Homepagina » Binnenland » Waarom een overheid die jaagt op nepnieuws een gevaar voor ons allen is (en bestuurders de kriebels krijgen van vrije informatie)
Waarom een overheid die jaagt op nepnieuws een gevaar voor ons allen is (en bestuurders de kriebels krijgen van vrije informatie)

Waarom een overheid die jaagt op nepnieuws een gevaar voor ons allen is (en bestuurders de kriebels krijgen van vrije informatie)

Brussel heeft de aanval ingezet op nepnieuws. De Europese Commissie heeft een groep van 39 experts samengesteld die bestrijdingsmiddelen gaan aanleveren.

Hoewel politici het grote krachten toedichten, weet niemand wat de invloed en schade van nepnieuws is, schrijft Roderick Veelo voor RTLZ.

Volgens hem is de invloed van nepnieuws op onze samenleving uitermate gering. “Een hoax heeft niet veel langer dan de levensduur van een fruitvlieg.”

Kriebels

Daarnaast zijn er journalisten en burgers genoeg om onzinberichten snel te ontmaskeren, schreef historicus Geerten Waling in de Volkskrant.

“Dat iedereen de waarheid naar eigen inzicht weergeeft, of inkleurt, is de enige zekerheid die we hebben,” zei hij.

“Dat is in principe niet erg. In een open debat kunnen vooringenomenheden worden benoemd en drogredenen worden gefileerd,” vervolgde hij.

“En dat is precies waar bestuurders de kriebels van krijgen: een open debat. Het liefst timmeren zij dat dicht met wetgeving,” aldus Waling.

Vergunningen

In Duitsland is al een censuurwet ingevoerd en eenzelfde wet wordt binnenkort in Frankrijk van kracht. Facebook en Twitter noemen hun platformen ‘veilig en inclusief’, wat newspeak is voor censuur.

Ook minister Ollongren kaartte het gevaar van (Russisch) ‘nepnieuws’ aan, al kon ze daarvan geen goede voorbeelden geven.

“Het debat moet onstuimig gevoerd kunnen worden, daarbij horen ook onwelgevallige en kwetsende meningen, mevrouw Ollongren. Ook dat is democratie,” zei Waling.

Ollongren suggereerde in WNL Op Zondag een systeem van vergunningen voor sociale media. Vergunningen voor websites en kranten is de volgende stap, merkt Veelo op.

Vrezen

“Een overheid met de ambitie om het echte van het onechte nieuws te scheiden is een overheid met plannen om onze nieuwsstroom te reguleren,” stelt hij.

De Amerikaanse Democraten wijten hun verlies in belangrijke mate aan Russisch nepnieuws, maar hebben nog geen opdracht voor een nepnieuwsonderzoek gegeven.

“Ik vermoed dat zij de uitkomst vrezen,” zegt Veelo. “De Democratische Partij is een patiënt die het eigen aandeel in de verloren verkiezingen nog altijd niet onder ogen wenst te komen.”

Ontbreekt

“Speciaal aanklager Robert Mueller ontbreekt het nog altijd aan bewijs voor een samenzwering en het lijkt me sterk dat dat er na acht maanden vruchteloos zoeken alsnog gaat komen,” voegt hij toe.

Maar volgens hem zal dat de media er niet van weerhouden om met verhalen over collusion met de Russen te blijven komen.

Foto: 1Veertje Wikimedia Commons

[RTLZ]


Vond je deze info interessant? Deel het dan met je kennissen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Ze laten echt alleen maar zien en horen dat hun bang zijn ondekt te worden. WE WETEN HET AL, WE WETEN WAT JULLIE DOEN EN VAN PLAN ZIJN.

  24 likes
  • ALLEEN EEN LEUGEN HEEFT WETTELIJKE BESCHERMING NODIG

   WAARHEID VREEST GEEN ONDERZOEK…………………

   Met immer vriendelijke en eerlijke groet uit Tukkerland,
   Harrie

   13 likes
 2. De term nepnieuws op zich is in de meeste gevallen geplakt op ongewenste waarheden. Dat is wat er nep aan Is, domweg censuur is Het, niets anders.

  16 likes
 3. Wanneer er in Amerika iets fout gaat, zowel bij LINK of RECHTS ligt het altijd aan de Russen en zo komen ze overal mee weg.

  15 likes
 4. Voor mij is alles dat je doet ontwaken de waarheid.
  En voor mij is alles wat er zich tussen je oren plaatsvind een afleiding de waarheid.

  Amerika wat is dat eigenlijk? Een land met daar in heel veel mensen. Ik ken zo weinig mensen die echt zijn.
  Daarom is het nieuws ook zo misleidend, als je de waarheid zoekt.

  Als je wilt weten wat de misstanden zijn in de wereld kijk dan naar het nieuws. Zoek je de waarheid? Kijk dan naar je zelf, want in jouw leeft de wereld. Alles op het nieuws vind je in jezelf terug.
  Ga dus dieper dan die oppervlakkige laag van wat het nieuws je bied.
  Ga naar binnen, wees stil.
  Laat je niet afleiden. 99% van wat mensen zeggen is om aandacht te krijgen. Wil jij je leven inzetten voor bedelaars? Of ga je naar je bron van rijkdom zodat je je hand niet hoeft op te houden.
  Stap uit de hypnose.

  10 likes
  • Watis Amerika?

   Amerika is een groot werelddeel.
   Er is een groot zuidelijk stuk, het midden en een uitgestrekt noordelijke stuk. Slechts een deel van dat noorden is bezaait met staten die samen met Hawaii een land vormen wat men de Verenigde Staten noemt, maar eigenlijk een corporate bedrijf is.

   4 likes
 5. de eussr: brussel wil het monopoly op nepnieuws

  13 likes
 6. Dit is inderdaad exact waarom de term ‘nepnieuws’ is bedacht. Om te kunnen censureren.

  13 likes
 7. De nazi’ s zijn nooit weggeweest. Zij hebben alleen een andere jas aangetrokken.

  10 likes
 8. Als je dan zo nodig iets wil roepen over nepnieuws, zet dan een site op waar mensen kunnen kijken of bepaalde berichten door de beoordelaar als nep worden beschouwd. Ook daar ALTIJD bronnen vermelden waarom je iets als nepnieuws kwalificeert.

  NOOIT mag nep nieuws door een overheid worden verwijderd: Hitler en meerdere opvolgers in de loop der jaren illustreren dat.

  4 likes
 9. De krant brengt de leugens in het land. Met deze waarheid ben ik opgegroeid. Ik heb altijd het nieuws door mijn eigen filter laten gaan. Met je eigen kennis, ervaring en intuïtie filter je zo je eigen waarheid eruit. Dus, indien bepaalde nieuwssites worden gecensureerd hoeft dat geen drama te zijn. Nieuwe informatie kunnen we ook van informatiesites halen. Je dient dan alleen beter te zoeken.

  4 likes
 10. PROTECT THE INTERNET !

  3 likes
 11. Dat iedereen de waarheid invult naar eigen inzicht, inderdaad het gebeurt hier ook en wel zeer gekleurd en uitgebreid ,en wie heeft nu de werkelijke waarheid?
  Werkelijke waarheid is zeker als een fruitvlieg zo is het even daar en weg is het [,het vervaagt met de tijd] wilt men de werkelijkheid kennen dan zal de ego van een ieder moeten buigen voor de waarheid die net zo kortstondig is als een fruitvlieg en dezelfde vervaging moeten toepassen, alles wat men vasthoud levert problemen op die lang kunnen duren,terwijl de waarheid al lang is vertrokken naar een ander waarheid terwijl men deze vasthoud gebeurt ervan alles vermengt met meer en meer verdraaiingen en zo is de waarheid altijd vluchtig men kan deze niet [altijd] vasthouden zoals men het wilt zien .wij mensen zijn die waarheid zelf al ,de waarheid is dat we verslaaft zijn aan het plaatje goed en slecht..wij zijn het zelf die alles in deze voorziet en onderhoud.
  De schepper van alle dingen zowel het goede en het minder goede..

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

protesten

Is dit de grote man achter de gewelddadige protesten in Amerika?

De Amerikaanse minister van Justitie Bill Barr ...

minneapolis

Wat een Democratische senator te maken heeft met de chaos in Minneapolis

De Amerikaanse stad Minneapolis staat in brand. ...