Binnenland

Waarom een overheid die jaagt op nepnieuws een gevaar voor ons allen is (en bestuurders de kriebels krijgen van vrije informatie)

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Brussel heeft de aanval ingezet op nepnieuws. De Europese Commissie heeft een groep van 39 experts samengesteld die bestrijdingsmiddelen gaan aanleveren.

Hoewel politici het grote krachten toedichten, weet niemand wat de invloed en schade van nepnieuws is, schrijft Roderick Veelo voor RTLZ.

Volgens hem is de invloed van nepnieuws op onze samenleving uitermate gering. “Een hoax heeft niet veel langer dan de levensduur van een fruitvlieg.”

Kriebels

Daarnaast zijn er journalisten en burgers genoeg om onzinberichten snel te ontmaskeren, schreef historicus Geerten Waling in de Volkskrant.

“Dat iedereen de waarheid naar eigen inzicht weergeeft, of inkleurt, is de enige zekerheid die we hebben,” zei hij.

“Dat is in principe niet erg. In een open debat kunnen vooringenomenheden worden benoemd en drogredenen worden gefileerd,” vervolgde hij.

“En dat is precies waar bestuurders de kriebels van krijgen: een open debat. Het liefst timmeren zij dat dicht met wetgeving,” aldus Waling.

Vergunningen

In Duitsland is al een censuurwet ingevoerd en eenzelfde wet wordt binnenkort in Frankrijk van kracht. Facebook en Twitter noemen hun platformen ‘veilig en inclusief’, wat newspeak is voor censuur.

Ook minister Ollongren kaartte het gevaar van (Russisch) ‘nepnieuws’ aan, al kon ze daarvan geen goede voorbeelden geven.

“Het debat moet onstuimig gevoerd kunnen worden, daarbij horen ook onwelgevallige en kwetsende meningen, mevrouw Ollongren. Ook dat is democratie,” zei Waling.

Ollongren suggereerde in WNL Op Zondag een systeem van vergunningen voor sociale media. Vergunningen voor websites en kranten is de volgende stap, merkt Veelo op.

Vrezen

“Een overheid met de ambitie om het echte van het onechte nieuws te scheiden is een overheid met plannen om onze nieuwsstroom te reguleren,” stelt hij.

De Amerikaanse Democraten wijten hun verlies in belangrijke mate aan Russisch nepnieuws, maar hebben nog geen opdracht voor een nepnieuwsonderzoek gegeven.

“Ik vermoed dat zij de uitkomst vrezen,” zegt Veelo. “De Democratische Partij is een patiënt die het eigen aandeel in de verloren verkiezingen nog altijd niet onder ogen wenst te komen.”

Ontbreekt

“Speciaal aanklager Robert Mueller ontbreekt het nog altijd aan bewijs voor een samenzwering en het lijkt me sterk dat dat er na acht maanden vruchteloos zoeken alsnog gaat komen,” voegt hij toe.

Maar volgens hem zal dat de media er niet van weerhouden om met verhalen over collusion met de Russen te blijven komen.

Foto: 1Veertje Wikimedia Commons

[RTLZ]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
5 jaren geleden

de eussr: brussel wil het monopoly op nepnieuws

dna
dna
5 jaren geleden

Ze laten echt alleen maar zien en horen dat hun bang zijn ondekt te worden. WE WETEN HET AL, WE WETEN WAT JULLIE DOEN EN VAN PLAN ZIJN.

Dolex
Dolex
5 jaren geleden

Dit is inderdaad exact waarom de term ‘nepnieuws’ is bedacht. Om te kunnen censureren.

Willem H Janssen
Willem H Janssen
5 jaren geleden

Wanneer er in Amerika iets fout gaat, zowel bij LINK of RECHTS ligt het altijd aan de Russen en zo komen ze overal mee weg.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

14
0
We lezen graag je reactie!x