Buitenland

Wat je moet weten over de staatsgreep in Niger

Help door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!

Volgens de Verenigde Staten en EU is ‘Russische invloed’ verantwoordelijk voor de staatsgreep in Niger. Het Westen verliest langzaam maar zeker de grip op de grondstofrijke Sahel.

Terwijl het Westen dreigt met sancties, scheldt Rusland 23 miljard dollar schuld kwijt. Daarnaast heeft het land aangekondigd bijna 100 miljoen dollar in ontwikkelingsprojecten in Afrika te stoppen. “Is het dan vreemd dat er Russische vlaggen wapperen op straat?” vraagt journalist Rachel Blevins.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Niger, één van de armste landen ter wereld, kreeg zo’n 2 miljard dollar per jaar aan hulp. Dat is niet langer het geval, aangezien Frankrijk en de rest van de EU de geldkraan na de coup hebben dichtgedraaid. De Verenigde Staten dreigen hetzelfde te doen.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Groot probleem

Niger is één van de grootste uraniumproducenten ter wereld. In 2021 was het land voor de EU de belangrijkste leverancier van uranium, gevolgd door Kazachstan en Rusland.

Dit is een groot probleem, aangezien de EU niet langer afhankelijk wil zijn van Rusland.

Het Westen keek lijdzaam toe hoe duizenden inwoners van Niger de straat opgingen, zwaaiden met de Russische vlag en ‘lang leve Poetin’ scandeerden. Ook spraken ze hun afkeer uit over Frankrijk en Macron.

Een betoger zei in de stad Zinder tegen de BBC: “Ik ben pro-Russisch en ik moet niets hebben van Frankrijk. Ze hebben alle rijkdommen van mijn land afgepakt, zoals uranium, benzine en goud.”

Cruciaal voor het bereiken van Agenda 2030

Niger is het laatste westerse bolwerk in de Sahel. De Verenigde Naties verwijzen ernaar als ‘land van mogelijkheden’, met het oog op duurzame energie. Toegang tot de Sahel is cruciaal voor het bereiken van Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling.

De landen in deze belangrijke regio begonnen terug te vechten. De staatsgreep in Niger is de negende die we de afgelopen drie jaar in West- en Centraal-Afrika hebben gezien. De strijd is vooral gericht tegen de Economic Community of West African States (Ecowas), een organisatie die handel met westerse landen zoals de VS en de EU stimuleert.

Deze organisatie wordt al lange tijd beschuldigd van corruptie en een dubbele standaard. Ecowas probeert ook landen af te snijden als ze door het Westen goedgekeurde leiders afzetten, wat precies is wat we nu zien gebeuren.

Ecowas heeft aangekondigd de handel met Niger op te schorten en gezegd dat het leger een week de tijd heeft om de macht uit handen te geven. De legerleiders van Niger kunnen ondertussen rekenen op de steun van Burkina Faso en Mali, die waarschuwen dat elke aanval tegen Niger zal worden gezien als een ‘oorlogsverklaring’ die ‘de hele regio zou kunnen destabiliseren’.

Illegaal, onwettig en onmenselijk

Beide landen weigerden ook om Ecowas-sancties op te leggen aan Niger. Ze noemen de maatregelen ‘illegaal, onwettig en onmenselijk’.

De VS en Frankrijk beweren dat ze in West-Afrika actief zijn om ‘terrorisme te bestrijden’. Dat terwijl de aanwezigheid van Amerikaanse en Franse troepen, en VN-vredessoldaten de situatie alleen maar erger heeft gemaakt, schrijft Blevins.

Dat is waarom sommige landen, zoals de Centraal-Afrikaanse Republiek, de hulp inroepen van de Wagner-groep.

De VS en de EU dreigen met sancties tegen Afrikaanse landen die niet meewerken. Rusland wil juist samenwerken met Afrika, als gelijkwaardige partners.

Helpende hand

President Poetin maakte op de Rusland-Afrikatop in Sint-Petersburg bekend dat Moskou 23 miljard dollar schuld heeft kwijtgescholden die Afrikaanse landen hadden uitstaan. Daarnaast kondigde hij plannen aan voor grote ontwikkelingsprojecten op het continent.

Het is dus niet vreemd dat Afrikanen de straat opgaan en zwaaien met Russische vlaggen, aldus Blevins. We zien hoe het Westen de grip verliest op het continent dat het geplunderd heeft. En dreigen met sancties heeft geen effect meer, aangezien Rusland een helpende hand biedt.

4.8 200 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

85 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wil Obdam
Wil Obdam
8 maanden geleden

Altijd geven de grootste terroristische organisaties Rusland en Putin de schuld van alles.

Mokumer
Mokumer
8 maanden geleden

WO3 komt steeds meer op gang.

Ron
Ron
8 maanden geleden

Nu is het de tweede keer dat de VS en Europa zich weer in hun eigen voet heeft geschoten. Eerst met sanctie tegen Rusland en nu weer bij de Afrikaanse landen.
En nu staat de green deal onderwater.
Want de meeste belangrijke grondstoffen komen uit deze landen.

Rose
Rose
8 maanden geleden

Een grote middelvinger naar de VS en Macron, zij zijn de terroristische gangsters om hun grondstoffen.

Back to top button
85
0
We lezen graag je reactie!x