Homepagina » Bewustzijn » “We kunnen ons lichaam leren om zichzelf te genezen”

“We kunnen ons lichaam leren om zichzelf te genezen”

Als we meer gaan gebruikmaken van het placebo-effect zullen er minder medicijnen en behandelingen nodig zijn. De zorgkosten kunnen dan flink omlaag. Dat stelt hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers in Psychologie Magazine.

“We kunnen ons lichaam veel meer zélf laten doen – als we de kracht van psychologische factoren zoals verwachting serieuzer gaan nemen,” zegt ze. Haar vernieuwende onderzoek aan de Universiteit Leiden is redelijk uniek in de wereld. Ze probeert de sleutel te ontdekken in de relatie tussen psychologische factoren en ziekteprocessen.

Conditionering

“Met verwachtingen kun je enorme lichamelijke reacties op gang brengen,” aldus Evers. “Ten eerste al door wat de arts zegt. In aansluiting op eerder onderzoek hebben we dat aangetoond in ons laboratorium, waar proefpersonen een pijn- of jeukprikkel kregen. Zeiden we erbij dat er zo weliswaar een prikkel zou volgen, maar dat de meeste mensen nauwelijks pijn of jeuk van die prikkel ervaren, dan viel de pijn of jeuk ook daadwerkelijk mee: het placebo-effect. Maar zeiden we erbij dat het behoorlijk pijnlijk zou worden, dan ervoeren mensen bovengemiddeld veel pijn: het nocebo-effect.”

“We kunnen ons lichaam leren om zichzelf te genezen”

Andrea Evers (LU)

Het werkt ook bij allergieën. Tijdens een experiment lieten onderzoekers mensen met een allergie drie dagen een drankje drinken in combinatie met een medicijn dat de allergische reactie remt. Korte tijd later kregen de mensen hetzelfde drankje, maar zonder het medicijn. De proefpersonen vertoonden echter dezelfde verlaagde allergische reactie als in de eerste periode, zonder de werkzame stof. “Dat is conditionering,” stelt Evers.

Positief effect

Uit onderzoek blijkt dat deze mensen als reactie op zo’n geconditioneerde prikkel zoals een drankje, meer antihistamine aanmaken. Je leert het lichaam dus een reactie op gang te brengen, vergelijkbaar met die van het medicijn. Het lichaam reageert vanzelf.

Evers zegt dat zo’n methode bij allerlei aandoeningen een positief effect kan hebben. “In theorie kun je met behulp van een medicijn en verwachting het lichaam trainen om elk stofje dat het lichaam kán maken, zelf aan te maken,” zegt ze.

Veel groter

“Het is belangrijk om te beseffen dat de psychologische invloeden op de uitwerking van de behandeling veel groter zijn dan we nu in de reguliere richtlijnen hebben staan,” besluit de gezondheidspsycholoog.

[Psychologie Magazine]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • an argie schreef:

  Als onze GEZONDheidszorg weer eens aan OORZAAKbestrijding deed, i.p.v. Symptoombestrijding,
  Als onze GEZONDheidszorg zou worden betaald naar genezing en niet naar (het aantal) behandeling(en),
  Als onze GEZONDheidszorg zou doen aan resultaatverplichting i.p.v. inspanningsverplichting,

  DAN zouden we weer een GEZONDheidszorg kunnen krijgen.

  NU hebben we een ziektezorg.

  Geloof je me niet? HOE heet de studie om een arts te worden? Heet deze GENEESKUNDE? HELING? GEZONDHEID?
  Nee, deze studie heet (farmaceutische) MEDICIJNEN!

  I rest my case.

  16 likes
 • Lilian schreef:

  Dan eerst iedereen maar eens conditioneren weer op zichzelf te gaan vertrouwen.

  Van kleins af aan is geleerd dat we alles buiten onszelf behoren te zoeken/vinden. Ook onze gezondheid. Zo werkt het niet. Voordat dit ‘placebo’-effect benut kan worden, is het nodig dat de mens weer op zichzelf durft te vertrouwen.

  5 likes
 • Berenbotje schreef:

  Kwakzalver praktijken. Ik meen dat mensen die pillen en tabletten verkopen die niet werken of niet genoeg van een bepaalde component bevatten, strafbaar zijn.

  2 likes
 • x

  Check Also

  rauwe melk

  Hoe rauwe melk beschermt tegen astma en voedselallergieën (en bewerkte melk uit de supermarkt juist allergieën uitlokt)

  Suzanne Abbring heeft tijdens haar promotieonderzoek aan ...

  8000 dollar per liter: vreemde start-up spuit tienerbloed in bij rijke elite. Wat zijn de gevolgen?

  8000 dollar per liter: vreemde start-up spuit tienerbloed in bij rijke elite. Wat zijn de gevolgen?

  Steeds meer superrijken laten zich inspuiten met ...

  >