Bewustzijn

Wat vieren we eigenlijk met Pasen?

Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Pasen is geïnspireerd op het joodse Pesach en het lentefeest, hoewel met een nieuwe symboliek rond de kruisiging en wederopstanding van Jezus.

Aangezien Jezus en zijn volgelingen zelf Pesach vierden, is er eind 20e eeuw een gebruik onder sommige groepen christenen ontstaan om jaarlijks de sederavond te vieren met als doel zo ‘dichter bij Jezus te staan’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Sommige christenen discussiëren of dit nieuwe gebruik wel authentiek en gewenst is. Het jodendom zelf stelt dat de Pesachregels alleen van toepassing zijn op mensen die joods zijn.

Ostara

Christenen noemen Pesach vaak ‘pascha’. Pascha is het Aramese woord Pesach. Opvallend is dat de Oosters-orthodoxe Kerk het woord Pascha met het Griekse Pascho (lijden) verbond. Daarmee gaf men een christelijke betekenis aan Pasen. Vreemd genoeg is ‘pascha’ juist de Hebreeuwse naam voor het christelijke paasfeest.

Sommigen stellen dat Pasen een feest is van de lente, waarbij het ontwaken van de natuur na de winter werd gevierd. Zo’n lentefeest is in veel culturen en religies vaak ook ter ere van een godin van het leven en de vruchtbaarheid, die de natuur heeft doen ontwaken en vruchtbaar heeft gemaakt. Voor Noord-Europa menen sommigen dat het de godin Ostara betreft.

De naam Ostara en de Duitse en Engelse benaming voor pasen – Ostern en Easter – zijn te herleiden tot het Oergermaanse woord voor het oosten.

Ostara is afgeleid van de door de Angelsaksische monnik en kerkhistoricus Beda genoemde godin Eostre. De maand april zou zijn genoemd naar de godin Eostrae, die in vroegere tijd in Engeland aanbeden werd.

Helios

Het equivalent van Eostre in de Griekse mythologie is Eos, de godin van de dageraad. Ze was de dochter van de Titanen van het licht en de zus van zonnegod Helios (Sol, Ra) en maangodin Selene (Luna, Artemis).

Als godin van de dageraad rees Eos ’s morgens uit het bed dat ze deelde met haar geliefde Tithonus om de gouden poorten van de hemelen tijdig voor haar broer Helios, die in het oosten vanuit de Oceanus oprees, te openen. Nadat Eos de poorten had geopend, reed ze naar de Olympus om de komst van Helios aan te kondigen.

Helios is verantwoordelijk voor de zonsopgang en –ondergang. Met zijn stralende zonnewagen rijdt hij door de hemel en brengt de mensen licht. Selene wordt als maangodin vaak vereenzelvigd met Artemis, de eeuwige maagd, omdat de maan volgens de Grieken een vrouwelijk en maagdelijk symbool was.

Waar de kerstviering rond de zonnewende van 21 december oorspronkelijk werd ingericht ter ere van de stiergod Saturnus (Satan), stond het feest rond de eerste volle maan na de maartequinox vooral in het teken van de verering van zonnegod Helios en maangodin Selene.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aurelia
Aurelia
11 jaren geleden

Leuk, zo’n hele rij met feiten uit verschillende godsdiensten. Zo zie je de overeenkomsten in plaats van de verschillen.
Allemaal verwijzen ze naar de natuur en hoe die in het voorjaar weer herrijst. Vandaar ook de symbolen eieren, bloemen en licht (zon).

Mensen van alle tijden en alle windstreken hebben blijkbaar behoefte (gehad) aan een spirituele betekenis geven aan het opnieuw stromen gaan van de levenssappen na een tijd van innerlijke verstilling.

dreamfall
dreamfall
11 jaren geleden

Ik stuitte vervolgens op nog meer informatie over onze feestelijke gewoontes. In de loop der jaren zijn er vele non-religieuze culturele elementen toegevoegd aan het feest. Hier speelt vooral het lentefeest in mee en de verering van de Godin van de dageraad of lente. Deze Godin staat bekend onder diverse namen. Eostre, Aurora of Ostara. De Babylonische Godin Ishtar lijkt hier op en is vergelijkbaar met de Griekse Hera, Aphrodite en ook Eostre. De symbolen voor deze Godin bestaan uit een haas en een ei.

Het ei staat symbool voor vruchtbaarheid en daarom als symbool voor de lente. In de lente word de natuur bevrucht en begint alles weer te groeien en te bloeien. Paasvuren komen oorspronkelijk ook uit het heidense feest van Eostre. Deze werden aangestoken om vruchtbaarheid te brengen over velden en stallen. Vroeger begroeven boeren de eieren in hun veld, zodat ze voor een goede oogst zouden zorgen. En nog steeds gaan de kinderen op zoek naar de eieren nadat ze de eieren een feestelijk kleurtje hebben gegeven.

Charlotte
Charlotte
11 jaren geleden

[quote name=”dreamfall”]Ik stuitte vervolgens op nog meer informatie over onze feestelijke gewoontes. In de loop der jaren zijn er vele non-religieuze culturele elementen toegevoegd aan het feest. Hier speelt vooral het lentefeest in mee en de verering van de Godin van de dageraad of lente. Deze Godin staat bekend onder diverse namen. Eostre, Aurora of Ostara. De Babylonische Godin Ishtar lijkt hier op en is vergelijkbaar met de Griekse Hera, Aphrodite en ook Eostre. De symbolen voor deze Godin bestaan uit een haas en een ei.

Het ei staat symbool voor vruchtbaarheid en daarom als symbool voor de lente. In de lente word de natuur bevrucht en begint alles weer te groeien en te bloeien. Paasvuren komen oorspronkelijk ook uit het heidense feest van Eostre. Deze werden aangestoken om vruchtbaarheid te brengen over velden en stallen. Vroeger begroeven boeren de eieren in hun veld, zodat ze voor een goede oogst zouden zorgen. En nog steeds gaan de kinderen op zoek naar de eieren nadat ze de eieren een feestelijk kleurtje hebben gegeven.[/quote]

Ook heel interessant, maar wat is er niet religieus aan het vereren van godinnen?

Back to top button
32
0
We lezen graag je reactie!x