artsen verkiezen een onderzoek naar de onderliggende factoren vaak boven een behandeling met medicijnen. Voor de onderliggende sociale context wordt daarna een passende therapie gezocht.

Franse psychiaters maken niet zoals hun Amerikaanse collega’s gebruik van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), de standaard in de psychiatrische diagnostiek.

Volgens socioloog Manuel Vallee heeft de Franse Vereniging voor Psychiatrie een alternatief systeem ontwikkeld: de Classification Française des Troubles Mentaux de L’Enfant et de L’Adolescent (CFTMEA). Dit systeem richt zich op de onderliggende psychosociale oorzaken van de symptomen, in plaats van de beste farmacologische stoffen om de symptomen te maskeren.

Volgens de Franse holistische benadering kan ook voeding verantwoordelijk zijn voor de ADHD-symptomen. Zo kan het gedrag van kinderen erger worden na het eten van voeding met kunstmatige kleurstoffen, bepaalde conserveermiddelen of allergenen.

Zelfbeheersing

In haar nieuwe boek ‘De honderd beste opvoedadviezen uit Parijs’ omschrijft Pamela Druckerman de verschillen in de opvoeding van Amerikaanse en Franse kinderen. Franse kinderen eten vaak een volledige maaltijd met groente, in plaats van kipnuggets.

Franse ouders laten hun baby’s daarnaast uithuilen als ze ’s nachts wakker worden. Druckerman, een Amerikaanse journaliste die in Parijs woont, kwam tot de ontdekking dat Franse baby’s vanaf een maand of twee, drie de hele nacht al rustig doorslapen terwijl Amerikaanse baby’s dat pas na ruim een jaar lukt.

De overbelaste moeder die geen tijd heeft voor zichzelf bestaat niet. Franse kinderen zijn net zo levendig, creatief en onderzoekend als die van ons. Ze zijn alleen veel beter opgevoed en hebben meer zelfbeheersing. Ze hoeven niet 24 uur per dag vermaakt te worden en ontdekken de wereld in hun eigen tempo.

Franse kinderen hebben dan ook geen medicatie nodig voor hun gedrag. Franse ouders zijn de baas, niet de kinderen, aldus Druckerman. In de VS is de situatie vaak omgekeerd.

Bron: Psychologytoday.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Josette Budding schreef:

  …Het is nogal wat…maar vergeet niet de ”Vaccinaties”…sinds het vaccinatieprogramma…en vooral in America…zou het giftige stof aluminium in vaccins óók een veroorzaker kunnen zijn…ik zeg altijd” Rethink it”…de vaccinaties…weet U wel wat er in Vaccinaties zit. Door Frankema is een site met meer info oa hierover!

  2 likes
 • Maarten Kok schreef:

  Ik denk dat we als bevolking hier in NL enorm beïnvloed worden door ons eten. Aggressie en symptomen van ADHD etc. Komt zeker weten door allerlei E nummers in ons eten.
  Ik heb zelf namelijk voedselallergieën, dat ik weet er best veel van. Ik had als kind symptomen van het asperger syndroom. Nadat ik als tiener gestopt ben met het eten van gele vanille vla, roze snoepgoed en dat soort dingen, heb ik mezelf onder controlle en ben ik mezelf geworden.

  Ik ben er dan ook van overtuigd dat veel overactieve kinderen vandaag de dag door kunstmatige voedingsstoffen letterlijk gek worden.

  1 likes
 • H. Liter schreef:

  Het meest effectief tegen ADHD is alcohol, dus ik weet wel waarom de Franse kinderen zo rustig zijn…iets met water en wijn…

  1 likes
 • Paulsater schreef:

  ADHD als ziekte bestaat niet. Het gedrag van mensen met deze welvaartsaandoening is het gevolg van onvoldoende vitamine en mineralen in hun dagelijks eetpatroon. Dit gecombineerd met allerlei chemicaliën in hun dagelijkse eten en drinken (de E-nummers) en onvoldoende water drinken (30cc per kilo lichaamsgewicht per 24 uur)is de hoofdoorzaak van het gedrag.
  Behandeling van dit ongewenst gedrag met Ritalin en Concerta en andere op harddrugs gerelateerde “medicijnen” levert slechts geld op voor de medicijnmaffia en geestelijk zwaar gewonde kinderen en volwassenen. De schade die deze “medicijnen” toebrengen aan het biologisch functioneren van de hersenen is onvoorstelbaar groot. Bovendien leiden de “medicijnen” tot plotselinge hartstilstanden en zelfmoorden.
  Goed om te weten dat ze in Frankrijk het licht hebben gezien.

  1 likes
 • Aurelia schreef:

  “Franse ouders laten hun baby’s daarnaast uithuilen als ze ’s nachts wakker worden.”

  Dat staat er zo even achteloos tussen…. dat betekent dus dat als babies ‘s nachts wakker worden ze geen aandacht krijgen, maar moeten blijven huilen totdat ze daar zo moedeloos van worden dat ze stil worden?
  Daar krijg je misschien wel gedisciplineerde kinderen van, maar toch zeker geen kinderen die zich geliefd voelen en gezien. Sorry, maar dat is een erg achterhaalde opvoedingsmethode die trauma’s veroorzaakt.

  1 likes
  • mona schreef:

   Mee eens met wat u schreef. Dan kweek je kinderen met hechting stoornis. Haha uithuilen wat een belachelijk idee uit het stukje. Ik kan u melden onze buren zijn verhuist. Ons kind huilde tot en met 5 jaar dagelijks uren aan 1 stuk ook de nachten gingen door. Nu is zij 8 en wat blijkt het kind heeft autisme/adhd. Ze eet heel gezond ik koop geen troep etc. Ik weiger ritalin en aanverwante stoffen te geven. Maar geef wel cbd olie in lage dosering met Melatonine. Sinds ik dat geef ik het dragelijk en slaapt ze eindelijk. Overdag nog steeds hyper.

   0 likes
 • Knn schreef:

  Slechte opvoeding/slechte ouders = ‘ADHD’

  0 likes
 • Kees schreef:

  [quote name=”Knn”]Slechte opvoeding/slechte ouders = ‘ADHD'[/quote]
  Tuurlijk en bedankt voor deze “wijze” opmerking.
  Voeding zal in sommige gevallen zeker invloed hebben, maar als vader van 4 kids waarvan 1 adhd-er kan ik ook wel zeggen dat sommige nu eenmaal zo geboren worden.

  0 likes
 • Blup schreef:

  [quote name=”Knn”]Slechte opvoeding/slechte ouders = ‘ADHD'[/quote]

  Soms niet slecht, maar onwetend.

  0 likes
 • Coby schreef:

  Eindelijk iemand die het snapt. Een etiket is vaak gemakkelijker dan de werkelijke oorzaken aanpakken. Met wat ouderwetse discipline kom je als ouder zijnde al een heel eind. En ik bedoel dus discipline positief, even voor degene die het niet snapt. Gewoon ja is ja en nee is nee. Structuur en duidelijkheid bieden aan je kind. Je kind de nodige aandacht per dag geven maar ook leren dat zij zichzelf moeten kunnen vermaken. Ik heb ook een druk kind en ik werk zelf als freelancer vanuit huis. Maar het is me nooit teveel om eens wat leuks op school te doen met mijn kind of ergens naar toe te gaan. Overbelast? Soms wel ja, maar het maar net hoe druk ik mezelf maak :).

  0 likes
 • Devil May Cry schreef:

  Franse kinderartsen zien ADHD daarentegen als een medische aandoening die wordt veroorzaakt door psychosociale factoren… Ok, maar AD(H)D is grotendeels aangeboren. Een slechte opvoeding en verkeerde voeding kan dit verergeren, maar we weten nog niet precies wat de werkelijk oorzaak van AD(H)D is. Het is ooit is ontstaan en we weten nu dat het gewoon vooral ook erfelijk is. In 1902 beschrijft de Britse kinderarts G.F. Still voor het eerst hyperactief gedrag bij kinderen. Het spreekt over een defect in de morale controle.

  Mocht het werkelijk zo zijn dat AD(H)D al minstens 100 jaar bestaat, dan kan ik even geen echte oorzaak bedenken. Maar een slechte opvoeding is niet de veroorzaker van AD(H)D.

  0 likes
 • Rob B schreef:

  En wat dachten we van de wezenloze hoeveelheid “straling” van allerlei draadloze “voorzieningen” die langzaam maar zeker het brein van kinderen verhitten???
  Dat tesamen met de onvoorstelbare hoeveelheid chemische troep in allerlei voedsel dat ook stijf staat van geraffineerde suiker die belangrijke mineralen uit het lichaam verbruikt…

  Het hoeft ook niet slechts één oorzaak te zijn, maar in dit geval komen vele mogelijke oorzaken samen!

  0 likes
 • Odetta Weski schreef:

  Binnenkort zal meer bekend worden over kinderen die dit label opgespeld krijgen.Namelijk, dat het helemaal geen aandoening of ziekte is.

  Is het niet toevallig dat- evenals bij autisme- dit verschijnsel vaak voorkomt bij kinderen met een bepaalde gave (hoogbegaafdheid) en hoog-sensitiviteit? Vooral als het in vroege adolescentie fase pas wordt geconstateerd. Ik was gewoon wazig en opstandig (ADD/ADHD) en streberig. Heb het zonder Ritalin/Concerta gered. Toen ik het eenmaal ging gebruiken werd ik juist gejaagd en aggressief.

  Kortom: niet je er met een Jantje van Leiden vanaf maken met pillen en juiste begeleiding bieden, dat is de beste ‘remedie’. En kinderen gewoon laten huilen ‘s nachts is je reinste onzin. Mijn kinderen werden ‘s nachts zelden wakker omdat ze genoeg gegeten hadden en op tijd verschoond werden. En als ze wakker werden, kwamen we altijd even kijken. Hier zijn ze juist veel zekerder van geworden en sneller gaan doorslapen.

  0 likes
 • Vonzie schreef:

  Het is allang bekend dat het veroorzaakt wordt door een ontbrekend stofje. Mijn broer heeft ADHD en slikte Concerta. Het heeft zijn leven gered! Letterlijk! Plus dat ie met diploma op zak van school ging. Dat was zonder de medicijnen NIET gelukt! Slechte opvoeding etc..is al helemaal geklets in een loze ruimte. Anders zou het hele gezin er last van hebben. Erfelijk..mogelijk, ja. Mijn vader heeft namelijk ook ADHD en werd in zijn tijd een etterbak en onopgevoed rotjong genoemd die uit huis is geplaatst en in internaten opgroeide. Dat is nu gelukkig niet meer het geval! en als ADHD al niet zou “bestaan” zou de medicatie ook geen nut hebben. Geef een kind met ADHD simpel valeriaan en ze worden drukker.

  0 likes
 • Vonzie schreef:

  En nog wat..een druk kind is heel iets anders dan een ADHD kind. Een ADHD kind heeft er bovendien heel vaak nóg een andere vorm van autisme bij. Mijn broertje heeft namelijk ook nog ODD. En zoiets wordt echt wel goed onderzocht. Het is niet even babbelen en dan een pilletje geven. Nee, er wordt flink getest en ook tijdens de medicijnen wordt een kind goed in de gaten gehouden. Bloeddruk, hart, groei..alles wordt bij gehouden. Mijn broertje gaf toen zelf ook aan dat het veel rustiger in zijn hoofd was met de medicijnen.

  0 likes
 • dymph schreef:

  Wij wonen i Frankrijk en het klopt wat hier geschreven is en inderdaad hier zijn de ouders de baas e hebben behoorlijk wat respekt voor de oudere mens wat hier in nl zeker ontbreekt.

  0 likes
 • Erica schreef:

  Odetta, als je gejaagd wordt van methylfenidaat (ritalin) dan heb je geen adhd. Je hebt dan echt een verkeerde diagnose gehad.

  0 likes
 • Blanky schreef:

  Lang leve de Franse keuken!
  Ik zou zeggen; weg met die rotzooi die men energy-drank noemt en drink op z’n tijd een goed glas rode wijn.

  0 likes
 • Paquita schreef:

  [quote name=”Vonzie”]Het is allang bekend dat het veroorzaakt wordt door een ontbrekend stofje. Mijn broer heeft ADHD en slikte Concerta. Het heeft zijn leven gered! Letterlijk! Plus dat ie met diploma op zak van school ging. Dat was zonder de medicijnen NIET gelukt! Slechte opvoeding etc..is al helemaal geklets in een loze ruimte. Anders zou het hele gezin er last van hebben. Erfelijk..mogelijk, ja. Mijn vader heeft namelijk ook ADHD en werd in zijn tijd een etterbak en onopgevoed rotjong genoemd die uit huis is geplaatst en in internaten opgroeide. Dat is nu gelukkig niet meer het geval! en als ADHD al niet zou “bestaan” zou de medicatie ook geen nut hebben. Geef een kind met ADHD simpel valeriaan en ze worden drukker.[/quote]
  “… en werd in zijn tijd een etterbak en onopgevoed rotjong genoemd …”. In mijn omgeving zijn er twee volwassen mannen die onder die noemer vallen. Ze hebben geen van beide ADHD. Voor jouw broer ben ik serieus blij dat hij geholpen is met het medicijn “Concerta”! Maar hoeveel andere (kinderen, volwassenen) krijgen een pilletje waar dit absoluut niet nodig is?vq99p

  0 likes
 • sooltje schreef:

  Ik vond het altijd al bezopen dat je direct naast het bed van je kind dient te staan als het gaat huilen. Ik liet ze altijd een beperkte tijd huilen en aan de intonatie hoor je best wel of je even moet gaan kijken of niet. Kinderen worden helemaal gek als hun ouders constant op hun nek zitten om hen ‘bezig te houden! Ja dan worden ze druk!!

  0 likes
 • Sun schreef:

  zolang we het ons maar blijven aanpraten dat zaken genetisch zijn, dan wordt het van kwaad tot erger.

  De grootste boosdoeners hierbij zijn: GMO, Vaccinaties, e-nummers.

  Het aftakelen van de mens door gebrekkige en giftige voeding is vanzelfsprekend. Dat heet fysieke degeneratie. Zie Weston A. Price.
  De medicijn industrie wil ons graag laten geloven dat het genetisch is, dat is 1 van de grootste leugens. Er zijn onderzoeken en bewijzen hoe hele bevolkingen verspreid over de wereld die niet-westers eten en westerse gewoontes hebben, in perfecte staat van gezondheid verkeren, veruit beter dan de gemiddelde Europeaan. Lees maar eens Voeding en fysieke degeneratie van Weston A Price. Ophouden met verspreiden van fabeltjes en leugens, ophouden met spekken van de giftige voedingsconsumenten en farmacie. Daar heb je wat aan. Fabels napraten zul je niet beter van worden.

  0 likes
 • Janneau schreef:

  GMO’s zijn verboden in Frankrijk. Just sayin’..

  0 likes
 • Jeroen Ebelties schreef:

  Heeft allemaal niks met stofjes te maken..
  De ouders zijn geïndoctrineerd zombies die niet begrijpen wat liefde is..Het is tijd om dit wereldbeeld niet meer te aan bidden als een god..Als wij op deze manier door gaan is er 2 generaties verder niemand meer te redden..Mensen afhankelijk maken met afgod’s verhalen door vol proppen met ratio en medicijnen is gewoon “booming business” en de business loopt overal niet even snel..Dit laat voor Nederland zien dat ze over het algemeen behoorlijke kont kruipers zijn en graag voor op willen lopen..

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  Ik vraag mij af als je ADHD hebt, of je überhaupt wel medicijnen nodig bent.Wat is er mis met een wat drukker kind??De gedachte is tegenwoordig als het ietsje anders is dan een ander kind, dan moeten we gauw naar de dokter om een pilletje.Als Mijn kinderen ADHD hadden?? vergt dit meer aandacht en tijd. En het lijkt wel of OUDERS GEEN TIJD MEER HEBBEN OM OP TE VOEDEN.Of ze doen het zich niet aan tijd!!!Maar naar een dokter om een ietsje drukker kind, is al een ZIEKTE OP ZICHZELF.

  0 likes
 • Dick Noordzij schreef:

  Wat ik me afvraag is het volgende, in het artikel wordt gesuggereert dat franse kinderen minder levendig zijn en zich meer aan de regels houden, is daarbij niet het gevaar dat je in een wereld van robots leeft, de kinderen worden gewoon geprogrammeerd om rustig en kalm te zijn.

  Het tweede wat mij stoort aan het artikel is de aanname dat het laten uithuilen van kinderen goed zou zijn, ik denk meer dat dat een verzinsel van luie ouders is, die zich niet zo om hun kind bekommeren, als een kind huilt heeft dat een oorzaak, en die kun je wegnemen, verder een interessant maar dus in mijn mening onzinnig artikel.

  0 likes
 • Aurelia schreef:

  [quote name=”Hunting Wolf”]Ik vraag mij af als je ADHD hebt, of je überhaupt wel medicijnen nodig bent.Wat is er mis met een wat drukker kind??De gedachte is tegenwoordig als het ietsje anders is dan een ander kind, dan moeten we gauw naar de dokter om een pilletje.Als Mijn kinderen ADHD hadden?? vergt dit meer aandacht en tijd. En het lijkt wel of OUDERS GEEN TIJD MEER HEBBEN OM OP TE VOEDEN.Of ze doen het zich niet aan tijd!!!Maar naar een dokter om een ietsje drukker kind, is al een ZIEKTE OP ZICHZELF.[/quote]

  Dat er te snel gediagnosticeerd wordt kan waar zijn, maar dat wil niet zeggen dat ADHD niet bestaat. Scheer niet alles over dezelfde kam, met generaliseren doe je mensen te kort.
  Lees Vonzie’s post en realiseer je dat we gezegend zijn in een tijd te leven die hier iets aan kan doen. Dit medicijn heeft voor veel mensen het leven leefbaar gemaakt. Dat het ook soms (vaak? ik heb geen cijfers) te snel wordt voorgeschreven waar het niet nodig is, doet daar niets aan af.

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”Jeroen Ebelties”]Heeft allemaal niks met stofjes te maken..
  De ouders zijn geïndoctrineerd zombies die niet begrijpen wat liefde is..Het is tijd om dit wereldbeeld niet meer te aan bidden als een god..Als wij op deze manier door gaan is er 2 generaties verder niemand meer te redden..Mensen afhankelijk maken met afgod’s verhalen door vol proppen met ratio en medicijnen is gewoon “booming business” en de business loopt overal niet even snel..Dit laat voor Nederland zien dat ze over het algemeen behoorlijke kont kruipers zijn en graag voor op willen lopen..[/quote]
  Juist gezien. Heeft totaal niet met stofjes van doen, maar de belangen van de FARMACEUT WEGEN NOGAL ZWAAR!!!!!En de arsten krijgen een premie, als ze weer hun aantallen pilletjes voorgeschreven hebben.Vele mensen zijn ziende blind, en daar rekent de Farmaceut zich dan ook rijk op.

  0 likes
 • tjeerd schreef:

  Ben het helemaal eens met het verhaal. Ik vind het dan ook geen wonder dat wij de Amerikaanse samenleving achterna hollen, want wij zijn in Europa na Engeland de beste kopie van die derde wereld samenleving. Vanuit mijn werk is mijn ervaring dat er soms te pas, maar vaak te onpas, maar stempels als ADHD, PTSS en PDDNOS op mensen en vooral op kinderen worden geplakt. De scholen krijgen dan wat extra geld en de kinderen zijn voor de rest van hun leven veroordeeld tot medicijngebruik! Jammer, vooral voor die kinderen.Alles wordt uit vergroot en dit hele proces maakt m.i. deel uit van de idiote gedachte dat we in een maakbare samenleving moeten leven. Ik moet er niet aan denken…..

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  Één van onze kinderen was bevriend met een meisje, die op haar borst een papiertje had, met de tekst: GEEF MIJ GEEN SNOEP.Op een ouderavond sprak ik met haar ouders over dit briefje en vroeg ze de reden van het briefje.Antwoord: Als zij bepaalde soorten snoep krijgt, wordt ze zo ontzettend druk,dat de dokter haar al medicijnen wou geven tegen ADHD.Een alternatief genezer had dit aan hun verteld, en ook over haar snoep allergie.M.A.W. voor ze medicijnen te geven tegen de uiterlijke vormen van ADHD zou ik eerst andere zaken willen uitsluiten wat HEEL vaak NIET gebeurd.ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Het wordt ook wel aandachtstekort-hyperkinetische stoornis of aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis genoemd http://nl.wikipedia.org/wiki/ADHD Er bestaat geen medicatie die ADHD kan genezen. Wel worden medicijnen toegepast om de symptomen van ADHD te verminderen of te laten verdwijnen. http://nl.wikipedia.org/wiki/ADHD_(medicatie)

  0 likes
 • marita schreef:

  Ik heb vrienden in Frankrijk met een kind met…..ADHD, aan de pilletjes. Dus dit artikel klopt niet. Mensen geloven ook alles! We weten niet met z’n allen wat het is en waarom het is! Aanvaart het en als je soms een pilletje neem is dat niets om je voor te schamen.

  0 likes
 • inwa schreef:

  Er staat nergens in het stuk,o.a. dat ADHD niet bestaat of dat ouders van franse kindertjes niet even komen kijken als ze liggen te huilen;
  Wél staat er dat al die toegevoegde stoffen aan het eten onze kinderen (en latere volwassenen) ziek (kunnen) maken. Ook staat er dat er meer discipline is bij de mensen waardoor beter geluisterd wordt. En laten we heel eerlijk zijn…. discipline is hier toch ver te zoeken, enkele uitzonderingen daar gelaten.

  0 likes
 • Alexander Pilvrij schreef:

  Waarom zijn zo weinig mensen op de hoogte van een zeer goedwerkend, veilig en pijnloos alternatief genaamd NEUROFEEDBACK? Na 25 trainingsessies ben ik verlost van mijn ADD! Dus zonder giftige pillen waar kinderen zelfs een hartstilstand van kunnen krijgen! Wel ook op je voeding letten uiteraard. Neurofeedback is een methode die met audiovisuele feedback op het EEG de hersenen traint om rustiger te worden. Googel het zelf en probeer het…

  0 likes
 • mevrouw S. schreef:

  ADHD bestaat wel, maar is bijna zeldzaam in vergelijking met genoemde getallen in Nederland en Amerika.

  Voor het gemak wordt bij teveel mensen en kinderen het label ADHD opgeplakt. Als een kind druk is heeft het ADHD, als het te stil is is het een autist. Heeft het een mening, dan is het onhandelbaar. Geeft het geen tegengas dan is het kind niet assertief genoeg. Zo wordt elk kind wel in een hokje gestopt en gedrogeerd als het even kan.

  Nederlandse ouders zijn heel erg begaan met hun kinderen en willen net als de Franse ouders het beste voor hun kinderen. De opvoeding in Frankrijk is wel meer gedisciplineerd. Dat is ook te merken aan het het gedrag van de kinderen in de bus of restaurant. Zelfs als het pubers zijn.

  In Nederland wordt te snel naar medicatie gegrepen. Als drogeren moet, dan moet dat dan maar vinden veel ouders. De dokter zal het wel weten en zelfs de schooljuf eist soms medicatie omdat ze anders een druk kind niet aankunnen.

  De Franse ouder en dokter kijken holistisch naar het ‘probleem’ zonder direct naar medicatie te grijpen. Daar lijkt mij niets mis mee.

  Kwalitatieve voeding is zeker een issue. Een tekort aan vitaminen en mineralen geeft al een druk of zwakker gedrag. Veel buitenspelen kan ook in Frankrijk. Er is voor de meeste kinderen meer ruimte. Een kind heeft grenzen nodig en vooral LIEFDE en geen STRESS.

  Hartelijke groet uit Frankrijk!

  0 likes
 • peter schreef:

  de oorlog tegen kinderen adhd

  http://m.youtube.com/#/watch?v=hZvSDYyxJkU&feature=player_embedded&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DhZvSDYyxJkU%26feature%3Dplayer_embedded

  drugs ritalin meningen artsen met medicatie en zonder: de verschillen doorwetenschappers en universiteiten en waarom t nu verboden in zwitserland

  0 likes
 • Hr schreef:

  [quote name=”marita”]Ik heb vrienden in Frankrijk met een kind met…..ADHD, aan de pilletjes. Dus dit artikel klopt niet. Mensen geloven ook alles! We weten niet met z’n allen wat het is en waarom het is! Aanvaart het en als je soms een pilletje neem is dat niets om je voor te schamen.[/quote]

  Dan is het kind van je vrienden wellicht een van de half procent met een diagnose en daarvan een van de kinderen wiens arts geen behandeling heeft verkozen boven medicatie. In het verhaal wordt het kind van je vrienden niet uitgesloten, dus kun je op basis van dat ene geval niet oordelen of het verhaal klopt.
  Waar je wel gelijk in hebt, je hoeft jeniet te schamen voor medicatie. Maar gebruik hetalleen als adhd je gevoel van welzijn benadeelt. Dus als je bv. Angstig wordt van de drukte in je hoofd. Wanneer je daardoor niet aan verwachtingenkunt voldoen van mensen buiten jezelf, gebruik dan geen medicatie. Medicatie gebruik je voor een kwaal van jezelf, maar je kunt geen pil nemen tegen de intolerantie van een ander.

  0 likes
 • arie donk schreef:

  Het verschil is de voeding. in frankrijk worden 2 keer zoveel antidepressieva voorgeschreven als in NL dus big pharma doet daar ook goed zijn werk. ADHD is een voedsel allergie zie RED dieet. Men eet veel gezonder in frankrijk, kinderen drinken veel minder melk en brood en eten veel meer biologisch en meer vis. Men is zich bewust van de palm olie in het voedsel.

  0 likes
 • Hunting Wolf schreef:

  [quote name=”arie donk”]Het verschil is de voeding. in frankrijk worden 2 keer zoveel antidepressieva voorgeschreven als in NL dus big pharma doet daar ook goed zijn werk. ADHD is een voedsel allergie zie RED dieet. Men eet veel gezonder in frankrijk, kinderen drinken veel minder melk en brood en eten veel meer biologisch en meer vis. Men is zich bewust van de palm olie in het voedsel.[/quote]
  Een groot genoom-breed onderzoek suggereert dat op de chromosomale regio’s 16p13 en 17p11 waarschijnlijk genen liggen die een risico voor het ontwikkelen van ADHD inhouden.Volgens sommige hersenonderzoekers, waaronder Dick Swaab, hebben kinderen van gedurende de zwangerschap rokende moeders een veel grotere kans op ADHD.Voedingsadditieven veroorzaken geen ADHD. Wel is bewezen dat zij de gevolgen van ADHD kunnen versterken.De neurobiologie van ADHD is nog slechts gedeeltelijk opgehelderd. Verstoringen in de dopaminerge en noradrenerge systemen in de hersenen, worden als basissymptomen van ADHD beschouwd. Haal voedsel allergie niet door elkaar,of associeer deze niet, met ADHD.Voedselallergie kan hooguit ADHD versterken.

  0 likes
 • Maria schreef:

  [quote name=”tjeerd”]Ben het helemaal eens met het verhaal. Ik vind het dan ook geen wonder dat wij de Amerikaanse samenleving achterna hollen, want wij zijn in Europa na Engeland de beste kopie van die derde wereld samenleving. Vanuit mijn werk is mijn ervaring dat er soms te pas, maar vaak te onpas, maar stempels als ADHD, PTSS en PDDNOS op mensen en vooral op kinderen worden geplakt. De scholen krijgen dan wat extra geld en de kinderen zijn voor de rest van hun leven veroordeeld tot medicijngebruik! Jammer, vooral voor die kinderen.Alles wordt uit vergroot en dit hele proces maakt m.i. deel uit van de idiote gedachte dat we in een maakbare samenleving moeten leven. Ik moet er niet aan denken…..[/quote Tjeerd je hebt gelijk ,we leven toch in een maakbare wereld? Wat kunnen we als individu hieraan doen?Of als groep gelijkgestemden? Ik werk in het onderwijs en zie ook dat de aanvragen voor extra geld alleen nog maar gekregen worden als alles flink aangedikt wordt…heel erg is dat!Het kind neemt wel z’n hele schoolloopbaan deze rugzak mee…Ik wil als leerkracht hier helemaal niet meer aan mee doen,voel me gewoon schuldig tegenover het kind…

  0 likes
 • jeseah schreef:

  Volgens mij is adhd, maar eigenlijk vele aandoeningen, een gevolg van het fight or flight- mechanisme.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Vecht-_of_vluchtreactie

  Scholing is een immer gestroomlijndere machine aan het worden, de weerstand of het verzet van een kind “breken” gaat steeds efficiënter. Het kind kan zich niet verzetten, oftewel het stresshormoon bouwt zich steeds sneller op. Een soort overdosis aan energie, waar het kind geen kant mee op kan, de ouders zijn immers vaak al gewend aan de hardheid van dit systeem, ook die geven geen verlichting of uitweg.Het kind kent nog geen manier om hier mee om te gaan, wat leidt tot ongecontroleerde energiepieken en dalen. Dan komt het systeem om de hoek dat het weer poogt te ondervangen, we leven immers in een gevolgmaatschappij. We pakken gevolgen aan, maar laten de oorzaken intact.
  Velen willen het niet horen, maar dit systeem is een onmenselijk en hard systeem, dat van kinderen de volgende generatie slachtoffers maakt: offers voor de slacht. De oorzaak? Het systeem kent geen emotie (hooguit hebzucht, lust, hoogmoed, afgunst, wraak, luiheid en vraatzucht, daar speelt het systeem handig op in) Kinderen zijn vooral emotie, liefde. Daar heeft het systeem niks mee, liefde concureerd niet maar wil delen. Het systeem is ziek, gezonde kinderen zijn daarom een gevaar voor de werking van dit systeem, kinderen moeten zsm worden omgevormd tot systeemslaven, koste wat het kost. Want geld vindt dit systeem belangrijker dan wat dan ook. Zij die al slaaf zijn van het systeem, zijn er zo afhankelijk van, dat ze zelfs kinderen opofferen voor een gevoel van controle: het systeem: controledrang.
  Hiervoor kweken we een ego: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ego_(begrip)
  Dit heeft het kind nog niet, vandaar de weerstand. Laten we hopen dat deze waan zin snel veranderd.

  0 likes
 • Lucy schreef:

  Zie het volgende verhaal:Inventor of ADHD’s deathbed confession ‘ADHD is a fictitious disease.

  http://one-vibration.com/profiles/blog/show?id=2127676%3ABlogPost%3A1228002&xgs=1&xg_source=msg_share_post#.UZiye8p4A4e

  0 likes
 • Blanky schreef:

  [quote name=”jeseah”]Volgens mij is adhd, maar eigenlijk vele aandoeningen, een gevolg van het fight or flight- mechanisme.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Vecht-_of_vluchtreactie

  Scholing is een immer gestroomlijndere machine aan het worden, de weerstand of het verzet van een kind “breken” gaat steeds efficiënter. Het kind kan zich niet verzetten, oftewel het stresshormoon bouwt zich steeds sneller op. Een soort overdosis aan energie, waar het kind geen kant mee op kan, de ouders zijn immers vaak al gewend aan de hardheid van dit systeem, ook die geven geen verlichting of uitweg.Het kind kent nog geen manier om hier mee om te gaan, wat leidt tot ongecontroleerde energiepieken en dalen. Dan komt het systeem om de hoek dat het weer poogt te ondervangen, we leven immers in een gevolgmaatschappij. We pakken gevolgen aan, maar laten de oorzaken intact.
  Velen willen het niet horen, maar dit systeem is een onmenselijk en hard systeem, dat van kinderen de volgende generatie slachtoffers maakt: offers voor de slacht. De oorzaak? Het systeem kent geen emotie (hooguit hebzucht, lust, hoogmoed, afgunst, wraak, luiheid en vraatzucht, daar speelt het systeem handig op in) Kinderen zijn vooral emotie, liefde. Daar heeft het systeem niks mee, liefde concureerd niet maar wil delen. Het systeem is ziek, gezonde kinderen zijn daarom een gevaar voor de werking van dit systeem, kinderen moeten zsm worden omgevormd tot systeemslaven, koste wat het kost. Want geld vindt dit systeem belangrijker dan wat dan ook. Zij die al slaaf zijn van het systeem, zijn er zo afhankelijk van, dat ze zelfs kinderen opofferen voor een gevoel van controle: het systeem: controledrang.
  Hiervoor kweken we een ego: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ego_(begrip)
  Dit heeft het kind nog niet, vandaar de weerstand. Laten we hopen dat deze waan zin snel veranderd.[/quote]

  Helemaal mee eens.

  0 likes
 • CutthecraB schreef:

  DSM iv is een diagnostisch INSTRUMENT. Het was de bedoeling als artsen/wetenschappers dezelfde taal te spreken. De zorgverzekeraars en de overheid willen het als een codering met aanhangende financiële gevolgen plakken. Binnen de zorg zijn er verschillende instellingen met verschillende artsen welke een verschillende opleiding en ervaring hebben en dus verschillend naar de client kijken. Zij zijn het dus niet altijd eens met de gestelde diagnose.
  Daarnaast blijkt de Nederlander mondiger te zijn geworden, hebben we minder interesse in elkaar, worden we overspoelt door de media, moeten we overal een mening over hebben, denken we overal recht op te hebben, bemoeien we ons graag met elkaar en hebben we zelf natuurlijk altijd gelijk, maar nemen we onze verantwoordelijkheid niet zodra het erop aan komt.
  Het voedsel is niet meer wat het geweest is, komen we om in de suikers, E nummers e.d. Werken we gemiddeld minder, maar hebben geen tijd meer voor onszelf laat staan een ander, want we moeten alles beleven en hebben wat de buurman ook heeft.
  En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik kan over deze dingen geen mening vormen omdat hoe dieper ik erin duik hoe complexer het wordt. Het is een totaal onderling afhankelijk systeem waar iedereen onderdeel van is. De grote vraag blijft uiteindelijk over; wat ga ik/jij eraan doen?

  0 likes
 • petra schreef:

  droevig verhaal de bekentenis

  Inventor of ADHD: “ADHD is a fictitious disease”

  http://www.currentconcerns.ch/index.php?id=1608

  The alarmed critics of the Ritalin disaster are now getting support from an entirely different side. The German weekly Der Spiegel quoted in its cover story on 2 February 2012 the US American psychiatrist Leon Eisenberg, born in 1922 as the son of Russian Jewish immigrants, who was the “scientific father of ADHD” and who said at the age of 87, seven months before his death in his last interview: “ADHD is a prime example of a fictitious disease”

  0 likes
 • Riesie schreef:

  Ik heb ADD en slikte Ritalin en dextro-amphitamine. Ik ben er mee gestopt. Ik neem wel een glaasje cola of een blikje energiedrank. Werkt veel beter en sneller. De prutpillen gingen steeds slechter en korter werken. Ook had ik een verklaring nodig om naar het buitenland te kunnen reizen. Cola, chocomel en soms een energiedrankje werken veel beter en sneller. Ik slik ook multi-vitamines en soms kalktabletten en ik functioneer nu veel beter. Gezond eten, geen alcohol of drugs gebruiken en niet roken helpen mij om normaal te kunnen functioneren. Geen prutpillen meer voor mij en ik ben echt weer blij en vrij!!!

  0 likes
 • Sigrid van Iersel schreef:

  Misschien een beetje off topic, maar dat babies in Frankrijk al met twee drie maanden doorslapen vind ik dan weer een erg alarmerend feit. Cry it out ten top en dat is weer bewezen erg slecht te zijn voor de ontwikkeling van het kind, maar helaas wordt het nog overal gepromoot. Dat voeding een grote invloed heeft geloof ik zeker, en ja zie ook vaccinatie als een factor maar in Frankrijk wordt zeker ook flink gevaccineerd.

  0 likes
 • Anneke Rhodes schreef:

  ADHD is wel degelijk een psychiatrische stoornis. Voeding kan daarbij een rol spelen, maar omgevingsfactoren meer. Geen tijd, meer mensen die zich met de opvoeding bemoeien, geen eenheid, te veel spelletjes en TV, die ook hun invloed hebben op de zich ontwikkelende hersenen: er zijn meer prikkels nodig om concentratie te bewerkstelligen. Dat kan allemaal een reden zijn waarom je steeds meer hoort van ADHD.Elimineer e.e.a, biedt structuur, maak je gezin gezond en wat overblijft aan klachten is echt ADHD, helaas, maar zo is het echt.

  0 likes
 • Fia Wesselink schreef:

  Zielig al die hokjes kinderen en ook zielig dat ze al op 4jarige leeftijd toetsen moeten ondergaan, laat ze lekker spelen en leren in hun eigen tempo, niet iedereen is hetzelfde.

  0 likes
 • Gerard schreef:

  Er is pas een persbericht uitgegeven waarin aangegeven wordt dat ADHD een verzinsel is:

  http://www.currentconcerns.ch/index.php?id=1608

  Korte samenvatting uit het stuk: “In any case, no one can easily get around the testimony of the father of ADHD: “ADHD is a prime example of a fictitious disease.”

  0 likes
 • Anneke Rhodes schreef:

  ADHD is no fictitous condition (I would not call it a desease). It was described over 100 years ago in German literature for the first time. Over decades it got different names, like MBD. Also trauma( traffic accident/bullet wounds) to the frontal part of the brain can initiate ADHD-behaviour. The question is not really if the condition exits, but why children are diagnosed abundantly with ADHD nowadays. That could have to do with changes in our community and or the system of diagnosing which is completely subjective.

  0 likes
 • Barbara schreef:

  [quote name=”Blanky”][quote name=”jeseah”]Volgens mij is adhd, maar eigenlijk vele aandoeningen, een gevolg van het fight or flight- mechanisme.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Vecht-_of_vluchtreactie

  Scholing is een immer gestroomlijndere machine aan het worden, de weerstand of het verzet van een kind “breken” gaat steeds efficiënter. Het kind kan zich niet verzetten, oftewel het stresshormoon bouwt zich steeds sneller op. Een soort overdosis aan energie, waar het kind geen kant mee op kan, de ouders zijn immers vaak al gewend aan de hardheid van dit systeem, ook die geven geen verlichting of uitweg.Het kind kent nog geen manier om hier mee om te gaan, wat leidt tot ongecontroleerde energiepieken en dalen. Dan komt het systeem om de hoek dat het weer poogt te ondervangen, we leven immers in een gevolgmaatschappij. We pakken gevolgen aan, maar laten de oorzaken intact.
  Velen willen het niet horen, maar dit systeem is een onmenselijk en hard systeem, dat van kinderen de volgende generatie slachtoffers maakt: offers voor de slacht. De oorzaak? Het systeem kent geen emotie (hooguit hebzucht, lust, hoogmoed, afgunst, wraak, luiheid en vraatzucht, daar speelt het systeem handig op in) Kinderen zijn vooral emotie, liefde. Daar heeft het systeem niks mee, liefde concureerd niet maar wil delen. Het systeem is ziek, gezonde kinderen zijn daarom een gevaar voor de werking van dit systeem, kinderen moeten zsm worden omgevormd tot systeemslaven, koste wat het kost. Want geld vindt dit systeem belangrijker dan wat dan ook. Zij die al slaaf zijn van het systeem, zijn er zo afhankelijk van, dat ze zelfs kinderen opofferen voor een gevoel van controle: het systeem: controledrang.
  Hiervoor kweken we een ego: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ego_(begrip)
  Dit heeft het kind nog niet, vandaar de weerstand. Laten we hopen dat deze waan zin snel veranderd.[/quote]

  Helemaal mee eens.[/quote]
  Inderdaad, zo waar!!

  0 likes
 • jeanine schreef:

  Ik ben nu 48 jaar, heb altijd het gevoel gehad: ik ben anders dan andere kinderen, later dacht ik: ik ben anders dan andere volwassenen.. waarom? ik kon er de vinger niet op leggen.. wel dacht ik soms, zou ik adhd hebben? 11 jaar geleden lag ik in scheiding, ik was totaal de weg kwijt, kwam zodoende bij gg-net terecht en werd daar getest en wat bleek: overduidelijk adhd! niet leuk maar eindelijk wist ik wat er aan de hand was.. Met behulp van een psychologe en lichte medicatie ben ik weer opgekrabbeld en nu denk ik: Ja ik heb adhd en soms is het wel eens lastig maar ja er valt heel goed mee te leven.. 2 van mijn 3 kids hebben het ook en hun hebben geen medicatie maar doen het hartstikke goed.

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  griepseizoen

  Heel opmerkelijk: géén griepseizoen op zuidelijk halfrond. Hoe kan dat?

  In Zuid-Afrika begint het griepseizoen al 36 ...

  duitse

  Het tij keert: Duitse volk zegt massaal ‘nein’ tegen beperkingen

  Afgelopen weekend demonstreerden tienduizenden mensen (de schattingen ...

  >